Учител пасе овцете си зад болница в Брюксел, за да има пресни продукти в града

https://www.24chasa.bg/novini/article/7732135 Учител пасе овцете си зад болница в Брюксел, за да има пресни продукти в града Учител пасе овцете си зад болница в Брюксел, за да има пресни продукти в града www.24chasa.bg
На овчаря Дейвид често се налага да пасе животните си по риза и вратовръзка, директно след работа в училището. СНИМКА: Авторът

С “Брюкселски селяни” белгийската столица изпробва изцяло нов подход към земеделието

Общината дава без пари земя, струваща 5000 евро за декар

През лятото на 2018 г. Дейвид д'Хонд довежда своите 10 овце на зеленото пасище зад университетската болница “Еразме” в Западен Брюксел. Оттогава гимназиалният учител често разхожда добитъка си между лъскавите сгради на белгийската столица.

Мечтата на градския животновъд Дейвид става възможна благодарение на проекта “Брюкселски селяни” (Boeren Bruxsel Paysans), част от програмата за 2014-2020 г. на Европейския фонд за регионално развитие.

Проектът обучава и подпомага

аматьори, които

се пробват да

станат фермери,

като отглеждат животни, зеленчуци, билки, чайове и ядливи цветя в белгийската столица. Партньорите на проекта съдействат на кандидат-земеделците, като им дават земя за безвъзмездно ползване, осигуряват им необходимата инфраструктура, помагат им с изготвянето на бизнес план и намирането на клиенти за продукцията с възможно най-малко посредници.

Целта е да се увеличи наличието на пресни и висококачествени селскостопански продукти, произведени в Брюксел. За разлика от големите земеделски производители

проектът

“Брюкселски

селяни” създава

микроферми

за изцяло биопродукция с активно участие на гражданите на столицата.

Роден и израснал в Брюксел, Дейвид д'Хонд кръщава своя проект “Овцете на Брюксел”, защото това е едно от нещата, които липсват на белгийската столица. Работейки в гимназия като учител на деца от проблемни квартали, Дейвид решава да представи алтернатива на грубия град.

Управлението за околна среда и енергия в региона на Брюксел предоставя на овчаря две пасища зад болницата в западната част на белгийската столица.

Овцете на Дейвид се хранят основно с трева, което прави месото и вълната им далеч по-ценни, отколкото на промишлено отгледаните животни. Засега обаче учителят овчар не може да се похвали с особен доход, но не се отказва от плановете си след 3-4 години да разшири стадото си до 50 овце.

По време на разходките на овцете из града към стадото често се присъединяват хора, заинтригувани от необичайната гледка. “Отвън може да изглежда странно, несериозно или дори смешно - признава Дейвид. - В града обаче няма животни, това не е провинцията. Така че

нека дадем на

градските хора

достъп до поне

няколко животни

Децата могат да пораснат с допир до поне малко природа, дори и никога да не са били във ферма.”

Дейвид вярва, че прекарването на време с неговите овце може да има терапевтична полза за деца в неравностойно положение или пациенти от психиатричното отделение на съседната болница.

“Не мога да кажа, че моята идея е връщане към природата. С овцете около бизнес сградите на столицата човек по-скоро адаптира природата към своя живот с цел и двете да оцелеят”, казва Дейвид.

Проектът “Брюкселски селяни” носи най-голяма полза за жителите на белгийската столица със своята тестова ферма - т.нар. училище за земеделци.

Вместо да застрои своята площ, определена за жилищни сгради и струваща цяло състояние, един от малкото останали земеделски райони на белгийската столица - община Андерлехт, на 30 минути от центъра на Брюксел, решава да я предостави за градско земеделие.

Това е място, на което хората, които искат да станат фермери, могат да се пробват за 2-3 години, преди да инвестират спестяванията си в подобен бизнес. На кандидат-земеделците се

предоставя

безвъзмездно

малко парче

земя

и цялата необходима инфраструктура - парници, условия за поливане и т.н. В момента на около 2,5 хектара се поместват 5-има фермери, което означава по около 0,5 хектара, или около 5 декара за всеки от тях.

Една средностатистическа ферма в Белгия е с размер около 50 хектара, а за всеки хектар засадена и продадена продукция печели около 100 000 евро. Това е абсолютно невъзможно за микроферми като тези. Те обаче представляват нов тип градско земеделие, при което на много малка площ интензивно се отглеждат между 50 и 100 различни видове растения, а

реколтата се

продава директно

без посредници

на жителите в квартала, за да може фермерът да получи максимална печалба.

Методологията се изразява в интензивен ръчен труд, разчитащ на широка мрежа от доброволци, които помагат с прибирането на реколтата. Почвата се поддържа плодородна чрез добавяне на органична материя. Липсата на механизация изисква минимални първоначални инвестиции.

Фермерите аматьори обикновено са жени, 30- 40-годишни, със стабилна, но вече нежелана професионална реализация. Една от тях е бившата готвачка Валери Понло. Тя отглежда зеленчуци, ароматни билки и ядливи цветя и се хвали, че на площ, по-малка от 10 декара, има над 25 различни видове зеленчуци.

“Работя със зеленчуци, които не са много популярни. Такъв е бодливият личи домат, който комбинира вкусовете на двата плода в сладко-кисела комбинация. Може да се добавя както в солени, така и в сладки ястия и много върви с различни видове патладжан”, казва бившата готвачка.

“Основно предизвикателство беше да се намери купувач за огромното количество зеленчуци, с които разполагах. Най-вече за карфиола. Проблем беше и преумората, защото знам, че всичко зависи от мен и не мога да си позволя да се излежавам, когато фермата ме чака”, разказва Валери.

Със съдействието на създателите на проекта младата жена намира клиенти, а тъй като зеленчуците отнемат почти цялото ѝ време, е благодарна и на помощите за безработица, които получава.

Градината на Валери е в съседство с тази на Каролин Льоконт. Като бивша флористка тя започва да изучава ядливите цветя и се разочарова от начина, по който масово те се отглеждат, и химикалите, с които ги третират. Затова Каролин решава да отглежда билки и цветя, които са чисти и безопасни за консумация.

“Ако не беше помощта от Европейския регионален фонд, никога нямаше да имам възможност да тествам продукцията си. Почти невъзможно е да се намери земя в Брюксел”, разказва прохождащата фермерка, докато ни подава да

дегустираме

цвят и листа

от латинка

Работата ѝ е тежка, но бившата цветарка не се отказва.

“Обикновено ставам около 8 часа, защото цветята трябва да се берат, докато е хладно сутрин и преди да е дошла жегата около обяд. Работя 6 дни седмично до 18 ч вечерта и съм благодарна за тази възможност”, казва Каролин.

ЕС цели финансираните от него проекти да се повторят и в други страни от общността.

Градското

земеделие е

много подходящо

за страните

от Източна и

Централна Европа

То ще подпомогне родното им производство за сметка на вносната продукция. Инвестицията би била десетки пъти по-ниска, отколкото в Брюксел. Един хектар (около 10 декара) земя в Белгия се продава за 50 000 евро. Същата площ във Франция се търгува за 5000 евро, а по данни на създателите на проекта в страни като България и Румъния - за 1500 евро, т.е. за около 150 евро за декар.

“Ние тестваме земеделието на бъдещето и превръщаме града в лаборатория за нови форми на селско стопанство, като обмисляме как да използваме всеки квадратен метър земя”, казват партньорите на проекта.

Финансирана с почти 3 млн. евро, програмата стартира в края на 2015 г. и ще продължи до 2021 г. Досега 12 фермери са имали възможност да тестват своите проекти, а кандидатури продължават да се приемат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Красимир Къртиков

Николай Живков е обвинен за убийството на сънародник в Лондон

Английската полиция повдигна обвинение на 44-годишния Николай Живков за смъртта на Красимир Къртиков в Лондон. 60-годишният електротехник бе открит мъртъв в дома си в британската столица, където живеел сам. Съдебно-медицинска експертиза установи, че той е починал от множество наранявания, извършени през миналия уикенд

Снимка: Pixabay

Заради ЮНЕСКО: Скопие и Тирана правят общ комитет за защитата на Охрид

В Охрид вчера бе формиран междудържавен комитет между Северна Македония и Албания като част от решението двете страни заедно да управляват всички дейности, свързани с препоръките на ЮНЕСКО за Охрид, съобщи Алсат М, цитиран от БТА. Всички решения, свързани с рибния фонд, природното и културното наследство ще бъдат взимани с консенсус

Зоран Заев СНИМКА: РОЙТЕРС

Заев готов за коалиция с всички, освен с ВМРО-ДПМНЕ

Лидерът на управляващия в Северна Македония СДСМ Зоран Заев заяви днес, че е готов да разговаря за коалиция с всички политически партии, освен с ВМРО-ДПМНЕ, съобщават македонските медии, съобщава БТА. "Готов съм да разговарям с всекиго за бъдещо сътрудничество. Сътрудничил съм с всички политически партии като политик

Хорст Зеехофер СНИМКА: РОЙТЕРС

Германия засега не може да изгради 5G мрежа без "Хуауей"

Германия не може да изгради 5G мрежата си без китайския технологичен гигант Huawei, поне засега. Това посочва министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер и интервю за в. "Франкфуртер алгемайне", цитирано от Асошиейтед прес, съобщи БТА. Вашингтон притиска съюзниците си да изключат "Хуауей", който е най-големият световен доставчик на

Столицата на Сърбия Белград. Снимка: Pixabay

В Сърбия живеят по-малко от 7 милиона, страната е сред най-застаряващите

По оценка на Статистическия институт в Сърбия живеят по-малко от седем милиона души, най-малко в новата история на страната, а причина за това са негативният естествен прираст и изселването, съобщи Танюг, цитирана от БТА. Министърът без портфейл Славица Джукич-Деянович заяви, че преброяването на населението през април 2021 г

Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Ердоган: Европа трябва да подкрепи либийското правителство в Триполи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Европейския съюз да подкрепи международно признатото либийско правителство в Триполи преди конференцията за Либия в Берлин, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В статия, публикувана в уебсайта Политико в събота, Ердоган заяви, че европейските лидери трябва да говорят малко по-малко и да се

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

Милен Бахчеванов е пристигнал от България в Турция през Къркларели на 14 януари. Не е ясно къде е пребивавал оттогава до снощи, нито с кого се е срещал. Кадър и видео CNN Turk

Българин нахлу с мачете в ресторант в Истанбул, полицията го застреля (Видео)

Криминално проявен българин е убит от полицията в Истанбул, след като нахлул в заведение с мачете и предизвикал безредици снощи, информираха от МВР. 32-годишният българин има няколко криминални регистрации - за хулиганство, кражби и грабежи. Действието се развило около 23.30 часа в ресторант, намиращ се на ул."Шехит Камил Балкан" в кв."Байрампаша"

СНИМКА: Ройтерс

Иран ще предаде на Украйна черните кутии на сваления самолет

Иранските власти ще предадат на украинската страна черните кутии на сваления на 8 януари край Техеран пътнически самолет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Според шефа на отдела за разследване на катастрофи към Организацията за гражданска авиация на Иран Хасан Резайефар, решение на Киев да бъдат предаде черните кутии на самолета е било взето след

"168 часа": Генералите, убити с ракетен удар като Солеймани

"168 часа": Генералите, убити с ракетен удар като Солеймани

Въпреки обясненията на американската администрация за подготвяните от Солеймани нападения срещу техни посолства и терористичната му дейност в страни като Ливан, Сирия и Йемен, убийството на висш военен с ракета, изстреляна от дрон, породи много недоволство в различни краища на света. Да не говорим за иранската пропаганда

Кадър BFMTV

Пожар избухна в прочутото парижко кафене "Ротонда"

Прочутото парижко кафене "Ротонда" е понесло щети при пожар рано тази сутрин според френски медии, цитирани от ДПА, предаде БТА. Прокурорът на Париж потвърди пред ДПА, че е започнало разследване за установяване на причините за пожара, при който няма пострадали. Телевизия БФМ съобщи, че разследващите допускат палеж

Бернар Арно СНИМКА:Ройтерс

Френски бизнесмен стана най-богатият човек на света

Новият най-богат човек на планетата (отново) е Бернар Арно - главен изпълнителен директор на луксозните стоки LVMH (Moet Hennessy — Louis Vuitton) , съобщават „Форбс” и БГНЕС. Арнот спечели 1,9 милиарда долара в петък, когато акциите на компанията се повишиха с 0,7%. В момента французинът притежава 117 милиарда долара

СНИМКА: Архив

12 озверели от глад прасета изядоха фермер

Фермер бил погълнат от собствените си свине, след като получил инфаркт, съобщава The Sun, цитиран от БТА.  Според хипотезите на разследващите човекът бил изяден от 12 огромни прасета, които нападнали тялото му. Той се свлякъл на земята, докато взимал вода от кладенец, повален от инфаркт. Останките на 71-годишния фермер били открити от негов съсед

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber