В Павликени искат наказание за забравената в скенер пациентка, но казват, че без болницата са обречени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7725808 В Павликени искат наказание за забравената в скенер пациентка, но казват, че без болницата са обречени В Павликени искат наказание за забравената в скенер пациентка, но казват, че без болницата са обречени www.24chasa.bg
Лаборантката Камелия Кръстева Снимки: Авторката

12 от 45 лекари са пенсионери

Лаборантката, оставила болна жена 6 часа в скенер: Случи се инцидент, съжалявам

“Случи се инцидент, съжалявам. Извиних се на пациентката многократно. Аз работех на два кабинета едновременно и се получи тази грешка.

След изследването на жената ме посрещна другият пациент, който идва за снимка на бял дроб, и аз се щурнах да правя графията. Така остана пациентката в скенера. Но

тя може да

слезе, не е

вързана и не е

била заключена

Тази врата, която е към болницата, има топка, с която всеки може да си отвори отвътре. Да, била е вдигната, но на метър и половина от земята. Не знам какво повече да кажа, извинявах се, извинявах се и пак мога да го направя!”

Това каза пред “24 часа” рентгеновата лаборантка Камелия Кръстева, която забрави 6 часа в болничния скенер в Павликени възрастна пациентка. Медици и близки на 70-годишната Асенка Христова я търсиха до тъмно и дори я обявиха за издирване от полицията.

След кошмара жената бе изписана и вече се лекува в столична белодробна болница. Виновната рентгенова лаборантка бе изпратена в отпуск, но от понеделник отново е на работа. 

Камелия работи като рентгенов лаборант от 13 г. Преди да се завърне в болницата в родния си град, е работила в клиника по ортопедия и травматология в Плевен, където работата била още по-динамична, но не е допускала грешки.

“Това ми е за първи път”, твърди Камелия. И допълва, че и пациентите създават напрежение, защото потокът е голям, а никой не иска да чака. Тя е съгласна с наказанието, което може да ѝ се наложи по закон. В болницата е започнала процедура за нейното дисциплинарно уволнение, но тъй като е диабетичка, вероятно няма да се стигне дотам.

“Законът я пази”, обясни управителката на лечебницата д-р Ренета Кръстева. Тя

не приема

думите на

Камелия, че

сама е

обслужвала

два кабинета,

защото на 7 октомври по график в рентгеновото отделение е имало двама лаборанти и двама лекари.

“Тук ние сме екип и за всички е много обидно, да не говорим за стреса и напрежението върху всички колеги заради един човек”, допълва д-р Кръстева.

След абсурдния случай в общинската болница влязоха на проверка РЗОК и здравната инспекция, но управителката все още няма протоколи за констатациите.

“В алгоритъма на клиничната пътека всичко е изпълнено. Пациентката е изпратена на компютърния томограф за доуточняване на диагнозата. Държим всичко за нашите пациенти да е направено, преди да ги пренасочим към друго специализирано здравно заведение”, обяснява д-р Кръстева.

Случаят на Асенка Христова е тема на обсъждане в Павликени. Хората са категорични, че виновната трябва да понесе наказание, но и се страхуват да не закрият болницата. В пенсионерския клуб “Романтика”, докато разгръщат дневната преса, коментират, че без лечебница са загубени, защото са останали възрастни, с малки пенсии и да търсят помощ в големите градове, за тях е непосилно. 

“Вижте, болницата я държат по политически причини, защото хората са бедни и няма как да я закрият. В Унгария - 10-милионна държава, има 160 болници. В Чехия - 200 болници, а нашите общински ги държат, защото къде да отидат хората за помощ”, авторитетно подема Цветан Пенчев. Той също е лежал в местното интензивно заради високо кръвно.

“Хубаво, санираха я, колкото могат - помагат, но лекарите са много възрастни. А те не са вечни и какво ще правят след това? Кой млад ще дойде, те искат европейски заплати”, разсъждава пенсионерът.

“Ами трябва да вземат, докторите цял живот учат”, срязва го Татяна Христова, управителката на клуба. “Аз пък съм много доволна. Покойната ми майка беше с инсулт, не трябваше да се придвижва. Д-р Кръстев - неврологът, лекува и мен, и майка ми тогава, голям специалист. Така че

болницата трябва

да съществува,

защото обслужва и община Сухиндол. Градът ни без нея не може, пък и хората от селата не могат да се транспортират такива тежки пациенти, а медиците помагат, майка ми я върнаха два пъти от онзи свят”, разказва Таня.

На входа на напълно обновената сграда на болницата в Павликени срещам мъж с абокат на ръката - знак, че е пациент. Митко Митов втори ден е на лечение в неврологията, с възпален нерв.

“Не можех да ходя, а ето за един ден вече съм навън. Условията са идеални и докторите са внимателни. Всичко е на ниво”, казва той, докато се е запътил към вкъщи да си вземе очилата.

За разлика от разрухата в повечето малки болници тук има телевизор и хладилник във всяка стая. Набавена е нова апаратура, а анестезиологът д-р Ципоров казва, че колегите му от Плевен даже им завиждат за новите генерации медикаменти, които прилагат. 

“Защото нямаме право на грешка тук”, казва лекарят. Проблемът е точно в недостига на млади лекари и медицински сестри. “Аз ще направя 60 г. и сигурно това е средната възраст, всички сме с някакво заболяване. Най-младият колега е на 46 г., а имаме медицинска сестра и на 69 г., която работи”, обяснява анестезиологът.

В Павликени медици на преклонна възраст помагат на болните.

Нефрологът

доц. Николов и

неврологът

Никола Христов

са на по 83-84 г.

12 от 45 лекари са пенсионери. Интерес от млади специалисти няма. И проблемът не е в ниско заплащане. За последните 8 г. с подкрепата и на общината болницата е стопила дълговете от 760 хил. лв. и е стабилизирана финансово.

Заплатата на сестрите достига 1100 лв., средното брутно възнаграждение на лекарите е 1350 лв. Обаче младите медици бягат към големите градове или в чужбина.

“Сега имаме две млади медицински сестри, на които плащахме семестриалните такси за обучение и транспорта до Велико Търново, докато учеха. Това бе от бюджета на болницата, но те имат договор и 6 години трябва да работят тук”, обяснява управителката д-р Кръстева. С лекарите обаче е по-сложно, защото те решавали да специализират в направление, което в малката болница просто няма като специалност.

Оценявайки важността на болницата за хората в Павликени, кандидатите за кметове са я извели като приоритет.

“2017 г. приключи санирането на сградата по проект за 1,167 млн. лв., съфинансирането на общината беше 15%. Сега ще поработим за вътрешни ремонти и модернизиране на санитарни помещения, болничните стаи, апаратура за физиотерапията, ултразвук. Иначе нов рентген си купиха, а общината им закупи скенера”, казва досегашният кмет и кандидат за трети мандат Емануил Манолов от БСП.

Конкурентката му от ГЕРБ Ваня Антонова пък е заложила в програмата за управление, предоставяне на общински напълно обзаведени жилища или пълно поемане на транспортните разходи на лекари в специалностите педиатрия, неврология, белодробни болести, както и физиотерапевт, които са изключително необходими на стационара.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кабинетът се събира на редовно заседание

Кабинетът се събира на редовно заседание

Кабинетът "Борисов" се събира на редовно заседание. Премиерът ще разговаря с министрите онлайн заради мерките около коронавирура, предаде NOVA.  Както официалните, така и неофициалните теми от дневния ред са изключително важни, защото разговорите са само ден преди извънредното заседание на парламента, където премиерът, трябва да бъде изслушан

СНИМКА: Николай Литов, архив

Протестиращи отново блокираха кръстовището при Софийския университет

Нова блокада в столицата. От днес кръстовището при Ректората на Софийския университет отново е затворено от протестиращи, предаде NOVA. Организаторите на протеста от т.нар. „Отровно трио“ обявиха, че няма да прекратят гражданското неподчинение, а напротив - ще насърчават всички негови прояви. 34-тата вечер на антиправителствени протести премина

СНИМКА: Архив

Отлагат тържествата на Шипка заради коронавируса

Национално честване "Шипченска епопея' е едно от най-масовите ежегодни събития в страната, в организацията на което са ангажирани и участват местни и държавни институции, културни и неправителствени организации и събира хиляди посетители от цялата страна и чужбина на заветния връх Шипка, съобщиха от областната администрация в Габрово

Какви са тежките решения за Борисов - оставка или нов кабинет

Какви са тежките решения за Борисов - оставка или нов кабинет

До 2-3 дни щял да ги обяви и да успокои хората Изборите ще дойдат и всеки ще получи това, което си е заслужил, загатна той посоката “Тежките решения са тежки, докато ги вземеш. Въпросът сега е да си направя разчетите кога и как” Това обяви премиерът Бойко Борисов във вторник. Така за трети пореден ден - след като първо пусна снимка с внуците си

КАДЪР: Министерството на отбраната

Български ВВС са проверявали руска активност в Черно море

Български ВВС са проверявали руска активност в акваторията на Черно море. Това потвърдиха от министерството на отбраната за БНР. Това е станало в рамките на охраната на т.нар. натовско въздушно пространство. В операцията са участвали и изтребители от Турция и от Румъния. Обединеният център за въздушни операции на НАТО в Торехон, Испания

Деница Сачева Снимка: МТСП

Сачева: 177 008 запазиха работните си места в над 25 000 фирми от 13 март

Да си говорим с факти, написа социалният министър Деница Сачева в профила си във Фейсбук. И продължи: . От 13 март до 11 август: ?? 177 008 души запазиха работните си места в над 25 000 фирми. Изплатени досега са близо 186 млн. лв. Предстои да бъдат запазени още 300 000 работни места, за което са осигурени 500 млн. лв. ?

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимки Велислав Николов

34-ти ден на протест: Домати летят към Министерския съвет, пак блокада пред СУ (Снимки)

21:18 часа: Протестиращите тръгнаха от площад "Независимост" към Орлов мост. Четене и спорт на открито ще има от утре на Орлов мост и пред ректората, обяви Хаджигенов и призова протестиращите да си носят книги и спортни съоръжения. На извънредното заседание този четвъртък протестиращите ще се съберат от обяд пред Народното събрание

Смята се, че тази кола е ударила Юлия.

Две седмици без следа от шофьора, прегазил Юлия край Созопол

Вече 2 седмици полицията издирва шофьора, прегазил в нощта срещу 26 юли 34-годишната Юлия Ангелова на пътя Созопол - Царево. В предната вечер Ангелова била на заведение в Созопол. Хванала такси, което да я закара до къмпинг “Арапя”, където била отседнала. На средата на пътя обаче слязла. Тръгнала пеша

Зам.-шефът на НФСБ Борис Ячев СНИМКА:  "24 ЧАСА"

Право на отговор: Не сме отменяли наказания за педофили

Обръщаме се към вас по повод публикуваната на 25.7.2020 г. в хартиеното и електронното издание на в. “24 часа” статия със заглавие “Педофили искат да бъдат забравени с дела срещу издатели и журналисти.” Уважаваме правото ви да поставите във фокуса на общественото внимание проблемни казуси, като правите собствени разследвания

Атентат срещу Живков завършва с яйца и домати

Атентат срещу Живков завършва с яйца и домати

Едно пътешествие през 1960 г. на "реформаторите" Тодор Живков и Никита Хрушчов за малко да завърши с атентат. С кораба "Балтика" те и останалите източноевропейски лидери пътуват към Америка за прочутата сесия на ООН. Именно на нея Хрушчов ще тропа с обувката си, а малко след това Живков и дясната ръка на съветския лидер - Алексей Косигин ще се

Министерски съвет СНИМКА: Архив

Вижте какво решава Министерският съвет утре

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет ще проведат чрез видеоконферентна връзка предстоящото утре от 10 часа редовно правителствено заседание. Министерският съвет ще заседава при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОКЛАД НА МЕЖДУВЕДОМСТВЕНАТА КОМИСИЯ ЗА ЕКСПОРТЕН КОНТРОЛ И

Борисов на предишно онлайн заседание на кабинета. Снимка правителствена пресслужба

Утре кабинетът заседава пак чрез видеоконферентна връзка

Утре редовното заседание на кабинета отново ще бъде чрез видеоконферентна връзка,съобщи пресслужбата на Министерския съвет. На заседанието ще се обсъди проект на решение за одобряване на индикативно финансово разпределение по оперативни програми 2014 - 2020 г. на средствата от Европейския съюз в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber