Венера Аръчкова, ГЕРБ: Николай Мелемов преодоля кризите в общината, постави стабилни основи и гради нещо ново

https://www.24chasa.bg/novini/article/7723235 Венера Аръчкова, ГЕРБ: Николай Мелемов преодоля кризите в общината, постави стабилни основи и гради нещо ново Венера Аръчкова, ГЕРБ: Николай Мелемов преодоля кризите в общината, постави стабилни основи и гради нещо ново www.24chasa.bg
Венера Аръчкова
Венера Аръчкова

Г-жо Аръчкова, какъв беше общинският дълг преди да стане кмет Николай Мелемов и какъв е сега?

Над 23,5 млн. лева беше през 2011-та общинският дълг, сега е 11,8 млн. лева. Общо задълженията на общината са по-малко от 13,5 млн. лв.

Размерът на просрочените задължения тогава и сега?

3,9 млн. лв. спрямо 300 000 лева.

Колко коректна спрямо своите контрагенти и партньори беше община Смолян преди 2011-та и сега?

През 2011-та година, при постъпването на сегашния ръководен екип в община Смолян заварихме навсякъде затворени врати. Заради натрупаните към контрагентите задължения, за да купим каквото и да било - химикалка или строителни материали, изискваха от нас да ги плащаме в брой. Отношението към общината беше крайно негативно. Доверието беше напълно загубено. А сега с чиста съвест мога да кажа, че на която и врата да потропаме, винаги ще ни се отзоват. Даже има фирми, които ни правят отстъпки - в цени на стоки, в машиносмени и услуги. Например при бедствия и аварии реагират веднага с прозвъняването. Просто те връщат същата коректност, която я има от страна на общината.

От отчета досегашния кмет Николай Мелемов става ясно, че сте разплатили над 10 млн. лв. дългове за този период. Какво направихте, за да ги осигурите?

С финансова дисциплина, с пълна оптимизация на възможностите. За мен е най-интересно, че дори след като намалихме данъчните ставки през 2012 г. без много продажби и заведени срещу общината дела, успяхме да не допуснем нови задължения. Мобилизирахме усилия в следене, оптимизиране и контрол на разходите, за да ги оползотворим в разплащане на стари задължения и покриване на новопоетите ангажименти. В момента нямаме неразплатени фактури за период 2-3 месеца назад. В септември месец погасихме задължението по главници от 430 000 лв. по облигационния заем и към ПУДООС - 160 000 лв.

А какво не направихте, за да ги осигурите тези десет милиона?

Не успяхме да изпълним част от програмата на кмета г-н Мелемов. Не можахме да довършим някои инфраструктурни обекти, не успяхме да направим в определени села ремонти на читалищни и общински сгради, пътища, подпорни стени. Не можахме да подобрим инфраструктурата и базите на културните институции. В сградата на РДТ например парната инсталация не е в добро състояние. Въпреки всичко с наличните средства постигнахме много.

Какво е най-осезаемото?

Подобрихме абсолютно всички спортни бази и съоръжения, отворихме плувен басейн, възобновихме една спортна зала, изградихме друга нова. Откак поехме уличното осветление, то е в много по-добро състояние, с около 10 пъти по-ниски разходи. Да припомним, че консорциум "Светлина" получаваше 12 700 лв. без ДДС на месец като абонаментна такса само за обход. Отделно за ремонти фактурите варираха по 70-80 000 лв.

Защо опонентите ви говорят, че общината е много по-зле, отколкото вие твърдите?

Опонентите ни не могат да приемат факта, че ние, макар с намалените данъци, макар с неразрешени от тях продажби, с които да наваксаме средства в местни дейности, успяхме да излезем от финансовата криза. Привличахме средства от европейски проекти, от държавата чрез различни постановления, програми и проекти. Те не могат да приемат факта, че всичко това е постигнато с пълна оптимизация и неувеличен с един човек персонал. Имаше едно звено, на което общината всеки месец плащаше да обработва документация на хората от временната заетост в регионалното дружество, в което и общината има участие. В момента това се изпълнява от общинската администрация и тези 50-60 хиляди лева ги ползваме за допълващо плащане на хората в различните социални проекти. Това е само пример, има много още.

Може ли накратко да опишете финансовото състояние на община Смолян през 2011-та, 2015-та и 2019-та година?

През 2011-та година общината беше в критично състояние. В 2015-та година с въвеждането на Закона за публичните финанси имахме четири проблемни показателя. В момента единственият показател, на който не отговаряме, са поетите ангажименти, огромната част от които пак са наследени. Няма как поети ангажименти от 86 млн. лв. да ги стопим толкова много, че да влезем в ритъм. В момента поетите задължения са 50 млн. лв. А всички ангажименти, които са поети през мандата на г-н Мелемов, са обезпечени и разплатени. Сега общината е стабилна.

Вие станахте ли по-богата след като 8 години работите в общината – като шеф на финансите и като зам.-кмет по финансите?

Станах по-богата на контакти, на знания и опит в сферата на бюджета и финансите. В нашата професия, ако не поддържаш високо ниво чрез непрекъснато учене на промените в законодателството, си загинал. Контактите с хората, с колегите професионалисти, с дипломирани одитори от Министерството на финансите, от Националното сдружение на общините, страшно много ме обогатяват. За мен е удоволствие, че получихме и признанията.

Какво имате предвид?

Една птичка пролет не прави. Финансовата дирекция в екипа на г-н Мелемов получи най-високата награда в страната във връзка с финансово управление и контрол. Имаме награда от НСОРБ за финансист на годината.

В началото на първия мандат от вашето управление дълго време откривахте „скелети в гардероба“, тоест неоповестени проблеми и дългове. Сега има ли нещо скрито?

С чиста съвест мога да кажа, че нямаме нещо скрито. Знае се, че който не работи, той не греши. Възможно е опонентите да намерят и някакви грешки, допуснати от нас, но те няма да са свързани с нарушение на закон, с цел да опорочим финансовата дисциплина или добрите практики. Не сме оставили бомба със закъснител. Ръководството преди нас и шефове на дирекции си тръгнаха с огромни обезщетения за неползвани платени отпуски и раздадени на безценица имоти и общински апартаменти на свои приближени. Това е изключително осъдителен морален акт. Ние такова нещо след себе си не сме оставили и нямаме намерение да оставим. Нашите отчети са публични, достояние са на всички граждани. Годишните отчети пред Сметна палата са приети без резерви и без забележки. Препоръките на Сметна палата от предишни години са изпълнени. Резултатът от проверката на Агенцията за държавен финансов контрол за дейностите по сметосъбиране в община Смолян за 5-годишен период показа, че контролираме тази дейност на 99,6%. Проверката доказа, че в общината не се отклоняват и не се злоупотребява със средства от тази дейност.

Колко кранчета от изтичащите общински пари успяхте да затворите?

Уличното осветление и консорциум "Светлина" е ярък пример. Обезпечаване от общината чрез звено, което обслужва детски градини, здравни кабинети, детска млечна кухня и което донесе икономия от порядъка на 180-200 000 лева годишно. Около 600 000 лв. имаме от спечелени дела срещу фирми за допълнително свършени работи, за индексация на горива и енергия над количествено-стойностните сметки. Това е само една малка част от икономиите.

Вие сте втора в листата на ГЕРБ за общински съветници, точно до колегата ви Марин Захариев, който е водач – младостта до мъдростта, ако може да се каже така. Какъв е отборът, от който сте част?

Отборът на ГЕРБ е от млади, амбициозни, професионално компетентни хора. Те са с открити лица и открити сърца, с поглед в бъдещето. Това са хора, които желаят да живеят, да работят, да покажат своя професионализъм в община Смолян. За мен това е много добра политика, защото се дава път на младите хора. В същото време могат да се опрат на рамото на професионалистите с по-дългогодишен опит, на мъдростта. Нека те използват нашите знания и опит и да надграждат за по-доброто бъдеще на община Смолян, което те искат да създадат на своите семейства.

Защо смятате, че Мелемов с ГЕРБ и неговия екип е правилният избор за Смолян?

Макар, че пое общината с доста притеснения заради „плаващите пясъци“, на които стъпваше, той преодоля кризите в общината, постави стабилни основи и започна да гради нещо ново, да надгражда. Смятам, че той е човекът, тръгнал в правилната посока. Работи добре с останалите кметове на населени места. Той е човекът, който отвори вратите на кметския кабинет за всеки гражданин, независимо от възраст, пол, личностни качества, политически и религиозни убеждения. Той е човекът, който се стреми да стигне до истината, да каже как може да се разреши даден проблем. На всеки не може да се угоди, но капка по капка става вир. Имам една моя приказка: Ако аз не горя, ако ти не гориш, няма кой да запали света. Има я искрата у него и с искрата на екипа си той може да направи за града ни много.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Пенсионната ни система е добра, въпреки че пенсионерите ни нямат спестявания.

Пенсионната ни система по-добра от германската

Живеем малко и се пенсионираме късно, но точно това е основното предимство на България в глобална класация на “Алианц” За разлика от другите в ЕС само 20% от възрастните у нас имат спестени пари Българската пенсионна система е 9-ата най-стабилна в света и е по-добра от тези на Германия, Франция и почти всички останали в ЕС

Бразилският президент Жаир Болсонаро участва днес в митинг със свои симпатизанти, въпреки санитарните норми и правилата за социална дистанция за борба с новия коронавирус. Снимки: Ройтерс

Бразилският президент на митинг, въпреки мерките за социална дистанция

Бразилският президент Жаир Болсонаро участва днес в митинг със свои симпатизанти, въпреки санитарните норми и правилата за социална дистанция за борба с новия коронавирус, съобщи Франс прес. Държавният глава, който е отявлен противник на карантинните мерки, се появи пред президентския дворец в Бразилия и приветства симпатизантите си

Христо Явашев-Кристо СНИМКА: РОЙТЕРС

Почина Христо Явашев - Кристо

Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена смърт днес, 31 май 2020 г. в дома си в Ню Йорк. Той бе на 84 години. Това бе съобщено току-що в официалната му страница във фейсбук от близките му.   В изявление от офиса на Кристо се казва: Кристо живя пълноценен живот, той не само мечтаеше за невъзможни неща

Пламен и Атанас Бобокови на събитие, организирано от “Приста ойл”

“Ние”: $ 60 милиона - Бобокови сами си мерят богатството с други 43-ма българи (Обзор)

Кой кой е в списъка на братята, писан и съставен между Коледата на 2004 и лятото на 2005 г. Полското списание “Впрост”, което класира 100-те най-богати в Източна Европа, впечатлило силно сънародниците ни Прокуратурата пусна списък с имена на богати българи и парите им, открит в дома на арестуваните братя Бобокови, и отпуши конспирациите

Борисов с кмета на Бургас Димитър Николов и депутати от ГЕРБ.

Борисов: Съжаляваме за Цветанов, тогава се налагаше да го махнем (Обзор)

Обиден е и ще си прави партия - това го може, пожелавам му успех, коментира той за първи път новия политически проект на бившия втори в ГЕРБ Очакванията са Цветан Цветанов да направи своя партия. Това обяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от Бургас в неделя и така за първи път официализира политическата мълва

Офиси и къщи на Атанас и Пламен Бобокови в Русе бяха обискирани

Атанас Бобоков: Имената и сумите са бележки, взех ги от книгата "Най-богатите българи"

Като гледах пресконференцията останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, не се говори за обвинения, а се показва гърба на една снимка, която е взета от моя дом. Тези имена и тези суми съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки. В единия от редовете пише: Ние - Атанас и Пламен Бобокови и

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Откритият съмнителен боклук край Червен бряг. Кадър: БНТ

Още не е ясно откъде е боклукът, открит край Червен бряг

Все още не е ясно какъв е произходът на съмнителния боклук, който беше открит край Червен бряг. При първоначалния оглед е установено, че най-вероятно става дума за предварително преработен чрез изгаряне отпадък от акумулатори и електроника. Сигналът е подал журналист от Червен бряг. По случая работят МВР и прокуратурата

Проф. Христо Пимпирев Снимка: Архив

Проф. Христо Пимпирев: Единствено в Антарктида няма заболял от COVID-19

В момента Антарктида е единственият континент на земята, където няма заболял от коронавирус. Това каза в интервю за агенция „Фокус“ директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. „Коронавирусът там не присъства. Разбира се, даже и грипният вирус трудно вирее там. Най-много някой да си го донесе от населените континенти

Златка Бончева и нейните шампионки: (от ляво на дясно) Камелия Игнатова, Галя Рангелова, Лили Игнатова, Анелия Раленкова, Тереза Карнич и Илияна Раева.

"168 часа": Треньорката зад първите ни златни момичета

Златка Бончева подготвяла малки гимнастички и ги предавала на Нешка Робева и други треньорки  Илияна Раева била най-непослушната, но получила урок, който никога не забравя Малцина знаят, че зад феноменалния успех на най-известните ни гимнастички стои треньорката Златка Бончева. Тя е жената, която им показва първите стъпки в грациозния спорт

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Корнелия Нинова: Имунната система на партията сработи

Докато аз съм председател, решенията за БСП ще се взимат от БСП „БСП е истинският носител на леви политики, защото всичко, което се налага да се прави за преодоляване на последиците от коронакризата, ние предлагаме от няколко години. То обаче беше отхвърляно, а сега е реален процес. Сега се говори за ролята на държавата в икономиката

Иво Недялков Кадър: бТВ

Иво Недялков: Обикновено се пише списък за милиони като се прави финансова схема

Списъкът с имена, срещу които и суми с пари, който разпространи прокуратурата, вероятно е правен не за един ден, а няколко месеца. Това коментира пред бТВ бизнесменът Иво Недялков. При разследването на схемата с опасни отпадъци разследващите намират в дома на един от обвиняемите записки с имената на българи

Красимир Живков / Снимка: Юлиян САВЧЕВ

Зам.-министър Живков: С Атанас Бобоков съм се виждал два пъти, а с Пламен Бобоков - веднъж, в делегация

Зам.-министърът на околната среда Красимир Живков издавал разрешителни и “всички други неща”, и назначавал хора в РИОСВ-Плевен само след благословията на собственика на “Приста Ойл” Атанас Бобоков. Двамата били изключително близки и още от 2014 г., когато Живков се занимавал с издаването на разрешителни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber