Учител пасе овцете си зад болница в Брюксел, за да има пресни продукти в града

https://www.24chasa.bg/novini/article/7732135 Учител пасе овцете си зад болница в Брюксел, за да има пресни продукти в града Учител пасе овцете си зад болница в Брюксел, за да има пресни продукти в града www.24chasa.bg
На овчаря Дейвид често се налага да пасе животните си по риза и вратовръзка, директно след работа в училището. СНИМКА: Авторът

С “Брюкселски селяни” белгийската столица изпробва изцяло нов подход към земеделието

Общината дава без пари земя, струваща 5000 евро за декар

През лятото на 2018 г. Дейвид д'Хонд довежда своите 10 овце на зеленото пасище зад университетската болница “Еразме” в Западен Брюксел. Оттогава гимназиалният учител често разхожда добитъка си между лъскавите сгради на белгийската столица.

Мечтата на градския животновъд Дейвид става възможна благодарение на проекта “Брюкселски селяни” (Boeren Bruxsel Paysans), част от програмата за 2014-2020 г. на Европейския фонд за регионално развитие.

Проектът обучава и подпомага

аматьори, които

се пробват да

станат фермери,

като отглеждат животни, зеленчуци, билки, чайове и ядливи цветя в белгийската столица. Партньорите на проекта съдействат на кандидат-земеделците, като им дават земя за безвъзмездно ползване, осигуряват им необходимата инфраструктура, помагат им с изготвянето на бизнес план и намирането на клиенти за продукцията с възможно най-малко посредници.

Целта е да се увеличи наличието на пресни и висококачествени селскостопански продукти, произведени в Брюксел. За разлика от големите земеделски производители

проектът

“Брюкселски

селяни” създава

микроферми

за изцяло биопродукция с активно участие на гражданите на столицата.

Роден и израснал в Брюксел, Дейвид д'Хонд кръщава своя проект “Овцете на Брюксел”, защото това е едно от нещата, които липсват на белгийската столица. Работейки в гимназия като учител на деца от проблемни квартали, Дейвид решава да представи алтернатива на грубия град.

Управлението за околна среда и енергия в региона на Брюксел предоставя на овчаря две пасища зад болницата в западната част на белгийската столица.

Овцете на Дейвид се хранят основно с трева, което прави месото и вълната им далеч по-ценни, отколкото на промишлено отгледаните животни. Засега обаче учителят овчар не може да се похвали с особен доход, но не се отказва от плановете си след 3-4 години да разшири стадото си до 50 овце.

По време на разходките на овцете из града към стадото често се присъединяват хора, заинтригувани от необичайната гледка. “Отвън може да изглежда странно, несериозно или дори смешно - признава Дейвид. - В града обаче няма животни, това не е провинцията. Така че

нека дадем на

градските хора

достъп до поне

няколко животни

Децата могат да пораснат с допир до поне малко природа, дори и никога да не са били във ферма.”

Дейвид вярва, че прекарването на време с неговите овце може да има терапевтична полза за деца в неравностойно положение или пациенти от психиатричното отделение на съседната болница.

“Не мога да кажа, че моята идея е връщане към природата. С овцете около бизнес сградите на столицата човек по-скоро адаптира природата към своя живот с цел и двете да оцелеят”, казва Дейвид.

Проектът “Брюкселски селяни” носи най-голяма полза за жителите на белгийската столица със своята тестова ферма - т.нар. училище за земеделци.

Вместо да застрои своята площ, определена за жилищни сгради и струваща цяло състояние, един от малкото останали земеделски райони на белгийската столица - община Андерлехт, на 30 минути от центъра на Брюксел, решава да я предостави за градско земеделие.

Това е място, на което хората, които искат да станат фермери, могат да се пробват за 2-3 години, преди да инвестират спестяванията си в подобен бизнес. На кандидат-земеделците се

предоставя

безвъзмездно

малко парче

земя

и цялата необходима инфраструктура - парници, условия за поливане и т.н. В момента на около 2,5 хектара се поместват 5-има фермери, което означава по около 0,5 хектара, или около 5 декара за всеки от тях.

Една средностатистическа ферма в Белгия е с размер около 50 хектара, а за всеки хектар засадена и продадена продукция печели около 100 000 евро. Това е абсолютно невъзможно за микроферми като тези. Те обаче представляват нов тип градско земеделие, при което на много малка площ интензивно се отглеждат между 50 и 100 различни видове растения, а

реколтата се

продава директно

без посредници

на жителите в квартала, за да може фермерът да получи максимална печалба.

Методологията се изразява в интензивен ръчен труд, разчитащ на широка мрежа от доброволци, които помагат с прибирането на реколтата. Почвата се поддържа плодородна чрез добавяне на органична материя. Липсата на механизация изисква минимални първоначални инвестиции.

Фермерите аматьори обикновено са жени, 30- 40-годишни, със стабилна, но вече нежелана професионална реализация. Една от тях е бившата готвачка Валери Понло. Тя отглежда зеленчуци, ароматни билки и ядливи цветя и се хвали, че на площ, по-малка от 10 декара, има над 25 различни видове зеленчуци.

“Работя със зеленчуци, които не са много популярни. Такъв е бодливият личи домат, който комбинира вкусовете на двата плода в сладко-кисела комбинация. Може да се добавя както в солени, така и в сладки ястия и много върви с различни видове патладжан”, казва бившата готвачка.

“Основно предизвикателство беше да се намери купувач за огромното количество зеленчуци, с които разполагах. Най-вече за карфиола. Проблем беше и преумората, защото знам, че всичко зависи от мен и не мога да си позволя да се излежавам, когато фермата ме чака”, разказва Валери.

Със съдействието на създателите на проекта младата жена намира клиенти, а тъй като зеленчуците отнемат почти цялото ѝ време, е благодарна и на помощите за безработица, които получава.

Градината на Валери е в съседство с тази на Каролин Льоконт. Като бивша флористка тя започва да изучава ядливите цветя и се разочарова от начина, по който масово те се отглеждат, и химикалите, с които ги третират. Затова Каролин решава да отглежда билки и цветя, които са чисти и безопасни за консумация.

“Ако не беше помощта от Европейския регионален фонд, никога нямаше да имам възможност да тествам продукцията си. Почти невъзможно е да се намери земя в Брюксел”, разказва прохождащата фермерка, докато ни подава да

дегустираме

цвят и листа

от латинка

Работата ѝ е тежка, но бившата цветарка не се отказва.

“Обикновено ставам около 8 часа, защото цветята трябва да се берат, докато е хладно сутрин и преди да е дошла жегата около обяд. Работя 6 дни седмично до 18 ч вечерта и съм благодарна за тази възможност”, казва Каролин.

ЕС цели финансираните от него проекти да се повторят и в други страни от общността.

Градското

земеделие е

много подходящо

за страните

от Източна и

Централна Европа

То ще подпомогне родното им производство за сметка на вносната продукция. Инвестицията би била десетки пъти по-ниска, отколкото в Брюксел. Един хектар (около 10 декара) земя в Белгия се продава за 50 000 евро. Същата площ във Франция се търгува за 5000 евро, а по данни на създателите на проекта в страни като България и Румъния - за 1500 евро, т.е. за около 150 евро за декар.

“Ние тестваме земеделието на бъдещето и превръщаме града в лаборатория за нови форми на селско стопанство, като обмисляме как да използваме всеки квадратен метър земя”, казват партньорите на проекта.

Финансирана с почти 3 млн. евро, програмата стартира в края на 2015 г. и ще продължи до 2021 г. Досега 12 фермери са имали възможност да тестват своите проекти, а кандидатури продължават да се приемат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Pixabay

Холандският сенат прие протокола за членство на Северна Македония в НАТО

Холандският сенат ратифицира днес протокола за членство на Северна Македония в НАТО, съобщи във Фейсбук външният министър на Северна Македония Никола Димитров, предаде агенция МИА. След одобрението на Холандия остават само Франция и Испания, които още не са ратифицирали протокола, позволяващ Северна Македония да стане 30-та пълноправна членка на

Сергей Лавров СНИМКА: РОЙТЕРС

Лавров: Съветът за сигурност на ООН да се разширява в полза на развиващите се

Съветът за сигурност на ООН трябва да се разширява в полза на развиващите се, а не на западните страни, заяви руският външен министър Сергей Лавров на заседание от Парижкия форум за мир, който бе открит по-рано днес, предаде ТАСС, цитирана от БТА. По думите на Лавров главният недостатък на Съвета за сигурност е недостатъчната представеност на

UH-1Y "Venom". Снимка dvidshub.net

Чехия ще купи 12 бойни хеликоптера от "Бел" за 631 млн. долара

Чехия ще сключи до края на годината договор с американската компания "Бел" за покупката на 12 бойни хеликоптера, съобщи днес чешкият министър на отбраната Лубомир Метнар, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС, предаде БТА. Чешките ВВС ще се сдобият с осем многоцелеви машини UH-1Y "Venom" (Винъм) и четири щурмови AH-1Z "Viper" (Вайпър) от производителя

СНИМКА:  Ройтерс

Осъдиха в Дания депортиран от Турция джихадист 27 дни преди делото му за тероризъм

Датски джихадист от палестински произход беше осъден на 27 дни предварителен арест в Дания преди гледането на делото му за тероризъм, ден след депортирането му от Турция, предаде Асошиейтед прес. Ахмад Салем ел Хадж е роден в в датския град Орхус през 1991 г. През 2013 г. той става един от първите датски граждани

Педро Санчес и Пабло Иглесиас подписаха днес принципно споразумение за съставяне на коалиционно правителство. Снимка РОЙТЕРС

Социалистите и радикалната левица се разбраха за коалиционен кабинет в Испания

Испанската социалистическа работническа партия на досегашния премиер Педро Санчес и радикалната левица Подемос начело с Пабло Иглесиас подписаха днес принципно споразумение за съставяне на коалиционно правителство. Това съобщиха лидерите на двете партии, цитирани от световните агенции, предаде БТА. Санчес и Иглесиас казаха,

Александър Вучич, Зоран Заев, Еди Рама СНИМКА: Ройтерс

Вучич: "Мини Шенген" може да донесе на региона 3,5 млрд. евро икономии

Общият пазар на шест страни от Западните Балкани /Сърбия, Северна Македония, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово/ може да донесе на региона 3,5 милиарда евро икономии, заяви днес сръбският президент Александър Вучич след среща в Париж с френския президент Еманюел Макрон, предаде ТАСС. "Аз помолих Макрон за подкрепа и съм сигурен

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган заплаши ЕС с прекратяване на разговорите и джихадисти от ИДИЛ (Обновена)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди европейските държави днес, че неговата страна може да освободи всички затворници от "Ислямска държава", които държи, и да ги изпрати в Европа в отговор на санкциите на ЕС заради Кипър, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Говорейки пред журналисти преди посещение в Съединените щати,

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се срещна с френския си колега Еманюел Макрон в Париж. Снимка РОЙТЕРС

Макрон не дал никакви гаранции за дата за преговори със Скопие

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви днес след среща с френския си колега Еманюел Макрон в Париж, че са имали "открит и динамичен" разговор, но Париж все още не дава никакви гаранции за дата за преговори на Северна Македония с ЕС, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. Пендаровски каза,

Реджеп Тайип Ердоган

Турска социологическа агенция: Близо 60 депутати ще напуснат партията на Ердоган

Известната турска социологическа агенция „Аврасия” прогнозира, че предстои най-малко 50-60 депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието да я напуснат. Директорът на агенцията Кемал Йозкираз публикува прогнозата си в „Туитър”. Той смята, че в периода 2020-2022 г. ще настъпи голямо разцепление в ПСР.

Разследват шефове на "Фолксваген"

Разследват шефове на "Фолксваген"

Германски прокурори заявиха, че са повдигнали обвинения за присвояване срещу четирима изпълнителни директори на „Фолксваген“ за предоставяне на прекомерни заплати и бонуси на няколко членове на съвета на служителите. С тези действия били облагодетелствани петима членове на съвета, което струва на автомобилния гигант около 5,

Земетресение беше регистрирано близо до Страсбург

Земетресение беше регистрирано близо до Страсбург

Земетресение с магнитуд 3,2 бе регистрирано по границата на Франция и Германия, съобщава Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. Епицентърът на земетресението е на 6 километра северозападно от Страсбург, а дълбочината му е 12 километра, информира Нова

СНИМКА: Ройтерс

Протести и инциденти на петия съвместен руско-турски патрул в Сирия

Петият съвместен руско-турски патрул в Сирия бе посрещнат днес с протести в района на град Кобане в североизточната провинция Алепо, съобщават ТАСС и ДПА. Кюрдски източници съобщиха за ДПА, че най-малко пет кюрдски цивилни са били ранени, след като турски патрул е открил огън срещу тях по време на протест в Кобане

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber