Венера Аръчкова, ГЕРБ: Николай Мелемов преодоля кризите в общината, постави стабилни основи и гради нещо ново

https://www.24chasa.bg/novini/article/7723235 Венера Аръчкова, ГЕРБ: Николай Мелемов преодоля кризите в общината, постави стабилни основи и гради нещо ново Венера Аръчкова, ГЕРБ: Николай Мелемов преодоля кризите в общината, постави стабилни основи и гради нещо ново www.24chasa.bg
Венера Аръчкова
Венера Аръчкова

Г-жо Аръчкова, какъв беше общинският дълг преди да стане кмет Николай Мелемов и какъв е сега?

Над 23,5 млн. лева беше през 2011-та общинският дълг, сега е 11,8 млн. лева. Общо задълженията на общината са по-малко от 13,5 млн. лв.

Размерът на просрочените задължения тогава и сега?

3,9 млн. лв. спрямо 300 000 лева.

Колко коректна спрямо своите контрагенти и партньори беше община Смолян преди 2011-та и сега?

През 2011-та година, при постъпването на сегашния ръководен екип в община Смолян заварихме навсякъде затворени врати. Заради натрупаните към контрагентите задължения, за да купим каквото и да било - химикалка или строителни материали, изискваха от нас да ги плащаме в брой. Отношението към общината беше крайно негативно. Доверието беше напълно загубено. А сега с чиста съвест мога да кажа, че на която и врата да потропаме, винаги ще ни се отзоват. Даже има фирми, които ни правят отстъпки - в цени на стоки, в машиносмени и услуги. Например при бедствия и аварии реагират веднага с прозвъняването. Просто те връщат същата коректност, която я има от страна на общината.

От отчета досегашния кмет Николай Мелемов става ясно, че сте разплатили над 10 млн. лв. дългове за този период. Какво направихте, за да ги осигурите?

С финансова дисциплина, с пълна оптимизация на възможностите. За мен е най-интересно, че дори след като намалихме данъчните ставки през 2012 г. без много продажби и заведени срещу общината дела, успяхме да не допуснем нови задължения. Мобилизирахме усилия в следене, оптимизиране и контрол на разходите, за да ги оползотворим в разплащане на стари задължения и покриване на новопоетите ангажименти. В момента нямаме неразплатени фактури за период 2-3 месеца назад. В септември месец погасихме задължението по главници от 430 000 лв. по облигационния заем и към ПУДООС - 160 000 лв.

А какво не направихте, за да ги осигурите тези десет милиона?

Не успяхме да изпълним част от програмата на кмета г-н Мелемов. Не можахме да довършим някои инфраструктурни обекти, не успяхме да направим в определени села ремонти на читалищни и общински сгради, пътища, подпорни стени. Не можахме да подобрим инфраструктурата и базите на културните институции. В сградата на РДТ например парната инсталация не е в добро състояние. Въпреки всичко с наличните средства постигнахме много.

Какво е най-осезаемото?

Подобрихме абсолютно всички спортни бази и съоръжения, отворихме плувен басейн, възобновихме една спортна зала, изградихме друга нова. Откак поехме уличното осветление, то е в много по-добро състояние, с около 10 пъти по-ниски разходи. Да припомним, че консорциум "Светлина" получаваше 12 700 лв. без ДДС на месец като абонаментна такса само за обход. Отделно за ремонти фактурите варираха по 70-80 000 лв.

Защо опонентите ви говорят, че общината е много по-зле, отколкото вие твърдите?

Опонентите ни не могат да приемат факта, че ние, макар с намалените данъци, макар с неразрешени от тях продажби, с които да наваксаме средства в местни дейности, успяхме да излезем от финансовата криза. Привличахме средства от европейски проекти, от държавата чрез различни постановления, програми и проекти. Те не могат да приемат факта, че всичко това е постигнато с пълна оптимизация и неувеличен с един човек персонал. Имаше едно звено, на което общината всеки месец плащаше да обработва документация на хората от временната заетост в регионалното дружество, в което и общината има участие. В момента това се изпълнява от общинската администрация и тези 50-60 хиляди лева ги ползваме за допълващо плащане на хората в различните социални проекти. Това е само пример, има много още.

Може ли накратко да опишете финансовото състояние на община Смолян през 2011-та, 2015-та и 2019-та година?

През 2011-та година общината беше в критично състояние. В 2015-та година с въвеждането на Закона за публичните финанси имахме четири проблемни показателя. В момента единственият показател, на който не отговаряме, са поетите ангажименти, огромната част от които пак са наследени. Няма как поети ангажименти от 86 млн. лв. да ги стопим толкова много, че да влезем в ритъм. В момента поетите задължения са 50 млн. лв. А всички ангажименти, които са поети през мандата на г-н Мелемов, са обезпечени и разплатени. Сега общината е стабилна.

Вие станахте ли по-богата след като 8 години работите в общината – като шеф на финансите и като зам.-кмет по финансите?

Станах по-богата на контакти, на знания и опит в сферата на бюджета и финансите. В нашата професия, ако не поддържаш високо ниво чрез непрекъснато учене на промените в законодателството, си загинал. Контактите с хората, с колегите професионалисти, с дипломирани одитори от Министерството на финансите, от Националното сдружение на общините, страшно много ме обогатяват. За мен е удоволствие, че получихме и признанията.

Какво имате предвид?

Една птичка пролет не прави. Финансовата дирекция в екипа на г-н Мелемов получи най-високата награда в страната във връзка с финансово управление и контрол. Имаме награда от НСОРБ за финансист на годината.

В началото на първия мандат от вашето управление дълго време откривахте „скелети в гардероба“, тоест неоповестени проблеми и дългове. Сега има ли нещо скрито?

С чиста съвест мога да кажа, че нямаме нещо скрито. Знае се, че който не работи, той не греши. Възможно е опонентите да намерят и някакви грешки, допуснати от нас, но те няма да са свързани с нарушение на закон, с цел да опорочим финансовата дисциплина или добрите практики. Не сме оставили бомба със закъснител. Ръководството преди нас и шефове на дирекции си тръгнаха с огромни обезщетения за неползвани платени отпуски и раздадени на безценица имоти и общински апартаменти на свои приближени. Това е изключително осъдителен морален акт. Ние такова нещо след себе си не сме оставили и нямаме намерение да оставим. Нашите отчети са публични, достояние са на всички граждани. Годишните отчети пред Сметна палата са приети без резерви и без забележки. Препоръките на Сметна палата от предишни години са изпълнени. Резултатът от проверката на Агенцията за държавен финансов контрол за дейностите по сметосъбиране в община Смолян за 5-годишен период показа, че контролираме тази дейност на 99,6%. Проверката доказа, че в общината не се отклоняват и не се злоупотребява със средства от тази дейност.

Колко кранчета от изтичащите общински пари успяхте да затворите?

Уличното осветление и консорциум "Светлина" е ярък пример. Обезпечаване от общината чрез звено, което обслужва детски градини, здравни кабинети, детска млечна кухня и което донесе икономия от порядъка на 180-200 000 лева годишно. Около 600 000 лв. имаме от спечелени дела срещу фирми за допълнително свършени работи, за индексация на горива и енергия над количествено-стойностните сметки. Това е само една малка част от икономиите.

Вие сте втора в листата на ГЕРБ за общински съветници, точно до колегата ви Марин Захариев, който е водач – младостта до мъдростта, ако може да се каже така. Какъв е отборът, от който сте част?

Отборът на ГЕРБ е от млади, амбициозни, професионално компетентни хора. Те са с открити лица и открити сърца, с поглед в бъдещето. Това са хора, които желаят да живеят, да работят, да покажат своя професионализъм в община Смолян. За мен това е много добра политика, защото се дава път на младите хора. В същото време могат да се опрат на рамото на професионалистите с по-дългогодишен опит, на мъдростта. Нека те използват нашите знания и опит и да надграждат за по-доброто бъдеще на община Смолян, което те искат да създадат на своите семейства.

Защо смятате, че Мелемов с ГЕРБ и неговия екип е правилният избор за Смолян?

Макар, че пое общината с доста притеснения заради „плаващите пясъци“, на които стъпваше, той преодоля кризите в общината, постави стабилни основи и започна да гради нещо ново, да надгражда. Смятам, че той е човекът, тръгнал в правилната посока. Работи добре с останалите кметове на населени места. Той е човекът, който отвори вратите на кметския кабинет за всеки гражданин, независимо от възраст, пол, личностни качества, политически и религиозни убеждения. Той е човекът, който се стреми да стигне до истината, да каже как може да се разреши даден проблем. На всеки не може да се угоди, но капка по капка става вир. Имам една моя приказка: Ако аз не горя, ако ти не гориш, няма кой да запали света. Има я искрата у него и с искрата на екипа си той може да направи за града ни много.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Шефове на БФС в оставка водят съдебна битка кой да е ВРИД* на Боби Михайлов (Обзор)

Шефове на БФС в оставка водят съдебна битка кой да е ВРИД* на Боби Михайлов (Обзор)

Часове след като Михаил Касабов бе вписан в Търговския регистър като временен президент на БФС, Йордан Лечков подаде жалба срещу избора му в съда. “Уставът е категоричен, че първият вицепрезидент поема поста. Нито съм подавал оставка от поста, нито пък съм се отказал от това писмено по време на заседанието

Крум Зарков от БСП и Йордан Цонев от ДПС се поздравяват преди срещата на четирите парламентарни партии да започне.  СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Опозицията: Нова комисия да поправи Изборния кодекс. ГЕРБ: Нинова иска да превари Радев (Обзор)

Управляващите ще чакат да мине бюджетът и ЦИК да излезе с доклад Парламентът да създаде временна комисия, която да направи нови текстове и да реши проблемите, които съществуват сега в Изборния кодекс. Такова предложение лансира във вторник БСП пред останалите парламентарно представени партии. Два часа преди извънредното заседание на НС за бюджета

СНИМКА: Pixabay

Издирват изгубила се туристка в района на Мальовица

Втори ден над 20 планински спасители издирват туристка, загубена в Мальовишкия дял на Рила. Жената е на 64 г. и е в неизвестност от неделя. Била сама на преход в планината, но в следобедните часове близките ѝ загубили контакт с нея. Времето е било ветровито, със снеговалеж и намалена видимост, съобщава БНТ

Румен Радев върна избора на 7 ноември.

Може ли Радев да не назначи Гешев след второто гласуване? Според Конституционния съд - не

Най-висшите съдии вече са казали, че “ВСС е оперативно самостоятелен”. Включително и “да гласува повторно, без да се съобразява с неодобрението на държавния глава” Как да постъпи Висшият съдебен съвет (ВСС), след като държавният глава върна на кадровиците кандидатурата за главен прокурор? Може ли Румен Радев да откаже повторно подписване на указа

Социалният министър Бисер Петков представи законови промени за изплащането на вторите пенсии.

Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната (Обзор)

След повече от година писане на законови предложения: Втората пенсия може и да намалява за разлика от държавната Около 200 хил. жени, които сега са между 55 и 59 г., ще са първите с частна пенсия - повечето от тях вероятно ще вземат по-малко, отколкото, ако бяха само на плащане от НОИ Ако натрупаната партида не стига за пожизнена пенсия

ЦИК глоби informiran.net, пускали фейкнюз в деня за размисъл

ЦИК глоби informiran.net, пускали фейкнюз в деня за размисъл

Централната избирателна комисия глобява сайта informiran.net, който пускал фалшиви новини в деня за размисъл преди балотажа на местните избори. В сигнал на шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветомир Паунов до ЦИК се посочва, че на 2 ноември на сайта са пуснати материали със заглавие “Потрес! Фандъкова и ГЕРБ готвят такса парно – 100 лева на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Мария Габриел

Мария Габриел обяви старт на плана на ЕС за борба с рака

Българският еврокомисар поздрави Александровска болница за 140-ата годишнина План за борба с рака, който да предложи дейности за подобряване на подхода на всеки ключов етап от диагностиката и лечението, става сред основните приоритети на Европейския съюз. Инициативата ще бъде свързана с изследователската мисия за рака в рамките на новата

Бащата на 14-годишното момче Кадър: Би Ти Ви

Обжалват оправдателната присъда на стоматолога, обвинен за смъртта на дете

Най-малко три жалби ще постъпят във Върховния касационен съд за оправдателната присъда на стоматолог, обвинен за смъртта на дете преди три години. Апелативният съд отмени наказанието му и намали условните присъди на другите двама лекари, свързани с операцията, предава Би Ти Ви. В клиниката преди три години е оперирано 14-годишното момче

Белоградчишкият епископ Поликарп благослови Йорданка Фандъкова.  СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Променят правилника на СОС, за да стане Борис Бонев зам.-шеф (Обзор)

Елен Герджиков пак ще ръководи съветниците, “Демократична България” лансира Методи Лалов Елен Герджиков отново ще е председател на Столичния общински съвет. Той бе избран с тайно гласуване вчера, при което получи 33 гласа. Освен Герджиков за поста бяха номинирани юристката и досегашен зам.-председател на СОС Милка Христова от БСП

КИРИЛ АНАНИЕВ

Заговориха за увеличение на вноската за здраве при дебата за бюджета на НЗОК (Обзор)

С призиви да се дебатира увеличение на осигурителната вноска за здраве, дошли от страна на малкия коалиционен партньор в управлението - ВМРО, мина дебатът по първото четене на бюджета на НЗОК за 2020 г. в парламента. Той бе приет със 120 гласа. Двучасови дебати се разгоряха около увеличението на парите за болници и лекарства и недостига при тези

СНИМКИ: Авторът

Жена летя 15 метра с кола от пътя към коритото на река Черна, оцеля (Снимки)

Жена летя с лек автомобил около 15 метра към коритото на река Черна и сама се измъкна от смачканата кола и от водата. 52-годишната Здравка Ефремова е контактна и по първоначални данни няма тежки наранявания. Тя е пътувала с лек автомобил "Тойота Авенсис" от Смолян към родния й Златоград. Инцидентът е станал при разклона за село Лъка, на около 3 км

Снимка министерство на отбраната

4 екипа сапьори обезвредиха боеприпаси, открити в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца

Четири специализирани екипа от военни формирования на Сухопътните войски в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца са задействани днес за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната. Военнослужещите от 55-и инженерен полк в Белене в 14.30 ч.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber