Да живееш в сянката на родителите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7743076 Да живееш в сянката на родителите си Да живееш в сянката на родителите си www.24chasa.bg
Камерън Дъглас 18 г. се самоунищожава заради славата на баща си Майкъл и дядо си Кърк.
Камерън Дъглас 18 г. се самоунищожава заради славата на баща си Майкъл и дядо си Кърк. СНИМКА: РОЙТЕРС

Можеш да се спасиш, ако осиновиш детето в себе си

“Не мислех, че ще оцелееш”, казва холивудската звезда Майкъл Дъглас на сина си Камерън. Двамата се появиха наскоро в американска телевизия, за да представят книгата “Дългият път към вкъщи”. В нея 40-годишният Камерън Дъглас откровено разказва как животът на известното му семейство го е карал да се самоунищожава цели 18 години.

Всичко започва, когато е само на седем. Майка му Даяндра Лукър изненадващо му съобщава, че Майкъл Дъглас ѝ изневерява, и бясна веднъж му показва негова чанта с марихуана, като язвително пита сина си дали знае какво е това. Малкият Камерън е виждал как щуро се купонясва в техния дом, но никога не си е давал сметка, че това се дължи и на цигарите, които баща му давал да разнася на гостите като игра. След като разбира как действат те, редовно тараши чантите им за някой джойнт.

Когато на 13 г. го изпращат в пансион, марихуаната става основен негов приятел за бягство от самотата. Преди това безконтролно се тъпчел с храна и плачел всяка вечер, преди да заспи. С годините минава към кокаин и хероин. Става толкова пристрастен, че започва да инжектира кокаин във врата и гръдния си кош. “Мислех си, че просто съм създаден по объркан начин и щом е така, по-добре е да натисна нещата до дупка”, спомня си днес синът.

Заради дрогата е изключен от училище. Опитва десетки пъти да се лекува от наркозависимост, но не се получава. За наказание Майкъл му спира издръжката, но и това не помага. Камерън става наркодилър и участва във въоръжени грабежи. Бащата се принуждава да наеме двама души, които да го отвлекат и да го закарат в клиника. Той обаче е толкова агресивен, че те се отказват.

През 2009 г. Камерън Дъглас е арестуван и осъден на 7 г. затвор. След опита за отвличане, поръчан от баща му, той спира да говори с него. По-късно, когато го посещава в затвора заедно с дядо му Кърк Дъглас, успява да му прости. Излизайки на свобода, даже си прави татуировка на гърите с лицата на двамата. Казва, че повратният момент е настъпил, когато Майкъл Дъглас се разболява от рак на гърлото. След химиотерапията той е в толкова лошо физическо състояние, че изведнъж Камерън осъзнава колко сериозен е рискът да го загуби. А и вече си е дал сметка за много сбъркани неща в тяхното предишно общуване.

Признал е пред себе си, че му е било много трудно да живее в сянката на своя известен баща, а и на дядо си. 102–годишният Кърк Дъглас също е голяма холивудска звезда. В един момент, когато Камерън здраво е закъсал с дрогата, двамата актьори му предлагат да го вземат да се снима с тях във филм, ако се откаже от нея, но това всъщност още повече го демотивира, тъй като обвинява точно кариерата им за своето състояние.

“Нещата следваха едно след друго. Това беше 18-годишен кошмар. Той просто се заплиташе в себе си”, спомня си днес 74-годишният му баща. Камерън се ражда, когато той е на 34 г., и актьорът казва, че не е осъзнал напрежението, на което е подложен синът му заради известната им фамилия.

“Бях поставил актьорството на първо място. Трябваше да отделям повече време на семейството си, но това е много трудно, когато си по средата на успешна кариера и самият ти се опитваш да излезеш от сянката на своя баща”, казва Майкъл Дъглас. Той дори наема специален човек, който да го замества в грижите за Камерън. Това също е доста странно решение от негова страна, тъй като избира за негова бавачка сервитьор от ресторант, в който вечерят. Наетият човек дори не говори добре английски, но момчето го харесва и това е достатъчно за холивудската звезда. По-късно е уволнен, след като намират под леглото му бутилка с водка.

Днес и Майкъл, и Камерън признават, че са правили много грешки, опитвайки се да излязат от сянката на своите бащи, и ако не е била настоящата съпруга на актьора Катрин Зита-Джоунс да ги насърчи да подновят връзката си, вероятно е нямало да го направят.

Самият Камерън става баща през 2017 г. Има дъщеричка и също започва филмова кариера, след като е успял да се изчисти от наркотиците.

Според психотерапевтката Максин Харли всеки татко може да хвърли сянка върху детето си, без дори да го осъзнава. И въобще не е задължително той да демонстрира някакво лошо поведение, което то да копира.

Достатъчно е по някакъв начин да доминира при оформянето на неговите представи за света. Тя дава пример с жени, които са отгледани като “малката принцеса на татко”. По-късно те често имат трудност да си намерят мъж, който да ги обича безрезервно, да задоволява всички им прищевки и да поставя нуждите им на първо място.

При момчетата пък сянката на добрия татко може да се усеща като собствена неадекватност и невъзможност да се достигнат стандартите, поставени от него.

“Такъв син може да е възпитан като наследника, но той винаги ще чака зад завесата, за да да дойде неговият ред да заеме централна роля на сцената и да влезе в бащините стъпки. И има опасност постоянно да бъде преследван от усещането, че не е нищо повече от дете на баща си. Това може да му попречи да развие своя собствена идентичност, особено ако носи и същото първо име като него, което често се случва”, обяснява Харли.

По думите ѝ сянката може да е породена и от срам, че родителите злоупотребяват с алкохол или наркотици, че имат психически проблеми или пък са прекалено възрастни и често някой ги бърка с баба и дядо. Затова освобождаването от нея задължително преминава през “осветяване” на самия себе си. Или по-друг начин казано, човек трябва да се свърже с детето в себе си. Да го попита какво го е наранило и как може да го излекува.

“Представете си, че се осиновявате, давате нов старт на своя живот и се грижите за собствените си нужди, а не се надявате някой друг да направи това вместо вас. Развийте самоконтрол и чувство за вътрешна сигурност и безопасност. Щастливо обичайте и харесвайте себе си още от времето, когато сте били бебе”, съветва Харли. Освен това е добре да потърсите добри модели за подражание. Независимо дали сянката на родителите ви е лека, или тъмна и тежка, винаги е по-добре да се живее без нея, допълва Харли.

 Как да разпознаем кога мама и тате са отровни

Американската психотерапевтка Сюзън Форуърд нарича доминиращите родители “отровни” и ги сравнява с боговете в Древна Гърция, които с непредсказуемото си поведение посявали страх и объркване сред смъртните си поклонници. Тя подчертава, че в очите на детето непредсказуемият родител е страховит бог.

“Отровните родители не проявяват разбиране. Като започнем от процеса на приучване към гърнето и стигнем до юношеството, те възприемат всеки бунт и дори всяка проява на индивидуалност като атака, насочена срещу самите тях. Те се защитават, като подсилват чувството на зависимост и безпомощност на детето. Вместо да подпомогнат нормалното му развитие, те подсъзнателно го саботират, като си въобразяват, че действат в негов интерес. Нерядко използват изрази от рода на “така се изгражда характер” или “трябва да се научи да различава доброто от злото”, но арсеналът от негативизъм, който използват, съсипва самочувствието на детето и осуетява всеки негов опит да стане независимо. Колкото и да са убедени в правотата си, тези родители само объркват детето, защото атаките им са враждебни, яростни, непредвидими”, посочва Сюзън Форуърд.

По думите ѝ вярата в богоподобните родители се крепи на две догми: “Аз съм лош, а родителите ми са добри” и “Аз съм слаб, а родителите ми са силни”.

“Това са могъщи убеждения, които могат да надживеят с много години вашата чисто физическа зависимост от родителите. Тези убеждения поддържат жива вашата вяра и не ви позволяват да осъзнаете болезнената истина, че богоподобните ви родители всъщност са ви предали, когато сте били най-уязвими”, обяснява авторката на книгата “Отровните родители”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Снимка министерство на отбраната

4 екипа сапьори обезвредиха боеприпаси, открити в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца

Четири специализирани екипа от военни формирования на Сухопътните войски в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца са задействани днес за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната. Военнослужещите от 55-и инженерен полк в Белене в 14.30 ч.

Веселина Стоянова. Снимка Архив

Пиарът на Тотев стана зам.-кмет на пловдивския район "Тракия"

Досегашният пиар на бившия вече кмет на Пловдив Иван Тотев - Веселина Стоянова, е назначена за зам.-кмет в район "Тракия". Стоянова, която ръководеше дирекция "Адмистративно и информационно обслужване" в общината подаде молба за напускане след встъпването в длъжност на новия градоначалник Здравко Димитров.

Министърът на транспорта Росен Желязков посреща новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа

Посланик Херо Мустафа покани Росен Желязков на визита в САЩ с акцент киберсигурността и 5G мрежата

Двустранните отношения между България и САЩ бяха в основата на разговора между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа. Това съобщи пресцентърът на МТИС. "От години работим много добре със САЩ, най-вече в областта на високите технологии

Мая Манолова. Кадър Би Ти Ви

Мая Манолова: Не ме е страх от обидите и заплахите на Борисов към мен, продължавам

Заплахата с Костинбродската афера прозвуча от Бойко Борисов още в изборната нощ, сега неговите служители я повтарят. Въпросът е дали премиерът се изживява като говорител на прокуратурата или изобщо като главен прокурор. От чие име си позволява да отправя заплахи срещу мен, още повече в ситуация, в която срещу мен няма завеждани дела,

Депутатите одобриха на първо четене бюджета на ДОО за догодина

Депутатите одобриха на първо четене бюджета на ДОО за догодина

Със 121 гласа "за" и 87 - "против", парламентът прие на първо четене бюджета на ДОО за догодина, предаде БТА. От БСП обявиха, че между двете четения ще предложат преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент, от "Обединени патриоти" - минимална пенсия от 250 лева. Запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" и фонд "Пенсии за

Снимка РОЙТЕРС

Оперираха бившия президент на САЩ Джими Картър, няма усложнения

Бившият президент на САЩ Джими Картър беше опериран за намаляване на вътрешночерепното налягане, което е резултат от кървене, получено при неотдавнашно паданe, като операцията е преминала без усложнения, съобщи фондация "Джими Картър", цитирана от Франс прес, предаде БТА. След вчерашното си приемане в болница в Атланта, щата Джорджия,

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Кирил Ананиев на парламентарната трибуна при приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина. Снимка ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Ананиев: Ще платим цялата дейност в лечебните заведения за болнична помощ

Цялата извършена дейност за болнична помощ ще бъде разплатена още тази година, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина, цитиран от БТА. Министър Ананиев подчерта, че ако остане ресурс предсрочно, още в края на декември,

СНИМКА: Архив

Вижте какво решава кабинетът на заседанието си утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 13 ноември, от 10 часа при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА НАГРАЖДАВАНЕ НА АТАНАСИЯ СТОЯНОВА С ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПЪРВА СТЕПЕН. Внася: министърът на образованието и науката 2.

Сградата на Светия синод Снимка: Йордан Симеонов

Светият синод: Приемаме трансплантациите, да уважаваме и донора

Светата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и необходимата сериозност. Напълно разбира измерението на проблема, както и възможностите, които трансплантациите откриват и съответно огромния дълг на Църквата пред обществото,

Снимка МО

Спецсилите на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще проведат съвместна подготовка

Формирования от Специалните сили на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще проведат от днес, 12 ноември, петдневна съвместна подготовка в района на Учебен полигон „Ново село“ и летище Пловдив. В нея ще участват до 8 вертолета UH-60 „Black Hawk“ и до 80 военнослужещи от военно формирование 32 990 – Пловдив с необходимата

28-годишен загина при катастрофа по пътя Силистра - Добрич

28-годишен загина при катастрофа по пътя Силистра - Добрич

Двайсет и осем годишен мъж е загинал при пътно-транспортно произшествие по пътя Силистра - Добрич в района на село Средище, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра. Инцидентът е станал около 14.00 часа. Мъжът шофирал лек автомобил "Форд" в посока Добрич, но изгубил управлението и се ударил в дърво край пътя. Загинал е на място.

СНИМКИ: Авторката

Камион се обърна на АМ „Хемус" (СНИМКИ)

Тежкотоварен камион, превозващ сода, се обърна на АМ „Хемус“. Водачът е невредим, успял да се измъкне през люка на камиона. Шофьорът е на 31 години, правоспособен, а тестът за алкохол отрицателен. Пред полицията, водачът казал, че нещо рязко го е дръпнало надясно и загубил контрол. Товарът на камиона не е разпилян

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber