Планът "Юнкер" със значително въздействие върху заетостта и растежа в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7723460 Планът "Юнкер" със значително въздействие върху заетостта и растежа в ЕС Планът "Юнкер" със значително въздействие върху заетостта и растежа в ЕС www.24chasa.bg
 Жан-Клод Юнкер Снимка: Ройтерс
Жан-Клод Юнкер Снимка: Ройтерс

Планът за инвестиции за Европа, известен като план "Юнкер", е изиграл ключова роля за стимулирането на заетостта и растежа в ЕС. Инвестициите на групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), подкрепени от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) по плана "Юнкер", са довели до увеличаване на брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС с 0,9 на сто и до създаване на допълнителни 1,1 милиона работни места в сравнение с базовия сценарий. До 2022 година благодарение на плана "Юнкер" БВП на ЕС ще е нараснал с 1,8 процента и ще са създадени 1,7 милиона работни места.

Това показват последните изчисления на Съвместния изследователски център (JRC) и икономическия отдел на групата на ЕИБ, извършени въз основа на одобрените до юни 2019 година споразумения за финансиране, се посочва в съобщение на ЕК, разпространено от представителството й в България.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: Постигнахме целите, които си поставихме - връщане на стабилния растеж в Европа и стимулиране на заетостта. До 2022 година планът "Юнкер" ще е допринесъл за създаването на 1,7 милиона работни места на трудовия пазар в ЕС и за увеличаване на БВП на Съюза с 1,8 процента. Винаги съм казвал, че планът не е панацея, но можем да се гордеем с факта, че над един милион малки предприятия получават финансиране, което преди не беше достъпно за тях.

Заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, каза: Постигнахме значителен напредък от началото на първите проекти през 2015 година! Днес европейската икономика отново е на прав път и планът за инвестиции ще има дълготрайно въздействие.

До момента от финансирането са се възползвали над един милион малки предприятия, чиито проекти ни помагат в прехода към нисковъглеродна, кръгова и устойчива икономика. Горд съм да заявя, че изпълнихме нашия най-голям приоритет - да мобилизираме частни средства за общественото благо.

Вернер Хойер, председател на групата на ЕИБ, заяви: Когато преди пет години обсъдихме тази инициатива за пръв път, много хора бяха скептични. Трудно е да се повярва, че с какъвто и да е финансов инструмент могат да бъдат създадени милиони работни места или подкрепени един милион предприятия. Въпреки това последните изчисления показват, че сме били прави да следваме идеите си. Планът "Юнкер" оказа значително въздействие върху икономиките и живота в цяла Европа - той подпомогна благоприятни за околната среда и климата проекти, иновациите и постигането на по-справедливо общество и ще продължи да го прави дори след като Жан-Клод и аз отдавна сме се пенсионирали.

Дългосрочно въздействие

Освен прякото си въздействие върху заетостта и растежа на БВП планът "Юнкер" ще окаже и дългосрочно макроикономическо въздействие върху ЕС. До 2037 година дейностите по плана "Юнкер" ще доведат до създаване на още 1 милион работни места и до увеличаване на БВП на ЕС с още 1,2 процента. Подобрената свързаност и повишената производителност в резултат на подкрепените по плана "Юнкер" проекти допринасят за стимулирането на европейската конкурентоспособност и
растеж в дългосрочен план.

Насърчаване на инвестициите и подкрепа за МСП

Според прогнозите, направени към октомври 2019 година, планът "Юнкер" ще мобилизира допълнителни инвестиции в размер на 439,4 милиарда евро в целия Съюз. Очаква се над един милион стартиращи и малки предприятия да се възползват от подобрения достъп до финансиране.

Около 70 процента от очакваните мобилизирани инвестиции идват от частни ресурси, което означава, че планът "Юнкер" е постигнал и целта за мобилизиране на частни инвестиции.

Кой е получил финансиране?

Благодарение на плана "Юнкер" ЕИБ и нейната дъщерна структура за финансиране на малки предприятия, Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), са одобрили финансирането на близо 1200 дейности и са напът да предоставят рисково финансиране за над един милион стартиращи предприятия и МСП в широк кръг от сектори и във всички 28 държави от ЕС.
Към октомври 2019 година Гърция, Естония, Португалия, България и Полша са държавите с най-високо съотношение между привлечени инвестиции по линия на ЕФСИ и БВП. Проектите по плана "Юнкер" включват различни дейности - от изграждане на паневропейска инфраструктура за високоскоростно зареждане на електрически автомобили до създаване на компания за управление на хранителни отпадъци в Румъния и реинтеграция на бивши военнослужещи на работното място в Холандия.

Какви са ползите от плана "Юнкер" за гражданите и предприятията?

В допълнение към финансирането на новаторски проекти и нови технологии с плана "Юнкер" се подкрепят и други цели на ЕС, например политиката за климата и социалната и транспортната политика. Благодарение на плана "Юнкер":
- над 10 милиона домакинства имат достъп до възобновяема енергия;
- 20 милиона европейци се ползват от подобрени здравни услуги;
- 182 милиона пътници годишно се ползват от по-добра железопътна и градска инфраструктура.

Въздействие в областта на климата

ЕФСИ в рамките на плана "Юнкер" подкрепя новаторски идеи за опазване на планетата. Очаква се чрез проектите, финансирани от групата на ЕИБ по плана "Юнкер", да бъдат привлечени 90,7 милиарда евро инвестиции за действия в областта на климата. Действията включват изграждане на сгради с нулево потребление на енергия и вятърни паркове, проекти за слънчева енергия, водоспестяващи душове, екологосъобразни автобуси и LED осветление.

Индивидуални услуги за консултиране и място за срещи в интернет

Друга важна цел на плана "Юнкер" е да подпомага започването на нови проекти. Европейският консултантски център по инвестиционни въпроси предоставя техническа помощ и консултации за нови проекти. От стартирането си през 2015 година центърът е разгледал над 1400 искания от организатори на проекти във всички държави от ЕС - по над 400 от тях се предоставя индивидуална консултативна помощ. За над 50 от тези проекти вече е одобрено отпускането на заеми от ЕИБ. Един от тях бе за модернизиране на системата за улично осветление във Вилнюс, за да се подобри нейната енергийна ефективност. Проектът, който също така получи гарантиран от ЕФСИ заем в размер на 21,6 милиона евро, ще помогне за намаляване на потреблението на електроенергия и на разходите с около 51 процента, което ще доведе до икономии от 1 милион евро на година. Енергийното спестяване се равнява на средното потребление на енергия на близо 3100 домакинства.
Освен това към септември 2019 година е публикувана информация за 890 проекта на Европейския портал за инвестиционни проекти - място за онлайн срещи на организатори на проекти и инвеститори. Те обхващат всички основни сектори на икономиката на ЕС, като общият размер на предложените инвестиции възлиза на 65 милиарда евро. Над 60 проекта са получили финансиране след публикуването на информация за тях на портала. Порталът предлага и допълнителни услуги, например организиране на прояви за намиране на партньори.

Контекст

Планът за инвестиции за Европа (планът "Юнкер") бе иницииран през ноември 2014 година, за да се обърне низходящата тенденция в равнищата на инвестициите и Европа да се насочи по пътя на икономическото възстановяване. Неговите три цели бяха премахване на пречките пред инвестициите, осигуряване на видимост и техническа помощ за инвестиционните проекти и по-интелигентно използване на финансовите ресурси. ЕФСИ е гаранция от бюджета на ЕС, която позволява на групата на ЕИБ да финансира повече и често по-рискови проекти.

Често се финансират изключително иновативни проекти или стартиращи предприятия без кредитна история. С проектите също така се обединяват по-малки инфраструктурни нужди по сектори и по географски райони. Планът "Юнкер" позволява на групата на ЕИБ да финансира повече дейности с по-висок рисков профил, отколкото би било възможно без гаранцията от бюджета на ЕС, както и да достига до нови клиенти - 75 процента от получателите на подкрепа по плана са нови за банката.

На 18 април 2019 година Европейският парламент даде зелена светлина за приемника на плана "Юнкер" в следващата многогодишна финансова рамка - програмата "ИнвестИЮ" (InvestEU).

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Борис Джонсън СНИМКА: Ройтерс

Консерваторите на Борис Джонсън водят с 10 пункта пред лейбъристите

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън има десет пункта преднина пред опозиционната Лейбъристка партия, сочат резултатите от проучване на "Панълбейс", огласени днес и цитирани от Ройтерс, съобщи БТА. Агенцията отбелязва, че това е първият случай, когато преднината на консерваторите е намаляла спрямо предишна анкета

Владимир Путин. СНИМКА: Ройтерс

Елцин избрал Путин за свой наследник измежду 10-ина кандидати

Първият президент на Русия Борис Елцин е избрал Владимир Путин измежду около десет кандидати за свой наследник, разказа Валентин Юмашев, който в края на 90-те оглавява президентската администрация на Руската федерация по времето на Борис Елцин, а сега заема длъжността съветник на Путин на доброволна основа

Александър Вулин СНИМКА: Ройтерс

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин отправи тежки обиди към България. Това стана само ден, след като председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун заяви, че на територията на Сърбия действа голяма мрежа от български разузнавачи, предаде БГНЕС. „България умее да допуска друг да й избира приятелите и враговете й

Мария Бутина Снимки: Ройтерс

Депортираната от САЩ агентка Бутина получи държавна служба в Русия

Рускинята Мария Бутина, което неотдавна бе освободена от затвор в САЩ и върната в родината й, е приела предложение за държавна работа като служител в апарата на пълномощничката по правата на човека в Руската федерация. Там тя ще се занимава със защита и поддръжка на руски граждани, оказали се зад решетките в чужбина, предадоха ТАСС и Ройтерс

Ево Моралес Снимка: Ройтерс

Временното правителство на Боливия обвини Ево Моралес в тероризъм

Временното правителство на Боливия обвини днес бившия президент Ево Моралес в бунт и тероризъм заради това, че е призовал поддръжниците си да блокират Ла Пас, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Настояваме за максималното наказание за бунт и тероризъм", заяви боливийският министър на вътрешните работи Артуро Мурильо пред журналисти на излизане

Прищинските власти планират разкопките да са около недовършена православна църква в двора на Прищинския университет. СНИМКА: Pixabay

Търсят масов гроб в центъра на Прищина

Прищинските власти планират разкопки около недовършена православна църква в двора на Прищинския университет в търсене на масов гроб, съобщи сръбската телевизия РТС, цитирана от БТА. Директорът на Института за съдебна медицина Арсим Гърджалиу съобщи, че разкопките ще бъдат предприети по нареждане на прокурора Дрита Хайдари

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

Каптагонът - любимият наркотик на "Ислямска държава"

Каптагонът - любимият наркотик на "Ислямска държава"

Бойците от "Ислямска държава", както и много други зависими в Близкия изток, използват наркотик, наречен "каптагон". Какво е каптагон? Каптагонът е комбинация от амфетамин и теофилин. Той е създаден през 1961 г. и се приема като по-лека форма на амфетамин. Използва се за лечение на деца със синдром на Хиперкинетичното разстройство с нарушение на

Кубинският президент Мигел Диас - Канел СНИМКА: Ройтерс

Хавана обяви за пръв път публично как шпионира 11-те милиона кубинци

Властите в Куба за пръв път обявиха публично основните правила за всеобщо и продължително наблюдение и разследване под прикритие срещу 11-те милиона жители на страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В указ на президента Мигел Диас-Канел от 8 октомври, обнародван днес, се казва, че прокурорите могат да разпореждат наблюдение и

Силвио Берлускони СНИМКА: Ройтерс

Берлускони приет в болница в Милано, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Силвио Берлускони е пострадал леко в Загреб, където беше на конгреса на Европейската народна партия. Заради това е бил приет в болница в Милано, след като се е прибрал, пише в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА. Лидерът на партия "Форца Италия" се озовал насред множество, което искало да си направи селфи с него, и паднал

Мохамад Дахлан

Турция дава 700 хил. долара за залавянето на палестински политик

Турция обяви днес, че ще предложи награда от 4 млн. лири (700 000 долара) за информация, която ще доведе до залавянето на палестинския политик Мохамад Дахлан, който живее в изгнание в ОАЕ, предаде АФП. Турция обвинява Дахлан, че е наемник на ООН и е замесен в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган през 2016 г.

Снимка РОЙТЕРС

Арестуваха още един мъж заради труповете в българския камион във Великобритания

Британската полиция арестува в петък 23-годишен мъж от Северна Ирландия във връзка със смъртта на 39 виетнамци, намерени миналия месец в български камион край Лондон, предаде Ройтерс, съобщи bg-voice.com. „Той е арестуван по подозрение в трафик на хора и за подпомагане на нелегална имиграция“, съобщи полицията и добави, че мъжът остава под стража

Доналд Тръмп и Майк Пенс

Тръмп отива на президентските избори догодина в тандем с Майк Пенс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че на изборите догодина ще се бори за преизбиране отново в тандем с вицепрезидента Майк Пенс, предаде Ройтерс. "Той е мой човек, мой приятел", каза Тръмп в интервю за телевизия "Фокс нюз". Що се отнася до слуховете, че този път може да се яви на изборите в тандем с бившата постоянно представителка на САЩ

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber