Иде режим на водата в Перник. Кметът: Защо хората не са уведомени за сериозния проблем

https://www.24chasa.bg/novini/article/7854085 Иде режим на водата в Перник. Кметът: Защо хората не са уведомени за сериозния проблем Иде режим на водата в Перник. Кметът: Защо хората не са уведомени за сериозния проблем www.24chasa.bg
Така изглеждаше язовир “Студена” преди 3 дни СНИМКА: Иван Михалев

Според Станислав Владимиров причината е некомпетентното управление на ВиК

Притокът към язовир “Студена” е като в много суха година, казват от екоминистерството

Воден режим в Перник въвеждат до дни, риск има и за жителите на Радомир и Батановци. Причината е ниското ниво на водата в яз. “Студена”, заяви пред медии директорът на ВиК в града Иван Витанов.

Най-вероятно ограничението за използване на вода ще е от 18 ноември. Според специалисти

в единствения

питеен източник

за региона - яз.

“Студена”, силно

е намаляло

количеството

вода заради суша

В момента има около 5,6 млн. кубика при обем 25 млн. кубика.

От ВиК-Перник, казват, че не е имало контролирано изпускане. За да има такова, трябва разрешение от правителството, а то не е разрешавало.

Вероятно в града ще има вода от 16 до 22 ч всеки ден, включително и през уикенда. През останалото време - без вода.

“Още през май - след края на снеготопенето, стана ясно, че водата е малко”, казват перничани. Тогава от ВиК успокоили, че режим няма да има, вероятно са се надявали на дъждове.

“Ситуацията в момента е критична, не сме на санитарния минимум, но безводието, което имаме вече 6 месеца, и много ниският приток от снеговалежите през миналата зима, изискват стопанисване на водата”, коментира областният управител на Перник Ирена Соколова.

Според новоизбрания кмет на града Станислав Владимиров некомпетентно управление на ВиК е причината за водния режим, пред който се изправя сега градът.

“Ситуацията

с язовира

бе подценена

и предизборният период забави решаването на проблема. Ако имаше реакция по-рано, можехме да отидем на по-мек вариант на режим”, каза Владимиров.

Според него не може кризата с водата в Перник да се обяснява със сушата, защото през юни в Чуйпетльово, където е вододайната зона на Перник, са паднали 135 литъра дъжд, което е повече от предходни години. Владимиров е категоричен, че ще провери поддържана ли е водата в яз. “Студена” на определено ниво, за да бъде извършен ремонтът на негова стена по сухия способ.

“Не чувам никаква конкретика от управителя на ВиК. Дали въпросният господин има нужната квалификация, за да управлява подобна структура”, каза кметът.

През септември регионалният министър Петя Аврамова съобщи, че строителните дейности по ремонта на стената на язовира са завършени. През октомври трябваше да започне реконструкция на водовземната кула.

От отговора на министър Петя Аврамова на депутатски въпрос не стана ясно каква е причината ремонтът на язовира да се забави. Той започна през лятото на 2017 г. и съгласно подписания договор трябваше да приключи през януари 2019 г. Освен ремонта на язовирната стена трябваше да бъде ремонтиран още напорният водопровод, който е дълъг над 200 м, водоземната кула, основните изпускатели и пречиствателната станция. Освен това

в проекта беше

включено и

осигуряване

на резервно

водоснабдяване

за Перник, което очевидно не е изпълнено по проекта. Той се финансира с 32 млн. лв. по заем от Световната банка отпреди 10 години за общинската ВиК инфраструктура.

Владимиров заяви, че големият въпрос обаче е защо перничани не са уведомени официално от общината, че има толкова голям проблем. Владимиров припомни, че е поставил въпроса за намаленото количество на водата преди повече от 2 месеца от парламентарната трибуна.

“Тогава исках отговор от министър Аврамова дали ВиК дружеството се управлява правилно, но не получих. Още тогава, когато обемът на водата в язовира достигна 10 млн. кубика, светна червената лампа, че ако продължи това засушаване, ще се изправим пред огромна и тежка криза. Но не бяха взети необходимите мерки”, заяви Владимиров.

Обемът на язовир “Студена” е 25,2 млн. кубични метра. Водите му се използват приоритетно за питейно-битово водоснабдяване на Перник и околни населени места, както и за промишлено водоснабдяване и производство на електроенергия.

Необходимите водни маси за питейно-битово водоснабдяване на Перник и района от язовира съгласно месечните заявки на “Водоснабдяване и канализация” ООД - Перник, от началото на 2019 г. са в размер на 1,55 млн. кубични метра на месец, те са удовлетворени приоритетно в пълен размер, включително и през октомври, обясниха от Министерството на околната среда и водите.

Регистрираният приток към язовира от началото на 2019 г. е едва 11,896 млн. кубични метра при очакван прогнозен приток от 30,6 млн. за средна по влажност година. Това определя притока в язовир “Студена” до настоящия момент като приток за много суха година.

Заради обема в язовира и минимален приток екоминистерството максимално ограничи водите за промишлени цели.

Заявката на ВиК- Перник, за ноември е удовлетворена с количествата, одобрени в годишния график за много суха по влажност година с обезпеченост 95%, допълват още от ведомството.

Съгласно прогноза на НИМХ в четвъртък в Западна България се очакват превалявания с количества между 1 и 5 л/кв.м, а в петък с количества между 5 и 15 л/кв.м.

И Язовир “Огоста” е на лунен пейзаж

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

С 10 метра е спаднало нивото на яз. “Огоста” в Монтана заради сушата. Гледката предизвика шок - кадрите приличат по-скоро на лунен пейзаж или пустиня, напукана от тримесечната суша. Водата не се използва за питейни нужди.

Хората коментират, че това е най-ниското ниво от години. “Не е имало значителни валежи от месеци”, обясняват те. Според синоптиците обаче ноември най-сетне ще сложи край на сушата.

Големият язовир събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица. Строителството му трае 20 г. и завършва през 1986 г. Под водите му остават две села Живовци и Калиманица, родното село на писателя Йордан Радичков. При суша се показва камбанарията на запустялата църква “Свето Възнесение”, която при пълен обем е почти под вода.

Водата от язовира се използва за производство на електричество в двете ВЕЦ - “Кошарник” и “Огоста”. Общият му обем е 506 млн. кубични м, като с цел осигуряване на техническата безопасност на язовирната стена и недопускане на негативни явления, максималният препоръчителен обем на завиряване на язовирното езеро при нормални условия е до 392 млн.м3.

Към 7.11.2019 г. обемът му е 176,620 млн. м3, което е 35% от общия му обем.

Регистрираният приток към него от началото на 2019 г. до края на октомври е 134,2 млн.м3, при очакван прогнозен приток от 255,91 млн. м3. Това определя притока в язовир “Огоста” до настоящия момент като приток за суха година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Снимка министерство на отбраната

4 екипа сапьори обезвредиха боеприпаси, открити в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца

Четири специализирани екипа от военни формирования на Сухопътните войски в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца са задействани днес за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната. Военнослужещите от 55-и инженерен полк в Белене в 14.30 ч.

Веселина Стоянова. Снимка Архив

Пиарът на Тотев стана зам.-кмет на пловдивския район "Тракия"

Досегашният пиар на бившия вече кмет на Пловдив Иван Тотев - Веселина Стоянова, е назначена за зам.-кмет в район "Тракия". Стоянова, която ръководеше дирекция "Адмистративно и информационно обслужване" в общината подаде молба за напускане след встъпването в длъжност на новия градоначалник Здравко Димитров.

Министърът на транспорта Росен Желязков посреща новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа

Посланик Херо Мустафа покани Росен Желязков на визита в САЩ с акцент киберсигурността и 5G мрежата

Двустранните отношения между България и САЩ бяха в основата на разговора между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа. Това съобщи пресцентърът на МТИС. "От години работим много добре със САЩ, най-вече в областта на високите технологии

Мая Манолова. Кадър Би Ти Ви

Мая Манолова: Не ме е страх от обидите и заплахите на Борисов към мен, продължавам

Заплахата с Костинбродската афера прозвуча от Бойко Борисов още в изборната нощ, сега неговите служители я повтарят. Въпросът е дали премиерът се изживява като говорител на прокуратурата или изобщо като главен прокурор. От чие име си позволява да отправя заплахи срещу мен, още повече в ситуация, в която срещу мен няма завеждани дела,

Депутатите одобриха на първо четене бюджета на ДОО за догодина

Депутатите одобриха на първо четене бюджета на ДОО за догодина

Със 121 гласа "за" и 87 - "против", парламентът прие на първо четене бюджета на ДОО за догодина, предаде БТА. От БСП обявиха, че между двете четения ще предложат преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент, от "Обединени патриоти" - минимална пенсия от 250 лева. Запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" и фонд "Пенсии за

Снимка РОЙТЕРС

Оперираха бившия президент на САЩ Джими Картър, няма усложнения

Бившият президент на САЩ Джими Картър беше опериран за намаляване на вътрешночерепното налягане, което е резултат от кървене, получено при неотдавнашно паданe, като операцията е преминала без усложнения, съобщи фондация "Джими Картър", цитирана от Франс прес, предаде БТА. След вчерашното си приемане в болница в Атланта, щата Джорджия,

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Кирил Ананиев на парламентарната трибуна при приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина. Снимка ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Ананиев: Ще платим цялата дейност в лечебните заведения за болнична помощ

Цялата извършена дейност за болнична помощ ще бъде разплатена още тази година, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина, цитиран от БТА. Министър Ананиев подчерта, че ако остане ресурс предсрочно, още в края на декември,

СНИМКА: Архив

Вижте какво решава кабинетът на заседанието си утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 13 ноември, от 10 часа при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА НАГРАЖДАВАНЕ НА АТАНАСИЯ СТОЯНОВА С ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПЪРВА СТЕПЕН. Внася: министърът на образованието и науката 2.

Сградата на Светия синод Снимка: Йордан Симеонов

Светият синод: Приемаме трансплантациите, да уважаваме и донора

Светата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и необходимата сериозност. Напълно разбира измерението на проблема, както и възможностите, които трансплантациите откриват и съответно огромния дълг на Църквата пред обществото,

Снимка МО

Спецсилите на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще проведат съвместна подготовка

Формирования от Специалните сили на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще проведат от днес, 12 ноември, петдневна съвместна подготовка в района на Учебен полигон „Ново село“ и летище Пловдив. В нея ще участват до 8 вертолета UH-60 „Black Hawk“ и до 80 военнослужещи от военно формирование 32 990 – Пловдив с необходимата

28-годишен загина при катастрофа по пътя Силистра - Добрич

28-годишен загина при катастрофа по пътя Силистра - Добрич

Двайсет и осем годишен мъж е загинал при пътно-транспортно произшествие по пътя Силистра - Добрич в района на село Средище, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра. Инцидентът е станал около 14.00 часа. Мъжът шофирал лек автомобил "Форд" в посока Добрич, но изгубил управлението и се ударил в дърво край пътя. Загинал е на място.

СНИМКИ: Авторката

Камион се обърна на АМ „Хемус" (СНИМКИ)

Тежкотоварен камион, превозващ сода, се обърна на АМ „Хемус“. Водачът е невредим, успял да се измъкне през люка на камиона. Шофьорът е на 31 години, правоспособен, а тестът за алкохол отрицателен. Пред полицията, водачът казал, че нещо рязко го е дръпнало надясно и загубил контрол. Товарът на камиона не е разпилян

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber