Две държави отнемат деца от едно българско семейство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7854081 Две държави отнемат деца от едно българско семейство Две държави отнемат деца от едно българско семейство www.24chasa.bg

2-годишно дадено на баба си в България, а 9-месечната му сестричка ще бъде осиновена в Англия

За по-малко от три години българско семейство в Англия се сдобива с две деца и ги изгубва заради разправии между родителите. За потресаващата история се разбра по време на дело в Семейния съд в Лийдс, който трябваше да реши дали 9-месечно момиченце да бъде отнето от родителите си и дадено за осиновяване.

Процесът премина при закрити врата и съдът забрани на всички, участвали в него, да разкриват самоличността на замесените лица. Разреши обаче решението да стане публично, за да може

един ден малкото

българско момиченце

да разбере защо е отнето

от биологичните си родители.

Точно от въпросния документ стана ясно, че това е второ дете на двойката. Първо в началото на 2017 г. им се ражда момче - П. Родителите имат проблеми с английските социални служби още преди неговата поява на бял свят. Причината е, че майката пропуска четири задължителни медицински прегледа, което според властите поставя в риск плода. Освен това те установяват, че по време на бременността семейството сменя три адреса, често се кара и

майката

злоупотребява

с алкохол

Освен това тя е осъдена през 2016 г. за нападение на бащата с нож.

Затова още с раждането си П. е поставен под надзора на социалните служби. След няколко месеца заминава с родителите си на почивка в България и никога повече не се връща в Англия. Когато английските му надзорници започват да го издирват, разбират, че е отнет от родителите му. Това е станало по решение на български социални служители, които установили, че момчето живее на неподходящо място. Според дадени по-късно обяснения от майката се наложило да се нанесат в общежитие в България, тъй като бащата бил задържан от полицията по обвинения от своята сестра за присвояване на пари.

В крайна сметка отнетото момче е дадено за отглеждане на баба си по бащина линия, а родителите отново се връщат в Англия.

Само след няколко месеца започват и новите им проблеми с местните власти. През 2018 г. в дома им е викана пет пъти полиция, основно от бащата. Майката се обръща за помощ към социалните служби, като твърди, че отново е

бременна

вследствие

на изнасилване

от своя мъж

Обяснява, че той я ревнува болезнено, заради което не ѝ дава да започне работа и да ходи на курсове по английски език. Когато тя иска да си купи нещо, трябва да прави секс с него, за да ѝ даде пари.

Социалните работници ѝ помагат финансово да се изнесе на квартира, но след два дни тя отново се връща при съпруга си. Отказва се от част от обвиненията срещу него и обяснява, че е излъгала, защото му е била ядосана. На 1 май 2018 г. обаче отново има сериозен инцидент между двамата. Той се разиграва в здравен център, където те отиват, за да обсъдят дали новата бременност не може да бъде прекъсната.

Бащата е много против, става агресивен и иска от медицинския персонал да убеди жена му да не прави аборт. Майката се отказва, но признава, че това е, защото я е заплашил, че ако направи аборт, няма да види момченцето П., докато навърши пълнолетие. Разказва също, че той контролира всичко в техния живот – от семейните финанси до това какво говори по телефона с роднините си, заради което настоява общуването им да става на български, а не на цигански.

Неговите роднини

не я харесвали,

защото е ромка

Затова още преди раждането на момиченцето социалните служби в Брадфорд започват да правят оценка на обстоятелствата, при които то ще живее. Откриват, че семейството вече се е установило на един адрес, майката посещава редовно здравни консултации, но отношенията със съпруга ѝ остават все така нестабилни. Затова изискват от съда да разреши бебето да бъде дадено на приемно семейство след раждането му, а родителите да получат право да го виждат, за да изграждат контакт с него. Определено е да се срещат три пъти седмично по два часа в присъствието на социален работник. Майката не е пропускала нито една такава среща и според направените социални доклади активно се е грижила за дъщеричката си през това време. Бащата не е присъствал в продължение на няколко седмици, защото трябвало да се върне в България заради болната си майка, а и по време

на свиждане

при бебето

често си гледал

в мобилния телефон

или пък през прозореца.

В крайна сметка експертите стигат до заключение, че родителите явно обичат дъщеричката си, но има много неща от техния живот, които остават непроменени. Според тях те дори не могат да извършат всички необходими промени в някакъв разумен срок, който да не повлияе на развитието на детето. Освен това смятат, че е невъзможно да се прилагат подкрепящи мерки, тъй като бащата мисли, че всички заговорничат срещу него. А без сътрудничество от негова страна няма как да получи ясна представа какво се случва с момиченцето, ако то бъде върнато при родителите си. 

Съдия Сара Ланч от Семейния съд в Лийдс, която взема трудното решение за отнемане на бебето, го мотивира подробно в 121 параграфа. Тя подчертава, че винаги при такива казуси се води от разбирането, че децата е най-добре да се отглеждат от естествените им родители или от други членове на техните семейства. И държавата не трябва да се намесва в семейните отношения, ако не е застрашено благосъстоянието на някого. Затова отнемането на дете във Великобритания се прави само в краен случай и социалният инженеринг не е разрешен.

В този случай ситуацията е още по-сложна, тъй като е почти сигурно, че

момиченцето

ще изгуби

българската

си идентичност

Малко вероятно е да му бъдат намерени осиновители в Англия от неговата националност, което означава, че то няма да говори родния си език и да може да общува някой ден със своето по-голямо братче. В съдебното решение се отбелязва също, че трудно ще бъде прилагана и популярната във Великобритания кутия за общуване между биологични родители и осиновители, тъй като майката не може да пише на нито един език.

Въпреки тези обстоятелства обаче съдия Сара Ланч смята, че е по-добре да приеме становището на социалните служби момиченцето да бъде отнето от родителите и дадено за осиновяване. Основният мотив е, че всяко по-нататъшно протакане и държане в приемно семейство ще се отрази на неговото развитие. А родителите не са успели да докажат, че могат да се справят с проблемите си в разумен срок. Давали са противоречиви обяснения за случващото се и често са се отмятали от думите си.

Бащата е демонстрирал невъзможност да се контролира. Няколко пъти е сменял адвокатите си и във финалната фаза на процеса се е защитавал сам. Дал е бележка на социалните служби, в която твърди, че е

подал молба за

развод и иска

детето да остане

при него

В нея обещава, че ще намери бавачка, личен лекар и детска градина за него. Когато съдийката го моли за разяснение по тази бележка, обяснява, че се страхува, че ако детето остане при майката, след няколко месеца то отново ще бъде отнето и дадено за осиновяване. Освен това е изпратил и специално писмо до съда с искане да му потвърдят, че момиченцето ще му бъде върнато, ако започне процедура за развод.

Всички тези обстоятелства, а най-вече и случилото се с първото дете на семейството карат съдийката да смята, че с нестабилния си начин на живот

тези родители

няма как да

осигурят

безопасна среда

за отглеждане и развитие на момиченцето. И заради собствените им проблеми съществува риск неговите емоционални и физически нужди да бъдат пренебрегнати.

Тъй като нито един техен роднина не е изявил желание да поеме грижа за него и да се подложи на проверка дали е подходящ, детето ще бъде дадено на осиновители. От съдебното решение става ясно, че са търсени баба и пралеля по бащина линия, както и дядо и сестра на бащата, но не са били открити, въпреки че българските власти са ги споменали като възможни надзорници на детето.

Българското посолство също е уведомено за случая. Негов представител е присъствал в началото на 5-дневен процес. Решението за отнемане на родителските права може да се обжалва на по-горна инстанция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Лех Валенса СНИМКА: Ройтерс

Лех Валенса призова за протести срещу съдебната реформа в Полша

Бившият президент на Полша Лех Валенса призова днес за масови протести, ако управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) продължи със спорната си правосъдна реформа, съобщи ДПА, цитирана от БТА. "Унищожаването на независимата съдебна власт не може да бъде позволено по никакъв начин. Стига толкова отстъпки"

Джонсън реже мераците на Шотландия за независимост (Обзор)

Джонсън реже мераците на Шотландия за независимост (Обзор)

Тръмп видя в победата на британския премиер предвестник на своя триумф на вота през 2020 г. Позицията на Лондон относно втори референдум за независимост на Шотландия не се е променила. Правителството смята, че през 2014 г. жителите на региона ясно се изказаха за своето бъдеще в рамките на Обединеното кралство

Протестното движение, нарекло се "Сардините", се появи преди месец в Болоня. Снимка РОЙТЕРС

Десетки хиляди се стекоха на антифашистки протест в Рим

Десетки хиляди "Сардини" - както се наричат привържениците на създаденото преди месец антифашистко движение - се стекоха днес на един от големите площади в Рим, за да отхвърлят крайната десница и нейните идеи, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Организаторите посочиха, че целта е била да се напълни площадът и че изглежда тази цел е постигната

Папа Франциск СНИМКА: Ройтерс

Папа Франциск ще посети Черна гора догодина

Папа Франциск потвърди днес, че ще посети догодина Черна гора, съобщи в Туитър черногорското правителство, цитирано от държавните радио и телевизия, предаде БТА. Визитата на папата ще има историческо значение, се отбелязва в съобщението. Франциск, който прие във Ватикана черногорския премиер Душко Маркович

След като вчера станаха ясни резултатите от изборите, хиляди алжирци протестираха в столицата и в други градове. Снимка РОЙТЕРС

Алжирската полиция арестувала 400 мирно протестиращи след изборите

Алжирската полиция е арестувала 400 души по време на протести срещу проведените тази седмица президентски избори, съобщи днес правозащитна организация, цитирана от ДПА, предаде БТА. Алжирската лига за защита на правата на човека посочи във Фейсбук, че масовите арести са били извършени вчера по време на мирно шествие в северозападната провинция

Ангела Меркел СНИМКА: Ройтерс

Меркел предупреди за опасност от изнасяне на компании от Германия

Германия е изправена пред опасност от изнасяне на компании от различни сектори в чужбина поради недостиг на квалифицирана работна ръка, предупреди германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА, предаде БТА. В редовния си седмичен подкаст Меркел изтъква необходимостта да се положат усилия за привличане на достатъчен брой специалисти

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

Зоран Заев Снимка: Ройтерс

Заев ще говори с Борисов през януари за същестуването на македонския език

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че в началото на януари догодина ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов, за да разговарят по въпроса за съществуването на македонски език, както каза, открито и приятелски, а не да се спори кой какво е казал първи, съобщава Радио Свободна Европа, цитирана от БТА

Президентът на Полша Анджей Дуда Снимка: Ройтерс

Четирима кандидати ще има на президентските избори в Полша догодина

Двете основни опозиционни партии в Полша обявиха днес кандидатите си за президентските избори през пролетта. Те, заедно с един независим кандидат, ще се изправят срещу държавния глава консерватор Анджей Дуда, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Кандидатка на най-голямата опозиционна формация "Гражданска платформа" ще бъде Малгожата Кидава-Блонска

Снимка РОЙТЕРС

Турция иска от ЕС да увеличи 6-те милиарда евро за сирийските бежанци

Европейският съюз трябва да похарчи повече от шестте милиарда евро, вече предназначени за финансиране на сирийските бежанци в Турция, и да ускори потока на тези пари, заяви служител на турското външно министерство, цитиран от Ройтерс, предаде БТА. Средствата на ЕС са в подкрепа на около 3,5 милиона сирийски бежанци в Турция след като

Снимка Архив

Фестивал на зимните обичаи и традиции на българите се проведе в Кишинев

Фестивалът на зимните обичаи и традиции на българския народ за пръв път се проведе вчера в кишиневската библиотека "Христо Ботев", съобщи БТА. Според организаторите фестивалът има за цел да привлече и подкрепи фолклорните групи, които съхраняват и популяризират коренните традиции и обичаи. За проявата бяха дошли три фолклорни групи - ансамбъл

Снимка РОЙТЕРС

Босна и Херцеговина наравно с африкански страни по заболели от морбили

Световната здравна организация предупреди, че е направена крачка назад, когато става дума за усилията в борбата против морбили, а според публикуваните данни по брой на заболелите тази година Босна и Херцеговина се оказа в една група с африканските страни, съобщи Танюг, цитирана от БТА. Институтът за обществено здраве и здравните институции в Босна

Снимка РОЙТЕРС

Полицията изкара насила протестиращи от летище "Схипхол"

Холандската военна полиция започна да извежда насила протестиращи екоактивисти от основната зала на амстердамското летище "Схипхол", след като те отказаха да напуснат доброволно, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Стотици демонстранти се събраха днес на организиран от "Гийнпийс" протест срещу "големия замърсител" "Схипхол"

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber