Иде режим на водата в Перник. Кметът: Защо хората не са уведомени за сериозния проблем

https://www.24chasa.bg/novini/article/7854085 Иде режим на водата в Перник. Кметът: Защо хората не са уведомени за сериозния проблем Иде режим на водата в Перник. Кметът: Защо хората не са уведомени за сериозния проблем www.24chasa.bg
Така изглеждаше язовир “Студена” преди 3 дни СНИМКА: Иван Михалев

Според Станислав Владимиров причината е некомпетентното управление на ВиК

Притокът към язовир “Студена” е като в много суха година, казват от екоминистерството

Воден режим в Перник въвеждат до дни, риск има и за жителите на Радомир и Батановци. Причината е ниското ниво на водата в яз. “Студена”, заяви пред медии директорът на ВиК в града Иван Витанов.

Най-вероятно ограничението за използване на вода ще е от 18 ноември. Според специалисти

в единствения

питеен източник

за региона - яз.

“Студена”, силно

е намаляло

количеството

вода заради суша

В момента има около 5,6 млн. кубика при обем 25 млн. кубика.

От ВиК-Перник, казват, че не е имало контролирано изпускане. За да има такова, трябва разрешение от правителството, а то не е разрешавало.

Вероятно в града ще има вода от 16 до 22 ч всеки ден, включително и през уикенда. През останалото време - без вода.

“Още през май - след края на снеготопенето, стана ясно, че водата е малко”, казват перничани. Тогава от ВиК успокоили, че режим няма да има, вероятно са се надявали на дъждове.

“Ситуацията в момента е критична, не сме на санитарния минимум, но безводието, което имаме вече 6 месеца, и много ниският приток от снеговалежите през миналата зима, изискват стопанисване на водата”, коментира областният управител на Перник Ирена Соколова.

Според новоизбрания кмет на града Станислав Владимиров некомпетентно управление на ВиК е причината за водния режим, пред който се изправя сега градът.

“Ситуацията

с язовира

бе подценена

и предизборният период забави решаването на проблема. Ако имаше реакция по-рано, можехме да отидем на по-мек вариант на режим”, каза Владимиров.

Според него не може кризата с водата в Перник да се обяснява със сушата, защото през юни в Чуйпетльово, където е вододайната зона на Перник, са паднали 135 литъра дъжд, което е повече от предходни години. Владимиров е категоричен, че ще провери поддържана ли е водата в яз. “Студена” на определено ниво, за да бъде извършен ремонтът на негова стена по сухия способ.

“Не чувам никаква конкретика от управителя на ВиК. Дали въпросният господин има нужната квалификация, за да управлява подобна структура”, каза кметът.

През септември регионалният министър Петя Аврамова съобщи, че строителните дейности по ремонта на стената на язовира са завършени. През октомври трябваше да започне реконструкция на водовземната кула.

От отговора на министър Петя Аврамова на депутатски въпрос не стана ясно каква е причината ремонтът на язовира да се забави. Той започна през лятото на 2017 г. и съгласно подписания договор трябваше да приключи през януари 2019 г. Освен ремонта на язовирната стена трябваше да бъде ремонтиран още напорният водопровод, който е дълъг над 200 м, водоземната кула, основните изпускатели и пречиствателната станция. Освен това

в проекта беше

включено и

осигуряване

на резервно

водоснабдяване

за Перник, което очевидно не е изпълнено по проекта. Той се финансира с 32 млн. лв. по заем от Световната банка отпреди 10 години за общинската ВиК инфраструктура.

Владимиров заяви, че големият въпрос обаче е защо перничани не са уведомени официално от общината, че има толкова голям проблем. Владимиров припомни, че е поставил въпроса за намаленото количество на водата преди повече от 2 месеца от парламентарната трибуна.

“Тогава исках отговор от министър Аврамова дали ВиК дружеството се управлява правилно, но не получих. Още тогава, когато обемът на водата в язовира достигна 10 млн. кубика, светна червената лампа, че ако продължи това засушаване, ще се изправим пред огромна и тежка криза. Но не бяха взети необходимите мерки”, заяви Владимиров.

Обемът на язовир “Студена” е 25,2 млн. кубични метра. Водите му се използват приоритетно за питейно-битово водоснабдяване на Перник и околни населени места, както и за промишлено водоснабдяване и производство на електроенергия.

Необходимите водни маси за питейно-битово водоснабдяване на Перник и района от язовира съгласно месечните заявки на “Водоснабдяване и канализация” ООД - Перник, от началото на 2019 г. са в размер на 1,55 млн. кубични метра на месец, те са удовлетворени приоритетно в пълен размер, включително и през октомври, обясниха от Министерството на околната среда и водите.

Регистрираният приток към язовира от началото на 2019 г. е едва 11,896 млн. кубични метра при очакван прогнозен приток от 30,6 млн. за средна по влажност година. Това определя притока в язовир “Студена” до настоящия момент като приток за много суха година.

Заради обема в язовира и минимален приток екоминистерството максимално ограничи водите за промишлени цели.

Заявката на ВиК- Перник, за ноември е удовлетворена с количествата, одобрени в годишния график за много суха по влажност година с обезпеченост 95%, допълват още от ведомството.

Съгласно прогноза на НИМХ в четвъртък в Западна България се очакват превалявания с количества между 1 и 5 л/кв.м, а в петък с количества между 5 и 15 л/кв.м.

И Язовир “Огоста” е на лунен пейзаж

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

С 10 метра е спаднало нивото на яз. “Огоста” в Монтана заради сушата. Гледката предизвика шок - кадрите приличат по-скоро на лунен пейзаж или пустиня, напукана от тримесечната суша. Водата не се използва за питейни нужди.

Хората коментират, че това е най-ниското ниво от години. “Не е имало значителни валежи от месеци”, обясняват те. Според синоптиците обаче ноември най-сетне ще сложи край на сушата.

Големият язовир събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица. Строителството му трае 20 г. и завършва през 1986 г. Под водите му остават две села Живовци и Калиманица, родното село на писателя Йордан Радичков. При суша се показва камбанарията на запустялата църква “Свето Възнесение”, която при пълен обем е почти под вода.

Водата от язовира се използва за производство на електричество в двете ВЕЦ - “Кошарник” и “Огоста”. Общият му обем е 506 млн. кубични м, като с цел осигуряване на техническата безопасност на язовирната стена и недопускане на негативни явления, максималният препоръчителен обем на завиряване на язовирното езеро при нормални условия е до 392 млн.м3.

Към 7.11.2019 г. обемът му е 176,620 млн. м3, което е 35% от общия му обем.

Регистрираният приток към него от началото на 2019 г. до края на октомври е 134,2 млн.м3, при очакван прогнозен приток от 255,91 млн. м3. Това определя притока в язовир “Огоста” до настоящия момент като приток за суха година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Червеният Драгомир Стойнев приветства депутатите от “Воля” Кръстина Таскова и Пламен Христов. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Марешки вдигна цената на “Атака” за вота срещу кабинета (Обзор)

БСП и управляващите ще наддават за шестте им гласа Хората на Сидеров, прогонени от патриотите, отказаха среща на Нинова, но засега нямат позиция Партията на Веселин Марешки може и да подкрепи вота на недоверие към правителството. Това стана ясно след среща на “Воля” с БСП в петък в парламента. “Има вероятност да подкрепим вота

ТЕЦ "Бобов Дол": При нас няма наличие на опасни отпадъци и никой не е доказал това

ТЕЦ "Бобов Дол": При нас няма наличие на опасни отпадъци и никой не е доказал това

От „ТЕЦ-Бобов Дол“ ЕАД изпратиха позиция до медиите.  Припомняме, че в четвъртък прокурори, полицаи и агенти на ДАНС заедно с представители на РИОСВ Перник извършиха следствени действия заради информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горене без комплексно разрешително.  По-рано днес министърът на околната среда и водите

8 болници са купували Пеметрексед на най-високата цена от 1063 лв.

8 болници са купували Пеметрексед на най-високата цена от 1063 лв.

8 от общо 29 болници, които са купували онкологичното лекарство Пеметрексед през миналата година, са заплащали за него най-високата възможна цена от 1063 лв. Това става ясно от публикуваните днес данни на Националната здравноосигурителна каса, в които представят общия брой на лечебните заведения, закупували медикамента в периода януари-ноември

Новата социална министърка Деница Сачева
обеща бърз преглед работят ли новите закони.

Как Манолова, патриотите и небрежни чиновници оставиха 13 000 болни и стари хора без помощ

Те ще трябва да издържат поне до 1 март, когато се обещава да заработи нова програма 13 хил. възрастни и хора с увреждания ще останат поне до 1 март без личен асистент или домашен помощник от държавата заради три закона, които трябваше да подобрят положението им. Законът за лична помощ бе приет на 6 декември 2018 г

Томислав Дончев: Горенето на боклук в България достига 3,5%

Томислав Дончев: Горенето на боклук в България достига 3,5%

Горенето на боклук в България е 3,5%, в някои европейски държави достига до 60%. Това каза в студиото на "Панорама" по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му контролните системи на държавата не са на нужното ниво - най-вече МОСВ, тъй като трябва да бъдат по-непробиваеми. Според Дончев рециклиращата индустрия е бизнес

Деница Сачева

Мерки! “Болни” плащат глоба и връщат пари на НОИ, ако тръгнат на почивка в чужбина (Обзор)

При съмнение шефът ще праща на повторен преглед  Джипито ще изписва до 7 дни, а за година едва 20  За профилактика само извинителна бележка Хората в болничен, които не спазват предписания им режим на лекуване или пътуват в чужбина, ще бъдат глобявани и ще връщат всичките пари за временна неработоспособност, които са получили от НОИ

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Яна Георгиева

Спряха пенсията на жена, обявена от Германия за мъртва (Обзор)

Яна Георгиева е станала жертва на измама с лични данни от приятел на сина ѝ 69-годишна габровка, която през целия си живот не е напускала България, по документи от няколко месеца е покойница в Германия. Смъртният ѝ акт е бил издаден във Фрайбург и изпратен на българските власти. Вследствие на това Яна Георгиева остава без пенсия и всякакви

СЕМИР АБУМЕЛИХ

Семир Абумелих: Не болниците, а фармацевтичната мафия командва историята със скъпите лекарства

Той пита как може вносител на медикамент да обяви цена 1050 лв. и да го регистрира на нея в държавата, а да го дава за 168 лв. “Не е вярно твърдението на началника на здравната каса, че сме купували медикамент за рак само на най-високата цена.” Това коментира Семир Абумелих, собственикът на УМБАЛ “Дева Мария”, пред БНР

Снимка: Архив

Затвориха тунел "Витиня" на АМ "Хемус", след като микробус се запали

Временно беше спряно движението по автомагистрала „Хемус“ в района преди тунела „Витиня“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към 18.40 часа е получен сигнал за възникнало възпламеняване в микробус с метанова уредба. Шофьорът е напуснал превозното средство своевременно, няма пострадали. До погасяването на огъня движението по магистралата посока Варна

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -2° до +10°С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Добрич, Шумен и Ямбол. Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени или заснежени, обработени и проходими при зимни условия

Преди това министър Димитров посети и язовир "Студена". Снимка МОСВ

Екоминистърът Емил Димитров пристигна на проверка в ТЕЦ "Бобов дол" (Обновена)

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров влезе на проверка в ТЕЦ "Бобов дол", съобщи БТА. Той пристигна преди минути в топлоцентралата, където го очаква ръководството й. В срещата участват и представители на РИОСВ-Перник. Медии не бяха допуснати. От прокуратурата днес съобщиха, че ТЕЦ "Бобов дол" е обект на проверка от държавното

Снимка: Pixabay

Монтират рамки за толсистемата на АМ "Тракия" утре, ограничават движението

Утре от 10:30 ч. до 12 ч., ще бъде ограничено движението в посока София по АМ „Тракия“ от км 25 до км 0, поради монтирането на портални рамки за тол системата при км 0 и км 5 на автомагистралата, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Всички автомобили до 12 т, пътуващи към София, ще се пренасочват от пътен възел „Вакарел“ на АМ „Тракия“ по обходен

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber