БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/7855417 БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари www.24chasa.bg
Емил Кошлуков. Снимка: Йордан Симеонов

БНТ е изправена пред фалит и дори и да затворим телевизията и нищо да не произвеждаме, от бюджета за следващата година ще ни остане дълг от около 1,5 милиона лв, обясни директорът на телевизията Емил Кошлуков по време на дискусията „Обществената мисия на БНТ- поглед в бъдещето“. В нея взеха участие експерти като Иван Стамболов - Сула, членът на СЕМ Бетина Жотева, депутатите Диана Саватева и Тома Биков от ГЕРБ, както и Мартин Захариев, Татяна Буруджиева, Антоний Гълъбов, Харалан Александров, Румяна Коларова.

Директорът на БНТ Емил Кошлуков представи анализ на финансовите показатели на БНТ за тази и следващата година. От цифрите става ясно, че 45% от дефицита за 2019 г. на националната телевизия е от такси за разпространение на програмата, а само 5% от парите отиват за създаването на вътрешни и външни продукции. 11% от парите отивали за “Стани богат”, 8% - за излъчване на чужди филми и програми, 18% - за спортни събития, 9% за задължения към доставчици и 3 на 100 от бюджета на БНТ са предназначени за авторски и колективни права. Затова Кошлуков предприема радикални мерки: "Пристъпваме към сваляне на БНТ 2 и БНТ 3 от мултиплекса. Ще ги разпространяваме кабелно", каза Кошлуков и обясни, че националната телевизия е единствената с три канала на мултиплекс. Според данните му бюджетът за разпространение на двата нишови канала е 10 пъти по-голям от този за създаването на съдържание за него.

Тома Биков, Диана Саватева, Бетина Жотева, Мартин Захариев, Иван Стамболов - Сула, Емил Кошлуков и Боби Великов. Снимка: Йордан Симеонов
Тома Биков, Диана Саватева, Бетина Жотева, Мартин Захариев, Иван Стамболов - Сула, Емил Кошлуков и Боби Великов. Снимка: Йордан Симеонов

Свалянето на двата канала от мултиплекса ще спести на БНТ около 6 милиона лева годишно, а ефирно разпространяваните канали в страната ще намалеят до едва четири - БНТ1, bTV, Нова, Bulgaria ON AIR. За разпространението на тв сигнала чрез мултиплекса отива огромен дял от субсидията на БНТ - около 9 милиона лева годишно. Оттам е натрупан и основният дял от финансовия дефицит на БНТ, който към края на 2019-а е над 43 млн. лева.

БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари

Идеята му бе подкрепена от члена на СЕМ Бетина Жотева, която обясни, че Съветът за електронни медии би могъл да промени лицензията на двата канала. Тя предложи да има 2-3 модела за финансиране на БНТ, които да бъдат предложени на финансовото министерство, за да може да се намери най-добрият вариант за излизане от кризата.

БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари

"При нас заплатите са най-ниските. Не можем да задържим талант, остават само некадърните. Кадърните отиват в другите телевизии. Следващата година започваме с нарушение на закона за не повече от 10 милиона лв. дефицит. Ние сме със 71. Трябва да дадем и 10% за филмопроизводство. Няма как да ги дадем. Аз съм искрено притеснен", каза Кошлуков.

БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари

Мартин Захариев предложи бюджетът на БНТ да бъде формиран на базата на брутния вътрешен продукт на страната и да бъде премахната абсолютната забрана за продуктово позициониране в предаванията на БНТ. Според него това я поставя в неравностойно положение спрямо частните медии. Според Захариев Българската национална телевизия трябва да да стане търговско дружество с държавно участие - държавно ЕООД или държавно АД. "Това е моделът в много европейски страни", уточни той.

БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари

Депутатът Тома Биков обаче изрази противоположно мнение: "Ако телевизията се превърне в търговско дружество, ще стане конкурентна на частните. Тя трябва да е алтернатива, а не конкуренция. Пазарният принцип води до зависимости. Не трябва да го позволяваме", заяви той. Той предложи да бъде създаден валутен борд в БНТ и в закона за бъдат разписани перата за финансиране на обществената телевизия. "Например 8% от бюджета на БНТ да бъдат за публицистика. Но това ще лиши директора от възможността да приоритизира и да прехвърля средства от едно перо в друго", каза Биков.

БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари

"БНТ не е държавна телевизия, защото държавата я финансира, а обществена, защото обществото плаща данъци за нея. Всеки българин плаща средно по 10 лв. (работещите по 25 лв.) за съществуването на БНТ, без да броим БНР и БТА", каза Захариев и обясни, че Българската национална телевизия има нужда от радикални структурни и програмни промени. "За такава реформа мандат от 3 години е недостатъчен. Необходимо е мандатите на генералните директори на БНТ да бъдат 4-годишни", предложи Мартин Захариев.

От ляво на дясно: Антоний Гълъбов, Татяна Буруджиева, Румяна Коларова, Иван Стамболов - Сула Харалан Александров и Емил Кошлуков.
От ляво на дясно: Антоний Гълъбов, Татяна Буруджиева, Румяна Коларова, Иван Стамболов - Сула Харалан Александров и Емил Кошлуков.

Депутатката и член на парламентарната комисия по културата и медиите Диана Саватева обяви, че в четвъртък е създадена експертна група, която да направи обстоен преглед на Закона за радиото и телевизията и да излезе с конкретни предложения за промени. Колегата й Антон Кутев пък каза, че необходимо ясно дефиниране на обществената функция на телевизията. "Трябва да гарантираме независимостта чрез фонд "Радио и телевизия", който обаче да има частично мнение и за разходването на средствата. "Не изключвам този фонд да финансира и частни телевизии в тяхната обществена функция при определени правила и след съответните конкурси, разбира се", заяви Кутев.

БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари

Сред мерките, които Емил Кошлуков е взел за свиване на бюджета в трите месеца, откакто е генерален директор на БНТ, е прекратяване на скъпоструващи договори и намаляване на състава на медията със 111 души.

"Това е крайно решение и не е най-доброто, тъй като за да уволниш някого, трябва да му изплатиш 6 заплати", обясни той. За да бъде максимално близо до подрастващите, шефът на БНТ е направил стъпки по въвеждането на мобилна версия на БНТ - BNT News. Така всеки ще получава на мобилния си телефон или на таблета новините в реално време, няма да чака емисията новини в 20 ч, обясни Кошлуков.

"Ако не искате Netflix да образова децата ви, само БНТ може да свърши тая работа", заяви шефът на БНТ и каза, че без помощта на държавата няма да може да се оправи със състоянието на националната телевизия.

"Ако искат да има България, трябва да има БНТ", заяви Кошлуков. Затова ще занесе данните за дефицита на телевизията в парламента.

"Имам нотариални покани от 5 места, на които дължим пари. Казват ми: "Ама, ще ви спрем сигнала!" Викам: Спирай го! Какво да правя? Като БНР ще сме, какво да правя?", разказа Емил Кошлуков и събуди смях у присъстващите в залата.

Бетина Жотева му предложи да изнесе тези данни в предаването "Референдум", за да достигнат до масовата аудитория, защото в много издания се тиражират неистини и спекулации. Кошлуков много хареса идеята и на майтап попита: "Волен (Сидеров - б.р.) да го каним ли?".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Снимка министерство на отбраната

4 екипа сапьори обезвредиха боеприпаси, открити в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца

Четири специализирани екипа от военни формирования на Сухопътните войски в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца са задействани днес за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната. Военнослужещите от 55-и инженерен полк в Белене в 14.30 ч.

Веселина Стоянова. Снимка Архив

Пиарът на Тотев стана зам.-кмет на пловдивския район "Тракия"

Досегашният пиар на бившия вече кмет на Пловдив Иван Тотев - Веселина Стоянова, е назначена за зам.-кмет в район "Тракия". Стоянова, която ръководеше дирекция "Адмистративно и информационно обслужване" в общината подаде молба за напускане след встъпването в длъжност на новия градоначалник Здравко Димитров.

Министърът на транспорта Росен Желязков посреща новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа

Посланик Херо Мустафа покани Росен Желязков на визита в САЩ с акцент киберсигурността и 5G мрежата

Двустранните отношения между България и САЩ бяха в основата на разговора между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа. Това съобщи пресцентърът на МТИС. "От години работим много добре със САЩ, най-вече в областта на високите технологии

Мая Манолова. Кадър Би Ти Ви

Мая Манолова: Не ме е страх от обидите и заплахите на Борисов към мен, продължавам

Заплахата с Костинбродската афера прозвуча от Бойко Борисов още в изборната нощ, сега неговите служители я повтарят. Въпросът е дали премиерът се изживява като говорител на прокуратурата или изобщо като главен прокурор. От чие име си позволява да отправя заплахи срещу мен, още повече в ситуация, в която срещу мен няма завеждани дела,

Депутатите одобриха на първо четене бюджета на ДОО за догодина

Депутатите одобриха на първо четене бюджета на ДОО за догодина

Със 121 гласа "за" и 87 - "против", парламентът прие на първо четене бюджета на ДОО за догодина, предаде БТА. От БСП обявиха, че между двете четения ще предложат преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент, от "Обединени патриоти" - минимална пенсия от 250 лева. Запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" и фонд "Пенсии за

Снимка РОЙТЕРС

Оперираха бившия президент на САЩ Джими Картър, няма усложнения

Бившият президент на САЩ Джими Картър беше опериран за намаляване на вътрешночерепното налягане, което е резултат от кървене, получено при неотдавнашно паданe, като операцията е преминала без усложнения, съобщи фондация "Джими Картър", цитирана от Франс прес, предаде БТА. След вчерашното си приемане в болница в Атланта, щата Джорджия,

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Кирил Ананиев на парламентарната трибуна при приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина. Снимка ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Ананиев: Ще платим цялата дейност в лечебните заведения за болнична помощ

Цялата извършена дейност за болнична помощ ще бъде разплатена още тази година, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина, цитиран от БТА. Министър Ананиев подчерта, че ако остане ресурс предсрочно, още в края на декември,

СНИМКА: Архив

Вижте какво решава кабинетът на заседанието си утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 13 ноември, от 10 часа при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА НАГРАЖДАВАНЕ НА АТАНАСИЯ СТОЯНОВА С ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПЪРВА СТЕПЕН. Внася: министърът на образованието и науката 2.

Сградата на Светия синод Снимка: Йордан Симеонов

Светият синод: Приемаме трансплантациите, да уважаваме и донора

Светата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и необходимата сериозност. Напълно разбира измерението на проблема, както и възможностите, които трансплантациите откриват и съответно огромния дълг на Църквата пред обществото,

Снимка МО

Спецсилите на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще проведат съвместна подготовка

Формирования от Специалните сили на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще проведат от днес, 12 ноември, петдневна съвместна подготовка в района на Учебен полигон „Ново село“ и летище Пловдив. В нея ще участват до 8 вертолета UH-60 „Black Hawk“ и до 80 военнослужещи от военно формирование 32 990 – Пловдив с необходимата

28-годишен загина при катастрофа по пътя Силистра - Добрич

28-годишен загина при катастрофа по пътя Силистра - Добрич

Двайсет и осем годишен мъж е загинал при пътно-транспортно произшествие по пътя Силистра - Добрич в района на село Средище, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра. Инцидентът е станал около 14.00 часа. Мъжът шофирал лек автомобил "Форд" в посока Добрич, но изгубил управлението и се ударил в дърво край пътя. Загинал е на място.

СНИМКИ: Авторката

Камион се обърна на АМ „Хемус" (СНИМКИ)

Тежкотоварен камион, превозващ сода, се обърна на АМ „Хемус“. Водачът е невредим, успял да се измъкне през люка на камиона. Шофьорът е на 31 години, правоспособен, а тестът за алкохол отрицателен. Пред полицията, водачът казал, че нещо рязко го е дръпнало надясно и загубил контрол. Товарът на камиона не е разпилян

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber