Битката за София: Как да се справим с трафика, въздуха, ремонтите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7723148 Битката за София: Как да се справим с трафика, въздуха, ремонтите Битката за София: Как да се справим с трафика, въздуха, ремонтите www.24chasa.bg
Ангел Джамбазки, Борис Бонев, Борислав Игнатов, Мая Манолова и Йорданка Фандъкова Кадри: Би Ти Ви

Йорданка Фандъкова: София не се нуждае от хаос и експерименти, а от стабилност и развитие

Мая Манолова: Искате ли още 4 г. да живеете, гледайки бетон, или искате промяна

Борислав Игнатов: Аз съм архитект, знам как София да има тротоари, паркове и добър градски транспорт

Борис Бонев: Аз съм гражданският кандидат, време е младите да поемат нещата в свои ръце

Ангел Джамбазки: София без цигански катуни, отворена Витоша и ред

Първият проблем, който кандидатите обсъдиха бе трафикът в столицата.

Мая Манолова

"Факт е, че гражданите в Сoфия се прибират от работа и са в задръстване. Паразитните преминавания през центъра изключително изнервят трафика. Това, което трябва да се направи, е градските рингове - да бъде довършено Околовръстното, рингът през "Тодор Каблешков".

Освен това да има свързаност между кварталите, разбира се - паркинги. Също така използване на всички средства от Центъра за градска мобилност за изграждането на паркинги, в момента те се харчат непрозрачно", заяви кандидатът за кмет Мая Манолова относно натоварения трафик в столицата. "Ще трябва да бъдат доизградени свързващите улици и булеварди".

Йорданка Фандъкова

"София се развива динамично и този въпрос се разширява непрекъснато. Продължаваме строителството на метрото заедно с довеждащия транспорт - това е изключително важна задача. Разбира се, довършването на Околовръстния път, 80% от него завършихме. Вътрешните рингове - освен "Тодор Каблешков" - "Филип Кутев", пробивите на "Пенчо Славейков" и "Данаил Николаев" и връзките със северните територии, по които вече работим", каза Йорданка Фандъкова.

Борислав Игнатов

"Не съм съгласен с тези стратегии за решаване на проблема с трафика, тъй като са прекалено дългосрочни и обслужват определени лобита. Кой има най-голям интерес хората да са в трафик - вносителите на горива. Мисля, че може да се разреши с регулация на светофарите и пускането на зелени коридори. Убеден съм, че с тези улици може да се строят такива коридори", заяви арх. Борислав Игнатов.

Борис Бонев

"Всеки ден в София се регистрират по 500 нови автомобили. Зелени светофари няма да решат проблема с трафика, ако липсват ринговите булеварди, които отвеждат трафика от центъра на града. Но най-важната мярка е да обособим бърз и редовен градски транспорт", каза Борис Бонев.

Борис Бонев
Борис Бонев

Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки

Имаме два варианта - да декламираме научени думички и да направим рецитал, но да пропуснем един въпрос - поведението и мнението на един кандидат за общински съветник, който не е футболен хулиган и не е на стадиона. Когато има такова изказване то трябва да бъде коментирано. Настоявам да чуя какво е мнението по този въпрос на всеки един от кандидатите. 

Така започна тв дебатът по Би Ти Ви за местните избори, в който участват петима от претендентите за София - Мая Манолова, Йорданка Фандъкова - ГЕРБ и СДС, арх. Борислав Игнатов - "Демократична България", Борис Бонев - независим кандидат, и Ангел Джамбазки - ВМРО.

След това петимата кандидати за кмет на София трябваше да отговорят как ще се справят със замърсяването на въздуха и дали ще спират от движение колите без катализатор.

Йорданка Фандъкова

"Чистотата на въздуха е най-важната тема. Всички кандидати за кмет припознаха мерките, по които ние вече работим. До края на годината ще е готова общинската система за мониторинг на въздуха с 22 сензорни станции и мобилно приложение, което ще информира софиянци в реално време за чистотата на въздуха. Другата мярка е по-добър, бърз и удобен градски транспорт. Подменяме уредите на 1/3 от домакинствата, които се отопляват на твърдо битово гориво. Много е важно и развитието на зелената система. Нароявам парламентът да приеме предложението ми за инкриминиране на нерегламентираното горене на отпадъци, защото налагането само на глоби не решава проблема.

Тя се обърна към арх. Борислав Игнатов и обясни, че София вече има център за управление на трафика.

Това, че наблюдавате трафика, не значи, че го управлявате, отвърна Игнатов.

Борис Бонев пък посочи, че газ анализаторите, купени от Столичната община за КАТ, не работят и не се използват. "Замърсяването няма почивен ден. Освен нискоемисионни форми на отопление, трябва да се въведе и принцип "замърсителят плаща", тоест по-цапащия да плаща повече.

Ангел Джамбазки

Има квартали като "Красна поляна" и "Факултета", в които се горят нерегламентирани материали в незаконни цигански постройки, които трябва да бъдат премахнати.

Мая Манолова

Правилата трябва да важат за всички - както за постройките в гетата, така и за небостъргачите.

Общината няма своя система за мониторинг на въздуха. Единствената мобилна станция на общината е една ръждясала лада. Общината закъсня с предприемането на конкретни мерки по тази тема. До момента са подменени само 30 печки. 

Йорданка Фандъкова

Това е поредното ваше твърдение по време на кампанията, което показва, че не познавате работата на европейските програми.

Борис Бонев

Решението на проблема със замърсяването на въздуха е ето този дрон, който анализира какво се гори в комините и тези данни дават основание на полицията да влезе и да глоби собствениците.

Следващата тема в дебатите бе за пътищата и ремонтите в столицата.

Борислав Игнатов

Единственото решение е преразглеждане на общия устройствен план на София с намаляване на параметрите за застроена площ и др.

Трябва да има списък на всички имоти в уличната мрежа и в зелени площи, както и бюджет за постепенното им изкупуване, защото засегнатите са над 350 хиляди.

Борис Бонев

Да бъде повишена квалификацията на служителите в общината - заданията и договорите да записват ясни задължения и отговорности.

Да има черен списък на фирми, които системно не изпълняват задълженията си по договор и като качество.

Йорданка Фандъкова

Аз съм единствения кмет, който е налагал толкова много санкции. Налагала съм най-високите финансови санкции на всички фирми, които не са изпълнили задълженията си.

Проблеми има, установили сме ги, но имам предложения и решения за подобряване на работата. На първо място структурна промяна в работата на общината - целият процес от проектирането до строителството да е на едно място.

Необходими са и законодателни промени - да има не само финансови санкции, но и да бъде отнеман лиценза на фирмите, които не изпълняват задълженията си.

Мая Манолова

Прекратяване на договори, които не се изпълняват в срок и качествено.

Да има ясни условия в договорите, които да предвиждат строги санкции за неизпълнението им. Сега се печелят процедури с нереално кратки срокове, които после се удължават. Ето например за "Граф Игнатиев" сроковете се удължиха 7-8 пъти.

Йорданка Фандъкова

Това са внушения. Всички договори на Столична община са публични и могат да бъдат видени на сайта, може да се видят там и наложените санкции. Изпълнението на един проект не е толкова лесна работа.

Борис Бонев

Ремонтът на "Цариградско шосе" бе за 134 милиона, а сега е в кръпки. Защо не задължите фирмата за цялостно преасфалтиране, а само се запълват кръпки. Или може би чакате да изтече гаранцията по договор, за да се започне наново?

Йорданка Фандъкова

Гаранционните срокове са задължителни и всеки е длъжен за своя сметка да коригира неточностите. Не е лесно да се затвори цялото "Цариградско шосе" за ремонт.

Ангел Джамбазки

Трябва да се налагат глоби, няма какво да се говори дълго и витиевато.

Мая Манолова

Колко пари сте дали за обезщетяване на собствениците на терени в "Младост"? 

Йорданка Фандъкова

Въведохме и други механизми и начини за спасяването на междублоковите пространства - въпросът с 5 от терените в "Младост" вече беше решен с обезщетяване, а не с плащане.

Само за Източен парк - са необходими 250 млн. за обезщетяване на собствениците.

Мая Манолова

Спасихте тези 5 терена от себе си - предвиждането за застрояване в устройствения план е ваше. Какво се случва със 6-ия имот в "Младост", където собственичката е сложила ограда и разрушила пътеката, по която минават хората, за да стигнат до домовете си?

Йорданка Фандъкова

Има работна група в общината, която разглежда над 30 имота в "Младост". Работи се по план, който предвижда изчистване на тези най-тежки проблеми.

Мая Манолова

Кметът може да предложи на Общинския съвет да премахне тази ограда, когато е в зелена площ.

Ангел Джамбазки

Всички казвате, че ще изкупувате терени, като обещавате, че няма да вдигате данъците. Кажете тогава откъде ще вземете парите?

Борис Бонев

Сега ще стане ясно кой е действително против презастрояването. Ще ви цитирам интервю на Игнатов отпреди 2 години, когато казва, че градът трябва да се развива във височина и да се уплътнява, а сега е против небостъргачите. Защо си сменяте мнението?

Борислав Игнатов

Презастрояването е резултат на общия устройствен план, който трябва да бъде променен.

След този кръг кандидатите си задаваха въпроси един на друг по ред, изтеглен чрез жребий.

Ангел Джамбазки към Борис Бонев

Не е редно да се злоупотребява - вие си приписвате заслугата за всичко, което е направено в София, а критикувате това, което не е направено.

Борис Бонев отговаря на Джамбазки

Не съм го направил аз, а е направено след сигнали на "Спаси София" - администрацията е реагирала и е наложила глоби. След наше разследване - на "Спаси София" и Би Ти Ви зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев си подаде оставката.

Борис Бонев към Йорданка Фандъкова

Колко време още трябва да сте кмет, може би пожизнен, за да изпълните поне обещанията от 2011 г. - електронна билетна система, бул. "Каблешков"...

Йорданка Фандъкова отговаря на Бонев

Кметът не го правите вие, а го избират гражданите. Работи се интензивно по всички проекти. Доста пъти сме ви подкрепяли, вие сте част от няколко работни групи. Когато се работи, винаги има обстоятелства и причини, важно е да знаеш и как да развиваш. Електронната система ще е факт следващата година

Йорданка Фандъкова се отказа от правото си да зададе въпрос на Мая Манолова. В тази кампания тя задава въпроси, но не изслушва отговорите, обясни кандидатката на ГЕРБ и СДС.

Мая Манолова към Борислав Игнатов

Предлагате "Топлофикация София" да бъде оздравена чрез външен мениджмънт, но няма ли тя да заприлича на "Софийска вода" с високите сметки?

Борислав Игнатов отговаря на Манолова

"Топлофикация София" е болният човек на Столична община и трябва да бъде оздравена. Предлагаме 3 мерки - преносна мрежа и търговия, професионално управление, да се преразгледат договорите с посредници, които търгуват на енергийната борса.

Борислав Игнатов попита Ангел Джамбазки дали носи финансовата обосновка за концесията за северните автобусни линии.

Ангел Джамбазки

Може би най-сетне сте разбрал кой автобус до къде ходи. Може би най-сетне сте научил кои села са част от Столична община. Когато се кандидатирате за кмет е хубаво да знаете за кой град се кандидатирате. Когато имате съмнения за корупция отивате и искате от прокуратурата да направи проверка.

След серията, в която кандидатите си задаваха сами въпроси един на друг, те отговориха на въпроса как ще решат проблема с недостига на места в детските градини.

Йорданка Фандъкова

Строителството е начинът да се справим с този проблем. До момента построихме 100 нови детски градини. В момента се изграждат 10 и ще започне строителството на още 6. Предвиждаме и засилено строителство на детски ясли. Никой не говори за училища в тази кампания, но ние предлагаме и изграждане на нови училища.

Мая Манолова

До края на предстоящия мандат ще построим 35 детски градини за 7000 деца чрез отчуждаване на терените, предвидени за детски градини.

Борислав Игнатов

Проблемът не са детските градини, а липсата на ясли. Предлагаме общината да придобива партерните етажи в новите сгради, за да прави в тях детски градини и ваучери за родителите на деца, за които няма места.

Борис Бонев

Готови сме с типов проект за изграждане на детски градини. Това ще съкрати сроковете и процедурите и ще ускори строителството на детски градини.

Ангел Джамбазки не отговори на въпроса, а отново настоя да се обсъди темата с изказването на един от кандидатите за общински съветник в листата на партиите, издигнали Борислав Игнатов за кандидат за кмет и влезе в спор с водещия.

Накрая всеки от петимата кандидати получи право за финални думи.

Йорданка Фандъкова

София е свободен град със свободни хора. Той не се нуждае от хаос и експерименти, а от стабилност и развитие. Предлагам работа за София.

Мая Манолова

Живеем, гледайки бетон, дишайки мръсен въздух, а за децата и внуците ни няма място в детска градина. Искате ли още 4 г. да живеете така или искате промяна

Борислав Игнатов

Аз съм архитект. Знам как да направя така, че градът ни да има тротоари, паркове и добър градски транспорт. Тази битка не е предрешена.

Борис Бонев

Аз съм гражданският кандидат, който 10 г. работи за София. Време е младите и активните да поемат нещата в свои ръце.

Ангел Джамбазки

Искате ли град без цигански катуни, без каручки по улиците, искате ли ред и отворена Витоша, изберете ВМРО.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Арестуваха жена от Хасково за убийството на майка й

Арестуваха жена от Хасково за убийството на майка й

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняема и задържа 46-годишна жена за убийството на майка си, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Умъртвената Г. В. /68 г./ била в безпомощно състояние по време на извършването на престъплението от страна на дъщеря си Д. В.

Министър Кирилов участва в заседанието на Съвета на Европейския съюз

Министър Кирилов участва в заседанието на Съвета на Европейския съюз

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов участва в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи“ (част „Правосъдие“), което се провежда чрез видеоконференция днес. Това е първата среща на министрите на правосъдието в рамките на стартиралото през месец юли Германско председателство на Съвета на ЕС

ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ

Ананиев и Мутафчийски с конференция за епидемичната обстановка

Днес, 6 юли, в 13.00 часа в Министерството на здравеопазването във връзка с епидемичната обстановка в страната пресконференция ще дадат министър Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция

Призовават Борисов като свидетел на разпит заради съобщенията на Бобоков

Призовават Борисов като свидетел на разпит заради съобщенията на Бобоков

Специализирана прокуратура продължава действията по разследването подосъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. Това съобщиха от Прокуратурата.  Заключението от изготвената компютърно-техническа експертиза на иззети по делото веществени доказателства е обект на задълбочен анализ

Паметникът на свободата на Шипка

Помощ за Паметника на свободата на Шипка

Министерството на културата осигурява 210 000 лв. Министерството на културата ще осигури необходимите допълнителни средства по бюджета на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ за изработката на инвестиционния проект за цялостната консервация и реставрация на Паметника на свободата на връх Шипка. Решението е взето след работна среща в

Васил Божков на дубайския плаж

Божков с политически манифест: ще спасява родината с пряка демокрация

Днес дубайският беглец с 18 обвинения Васил Божков зарадва публиката си във фейсбук с политичеки манифест. Третата национална катастрофа е факт. „Българско лято" е проект за спасение на родината, патетично заявява той. Ще ни спасява главно с пряка демокрация като Слави Трифонов. И когато обяви, че ще прави политически проект

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Майката на Тоско КАДЪР: БНТ

Родителите на Тоско Бозаджийски: Има обрат по нашето дело в положителна посока

Има обрат по нашето дело в положителна посока, казаха в Сутрешния блок на БНТ родителите на Тоско Бозаджийски - привърженикът на "Ботев" Пловдив, който беше убит в началото на тази година, след посещение на футболен мач в Солун. "След дълго заседание на съда шофьорката беше задържана под стража, а обвинение вече променено от непредумишлено в

Проф. Николай Витанов Кадър: БНТ

Проф. Витанов: Септември може да очакваме 10 000 да станат заразените с коронавирус

В края на април борехме гущерче, не Годзила В края на април с борехме с гущерче, не с Годзила, заразата още не е станала Годзила. В началото бяха 6 души на ден, след това мерките престанаха да се спазват, получи се вторичен пик.Това заяви по бТВ математикът проф. Николай Витанов. Българското общество е разделено на две

Кметът на Радомир Пламен Алексиев КАДЪР: БНТ

Кметът на Радомир: Пускането на "Крапец" няма да застраши водоподаването към Перник

Вода в Радомир няма - имаме недостиг на водата, на режим сме, имаме изготвен проект. Това заяви кметът на Радомир Пламен Алексиев в студиото на Сутрешния блок на БНТ. Той каза, че са неверни думите на екоминистъра Емил Димитров, че с пускането на станция "Крапец" ще бъде застрашено водоподаването към Перник

Проф. Асен Балтов КАДЪР: БНТ

Проф. Асен Балтов: Рисковете не са по плажовете, а в нощните заведения

Все повече млади хора се заразяват. Това че се позволиха студентски балове, заведения, дискотеки, където възрастните хора не смеят да ходят. Останалите заведения са насочени към млади хора, нормално е да се заразят повече. От мача не е сигурно колко заразени има, чака се 10-14 дни да се прояви. Тенденцията е за прием на по-млади пациенти вече

Само 63 са новите случаи на COVID-19 у нас, петима са починалите

Само 63 са новите случаи на COVID-19 у нас, петима са починалите

63 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие, което е със 117 случая по-малко от вчера. PCR тестовете, направени за изминалите 24 часа, са 923. Това показва Националната информационна система. Най-много заразени са в София - 23, следва Кюстендил - 9, по пет са в Пазарджик, Пловдив и Благоевград, 4 са в Смолян

Върховният прокурор Георги Асенов арестуван за хулиганство в Плевен (Обзор)

Върховният прокурор Георги Асенов арестуван за хулиганство в Плевен (Обзор)

Чистим България и къщичката си, написа в туитър Иван Гешев, който само преди 3 седмици му даде акта за встъпване в длъжност във ВКП Върховният прокурор Георги Асенов е арестуван и обвинен за хулиганство в събота, защото вилнял в болницата в Плевен, съобщиха от държавното обвинение в неделя. Това се случва по-малко от месец след като Асенов

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber