Бягството на 2400 българи от комунизма започва в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7850087 Бягството на 2400 българи от комунизма започва в Италия Бягството на 2400 българи от комунизма започва в Италия www.24chasa.bg
Лагерът в Латина, както е изглеждал навремето. СНИМКИ: ФЕЙСБУК

В лагера в Латина, откъдето са минали над 80 000 души, е бил и Андрей Тарковски

Емилио Друди, журналист от в. “Месаджеро” в град Латина в периода 1973-1991 г., още си спомня за срамежливия български художник Валентин, избягал от комунистическа България. И той като хиляди други източноевропейци по онова време минава през бежанския лагер в италианския град, преди да бъде разпределен към друга страна на Запад.

Валентин посещава редакцията на “Месаджеро” в Латина почти всекидневно, за да се среща и разговаря с Друди.

Подарява му

дори свои

картини,

които журналистът е окачил на стените в къщата си. Емилио Друди пък е един от малцината журналисти, които посещават често лагера в Латина, за да разкаже, “че в този лагер имаше хора, дошли тук в търсене на свободата”. С малки изключения лагерът е почти игнориран от тогавашните институции.

“Градът граничеше с лагера с хора от страни отвъд желязната завеса, смяташе ги за крадци. Аз обаче исках да разкажа за хумаността на тези хора. За тях ставаше въпрос най-вече из черните хроники”, казва Друди в документалния

филм “Бягство

към свободата”

на италианската режисьорка Емануела Газбарони.

Като малка Емануела живее с родителите си точно до лагера в Латина и вижда всеки ден онези, които влизат или излизат от него. Тя разказва във филма си тази действителност, но не само по детските си спомени, а и чрез изчетените хиляди документи на емигранти, в които са заключени личните им истории.

Ровейки се из документите, тя намира дори досието на Андрей Тарковски - големият руски режисьор минава през лагера през 1985 г.

Но какво представлява лагерът, в който престояват за кратко или по-дълго време и хиляди български невъзвращенци по времето на комунизма?

Центърът за помощ на чуждестранните бежанци в Латина е основан през 1957 г. с фондове на италианското правителство, САЩ и Върховния комисариат за бежанците на ООН.

Лагерът е затворен през 1989 г. след падането на Берлинската стена. Намира се на улица “24 май” в Латина, или по средата между Рим и Гаета, където до 2004 г. е седалището на Шести американски флот.

Лагерът е

основан след

събитията в

Унгария през 1956 г.

Първоначално дава подслон на хора, търсещи политическо убежище. След избирането през 1978 г. на папа Йоан Павел II се регистрира скок в молбите за убежище от поляци. Пикът е през лятото на 1987 г., когато идват 8000 полски бежанци. 

От 1957 до 1989 г. през Латина преминават близо 80 000 бежанци от Източна Европа, най-вече албанци, българи, поляци, унгарци, румънци, граждани на бивша Чехословакия и Югославия. Става въпрос в по-голямата част за политически емигранти, но има и хора, избягали по икономически причини. В рамките на 6 месеца от пристигането им в Латина чужденците били

разпределяни

към САЩ, Канада,

Австралия, Швеция

Нерядко обаче престоявали в лагера и година и половина.

Днес в постройките, приютявали бегълците към свободата, се намира факултет по икономика, част от римския университет “Сапиенца”.

Въпреки съществуването на бежанския лагер на име “Роси Лонги”, в който живеели хиляди източноевропейци, той бил смятан за една неудобна реалност. Сред емигрантите има много артисти, художници, интелектуалци, творчески личности, не приемащи комунистическата действителност в страните си. Наред с тях обаче

в Латина

има и много

престъпници,

а също и бивши затворници. Затова голяма част от населението на града изпитвало страх от обитателите, още повече че не било улеснявано по никакъв начин в отношението си към тях от италианското вътрешно министерство. Затова и връзките между емигрантите и жителите на града се създавали напълно спонтанно.

Малцина са жителите на Латина, които днес си спомнят за лагера. Изглежда, сякаш нарочно споменът за онези гости, бягащи от комунистическия режим, е заличен. Често обаче следи от пребиваването на емигрантите в лагера

липсват

напълно дори в

собствените им

биографии

особено що се отнася до хора на изкуството и културата. Подобен е случаят и със световноизвестния руски режисьор Андрей Тарковски, за когото никога и никъде не се споменава, че е бил в лагера, въпреки че през 1984 г. той иска американско убежище.

Когато режисьорката на “Бягство към свободата” Газбарони открива случайно регистрационния му картон номер 13225/379, ръцете ѝ се разтреперват от вълнение. Дори синът на режисьра, който носи същото име и живее във Флоренция, не знае абсолютно нищо за пребиваването на баща си в Латина. Тарковски пристига в лагера на 28 август 1985 г. – годината, в която благодарение на помощта на Ингмар Бергман снима в Швеция “Жертвоприношение”.

Страстен пушач, Тарковски по онова време вече е белязан от заболяването си - рак на белите дробове. Умира в Париж на 29 декември 1986 г.

Смъртта на

Тарковски е

отбелязана

в досието

му в лагера

в съвсем бюрократичен стил – на личния му картон в графата “излязъл на...” е написано 31 декември 1986. Като дестинация е отбелязано “починал”.

Много от бившите обитатели на лагера си спомнят още за постройките, пръснати на 8 хектара. Той можел да приема до 800 души едновременно. Лагерът е изграден в бивша казарма, построена още по фашистко време. Като бивша военна структура бил ограден с висока стена с бодлива тел, с наблюдателница и телекамери. 

При пристигането си

всеки беглец

от комунизма

получавал

по 10 долара,

но трябвало да си намери работа във вътрешността на структурата. През 1982 г. например дневната надница била 3000 лири, еквивалентни на 5,30 евро през 2017 г. Бежанците можели да излизат навън, докато италианците не можели да посещават лагера.

По данни на италианското министерство на вътрешните работи през периода до 1970 г. в Италия са поискали убежище 1079 българи, или 3% от общия брой чужденци.

В периода 1971-1980 г. този брой е 1051, или 8 на сто. През 1981-1985 г. са искали убежище 312 българи, или 2 на сто от общия брой.

В центъра “Роси Лонги” през март 1989 г. има регистриран само един българин от общо 448 бежанци. С други думи, през Латина са минали над 2400 българи.

И до днес в архивите

можем да прочетем

имената на

много българи,

регистрирани в центъра “Роси Лонги”, както и рождените им дати и места. Ето някои от тях:

Любомир Арсов (1940, София), Стефан Аспарухов (1948, Пловдив), Ангел Атанасов (1950, Ракево), Васил Атанасов (1939, Асеновград), Александър Александров (1947, София), Владимир Анев (1943, Кюстендил), Кичка Ангелова (1952, Преслав), Любен Апостолов (1940, Пловдив), Владислав Бачев (1940, София), Владимир Багдатов (1928, София), Стоян Черкезов (1944, Пловдив), Владимир Черноземски (1935, Пловдив)...

Любопитно е, че само българите с името Димитър Димитров са 7, а шестима се казват Георги Георгиев. Но това са само малцина от източноевропейците, чиито имена, подредени по азбучен ред, изпълват над 1000 страници.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Pixabay

Още няма дата за представяне на докладите за върховенството на закона

Европейската комисия съобщи, че още не е решила кога ще представи първите доклади за върховенството на закона във всяка от страните в ЕС. Календарът за работата на ЕК предвиждаше документите да бъдат обсъдени от еврокомисарите на 23 септември, но това намерение бе отложено, предава БТА. Говорител на комисията днес отбеляза на пресконференция

СНИМКА: Радио Китай

Пекин стартира мащабна кампания за ваксиниране срещу грип, надява се да избегне нова вълна на COVID-19

Властите на китайската столица Пекин обявиха, че от края на септември ще стартират мащабна програма за ваксинация срещу грип, за да избегне двойни инфекции, включващи COVID-19 и грип, и да бъде избегнато претоварване на здравната система на града през есента и зимата, предава радио Китай. Към момента са създадени 446 пункта за безплатна ваксинация

Факсимиле actu.fr

4-има ранени при нападение до бившата редакция на "Шарли ебдо" в Париж (Обновена)

Четирима души са били ранени с хладно оръжие днес в Париж при неизяснени обстоятелства, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това е станало близо до бившата редакция на в. "Шарли ебдо", където през 2015 г. бяха извършени кървави атентати. По-късно АФП съобщи, че е бил задържан един заподозрян във връзка с нападението

Мевлют Чавушоглу СНИМКА: РОЙТЕРС

Чавушоглу вини Нанси Пелоси във фрапантно невежество, Турция не била КНДР

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу реагира на изказване на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, обвинявайки я във фрапантно невежество, съобщиха турски медии, предаде БТА. Повод за реакцията в Туитър на турския министър станаха думите на Пелоси, насочени като критика към президента Доналд Тръмп

Александър Вучич СНИМКА: Ройтерс

Сърбия в очакване на ново правителство и нова опозиция

Защо Александър Вучич още не обявява състава на новото правителство след изборите на 21 юни, на които неговата Сръбска прогресивна партия /СПП/ спечели 188 мандата и мнозинство от две трети, достатъчно и за промяна на конституцията, а не само за гласуване на премиера и министрите? Новият състав на парламента едва се събра само на учредителното си

Български автобус катастрофира в Истанбул (Видео)

Български автобус катастрофира в Истанбул (Видео)

Български туристически автобус катастрофира днес в Истанбул, предаде турският вестник "Хюриет". Автобусът с българска регистрация се е сблъскал тази сутрин с трамвай в квартал Лалели. При катастрофата трамваят е излязъл от релсите. Пътниците в трамвая са изпаднали в паника. Засега няма информация за пострадали при инцидента

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

СНИМКА: pixabay

Полша отчита ново рекордно увеличение на случаите на коронавирус за денонощие

Полша отчете 1587 нови случая на коронавирус за последното денонощие, съобщи в Туитър полското здравно министерство. Това е най-голямото увеличение на случаите на коронавирус за денонощие от началото на пандемията, предаде Ройтерс. В Полша, която е с население от 38 милиона души, общият брой на установените инфекции е 84 396

Снимка news.sky.com

Наградиха плъх с медал за храброст, откривал противопехотни мини

Африканският гигантски плъх Магава е награден с престижен златен медал за работата си по откриване на противопехотни мини в Камбоджа. В кариерата си Магава е подушил 39 мини и 28 невзривени боеприпаси, съобщава Би Би Си, цитирана от dariknews.bg. Британската ветеринарна благотворителна организация PDSA му присъди своя златен медал за „преданост

СНИМКА: pixabay

Мигранти обвиняват Гърция, че ги връща обратно в морето

Скоро след като достигнали гръцкия остров Лесбос, група афганистански мигранти разказват, че техните надежди за нов живот в Европа били попарени от гръцките власти, които ги събрали, държали се лошо с тях, качили ги на спасителен сал и ги изоставили в морето, информира Асошиейтед прес. Журналисти от АП

Снимката е илюстративна 
МиГ 21 Снимка: airwar.ru

Военен самолет Миг-21 се разби край границата на Сърбия с Босна и Херцеговина

Един от пилотите е загинал  Сръбски военен самолет Миг-21 се разби в Западна Сърбия близо до границата на страната с Босна и Херцеговина, съобщи министерството на отбраната, цитирано от АП. Местните медии съобщават, че самолетът е паднал в двора на една селска къща в село Брасина, предава БТА.  Сръбската телевизия РТС предаде

Снимка komonews.com

Жена е обвинена в предумишлено убийство за смъртта на българина Стан Цанков в Сиатъл

Жена от Сиатъл на име Майкъл Робъртс е обвинена в убийството на българина Стан Цанков, съобщи komonews.com. Както стана ясно по-рано, българин е бил убит в Сиатъл. Инцидентът е станал при спор с наемателка в сграда, където мъжът работел. “Аз виждам довод за предумишлено убийство и опит за предумишлено убийство“

СНИМКА: pixabay

Пулмолог: При повторно заразяване с COVID-19 преболедуването ще бъде по-леко

При повторно заразяване с COVID-19 преболедуването ще бъде по-леко, каза пред журналисти д-р Александър Симидчиев, пулмолог. Данните за създаване на имунитет при преболедували коронавируса не са стабилни, но засега е ясно, че антителата изчезват в рамките на седмици до 3-4 месеца. Лекарят посочи, че има и много публикации, показващи

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber