В Москва се състоя извънредно заседание на Светия Синод на Руската Православна Църква

https://www.24chasa.bg/novini/article/7719842 В Москва се състоя извънредно заседание на Светия Синод на Руската Православна Църква В Москва се състоя извънредно заседание на Светия Синод на Руската Православна Църква www.24chasa.bg
Патриарх Кирил
Патриарх Кирил

На 17 октомври 2019 година в Патриаршията и Синодална резиденция в Даниловския манастир в Москва, под председателството на Светейшия Патриарх на Москва и на цяла Русия Кирил, се състоя извънредно заседание на Светия Синод на Руската Православна Църква. Това съобщиха от Руската Православна Църква в София.

Основният дневен ред беше обсъждането на ситуацията, създадена в Гръцката Православна Църква след проведения извънреден архиерейски събор по украинския църковен въпрос на 12 октомври 2019 година.

Светият Синод прие Изявление, в което упълномощи Светейшия Патриарх Кирил "да прекрати поменуването на имената на Блажения Атински Архиепископ на цяла Гърция в диптихите в случаи, ако Предстоятелят на Гръцката Църква започне в богослуженията да споменава главата на която и да е от разколническите групировки или да предприеме други действия, свидетелстващи за признаването от него на украинския църковен разкол".

Кратко Изявление на Светия Синод на Руската Православна Църква за ситуацията в Гръцката Православна Църква:

На 17 октомври 2019 година на заседание на Светия Синод на Руската Православна Църква беше прието изявление за създалата се ситуация в Гръцката Православна Църква след провеждането на извънредния архиерейски Събор, който предлага "да бъде призната ... автокефалията на Православната Църква на независимата Украинска република".

Доколкото оглавяваната от Киевския митрополит и на цяла Украйна Онуфрий самоуправляема Украинска Православна Църква пребивава в канонично единство с руската Православна Църква и към никого не се е обръщала за автокефалия, очевидно е, че става дума за признаване на разколническото общество в тази страна.

Тъжно е, че заради необходимостта да се бърза и едностранното признаване на неканоничното разколническо съобщество Блаженият Архиепископ Йероним се основава на редица грешки и лъжливи аргументи, опровергани нееднократно не само от йерарсите, учените и богословите на Руската Православна Църква, но също и от много видни архипастири, пастири и богослови на Гръцката Православна Църква.

Твърдението на Блажения Архиепископ Йероним, че "Православната Църква на Украйна ... всякога е оставала в каноничната църковна юрисдикция на Майката Църква - Вселенската Патриаршия" не отговаря на действителността. През 1686 година Светейшият Константинополски Патриарх Дионисий и Светият Синод на Константинополската Църква Киевската митрополия е била предадена под юрисдикцията на Московската Патриаршия. В продължение на 300 години каноническата юрисдикция на Московската Патриаршия над Киевската митрополия е признавана от цял свят, в това число и от Гръцката Православна Църква. При това, съгласно свещените канони на Църквата, споровете за териториалната юрисдикция имат срок на давност не повече от тридесет години (VI Всел. 25).

Не съответства на действителността и твърдението на Блажения Архиепископ Йероним, че заради "отсъствието на Московската Патриаршия на Критския Събор през 2016 година не е била предоставена възможност за обсъждане на въпроса за предоставената автокефалия". В действителност, темата за автокефалията е била изключена от дневния ред на Събора много по-рано по настояване на Патриарх Вартоломей.

Руската Църква се съгласи окончателно за изключването на тази тема от дневния ред на Събора едва, след като през януари 2016 година Патриарх Вартоломей в присъствието на други Предстоятели увери, че Светата Константинополска Църква няма намерение да предприема никакви действия, които имат отношение към църковния живот в Украйна, нито на Свети и Велик Събор, нито след Събора.

Посочените в доклада на Блажения Архиепископ Йероним и по-рано нееднократно опровергани аргументи точка по точка следват позицията на Константинополската Патриаршия. Само че възникват съмнения, споделя ли ги напълно Гръцката Православна Църква? За отсъствието на единомислие между йерарсите на Гръцката Църква по дадения въпрос и за това, че гласовете на несъгласните с признаването на украинския разкол са били игнорирани, свидетелства Кифирския митрополит Серафим.

Новосмирнският митрополит Симеон в писмото си обръщение към Събора на йерарсите и неговият Блажен Председател, отбелязва, че предоставянето на автокефалия на Украйна при тези условия, в които тя е предоставена, "няма нищо общо с другите автокефалии, които по-рано са били предоставени" от Константинополската Патриаршия.

Керкирският митрополит Нектарий, който не е имал възможност да присъства на извънредния Събор на йерарсите на своята Църква, се обръща към Събора с писмо, в което призовава "да се отложи приемането на решение".

Пирейският митрополит Серафим, известен като специалист по църковно-канонично право, не само е предоставил на вниманието на Събора изчерпателно изследване, в което опровергава убедително с аргументи изложеното в доклада на Предстоятеля на Гръцката Църква, но и в своето устно изложение подлага на остра критика така наречения обединителен събор на разколниците в Украйна през 2018 г.

Решенията на Събора на йерарсите в Гръцката Църква се приемат с гласуването на всички участници. Само че нито по въпроса за признаването на украинските неканонични съобщества, нито по въпроса за утвърждаването на решението на Постоянния Свети Синод на Гръцката Православна Църква в Украйна, не се проведе гласуване на епископите. За това, в частност, заявява и Кифирският митрополит Серафим...

В открит достъп обаче, няма официален документ с подписите на гръцките архипастири, който би могъл да бъде считан за свидетелство за единното съборно решение на Поместна Църква... Възникват сериозни опасения, че съборният начин на приемане на решения, осветен от думите на светите апостоли: "Угодно бе на Светаго Духа и нам" (Деян. 15:28), и хилядолетната история на Едната, Свята, Съборна и Апостолска Църква, в дадения случай е нарушен.

Положението на Гръцката Църква, съществено ограничена в своето автокефално устройство, се усложнява от двойната юрисдикция на значителна част от нейния епископат, който канонически зависи от Константинопол. Тези йерарси, например, са изпратили циркуляри в Константинополската патриаршия с искане за незабавно признаване на новосъздадената псевдо-църковна структура. Тези, които са намерили в себе си смелост да изобличат открито заблужденията на Константинополския Патриарх и да встъпят с него в дискусия, са били заплашвани, че към тях ще бъдат предприети дисциплинарни мерки. Те са обвинявани в предателство и в липса на патриотизъм.

Тъжно е, че по такъв начин заслугите на гръцкия народ в разпространението на Православието се разменят за мимолетни политически изгоди и подкрепа на чужди на Църквата геополитически интереси. Тези спекулации с националните чувства обаче няма да имат успех. Те не могат да подкопаят единството на вярата ни, купена с кръвта на новомъчениците и изповедниците на нашите Църкви. Те няма да прекъснат единството на нашата аскетическа традиция, съзиждана от подвизите на много преподобни отци и подвижници. Те няма да унищожат вековната дружба между гръцкия и славянските народи, заплатена с кръвта на руски войни и закалена в общата борба за свободата на братския гръцки народ.

Ние пазим молитвеното общение с нашите събратя в Гръцката Православна Църква и ще съхраним с нея живата молитвена, канонична и евхаристийна връзка чрез тези архипастири и пастири, които застанаха и занапред ще застанат против признаването на украинския разкол, които няма да се опетнят със съслужение с разколнически лъжейерарси, но ще покажат пример на християнско мъжество и твърдо стоене за истината Христова.

Заедно с това, ние разбираме, че свещените канони на Църквата осъждат тези, които встъпват в молитвено общение и съслужение с извергнати от сан и отлъчване от общение. Във връзка с това прекратяване на молитвеното и евхаристийно общение с тези архиереи на Гръцката Църква, които са встъпили и ще встъпят в такова общение с представителите на украинските неканонични разколнически съобщества. Така също, ние не благославяме извършването на поклоннически пътувания в епархии, управлявани от споменатите архиереи.

Светият Синод на Руската Православна Църква упълномощава Светейшият Патриарх на Москва и на цяла Русия Кирил да прекрати поменуването на имената на Блажения Атински Архиепископ на цяла Гърция в диптихите в случаи, ако Предстоятелят на Гръцката Църква започне в богослуженията да споменава главата на която и да е от разколническите групировки или да предприеме други действия, свидетелстващи за признаването от него на украинския църковен разкол.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Осем станаха убитите при сблъсъци
между привърженици в Боливия

Осем станаха убитите при сблъсъци между привърженици в Боливия

Осем души са били убити в сблъсъците между привърженици на бившия президент Ево Моралес и боливийските сили за сигурност близо до голяма петролна рафинерия на няколко километра от Ла Пас, предаде Франс прес, като се позова на данни на боливийската прокуратура. С това жертвите от началото на протестите, разтърсващи Боливия, станаха вече 32

СНИМКИ: МВнР

Захариева пред колегите си в НАТО: България тази година надхвърли 3% от БВП в разходите си за отбрана

Външните министри на НАТО обсъдиха в Брюксел подготовката на предстоящата среща на лидерите на организацията в Лондон през декември, с която ще отбележат 70 години от основаването на Алианса. На срещата днес в Брюксел България бе представена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева

Доналд Туск

Избраха Доналд Туск за председател на ЕНП с 93% (Обновена)

Избраха новия председател на Европейската народна партия Доналд Туск с 93% от гласовете на делегатите. 491 от гласуващите са го подкрепили и само 37 души са гласували против. Неговият избор беше ясен, след като беше единственият издигнат за поста.  Гласуването беше част от конгреса на ЕНП в Загреб, където българската делегация е оглавена от

Борисов пред Меркел: ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Борисов пред Меркел: ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС. Европа трябва да остане силна и обединена и да не се подава на популизма, за да има стабилност и икономически растеж. Това написа във фейсбук министър-председателят Бойко Борисов.  "Около това се обединихме с канцлера на Германия Ангела Меркел. На Конгреса на ЕНП в Загреб двамата обсъдихме и добрата

Бени Ганц

Бени Ганц също не успя да състави ново израелско правителство

Бени Ганц, основният политически противник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, не успя да състави ново израелско правителство. Крайният срок за него да направи това изтича днес в полунощ, предадоха световните агенции. Коалицията "Синьо и бяло" на Бени Ганц обаче изпревари изтичането на крайния срок и обяви

Държавният департамент на САЩ: България е съюзник, на който може да се разчита

Държавният департамент на САЩ: България е съюзник, на който може да се разчита

България получава признание от DipNote, официалния блог на Държавния департамент на САЩ, като съюзник, на който Америка може да разчита, съобщи днес посолството на САЩ у нас. DipNote твърди, че България и САЩ са изградили отношения, които са пример за тесните връзки, които Америка има със съюзниците от НАТО

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

Бобри изграждат бентове, за да се ограничат щетите от наводненията в Англия

Бобри изграждат бентове, за да се ограничат щетите от наводненията в Англия

Бобри ще бъдат пуснати в два района във Великобритания, които разчитат на невероятните им способности като строители на бентове, за да се води борба с наводненията, предаде Франс прес. От Националния тръст за съхранение на историческото и природно наследство на Великобритания оповестиха, че се предвижда евразийски бобри да бъдат пуснати в два

Снимка: Twitter/ Durham Police

Скрит милионер или Дядо Коледа ръси пачки по улиците в английско градче

Загадъчната поява на пачки банкноти по улиците в старо миньорско селище в Североизточна Англия озадачи местните жители и полицията, предаде Франс прес. Тринадасет пъти от 2014 г. жителите в селището Блекхол Колиъри намериха на улицата пачки банкноти по 20 британски лири. В повечето случаи общата стойност на банкнотите бе около 2000 лири

НАТО добави космоса в списъка на своите оперативни полета

НАТО добави космоса в списъка на своите оперативни полета

НАТО прие днес решение да добави космоса в списъка на своите оперативни полета, заедно с въздушното, водното, сухопътното и електронното пространство. Горд съм от това историческо решение, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Космосът присъства в нашето всекидневие и е съществена част от силите на НАТО за възпиране и отбрана

Гордън Сандланд

Показанията на Сандланд - най-важни в разследването за импийчмънт на Тръмп

Председателят на комисията по разузнаването при Камарата на представителите на САЩ Адам Шиф окачестви днешните показания на дипломата Гордън Сандланд като много важен момент в разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Казаното от посланика на САЩ в Европейския съюз "попада право в сърцето на въпроса за

Мевлют Чавушоглу Снимка: Ройтерс

Чавушоглу: Срамувам се, че Сасолие изопачи съдържанието на срещата ни

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу реагира срещу изявление на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли за съдържанието на днешната им среща, съобщава турският телевизионен канал НТВ. Това, че председателят на Европейския парламент споделя като действителни теми, които не е повдигал пред мен

Борисов към Естер де Ланге: Благодаря ти, че се увери на място колко добре пазим границата на ЕС

Борисов към Естер де Ланге: Благодаря ти, че се увери на място колко добре пазим границата на ЕС

Контрабандата в България е под 3,4%. Нелегални мигранти в страната ни няма. Само вчера на границата заловихме 80 кг. кокаин. Освен това България е водещ партньор на Съединените щати в борбата с групировките, източващи пари от кредитни карти и банкомати. С тези думи българският премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber