Планът "Юнкер" със значително въздействие върху заетостта и растежа в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7723460 Планът "Юнкер" със значително въздействие върху заетостта и растежа в ЕС Планът "Юнкер" със значително въздействие върху заетостта и растежа в ЕС www.24chasa.bg
 Жан-Клод Юнкер Снимка: Ройтерс
Жан-Клод Юнкер Снимка: Ройтерс

Планът за инвестиции за Европа, известен като план "Юнкер", е изиграл ключова роля за стимулирането на заетостта и растежа в ЕС. Инвестициите на групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), подкрепени от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) по плана "Юнкер", са довели до увеличаване на брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС с 0,9 на сто и до създаване на допълнителни 1,1 милиона работни места в сравнение с базовия сценарий. До 2022 година благодарение на плана "Юнкер" БВП на ЕС ще е нараснал с 1,8 процента и ще са създадени 1,7 милиона работни места.

Това показват последните изчисления на Съвместния изследователски център (JRC) и икономическия отдел на групата на ЕИБ, извършени въз основа на одобрените до юни 2019 година споразумения за финансиране, се посочва в съобщение на ЕК, разпространено от представителството й в България.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: Постигнахме целите, които си поставихме - връщане на стабилния растеж в Европа и стимулиране на заетостта. До 2022 година планът "Юнкер" ще е допринесъл за създаването на 1,7 милиона работни места на трудовия пазар в ЕС и за увеличаване на БВП на Съюза с 1,8 процента. Винаги съм казвал, че планът не е панацея, но можем да се гордеем с факта, че над един милион малки предприятия получават финансиране, което преди не беше достъпно за тях.

Заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, каза: Постигнахме значителен напредък от началото на първите проекти през 2015 година! Днес европейската икономика отново е на прав път и планът за инвестиции ще има дълготрайно въздействие.

До момента от финансирането са се възползвали над един милион малки предприятия, чиито проекти ни помагат в прехода към нисковъглеродна, кръгова и устойчива икономика. Горд съм да заявя, че изпълнихме нашия най-голям приоритет - да мобилизираме частни средства за общественото благо.

Вернер Хойер, председател на групата на ЕИБ, заяви: Когато преди пет години обсъдихме тази инициатива за пръв път, много хора бяха скептични. Трудно е да се повярва, че с какъвто и да е финансов инструмент могат да бъдат създадени милиони работни места или подкрепени един милион предприятия. Въпреки това последните изчисления показват, че сме били прави да следваме идеите си. Планът "Юнкер" оказа значително въздействие върху икономиките и живота в цяла Европа - той подпомогна благоприятни за околната среда и климата проекти, иновациите и постигането на по-справедливо общество и ще продължи да го прави дори след като Жан-Клод и аз отдавна сме се пенсионирали.

Дългосрочно въздействие

Освен прякото си въздействие върху заетостта и растежа на БВП планът "Юнкер" ще окаже и дългосрочно макроикономическо въздействие върху ЕС. До 2037 година дейностите по плана "Юнкер" ще доведат до създаване на още 1 милион работни места и до увеличаване на БВП на ЕС с още 1,2 процента. Подобрената свързаност и повишената производителност в резултат на подкрепените по плана "Юнкер" проекти допринасят за стимулирането на европейската конкурентоспособност и
растеж в дългосрочен план.

Насърчаване на инвестициите и подкрепа за МСП

Според прогнозите, направени към октомври 2019 година, планът "Юнкер" ще мобилизира допълнителни инвестиции в размер на 439,4 милиарда евро в целия Съюз. Очаква се над един милион стартиращи и малки предприятия да се възползват от подобрения достъп до финансиране.

Около 70 процента от очакваните мобилизирани инвестиции идват от частни ресурси, което означава, че планът "Юнкер" е постигнал и целта за мобилизиране на частни инвестиции.

Кой е получил финансиране?

Благодарение на плана "Юнкер" ЕИБ и нейната дъщерна структура за финансиране на малки предприятия, Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), са одобрили финансирането на близо 1200 дейности и са напът да предоставят рисково финансиране за над един милион стартиращи предприятия и МСП в широк кръг от сектори и във всички 28 държави от ЕС.
Към октомври 2019 година Гърция, Естония, Португалия, България и Полша са държавите с най-високо съотношение между привлечени инвестиции по линия на ЕФСИ и БВП. Проектите по плана "Юнкер" включват различни дейности - от изграждане на паневропейска инфраструктура за високоскоростно зареждане на електрически автомобили до създаване на компания за управление на хранителни отпадъци в Румъния и реинтеграция на бивши военнослужещи на работното място в Холандия.

Какви са ползите от плана "Юнкер" за гражданите и предприятията?

В допълнение към финансирането на новаторски проекти и нови технологии с плана "Юнкер" се подкрепят и други цели на ЕС, например политиката за климата и социалната и транспортната политика. Благодарение на плана "Юнкер":
- над 10 милиона домакинства имат достъп до възобновяема енергия;
- 20 милиона европейци се ползват от подобрени здравни услуги;
- 182 милиона пътници годишно се ползват от по-добра железопътна и градска инфраструктура.

Въздействие в областта на климата

ЕФСИ в рамките на плана "Юнкер" подкрепя новаторски идеи за опазване на планетата. Очаква се чрез проектите, финансирани от групата на ЕИБ по плана "Юнкер", да бъдат привлечени 90,7 милиарда евро инвестиции за действия в областта на климата. Действията включват изграждане на сгради с нулево потребление на енергия и вятърни паркове, проекти за слънчева енергия, водоспестяващи душове, екологосъобразни автобуси и LED осветление.

Индивидуални услуги за консултиране и място за срещи в интернет

Друга важна цел на плана "Юнкер" е да подпомага започването на нови проекти. Европейският консултантски център по инвестиционни въпроси предоставя техническа помощ и консултации за нови проекти. От стартирането си през 2015 година центърът е разгледал над 1400 искания от организатори на проекти във всички държави от ЕС - по над 400 от тях се предоставя индивидуална консултативна помощ. За над 50 от тези проекти вече е одобрено отпускането на заеми от ЕИБ. Един от тях бе за модернизиране на системата за улично осветление във Вилнюс, за да се подобри нейната енергийна ефективност. Проектът, който също така получи гарантиран от ЕФСИ заем в размер на 21,6 милиона евро, ще помогне за намаляване на потреблението на електроенергия и на разходите с около 51 процента, което ще доведе до икономии от 1 милион евро на година. Енергийното спестяване се равнява на средното потребление на енергия на близо 3100 домакинства.
Освен това към септември 2019 година е публикувана информация за 890 проекта на Европейския портал за инвестиционни проекти - място за онлайн срещи на организатори на проекти и инвеститори. Те обхващат всички основни сектори на икономиката на ЕС, като общият размер на предложените инвестиции възлиза на 65 милиарда евро. Над 60 проекта са получили финансиране след публикуването на информация за тях на портала. Порталът предлага и допълнителни услуги, например организиране на прояви за намиране на партньори.

Контекст

Планът за инвестиции за Европа (планът "Юнкер") бе иницииран през ноември 2014 година, за да се обърне низходящата тенденция в равнищата на инвестициите и Европа да се насочи по пътя на икономическото възстановяване. Неговите три цели бяха премахване на пречките пред инвестициите, осигуряване на видимост и техническа помощ за инвестиционните проекти и по-интелигентно използване на финансовите ресурси. ЕФСИ е гаранция от бюджета на ЕС, която позволява на групата на ЕИБ да финансира повече и често по-рискови проекти.

Често се финансират изключително иновативни проекти или стартиращи предприятия без кредитна история. С проектите също така се обединяват по-малки инфраструктурни нужди по сектори и по географски райони. Планът "Юнкер" позволява на групата на ЕИБ да финансира повече дейности с по-висок рисков профил, отколкото би било възможно без гаранцията от бюджета на ЕС, както и да достига до нови клиенти - 75 процента от получателите на подкрепа по плана са нови за банката.

На 18 април 2019 година Европейският парламент даде зелена светлина за приемника на плана "Юнкер" в следващата многогодишна финансова рамка - програмата "ИнвестИЮ" (InvestEU).

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Руският заместник външен министър Сергей Рябков СНИМКА: Ройтерс

Русия отхвърля условията на САЩ за ядрените оръжия

Русия смята, че има "минимални" шансове за удължаване на новия договор СТАРТ със САЩ, защото не приема условията, поставени от Вашингтон, заяви днес руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс и БТА. Рябков направи изказването, след като специалният представител на американския президент за контрола върху въоръженията

СНИМКА: РОЙТЕРС

Учени от Сингапур и Австралия тестват генна ваксина срещу вируса

Сингапурски и австралийски учени завършиха успешно тестовете върху животни на ваксина срещу новия коронавирус, разработена въз основа на технологии от генното инженерство, които могат да се променят в зависимост от мутациите на вируса, съобщи ТАСС, като цитира в. "Стрейтс таймс", предаде БТА. Проектът Clec9A-RBD е създаден на основата на

СНИМКА: Ройтерс

Външните министри от ЕС настояват за санкции срещу Беларус

След среща с водещата фигура на беларуската опозиция Светлана Тихановска няколко външни министри от Европейския съюз изразиха подкрепа за задействане на боксуващите санкции срещу хора, участващи в репресиите или в изборните измами в Беларус, предаде ДПА. Литовският външен министър Линас Линкевичус призова колегите си да изведат съюза от

СНИМКА: Pixabay

В Ню Йорк повечето ученици се връщат на училище, но не и в класните стаи

Днешното завръщане на децата в училище в Ню Йорк ще бъде такова, каквото никой не е планирал. За повечето ученици то изобщо няма да е завръщане, пише Асошиейтед прес. По график само питомците на детските градини и някои ученици със специални образователни потребности е предвидено да приключат днес шестмесечното отсъствие от училищните сгради след

Здравните власти в Нова Зеландия все още не са открили източника на инфекция за мъж, който е дал положителен резултат за COVID-19, след като е прекарал две седмици в изолация. СНИМКА: Pixabay

Пълна мистерия при случай на COVID в Нова Зеландия

Здравните власти в Нова Зеландия все още не са открили източника на инфекция за мъж, който е дал положителен резултат за COVID-19, след като е прекарал две седмици в изолация, предаде ДПА. Генералният директор на Новозеландската здравна служба Ашли Блумфийлд е съобщил за медиите, че мъжът се е завърнал от Индия в Нова Зеландия на 27 август и е

СНИМКА: Pixabay

Въвеждат препоръчителна 14-дневна карантина за българите във Финландия

Финландия промени условията за влизане в страната за български граждани, съобщават от Въшно министерство. По време на граничните проверки служителите ще изискват по преценка представяне на необходими документи. Допуснатите във Финландия български граждани ще бъдат поставяни под препоръчителна 14-дневна карантина

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

СНИМКА: Pixabay

Нови 70 заразени с коронавирус в Хърватия и петима починали

През последните 24 часа в Хърватия са регистрирани 70 новозаразени лица с коронаврус, а пет пациенти са починали, предаде Танюг. Тествани са били 3268 лица. Починали са три жени и двама мъже, предава БТА. Активните случаи в Хърватия днес са общо 2002. Сред тях 297 пациенти са на болнично лечение, а 24 пациенти са на респиратори

Ричард Гренел

Вашингтон: Изпълнението на договора Сърбия - Косово е главен приоритет

Специалният пратеник на президента на САЩ за преговори между Сърбия и Косово Ричард Гренел заяви снощи преди посещения в Прищина и Белград днес и утре, че изпълнението на договора от Вашингтон на тези две страни е главен приоритет на настоящата американска администрация, предаде Бета, цитирана от БТА

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС

Ердоган внесе жалба против гръцки вестник, обидил го с псувня

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе жалба против гръцки вестник, който излезе със заглавие, съдържащо псувня и обидни квалификации по негов адрес, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. Ердоган е внесъл жалбата чрез адвоката си. В нея той обвинява собственика и няколко представители на висшето ръководство на в

Снимка Радио Китай

Китай се готви да приземи астронавти на Луната

Китай е решен да приземи свои астронавти на Луната и да създаде там научна станция, заяви ръководителят на проекта Джоу Йенфей, който е заместник-главен дизайнер на Китайската космическа програма. Той добави, че лунните мисии на страната имат за цел да извършат научни проучвания и да тестват технологии

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел СНИМКА: Pixabay

Борел: ЕС не признава Лукашенко за президент на Беларус

Ще обмислим как да подкрепим беларуския народ, как да преосмислим отношенията с Минск. Не признаваме Александър Лукашенко за законен президент на Беларус, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди заседанието на европейските външни министри в Брюксел, съобщи БТА

Съживяването на малкия бизнес в Китай след епидемията (Видео)

Съживяването на малкия бизнес в Китай след епидемията (Видео)

Радио Китай ни показва как в страната съживяват малкия бизнес след епидемията от коронавирус. Вижте повече във

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber