Бягството на 2400 българи от комунизма започва в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7850087 Бягството на 2400 българи от комунизма започва в Италия Бягството на 2400 българи от комунизма започва в Италия www.24chasa.bg
Лагерът в Латина, както е изглеждал навремето. СНИМКИ: ФЕЙСБУК

В лагера в Латина, откъдето са минали над 80 000 души, е бил и Андрей Тарковски

Емилио Друди, журналист от в. “Месаджеро” в град Латина в периода 1973-1991 г., още си спомня за срамежливия български художник Валентин, избягал от комунистическа България. И той като хиляди други източноевропейци по онова време минава през бежанския лагер в италианския град, преди да бъде разпределен към друга страна на Запад.

Валентин посещава редакцията на “Месаджеро” в Латина почти всекидневно, за да се среща и разговаря с Друди.

Подарява му

дори свои

картини,

които журналистът е окачил на стените в къщата си. Емилио Друди пък е един от малцината журналисти, които посещават често лагера в Латина, за да разкаже, “че в този лагер имаше хора, дошли тук в търсене на свободата”. С малки изключения лагерът е почти игнориран от тогавашните институции.

“Градът граничеше с лагера с хора от страни отвъд желязната завеса, смяташе ги за крадци. Аз обаче исках да разкажа за хумаността на тези хора. За тях ставаше въпрос най-вече из черните хроники”, казва Друди в документалния

филм “Бягство

към свободата”

на италианската режисьорка Емануела Газбарони.

Като малка Емануела живее с родителите си точно до лагера в Латина и вижда всеки ден онези, които влизат или излизат от него. Тя разказва във филма си тази действителност, но не само по детските си спомени, а и чрез изчетените хиляди документи на емигранти, в които са заключени личните им истории.

Ровейки се из документите, тя намира дори досието на Андрей Тарковски - големият руски режисьор минава през лагера през 1985 г.

Но какво представлява лагерът, в който престояват за кратко или по-дълго време и хиляди български невъзвращенци по времето на комунизма?

Центърът за помощ на чуждестранните бежанци в Латина е основан през 1957 г. с фондове на италианското правителство, САЩ и Върховния комисариат за бежанците на ООН.

Лагерът е затворен през 1989 г. след падането на Берлинската стена. Намира се на улица “24 май” в Латина, или по средата между Рим и Гаета, където до 2004 г. е седалището на Шести американски флот.

Лагерът е

основан след

събитията в

Унгария през 1956 г.

Първоначално дава подслон на хора, търсещи политическо убежище. След избирането през 1978 г. на папа Йоан Павел II се регистрира скок в молбите за убежище от поляци. Пикът е през лятото на 1987 г., когато идват 8000 полски бежанци. 

От 1957 до 1989 г. през Латина преминават близо 80 000 бежанци от Източна Европа, най-вече албанци, българи, поляци, унгарци, румънци, граждани на бивша Чехословакия и Югославия. Става въпрос в по-голямата част за политически емигранти, но има и хора, избягали по икономически причини. В рамките на 6 месеца от пристигането им в Латина чужденците били

разпределяни

към САЩ, Канада,

Австралия, Швеция

Нерядко обаче престоявали в лагера и година и половина.

Днес в постройките, приютявали бегълците към свободата, се намира факултет по икономика, част от римския университет “Сапиенца”.

Въпреки съществуването на бежанския лагер на име “Роси Лонги”, в който живеели хиляди източноевропейци, той бил смятан за една неудобна реалност. Сред емигрантите има много артисти, художници, интелектуалци, творчески личности, не приемащи комунистическата действителност в страните си. Наред с тях обаче

в Латина

има и много

престъпници,

а също и бивши затворници. Затова голяма част от населението на града изпитвало страх от обитателите, още повече че не било улеснявано по никакъв начин в отношението си към тях от италианското вътрешно министерство. Затова и връзките между емигрантите и жителите на града се създавали напълно спонтанно.

Малцина са жителите на Латина, които днес си спомнят за лагера. Изглежда, сякаш нарочно споменът за онези гости, бягащи от комунистическия режим, е заличен. Често обаче следи от пребиваването на емигрантите в лагера

липсват

напълно дори в

собствените им

биографии

особено що се отнася до хора на изкуството и културата. Подобен е случаят и със световноизвестния руски режисьор Андрей Тарковски, за когото никога и никъде не се споменава, че е бил в лагера, въпреки че през 1984 г. той иска американско убежище.

Когато режисьорката на “Бягство към свободата” Газбарони открива случайно регистрационния му картон номер 13225/379, ръцете ѝ се разтреперват от вълнение. Дори синът на режисьра, който носи същото име и живее във Флоренция, не знае абсолютно нищо за пребиваването на баща си в Латина. Тарковски пристига в лагера на 28 август 1985 г. – годината, в която благодарение на помощта на Ингмар Бергман снима в Швеция “Жертвоприношение”.

Страстен пушач, Тарковски по онова време вече е белязан от заболяването си - рак на белите дробове. Умира в Париж на 29 декември 1986 г.

Смъртта на

Тарковски е

отбелязана

в досието

му в лагера

в съвсем бюрократичен стил – на личния му картон в графата “излязъл на...” е написано 31 декември 1986. Като дестинация е отбелязано “починал”.

Много от бившите обитатели на лагера си спомнят още за постройките, пръснати на 8 хектара. Той можел да приема до 800 души едновременно. Лагерът е изграден в бивша казарма, построена още по фашистко време. Като бивша военна структура бил ограден с висока стена с бодлива тел, с наблюдателница и телекамери. 

При пристигането си

всеки беглец

от комунизма

получавал

по 10 долара,

но трябвало да си намери работа във вътрешността на структурата. През 1982 г. например дневната надница била 3000 лири, еквивалентни на 5,30 евро през 2017 г. Бежанците можели да излизат навън, докато италианците не можели да посещават лагера.

По данни на италианското министерство на вътрешните работи през периода до 1970 г. в Италия са поискали убежище 1079 българи, или 3% от общия брой чужденци.

В периода 1971-1980 г. този брой е 1051, или 8 на сто. През 1981-1985 г. са искали убежище 312 българи, или 2 на сто от общия брой.

В центъра “Роси Лонги” през март 1989 г. има регистриран само един българин от общо 448 бежанци. С други думи, през Латина са минали над 2400 българи.

И до днес в архивите

можем да прочетем

имената на

много българи,

регистрирани в центъра “Роси Лонги”, както и рождените им дати и места. Ето някои от тях:

Любомир Арсов (1940, София), Стефан Аспарухов (1948, Пловдив), Ангел Атанасов (1950, Ракево), Васил Атанасов (1939, Асеновград), Александър Александров (1947, София), Владимир Анев (1943, Кюстендил), Кичка Ангелова (1952, Преслав), Любен Апостолов (1940, Пловдив), Владислав Бачев (1940, София), Владимир Багдатов (1928, София), Стоян Черкезов (1944, Пловдив), Владимир Черноземски (1935, Пловдив)...

Любопитно е, че само българите с името Димитър Димитров са 7, а шестима се казват Георги Георгиев. Но това са само малцина от източноевропейците, чиито имена, подредени по азбучен ред, изпълват над 1000 страници.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Ройтерс

Поражение за Джонсън в парламента за правата на гражданите на ЕС

Британският премиер Борис Джонсън претърпя днес първото си поражение в парламента, откакто неговата Консервативна партия извоюва разгромяваща победа на извънредните избори в средата на миналия месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Камарата на лордовете, в която торите нямат мнозинство, гласува с 270 на 229 гласа за промяна в закона за

СНИМКА: pixabay

Малайзия връща боклук, за да не се превръща в сметище на света

Малайзия изпрати обратно 150 контейнера с пластмасови отпадъци в 13 предимно богати страни след третото тримесечие на миналата година, като министърът на околната среда предупреди в понеделник, че тези, които искат да превърнат страната в кофа за боклук на света, могат само да „мечтаят“. Регионът е залят от пластмаса от по-развити икономики като

Бойко Борисов СНИМКИ: фейсбук

Борисов пристигна в Швейцари за Световния икономически форум в Давос

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Швейцария, където ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в град Давос, съобщи правителствената пресслужба. Това е 50-ата годишна среща на форума, който с времето се е превърнал в ефективен и влиятелен инструмент на световната икономика и политика

Марк Зукърбърг, който е пети по богатство в света, е увеличил парите си най-много през 2019 г.

2153-ма държат пари колкото 4,6 млрд. души (обзор)

Ако сте пестили по 10 000 долара дневно от времето на египетските пирамиди, бихте натрупали 1/5 от общото имане на петимата най-богати 2153-ма милиардери в света са имали през 2019 г. по-голямо богатство, отколкото 4,6 млрд. най-бедни хора на планетата, които са 60% от световното население, посочва новият доклад на неправителствената организация

СНИМКА: Ройтерс

Адвокатите на Тръмп поискаха Сенатът да го оневини незабавно

Адвокатите на Доналд Тръмп призоваха Сената, който е натоварен с процеса за отстраняване от длъжност на президента, да го оневини незабавно, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Процесът е опасно опорочаване на конституцията, пишат адвокатите в меморандум от 110 страници, който беше внесен днес в горната камара на Конгреса

СНИМКА: Ройтерс

Русия е доставила над 120 ракети за системите С-400 в Турция

Русия е доставила над 120 ракети за системите С-400 в Турция, съобщи днес военно-дипломатически източник, цитиран от ТАСС. Турция е получила два дивизиона С-400, над 120 зенитно управляеми ракети, както и помощно оборудване, резервни части и инструменти, каза източникът пред ТАСС. По думите му условията на сделката не предвиждат предаване на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

Pixabay

Китай потвърди: Новият коронавирус се предава от човек на човек

Експертен екип на китайското правителство потвърди, че новият коронавирус се предава от един човек на друг, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Двама души в Южен Китай са се заразили от членове на семействата си. Китайският президент Си Цзинпин заяви, че от съдбоносно значение е да се вземат всички възможни мерки за борба с новия коронавирус

СНИМКА: Ройтерс

Шефът на "Гугъл" смята, че изкуственият интелект се нуждае от регулация

Изпълнителният директор на "Гугъл" (Google IIc) и на компанията-майка Alphabet Inc. Сундар Пичай заяви в понеделник, че "няма съмнение", че изкуственият интелект (AI) "трябва да бъде регулиран". Той назова "Deepfakes" и технологиите за лицево разпознаване като най-важните проблеми, свързани с изкуствения интелект

СНИМКА: pixabay

65 тона отпадъци са били събрани в горичка край курорта Бодрум

Огромно количество боклук е бил събран в горичка край турския курорт Бодрум, съобщава турската телевизия СиЕнен-Тюрк, цитирана от БТА.  Екипи на общинската служба по чистотата са събрали общо 65 тона отпадъци, изхвърлени на различни места в гористата местност Кайнар, която е сред най-красивите гори в района. Почистването е продължило цял ден

Жозеп Борел СНИМКА: Туитър

ЕС ще разшири наблюдението на оръжейното ембарго срещу Либия

ЕС разглежда всички възможности за разширяване на обхвата на операция "София", която служи за наблюдение на спазването на оръжейното ембарго, наложено на Либия с решение на Съвета за сигурност на ООН. Това съобщи на върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той уточни

СНИМКИ: МвНР

Захариева за срещата в Берлин за Либия: Много добра първа стъпка

Вицепремиерът Екатерина Захариева определи като много добра първа стъпка срещата за Либия, свикана в Берлин, съобщи БТА. Най-важното, което трябва да следва, е истинско примирие в Либия, посочи Захариева пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета на ЕС по външни работи

Хашим Тачи СНИМКА: Ройтерс

Косовският президент Хашим Тачи номинира Албин Курти за премиер

Косовският президент Хашим Тачи номинира днес Албин Курти за премиер, повече от три месеца след предсрочните избори, на които нито една партия не спечели достатъчно гласове за самостоятелно правителство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Тачи издаде указ за номинирането на Курти, чието ляво движение Самоопределение се класира на първо

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber