БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/7855417 БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари www.24chasa.bg
Емил Кошлуков. Снимка: Йордан Симеонов

БНТ е изправена пред фалит и дори и да затворим телевизията и нищо да не произвеждаме, от бюджета за следващата година ще ни остане дълг от около 1,5 милиона лв, обясни директорът на телевизията Емил Кошлуков по време на дискусията „Обществената мисия на БНТ- поглед в бъдещето“. В нея взеха участие експерти като Иван Стамболов - Сула, членът на СЕМ Бетина Жотева, депутатите Диана Саватева и Тома Биков от ГЕРБ, както и Мартин Захариев, Татяна Буруджиева, Антоний Гълъбов, Харалан Александров, Румяна Коларова.

Директорът на БНТ Емил Кошлуков представи анализ на финансовите показатели на БНТ за тази и следващата година. От цифрите става ясно, че 45% от дефицита за 2019 г. на националната телевизия е от такси за разпространение на програмата, а само 5% от парите отиват за създаването на вътрешни и външни продукции. 11% от парите отивали за “Стани богат”, 8% - за излъчване на чужди филми и програми, 18% - за спортни събития, 9% за задължения към доставчици и 3 на 100 от бюджета на БНТ са предназначени за авторски и колективни права. Затова Кошлуков предприема радикални мерки: "Пристъпваме към сваляне на БНТ 2 и БНТ 3 от мултиплекса. Ще ги разпространяваме кабелно", каза Кошлуков и обясни, че националната телевизия е единствената с три канала на мултиплекс. Според данните му бюджетът за разпространение на двата нишови канала е 10 пъти по-голям от този за създаването на съдържание за него.

Тома Биков, Диана Саватева, Бетина Жотева, Мартин Захариев, Иван Стамболов - Сула, Емил Кошлуков и Боби Великов. Снимка: Йордан Симеонов
Тома Биков, Диана Саватева, Бетина Жотева, Мартин Захариев, Иван Стамболов - Сула, Емил Кошлуков и Боби Великов. Снимка: Йордан Симеонов

Свалянето на двата канала от мултиплекса ще спести на БНТ около 6 милиона лева годишно, а ефирно разпространяваните канали в страната ще намалеят до едва четири - БНТ1, bTV, Нова, Bulgaria ON AIR. За разпространението на тв сигнала чрез мултиплекса отива огромен дял от субсидията на БНТ - около 9 милиона лева годишно. Оттам е натрупан и основният дял от финансовия дефицит на БНТ, който към края на 2019-а е над 43 млн. лева.

БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари

Идеята му бе подкрепена от члена на СЕМ Бетина Жотева, която обясни, че Съветът за електронни медии би могъл да промени лицензията на двата канала. Тя предложи да има 2-3 модела за финансиране на БНТ, които да бъдат предложени на финансовото министерство, за да може да се намери най-добрият вариант за излизане от кризата.

БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари

"При нас заплатите са най-ниските. Не можем да задържим талант, остават само некадърните. Кадърните отиват в другите телевизии. Следващата година започваме с нарушение на закона за не повече от 10 милиона лв. дефицит. Ние сме със 71. Трябва да дадем и 10% за филмопроизводство. Няма как да ги дадем. Аз съм искрено притеснен", каза Кошлуков.

БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари

Мартин Захариев предложи бюджетът на БНТ да бъде формиран на базата на брутния вътрешен продукт на страната и да бъде премахната абсолютната забрана за продуктово позициониране в предаванията на БНТ. Според него това я поставя в неравностойно положение спрямо частните медии. Според Захариев Българската национална телевизия трябва да да стане търговско дружество с държавно участие - държавно ЕООД или държавно АД. "Това е моделът в много европейски страни", уточни той.

БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари

Депутатът Тома Биков обаче изрази противоположно мнение: "Ако телевизията се превърне в търговско дружество, ще стане конкурентна на частните. Тя трябва да е алтернатива, а не конкуренция. Пазарният принцип води до зависимости. Не трябва да го позволяваме", заяви той. Той предложи да бъде създаден валутен борд в БНТ и в закона за бъдат разписани перата за финансиране на обществената телевизия. "Например 8% от бюджета на БНТ да бъдат за публицистика. Но това ще лиши директора от възможността да приоритизира и да прехвърля средства от едно перо в друго", каза Биков.

БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари

"БНТ не е държавна телевизия, защото държавата я финансира, а обществена, защото обществото плаща данъци за нея. Всеки българин плаща средно по 10 лв. (работещите по 25 лв.) за съществуването на БНТ, без да броим БНР и БТА", каза Захариев и обясни, че Българската национална телевизия има нужда от радикални структурни и програмни промени. "За такава реформа мандат от 3 години е недостатъчен. Необходимо е мандатите на генералните директори на БНТ да бъдат 4-годишни", предложи Мартин Захариев.

От ляво на дясно: Антоний Гълъбов, Татяна Буруджиева, Румяна Коларова, Иван Стамболов - Сула Харалан Александров и Емил Кошлуков.
От ляво на дясно: Антоний Гълъбов, Татяна Буруджиева, Румяна Коларова, Иван Стамболов - Сула Харалан Александров и Емил Кошлуков.

Депутатката и член на парламентарната комисия по културата и медиите Диана Саватева обяви, че в четвъртък е създадена експертна група, която да направи обстоен преглед на Закона за радиото и телевизията и да излезе с конкретни предложения за промени. Колегата й Антон Кутев пък каза, че необходимо ясно дефиниране на обществената функция на телевизията. "Трябва да гарантираме независимостта чрез фонд "Радио и телевизия", който обаче да има частично мнение и за разходването на средствата. "Не изключвам този фонд да финансира и частни телевизии в тяхната обществена функция при определени правила и след съответните конкурси, разбира се", заяви Кутев.

БНТ 2 и БНТ 3 ще са само по кабела, за да се пестят пари

Сред мерките, които Емил Кошлуков е взел за свиване на бюджета в трите месеца, откакто е генерален директор на БНТ, е прекратяване на скъпоструващи договори и намаляване на състава на медията със 111 души.

"Това е крайно решение и не е най-доброто, тъй като за да уволниш някого, трябва да му изплатиш 6 заплати", обясни той. За да бъде максимално близо до подрастващите, шефът на БНТ е направил стъпки по въвеждането на мобилна версия на БНТ - BNT News. Така всеки ще получава на мобилния си телефон или на таблета новините в реално време, няма да чака емисията новини в 20 ч, обясни Кошлуков.

"Ако не искате Netflix да образова децата ви, само БНТ може да свърши тая работа", заяви шефът на БНТ и каза, че без помощта на държавата няма да може да се оправи със състоянието на националната телевизия.

"Ако искат да има България, трябва да има БНТ", заяви Кошлуков. Затова ще занесе данните за дефицита на телевизията в парламента.

"Имам нотариални покани от 5 места, на които дължим пари. Казват ми: "Ама, ще ви спрем сигнала!" Викам: Спирай го! Какво да правя? Като БНР ще сме, какво да правя?", разказа Емил Кошлуков и събуди смях у присъстващите в залата.

Бетина Жотева му предложи да изнесе тези данни в предаването "Референдум", за да достигнат до масовата аудитория, защото в много издания се тиражират неистини и спекулации. Кошлуков много хареса идеята и на майтап попита: "Волен (Сидеров - б.р.) да го каним ли?".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Червеният Драгомир Стойнев приветства депутатите от “Воля” Кръстина Таскова и Пламен Христов. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Марешки вдигна цената на “Атака” за вота срещу кабинета (Обзор)

БСП и управляващите ще наддават за шестте им гласа Хората на Сидеров, прогонени от патриотите, отказаха среща на Нинова, но засега нямат позиция Партията на Веселин Марешки може и да подкрепи вота на недоверие към правителството. Това стана ясно след среща на “Воля” с БСП в петък в парламента. “Има вероятност да подкрепим вота

ТЕЦ "Бобов Дол": При нас няма наличие на опасни отпадъци и никой не е доказал това

ТЕЦ "Бобов Дол": При нас няма наличие на опасни отпадъци и никой не е доказал това

От „ТЕЦ-Бобов Дол“ ЕАД изпратиха позиция до медиите.  Припомняме, че в четвъртък прокурори, полицаи и агенти на ДАНС заедно с представители на РИОСВ Перник извършиха следствени действия заради информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горене без комплексно разрешително.  По-рано днес министърът на околната среда и водите

8 болници са купували Пеметрексед на най-високата цена от 1063 лв.

8 болници са купували Пеметрексед на най-високата цена от 1063 лв.

8 от общо 29 болници, които са купували онкологичното лекарство Пеметрексед през миналата година, са заплащали за него най-високата възможна цена от 1063 лв. Това става ясно от публикуваните днес данни на Националната здравноосигурителна каса, в които представят общия брой на лечебните заведения, закупували медикамента в периода януари-ноември

Новата социална министърка Деница Сачева
обеща бърз преглед работят ли новите закони.

Как Манолова, патриотите и небрежни чиновници оставиха 13 000 болни и стари хора без помощ

Те ще трябва да издържат поне до 1 март, когато се обещава да заработи нова програма 13 хил. възрастни и хора с увреждания ще останат поне до 1 март без личен асистент или домашен помощник от държавата заради три закона, които трябваше да подобрят положението им. Законът за лична помощ бе приет на 6 декември 2018 г

Томислав Дончев: Горенето на боклук в България достига 3,5%

Томислав Дончев: Горенето на боклук в България достига 3,5%

Горенето на боклук в България е 3,5%, в някои европейски държави достига до 60%. Това каза в студиото на "Панорама" по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му контролните системи на държавата не са на нужното ниво - най-вече МОСВ, тъй като трябва да бъдат по-непробиваеми. Според Дончев рециклиращата индустрия е бизнес

Деница Сачева

Мерки! “Болни” плащат глоба и връщат пари на НОИ, ако тръгнат на почивка в чужбина (Обзор)

При съмнение шефът ще праща на повторен преглед  Джипито ще изписва до 7 дни, а за година едва 20  За профилактика само извинителна бележка Хората в болничен, които не спазват предписания им режим на лекуване или пътуват в чужбина, ще бъдат глобявани и ще връщат всичките пари за временна неработоспособност, които са получили от НОИ

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Яна Георгиева

Спряха пенсията на жена, обявена от Германия за мъртва (Обзор)

Яна Георгиева е станала жертва на измама с лични данни от приятел на сина ѝ 69-годишна габровка, която през целия си живот не е напускала България, по документи от няколко месеца е покойница в Германия. Смъртният ѝ акт е бил издаден във Фрайбург и изпратен на българските власти. Вследствие на това Яна Георгиева остава без пенсия и всякакви

СЕМИР АБУМЕЛИХ

Семир Абумелих: Не болниците, а фармацевтичната мафия командва историята със скъпите лекарства

Той пита как може вносител на медикамент да обяви цена 1050 лв. и да го регистрира на нея в държавата, а да го дава за 168 лв. “Не е вярно твърдението на началника на здравната каса, че сме купували медикамент за рак само на най-високата цена.” Това коментира Семир Абумелих, собственикът на УМБАЛ “Дева Мария”, пред БНР

Снимка: Архив

Затвориха тунел "Витиня" на АМ "Хемус", след като микробус се запали

Временно беше спряно движението по автомагистрала „Хемус“ в района преди тунела „Витиня“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към 18.40 часа е получен сигнал за възникнало възпламеняване в микробус с метанова уредба. Шофьорът е напуснал превозното средство своевременно, няма пострадали. До погасяването на огъня движението по магистралата посока Варна

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -2° до +10°С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Добрич, Шумен и Ямбол. Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени или заснежени, обработени и проходими при зимни условия

Преди това министър Димитров посети и язовир "Студена". Снимка МОСВ

Екоминистърът Емил Димитров пристигна на проверка в ТЕЦ "Бобов дол" (Обновена)

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров влезе на проверка в ТЕЦ "Бобов дол", съобщи БТА. Той пристигна преди минути в топлоцентралата, където го очаква ръководството й. В срещата участват и представители на РИОСВ-Перник. Медии не бяха допуснати. От прокуратурата днес съобщиха, че ТЕЦ "Бобов дол" е обект на проверка от държавното

Снимка: Pixabay

Монтират рамки за толсистемата на АМ "Тракия" утре, ограничават движението

Утре от 10:30 ч. до 12 ч., ще бъде ограничено движението в посока София по АМ „Тракия“ от км 25 до км 0, поради монтирането на портални рамки за тол системата при км 0 и км 5 на автомагистралата, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Всички автомобили до 12 т, пътуващи към София, ще се пренасочват от пътен възел „Вакарел“ на АМ „Тракия“ по обходен

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber