В Павликени искат наказание за забравената в скенер пациентка, но казват, че без болницата са обречени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7725808 В Павликени искат наказание за забравената в скенер пациентка, но казват, че без болницата са обречени В Павликени искат наказание за забравената в скенер пациентка, но казват, че без болницата са обречени www.24chasa.bg
Лаборантката Камелия Кръстева Снимки: Авторката

12 от 45 лекари са пенсионери

Лаборантката, оставила болна жена 6 часа в скенер: Случи се инцидент, съжалявам

“Случи се инцидент, съжалявам. Извиних се на пациентката многократно. Аз работех на два кабинета едновременно и се получи тази грешка.

След изследването на жената ме посрещна другият пациент, който идва за снимка на бял дроб, и аз се щурнах да правя графията. Така остана пациентката в скенера. Но

тя може да

слезе, не е

вързана и не е

била заключена

Тази врата, която е към болницата, има топка, с която всеки може да си отвори отвътре. Да, била е вдигната, но на метър и половина от земята. Не знам какво повече да кажа, извинявах се, извинявах се и пак мога да го направя!”

Това каза пред “24 часа” рентгеновата лаборантка Камелия Кръстева, която забрави 6 часа в болничния скенер в Павликени възрастна пациентка. Медици и близки на 70-годишната Асенка Христова я търсиха до тъмно и дори я обявиха за издирване от полицията.

След кошмара жената бе изписана и вече се лекува в столична белодробна болница. Виновната рентгенова лаборантка бе изпратена в отпуск, но от понеделник отново е на работа. 

Камелия работи като рентгенов лаборант от 13 г. Преди да се завърне в болницата в родния си град, е работила в клиника по ортопедия и травматология в Плевен, където работата била още по-динамична, но не е допускала грешки.

“Това ми е за първи път”, твърди Камелия. И допълва, че и пациентите създават напрежение, защото потокът е голям, а никой не иска да чака. Тя е съгласна с наказанието, което може да ѝ се наложи по закон. В болницата е започнала процедура за нейното дисциплинарно уволнение, но тъй като е диабетичка, вероятно няма да се стигне дотам.

“Законът я пази”, обясни управителката на лечебницата д-р Ренета Кръстева. Тя

не приема

думите на

Камелия, че

сама е

обслужвала

два кабинета,

защото на 7 октомври по график в рентгеновото отделение е имало двама лаборанти и двама лекари.

“Тук ние сме екип и за всички е много обидно, да не говорим за стреса и напрежението върху всички колеги заради един човек”, допълва д-р Кръстева.

След абсурдния случай в общинската болница влязоха на проверка РЗОК и здравната инспекция, но управителката все още няма протоколи за констатациите.

“В алгоритъма на клиничната пътека всичко е изпълнено. Пациентката е изпратена на компютърния томограф за доуточняване на диагнозата. Държим всичко за нашите пациенти да е направено, преди да ги пренасочим към друго специализирано здравно заведение”, обяснява д-р Кръстева.

Случаят на Асенка Христова е тема на обсъждане в Павликени. Хората са категорични, че виновната трябва да понесе наказание, но и се страхуват да не закрият болницата. В пенсионерския клуб “Романтика”, докато разгръщат дневната преса, коментират, че без лечебница са загубени, защото са останали възрастни, с малки пенсии и да търсят помощ в големите градове, за тях е непосилно. 

“Вижте, болницата я държат по политически причини, защото хората са бедни и няма как да я закрият. В Унгария - 10-милионна държава, има 160 болници. В Чехия - 200 болници, а нашите общински ги държат, защото къде да отидат хората за помощ”, авторитетно подема Цветан Пенчев. Той също е лежал в местното интензивно заради високо кръвно.

“Хубаво, санираха я, колкото могат - помагат, но лекарите са много възрастни. А те не са вечни и какво ще правят след това? Кой млад ще дойде, те искат европейски заплати”, разсъждава пенсионерът.

“Ами трябва да вземат, докторите цял живот учат”, срязва го Татяна Христова, управителката на клуба. “Аз пък съм много доволна. Покойната ми майка беше с инсулт, не трябваше да се придвижва. Д-р Кръстев - неврологът, лекува и мен, и майка ми тогава, голям специалист. Така че

болницата трябва

да съществува,

защото обслужва и община Сухиндол. Градът ни без нея не може, пък и хората от селата не могат да се транспортират такива тежки пациенти, а медиците помагат, майка ми я върнаха два пъти от онзи свят”, разказва Таня.

На входа на напълно обновената сграда на болницата в Павликени срещам мъж с абокат на ръката - знак, че е пациент. Митко Митов втори ден е на лечение в неврологията, с възпален нерв.

“Не можех да ходя, а ето за един ден вече съм навън. Условията са идеални и докторите са внимателни. Всичко е на ниво”, казва той, докато се е запътил към вкъщи да си вземе очилата.

За разлика от разрухата в повечето малки болници тук има телевизор и хладилник във всяка стая. Набавена е нова апаратура, а анестезиологът д-р Ципоров казва, че колегите му от Плевен даже им завиждат за новите генерации медикаменти, които прилагат. 

“Защото нямаме право на грешка тук”, казва лекарят. Проблемът е точно в недостига на млади лекари и медицински сестри. “Аз ще направя 60 г. и сигурно това е средната възраст, всички сме с някакво заболяване. Най-младият колега е на 46 г., а имаме медицинска сестра и на 69 г., която работи”, обяснява анестезиологът.

В Павликени медици на преклонна възраст помагат на болните.

Нефрологът

доц. Николов и

неврологът

Никола Христов

са на по 83-84 г.

12 от 45 лекари са пенсионери. Интерес от млади специалисти няма. И проблемът не е в ниско заплащане. За последните 8 г. с подкрепата и на общината болницата е стопила дълговете от 760 хил. лв. и е стабилизирана финансово.

Заплатата на сестрите достига 1100 лв., средното брутно възнаграждение на лекарите е 1350 лв. Обаче младите медици бягат към големите градове или в чужбина.

“Сега имаме две млади медицински сестри, на които плащахме семестриалните такси за обучение и транспорта до Велико Търново, докато учеха. Това бе от бюджета на болницата, но те имат договор и 6 години трябва да работят тук”, обяснява управителката д-р Кръстева. С лекарите обаче е по-сложно, защото те решавали да специализират в направление, което в малката болница просто няма като специалност.

Оценявайки важността на болницата за хората в Павликени, кандидатите за кметове са я извели като приоритет.

“2017 г. приключи санирането на сградата по проект за 1,167 млн. лв., съфинансирането на общината беше 15%. Сега ще поработим за вътрешни ремонти и модернизиране на санитарни помещения, болничните стаи, апаратура за физиотерапията, ултразвук. Иначе нов рентген си купиха, а общината им закупи скенера”, казва досегашният кмет и кандидат за трети мандат Емануил Манолов от БСП.

Конкурентката му от ГЕРБ Ваня Антонова пък е заложила в програмата за управление, предоставяне на общински напълно обзаведени жилища или пълно поемане на транспортните разходи на лекари в специалностите педиатрия, неврология, белодробни болести, както и физиотерапевт, които са изключително необходими на стационара.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Министерството на земеделието, храните и горите

Вижте кой ще връща над 80 млн. лв. за скандалните горски заменки

Министерството на земеделието, храните и горите публикува на сайта си списък с фирмите, които ще трябва да връщат пари за скандалните горски заменки, направени в периода 1 януари 2007 до края на януари 2009 г. По-рано днес министър Десислава Танева заяви, че обект на оценителна експертиза са били поземлени имоти с обща площ над 110 хил

Манфред Вебер СНИМКА: Туитър

Манфред Вебер: Постоянните усилия на Борисов и България се отплащат

"Постоянните усилия на Бойко Борисов и българския народ се отплащат. Европейската народна партия смята, че мониторингът над България трябва да бъде вдигнат". Това написа в Туитър председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер, който днес и утре е част от конгреса на партията в Загреб. "Искаме председателят на Европарламента да поиска

Мая Манолова

Утре е делото на Манолова за касиране на изборите за кмет на София

За утре, 21 ноември, от 10.00 ч. е насрочено делото на Мая Манолова за касиране на изборите за кмет на столицата, съобщиха от пресцентъра й. Манолова, председателят на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата й - Никола Вапцаров, както и членове на Инициативния комитет и хора от екипа й от кампанията ще присъстват лично на съдебното заседание

Емил Димитров-Ревизоро СНИМКА: Архив

Емил Димитров: Двама души предложихме Цацаров

„Двама души предложихме Цацаров за председател на КПКОНПИ. Единият в парламента бях аз, а другият – извън него”. Това заяви депутатът от „Обединените патриоти” Емил Димитров – Ревизоро пред Нова тв. Той допълни, че е имало още два варианта за номинации за шеф на Антикорупционната комисия. „Единият е жена, която е била съдия

Проф. Атанас Герджиков СНИМКА: Архив

Преизбраха ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков

Преизбраха ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков с 254 гласа "за".  "Кандидатирам се на най-големия и най-стария университет в България, защото искам да доведа до успешен край усилията, които заедно положихме през последните 4 години, СУ да се стабилизира финансово, да се развие и да заеме достойно място между европейските

Даниела Машева

Даниела Машева: Няма причина Цацаров да подава оставка в този момент

Към настоящия момент след направената номинация на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ не е налице задължение от негова страна да подава молба за предсрочното му освобождаване като главен прокурор. Това каза говорителят на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Даниела Машева след заседание на кадровиците.

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Лекарите от детската болница: Твърдо стоим зад изпълнителния директор д-р Димитър Русинов

Лекарите от детската болница: Твърдо стоим зад изпълнителния директор д-р Димитър Русинов

Лекарите от Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Иван Митев" изпратиха декларация до медиите. В нея те подкрепят колегите си, ангажирани в диагностицирането и лечението на 3-годишното дете, което почина. Те смятат, че са предприети всички необходими действия. Твърдо стоят зад изпълнителния директор на болницата д-р

Снимка: Архив

Отложиха разглеждането на Закона за маслодайната роза

Водещата по законопроекта комисия по земеделие отложи второто четене на Закона за маслодайната роза, предаде Фокус. Това бе единствена точка за днес в дневния ред на комисията. На заседанието присъстваха и представители на бранша. Предложението за отлагане на разглеждането направи в рамките на заседанието председателят на Комисията и депутат от

Румен Радев Снимка: Прессекретариата на президента

Румен Радев връчва орден "Мадарски конник" на посланика на ОАЕ

На 20 ноември, четвъртък, държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 генералния директор на Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ проф. Фабиола Джианоти. Срещата ще започне в 9.00 часа. От 13.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще награди посланика на Обединените арабски емирства (ОАЕ) у нас

Маринела Арабаджиева в критично състояние, откараха я в болница

Маринела Арабаджиева в критично състояние, откараха я в болница

Маринела Арабаджиева спешно е изведена от следствения арест и е настанена в МВР болница във вторник вечерта,  потвърдиха за "24 часа" оттам. Бизнес дамата има проблеми със сърцето и кръвното налягане и неведнъж е колабирала в ареста. Това е поредният път, когато я извеждат, за да я настанят за лечение в болница

Десислава Танева Кадри: Фейсбук

Държавата ще си търси 80 млн. лв. от горски заменки

Държавата ще си търси 80 млн. лв. от заменките на гори в периода 1 януари 2007 до края на януари 2009 г. Това обяви на брифинг в Народното събрание министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.  „Тази сага започна през първия мандат на ГЕРБ. Тогава министърът на земеделието информира Прокуратурата за извършените заменки

Мария Габриел пред журналисти, сред които е пратеникът на "24 часа" Митьо Маринов, малко преди началото на конгреса на ЕНП

Мария Габриел: Номинацията ми като зам.-председател на ЕНП е признание и отговорност (СНИМКИ)

"Номинацията ми като зам.-председател на ЕНП е признание. Признание за опит, който е трупан с много действия, много диалози, много действия с конкретни ползи за Европа, ЕНП и за бизнеса", каза Мария Габриел малко преди официалното откриване на конгреса на Европейската народна партия днес в Загреб. Тя намира кандидарурата си за поста и като

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber