"168 часа": Последните думи на починалото дете от Кардам: Дядо, изведи ме навън да видя баба, защото ще умра

https://www.24chasa.bg/novini/article/7749626 "168 часа": Последните думи на починалото дете от Кардам: Дядо, изведи ме навън да видя баба, защото ще умра "168 часа": Последните думи на починалото дете от Кардам: Дядо, изведи ме навън да видя баба, защото ще умра www.24chasa.bg
"168 часа": Последните думи на починалото дете от Кардам: Дядо, изведи ме навън да видя баба, защото ще умра

Все още не е ясно какво точно е убило Стефан. Аутопсията не показва видима причина, а версията за хранително натравяне е отхвърлена

“Може да е грях, но аз се съмнявам в лекарска грешка. Инжекцията го умори”, казва баба му Стоянка

“Преди да почине, лежеше и му беше топло. Хвана ми ръцете и издъхна”, споделя тя

11 дни след смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам институциите все още не могат да установят от какво точно е починал.

Хипотезите са различни - от хранително отравяне през самоубийство до инфекция или тежки метали.

Нито една от тях обаче не се оказа вярна, тъй като прокуратурата ги отхвърли. По-странното в случая е, че магистратите все още не дават конкретна информация по въпроса. Според районния прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева при аутопсията на детето не са установени видими причини или увреждания на вътрешните органи, довели до смъртта. За "168 часа" тя заяви, че на този етап са предоставени резултати от изследванията на храните от Агенцията по безопасност на храните. "От тях става ясно, че

не се касае за хранително отравяне

- аргументира се Чанева. - До предоставяне на заключенията по назначените експертизи не може да се твърди, че е ясна причината за смъртта на детето, нито че има връзка между случаите с пострадалите деца в семейството. Очакват се резултати в най-скоро време. Както беше съобщено и по-рано, напълно е отхвърлена първоначалната работна версия на разследването за склоняване към самоубийство."

В хода на следствието са извършени два огледа на дома на семейството с 6-те деца и са иззети храни и напитки, които малчуганите последно са консумирали. Стана ясно, че не са намерени лекарства, опаковки или някакви отровни вещества. Запечатан за проверка бе и магазинът, от който са пазарували бабата и дядото. При него вероятно не е открито нищо нередно, тъй като обектът отново отвори врати. Столът в училището, в което учат пострадалите, също е изследван от Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич. За "168 часа" от БАБХ заявиха, че са извършени всички проверки, а резултатите са изпратени до прокуратурата в Генерал Тошево. "При наличие на смъртен случай всички данни отиват при магистратите и ние нямаме право да коментираме взетите проби", допълниха оттам.

Детски лекари също отхвърлят хранителното натравяне като причина за смъртта. Те

опровергаха и версията за токсиинфекциозен синдром

на базата на вирус или бактерия. Според тях той не протича по такъв начин, а е придружен с повишена температура. На детето обаче не са му направени изследвания, за да се докаже подобно състояние.

Пред "168 часа" специалист отхвърли и версията за тежките метали.

"Няма как да е глътнало живак например и това да е довело до смъртта - обяснява запознат със случая лекар, решил да запази анонимност. - Този метал действа бавно и минава време, докато настъпи фатален край. Затова

няма как да е отровено с тежък метал."

Тази теза напълно подкрепя и думите на семейството, според които Стефан не е приемал нищо токсично.

"Токсикологичният анализ на внука ми не показа нищо - споделя пред "168 часа" баба му Стоянка. - Чакаме другите изследвания да дойдат от София. От прокуратурата се опитаха да ни обвиняват, че сме си отровили детето. Как е възможно, при положение че аз го отглеждах, откакто бе навършил годинка. Бяха задържали съпруга ми в полицията, но го пуснаха. Казвали му, че е убиец, и много са го тормозели. Не знам откъде ни сполетя тази беля. Ако беше от храната, както казваха, всичките трябваше да сме в това състояние, а не само три от децата."

Както стана ясно от майката на 6-те малчугани Росица Маринова, ден преди да почине Стефан (26 октомври), те са обядвали боб, хапнали по една вафла и пили по чаша безалкохолно "Ябълка". Вечеряли пържен салам с млечна салата и пак яли вафла и пили газираната напитка.

"През целия ден в събота Стефчо беше весел и си играеше с батко си - допълва бабата Стоянка. - В петък беше на училище и също бе с приповдигнато настроение. Закачаше ме постоянно и ми повтаряше, че ме обича. Обясняваше, че иска да стане полицай. Питах брат му дали нещо се е оплаквал от болки, но той каза, че не е."

На 26 октомври през нощта обаче в 0,45 часа дядото на децата се буди и вижда, че Стефан и две от сестрите му повръщат. Помислил, че е някакъв вирус, и решил да изчака до сутринта, за да види дали състоянието им ще се подобри.

На следващия ден обаче децата били със същото неразположение и дядото повикал Спешна помощ. Съпругата и дъщеря му били в комисията за избор на кмет на селото и той трябвало да се справя сам с критичната ситуация.

Дежурният лекар поставил инжекции против повръщане,

тъй като симптомите показвали хранително неразположение, дал наставления и си тръгнал.

Вместо препаратът да подобри състоянието на пациентите обаче, те се влошили още повече, като най-зле изглеждал 9-годишният Стефан.

"Тогава малкият казал на съпруга ми: "Дядо, изведи ме навън, за да видя дали баба си идва, защото ще умра" - разказва през сълзи Стоянка. - Чакал ме е да се прибера. Аз малко след това се върнах у дома. Когато видях Стефчо, той лежеше, завит с одеяло. Беше облечен с червена блузка с къс ръкав и ми каза, че му е топло. Посъветвах го да си отвие крачетата. След това погледна към стената, обърна се към мен, даде си ръчичките в моите и почина."

Семейството не може да си обясни причината за кончината на детето, но бабата се съмнява в дежурния лекар.

"Сега си мисля дали Стефчо не е вдигнал висока температура, да е направил вътрешна инфекция и

инжекцията да го е довършила

- обяснява Стоянка. - Въпреки че той не боледуваше често. Последно леко настина в началото на годината през март. Говорих с доктори, които смятат, че това лекарство, което му е бито, е силно и може да убие дори голям човек. Може да е грях да мисля, че е лекарска грешка, но не знам каква друга е причината."

Според детския анестезиолог реаниматор д-р Благомир Здравков от "Пирогов" инжекцията, поставена на Стефан, е препарат, който има нежелани лекарствени реакции върху нервната сиситема, но само когато е в токсични дози. "А тук би трябвало инжекцията да е съобразена с килограмите на детето и е малко вероятно тя да е довела до смъртта", сподели пред Би Ти Ви той.

В каквато и доза да е било лекарството обаче, то не е помогнало на Стефан. След като той издъхва, ужасът не спира. Семейството отново позвънява на Бърза помощ, защото 11-годишната му сестра също била в тежко състояние.

"Когато видях лекаря, който им постави инжекции, започнах да му се карам - спомня си Стоянка. - Защо не ги е отвел в болницата след като и трите са повръщали. Той ми каза, че от 40 г. е лекар и това е първата му грешка. Досега не бил имал такъв случай и затова така преценил. От едно повръщане не се умирало, но ето че се."

Въпреки свадата момичето в най-тежко състояние е транспортирано и прието по спешност в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Установено е, че имала учестена сърдечна дейност и хипотония (ниско кръвно налягане - бел. ред.). След това е преместена в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, където малко по-късно приемат и една от сестрите й, на 7 години. И двете били със симптоми на повръщане, коремна болка и неразположение.

Доскоро лекарите в болницата се бореха за живота на 11-годишното момиче, но вече е вън от опасност и се възстановява. На 1 ноември то бе изведено от реанимация.

"И при двете момичета, настанени в болницата във Варна, всичко е наред - обяснява бабата. - В понеделник на 7-годишната, която беше по-добре, й махнаха абоката, а на тази, която беше с опасност за живота, едното лекарство са й го спрели. Все още има маркучи по себе си, но е добре. Водим видеоразговори с тях по месинджър и ги виждам всеки ден. Възстановяват се, но ще останат за наблюдение до следващата седмица. И другите 3 деца - на 4 г., на 6 г. и баткото, на 13 г., са в добро състояние, въпреки че на погребението на Стефан с разпореждане от прокуратурата ги взеха и ги откараха в болницата в Добрич.

Направиха им изследвания, които не показаха нищо тревожно

Изписахме ги на 4 ноември."

От вторник по-малките тръгнали на детска градина, а най-голямото дете решило да види сестрите си във Варна.

Междувременно хората от Кардам започнаха да даряват мебели, дрехи и всичко, което е необходимо на многодетното семейство.

"Те живеят бедно, но майката, бабата и дядото се грижат за децата - сподели пред "168 часа" кметът на Кардам Георги Николов. - Малките винаги са чистички, изпрани и нахранени. Ходят редовно на училище и детска градина. Говорих със служителите в магазина, откъдето те пазаруват, и ми казаха, че винаги са вземали количества храна, тоест децата не са държани гладни. Не са ги оставяли на един хляб, а са им купували кашкавал, салам и други продукти. Домът им наистина не изглежда добре, но тук е така всяка втора къща. Беднотия, това е България. Нямат пари да си позволят някакъв ремонт, но поне дограмата им е сменена. Хората им помагат с каквото могат. За жалост, с 6 деца у нас бедстваш. Чудиш се как да ги отгледаш, изхраниш, изучиш."

Положението на семейството става наистина трудно, когато миналата година задържат бащата на 6-те деца за убийство след побой, а малко по-късно го обвиняват и в изнасилване. Лепват му първо 4, а след това още 8 години затвор.

"Той вероятно не знае, че детето му е починало

- казва Стоянка. - Вижте, може да сме бедни, но тези деца са ни дар от Бога. Родени са през 2 години. Това е щастие. Много се засегнах, когато видях, че са написали, че внучетата ми са бъркали в контейнери. Може аз и съпругът ми да не ядем, но те ще бъдат нахранени. Научила съм ги, че като нямаме възможност, постни манджи ще ядем, но гладни няма да останем. Затова заявявам, че моите деца не бъркат в кофите за боклук. Каквото изкарам го давам на тях, за да не крадат. Стефчо например обичаше тетрадки и му купувах, когато мога. Обичаше и кебапчета. По 3-4 торби вземах от магазина, за да ги нахраня. Никога не съм ги оставяла мръсни да ходят на училище. Всичко им пера. Нямаме условия за бяня и ги къпех в корито. Хората ми се смееха, но важното е, че децата ходят чисти на училище и детска градина. Защо ни сполетя тази беля, не знам. Дадоха ми еднократна помощ от 375 лв., но аз продължавам да работя, за да не ни ги вземат от социалните."

Въпреки цялата помощ от хората и от държавата семейството иска да разбере какво точно е убило 9-годишния Стефан и очаква констатациите на прокуратурата в Генерал Тошево.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Снимка министерство на отбраната

4 екипа сапьори обезвредиха боеприпаси, открити в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца

Четири специализирани екипа от военни формирования на Сухопътните войски в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца са задействани днес за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната. Военнослужещите от 55-и инженерен полк в Белене в 14.30 ч.

Веселина Стоянова. Снимка Архив

Пиарът на Тотев стана зам.-кмет на пловдивския район "Тракия"

Досегашният пиар на бившия вече кмет на Пловдив Иван Тотев - Веселина Стоянова, е назначена за зам.-кмет в район "Тракия". Стоянова, която ръководеше дирекция "Адмистративно и информационно обслужване" в общината подаде молба за напускане след встъпването в длъжност на новия градоначалник Здравко Димитров.

Министърът на транспорта Росен Желязков посреща новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа

Посланик Херо Мустафа покани Росен Желязков на визита в САЩ с акцент киберсигурността и 5G мрежата

Двустранните отношения между България и САЩ бяха в основата на разговора между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа. Това съобщи пресцентърът на МТИС. "От години работим много добре със САЩ, най-вече в областта на високите технологии

Мая Манолова. Кадър Би Ти Ви

Мая Манолова: Не ме е страх от обидите и заплахите на Борисов към мен, продължавам

Заплахата с Костинбродската афера прозвуча от Бойко Борисов още в изборната нощ, сега неговите служители я повтарят. Въпросът е дали премиерът се изживява като говорител на прокуратурата или изобщо като главен прокурор. От чие име си позволява да отправя заплахи срещу мен, още повече в ситуация, в която срещу мен няма завеждани дела,

Депутатите одобриха на първо четене бюджета на ДОО за догодина

Депутатите одобриха на първо четене бюджета на ДОО за догодина

Със 121 гласа "за" и 87 - "против", парламентът прие на първо четене бюджета на ДОО за догодина, предаде БТА. От БСП обявиха, че между двете четения ще предложат преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент, от "Обединени патриоти" - минимална пенсия от 250 лева. Запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" и фонд "Пенсии за

Снимка РОЙТЕРС

Оперираха бившия президент на САЩ Джими Картър, няма усложнения

Бившият президент на САЩ Джими Картър беше опериран за намаляване на вътрешночерепното налягане, което е резултат от кървене, получено при неотдавнашно паданe, като операцията е преминала без усложнения, съобщи фондация "Джими Картър", цитирана от Франс прес, предаде БТА. След вчерашното си приемане в болница в Атланта, щата Джорджия,

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Кирил Ананиев на парламентарната трибуна при приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина. Снимка ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Ананиев: Ще платим цялата дейност в лечебните заведения за болнична помощ

Цялата извършена дейност за болнична помощ ще бъде разплатена още тази година, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина, цитиран от БТА. Министър Ананиев подчерта, че ако остане ресурс предсрочно, още в края на декември,

СНИМКА: Архив

Вижте какво решава кабинетът на заседанието си утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 13 ноември, от 10 часа при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА НАГРАЖДАВАНЕ НА АТАНАСИЯ СТОЯНОВА С ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПЪРВА СТЕПЕН. Внася: министърът на образованието и науката 2.

Сградата на Светия синод Снимка: Йордан Симеонов

Светият синод: Приемаме трансплантациите, да уважаваме и донора

Светата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и необходимата сериозност. Напълно разбира измерението на проблема, както и възможностите, които трансплантациите откриват и съответно огромния дълг на Църквата пред обществото,

Снимка МО

Спецсилите на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще проведат съвместна подготовка

Формирования от Специалните сили на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще проведат от днес, 12 ноември, петдневна съвместна подготовка в района на Учебен полигон „Ново село“ и летище Пловдив. В нея ще участват до 8 вертолета UH-60 „Black Hawk“ и до 80 военнослужещи от военно формирование 32 990 – Пловдив с необходимата

28-годишен загина при катастрофа по пътя Силистра - Добрич

28-годишен загина при катастрофа по пътя Силистра - Добрич

Двайсет и осем годишен мъж е загинал при пътно-транспортно произшествие по пътя Силистра - Добрич в района на село Средище, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра. Инцидентът е станал около 14.00 часа. Мъжът шофирал лек автомобил "Форд" в посока Добрич, но изгубил управлението и се ударил в дърво край пътя. Загинал е на място.

СНИМКИ: Авторката

Камион се обърна на АМ „Хемус" (СНИМКИ)

Тежкотоварен камион, превозващ сода, се обърна на АМ „Хемус“. Водачът е невредим, успял да се измъкне през люка на камиона. Шофьорът е на 31 години, правоспособен, а тестът за алкохол отрицателен. Пред полицията, водачът казал, че нещо рязко го е дръпнало надясно и загубил контрол. Товарът на камиона не е разпилян

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber