Познавате ли вдъхновяващи учители? Кажете на МОН кои са те

https://www.24chasa.bg/novini/article/7719235 Познавате ли вдъхновяващи учители? Кажете на МОН кои са те Познавате ли вдъхновяващи учители? Кажете на МОН кои са те www.24chasa.bg
Състезание по рисуване между различни класове в столичното 51-о СУ “Елисавета Багряна”. Темите са свързани с изучаван материал по други предмети.

Предложенията може да направят организации, свързани с училищата

Няма ограничение в бройката

Конкурс за вдъхновяващи учители организира за първи път министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Наградата ще е за иновативни и креативни педагози, повишили успеха, променили светогледа и дори съдбата на своите ученици чрез методите си на преподаване.

В конкурса може да участват отделни учители, директори или цели екипи. А отличените иновации ще бъдат публикувани в “Годишник на иноваторите в образованието”, за да могат да ги прилагат и други учители. Победителите ще сформират Национален клуб на иноваторите, който ще провежда майсторски класове и форуми за обмяна на опит. Наградите ще бъдат връчени в началото на 2020 г. на Втория национален форум за иновации в българското образование.

Кой може да

номинира?

Отговорът е организации - методически обединения в училищата (на българиците, на математиците), учителски клубове, училищни настоятелства, родителски организации, обществените съвети на училищата, комисиите за образование в общинските съвети, общинските администрации, кметовете, неправителствени организации. Да предложат свой избранник, имат право също представителите на социалните партньори, синдикатите, работодателските организации в образованието, фирмите, които работят пряко с професионалните гимназии, читалищата, спортните клубове.

До 1 ноември организациите предлагат на директорите на училищата, а до 8 ноември, те на Регионалното управление на образованието за областен кръг.

Как става

предлагането

е технологично? Не е достатъчно да позвънят на директора и да посочат името. Те трябва на сайтовете на РУО, на министерството и на училищата да намерят електронен формуляр. Той се попълва онлайн. “Това предполага, когато номинираш учител, да си разговарял с него и той самият да е съгласен с това. А не просто ти да си си наумил, а той да не иска или да има някакви съображения. Този разговор между предлагащия номинацията и номинирания се извършва непременно, защото няма откъде да знаеш кой го е вдъхновил и да го напишеш във формуляра”, обясни Наталия Михалевска от МОН.

Формулярът е

кратък и лесен,

не се изискват никакви особени доказателства. Особените доказателства за това какво точно прави и как, ги иска този, който оценява. Може директорът или педагогическият съвет да изиска нещо допълнително - награди, постижения, анкети или интервю.

Когато предложението влезе в училището, то непременно трябва да се обсъди на педагогически съвет. Директорът не може сам да реши дали да го изпрати към областен кръг, или да го задържи. Училищата нямат ограничения, а могат да изпращат към областен кръг колкото учители преценят. След това областите имат ограничения на базата на броя на учителите в областта. Това е написано в регламента.

Когато номинират директорите, пътят е различен. Същите тези организации номинират директорите направо в РУО за иновативна организация и управление на училището. Те не минават през педагогически съвети. Организациите пак до 8 ноември трябва да изпратят предложенията си за директори в РУО.

Още за регламента вижте тук -https://www.mon.bg/bg/news/3740

Цял клас смени училището, за да последва математичката Правда

Цял клас смени училището, за да последва учителката си по математика Правда Найденова през 2017 г. Историята разказа във фейсбук Марина Вълевска, майка на едно от момчетата. Найденова поела една от математическите паралелки в 5-и клас в 125-о СУ “Боян Пенев” в столичния кв. “Младост 1”. “30-годишна, амбициозна, мила, справедлива, умна, знаеща жена. Тя плени децата. Беше с тях по 13 часа седмично. И това не беше достатъчно. Помъкна ги на походи по планините през уикенда. Викаше ги извънредно в училище, за да ги подготвя за състезания. И всички деца ходеха. С желание! Направи група във вайбър с децата. Там обсъждаха задачи и домашни. Участваше активно във фейсбук страницата на класа. Беше винаги на разположение. За деца и за родители”, разказва в поста си майката.

Деца и родители били шокирани, когато в края на учебната година се оказало, че Найденова е на срочен договор, който няма да бъде подновен. Учителката не очаквала реакцията на родителите, те сами намерили училище. Попитали я дали е с тях. Разбира се, че съм с вас при този жест, отговорила Найденова.

Директорът на 128-о СУ “Алберт Айнщайн” Юлиян Плачков ги изслушал. Той вече бил обявил конкурс за учител по математика. Така 18 от 27 деца тръгнали на 15 септември в ново училище, но със старата си класна.

Биоложка вкара селско училище в топ 3 на матурите

Училището в Чепинци има 10 отличници. Зрелостниците общо са 26, от тях 22 са държали втора матура по биология и здравно образование. А доброто им представяне се дължи на упоритата работа с тях на Даниела Куцева.

Според преподавателката по биология, която вкара селско училище в топ 3 на матурите, в района на Родопите са запазени моралните ценности - учителите са на почит, а родителите имат доверие в преподавателите.

“Още в 5-и клас ги поех научени и добре мотивирани, останалото е постоянство и дисциплина”, разказа пред “24 часа” Даниела Куцева, преподавател по биология в средното училище “Христо Ботев” в село Чепинци.

За първи път училището в малкото родопско село с около 2000 жители се класира на челните места в България по най-добри резултати от матурите. Това явление привлича внимание на фона на ниските резултати от матурите тази година в цялата страна.

Средното училище в село Чепинци “Христо Ботев” има 5,66 среден успех на втората матура, която е по желание. Това го нарежда на трето място след Софийската математическа гимназия и Първата частна математическа гимназия в столицата - съответно с успех 5,76 и 5,67.

Физик донесе над 30 медала от олимпиади в цял свят

“Благодаря на учителя Никола Каравасилев” - така най-добрите физици от випуска отличници на “24 часа” обясняват част от своя успех.

Те се върнаха от Китай, където бе международната олимпиада по астрономия и астрофизика миналата година, с 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал. Децата наредиха българската школа в най-елитния тим заедно с Русия, Индия, Китай, САЩ. Учителят Каравасилев бе за 4-и път в Китай. Досега учениците на Никола Каравасилев са донесли за страната над 30 медала от олимпиади по физика и астрономия в цял свят.

32-годишният учител тази година преподава в Izzi science for kids - напълно ново частно училище, в чието създаване участвал активно, в Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ). В Националната природо-математическа гимназия също води часове по физика на един клас.

“Често казвам на учениците, че те повече научават от задачите, които не могат да решат. Че нещо няма да им довърша, за да го направят сами вкъщи и да го научат. Истината е, че работата на учителя особено с мотивирани деца не бива да се свежда до това всичко да им се смели. Трябвада ги гложди нещо, да не могат да заспят - това води до резултат”, каза в интервю за “24 часа” миналата година Каравасилев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мария Габриел. Кадър БНТ

Габриел: Фактът, че получих най-много гласове при избора, ми дава увереност

"Изненадващо за мене, голямо признание за добрия ми мандат като комисар, признание и за премиера Борисов". Това заяви в "Панорама" по БНТ еврокомисарят Мария Габриел по повод избирането ѝ за първи заместник-председател на Европейската народна партия. По думите ѝ постът дава много възможности и много влияние: "За мене означава най-напред

Нинова подозира Борисов в заговор да я свали от поста (Обзор)

Нинова подозира Борисов в заговор да я свали от поста (Обзор)

Соцлидерката възмутена, че ходил с държавния самолет на конгреса на ЕНП в Загреб. Той: Яд ви е, че там избраха Габриел с най-голям вот Има ли Борисов пръст в искането на оставката на Корнелия Нинова като лидер на БСП? Този въпрос изясняваха в пленарната зала премиерът и шефката на социалистите. Борисов пристигна да отговори в парламентарния

Сотир Цацаров и Иван Гешев приеха Станислав Владимиров в Съдебната палата.

Хитреци, не въведоха режима и загубиха изборите, каза Борисов и даде 2,7 млн. за водата на Перник и селата (Обзор)

Новият кмет при Цацаров и Гешев, почва разследване за язовир “Студена” Кой как е управлявал язовир “Студена” и защо е източен той, без перничани да бъдат предупредени, а отговорните да положат усилия да няма водна криза. В тези посоки ще проверява окръжната прокуратура в Перник, съобщиха от държавното обвинение в петък след среща на Сотир Цацаров

Снимка Pixabay

Лекар в Габрово обърка инфаркт с гастрит, пациентката почина

Лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово е освободен от работа, след като негова пациентка починала от масивен инфаркт, а часове преди това медикът я прегледал и преценил, че страда от гастрит, съобщи dariknews.bg. Случаят е от 20 октомври. Тогава починалата по-късно 72-годишна жена от Габрово се почувствала зле и близките ѝ извикали

В САЩ събират пари за врачанската болница

В САЩ събират пари за врачанската болница

Базираната в Ню Йорк фондация "Деца на България" стартира най-новия си проект за набиране на средства от живеещите в САЩ българи. Целта е да се съберат 50 хиляди долара, с които ще бъде подпомогната закъсалата врачанска болница. Със събраните средства от фондацията предвиждат да закупят оборудване за детското и родилното отделение на болницата

Младата майка с двете момченца и акушерките от “Майчин дом” на празника.

В “Майчин дом” спасиха родилка и близнаците й

На рождения си ден тя прегърна за първи път бебетата, екипът я изненада с празник Щастлива млада майка, спасена от екипа на Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Майчин дом”, за първи път прегърна двете си деца на 29-ия си рожден ден. Пациентката е проследявана в болницата месеци наред

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

Каракачанов: Болшевишко е да искат пак да отрежат главата на Валери Симеонов (Обзор)

“Колко пъти искат да му отрежат главата?” - така вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира протестите на майките на деца с увреждания срещу избирането на Валери Симеонов за зам.-председател на НС. “Или искаме да отнемем правото на някого да говори свободно и когато греши и си понесе отговорността за това

ЛИЛИ ИВАНОВА

Парламентът в официален документ: Лили Иванова е родена през 1939 г. (Обзор)

Рождената дата на примата на българската естрада влезе в официален документ на Народното събрание . “Лили Иванова е родена на 24 април 1939 г. в Кубрат”, се посочва в одобреното от депутатите решение на МС за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската нация. Така вече е “подпечатано” и от парламента

СНИМКА: pixabay

Социалните работници не могат да постановяват настаняване на дете извън семейството

Министерството на труда и социалната политика се противопоставя категорично срещу продължаващото разпространяване на неверни твърдения в публичното пространство и социалните мрежи по повод Закона за социалните услуги (ЗСУ) и свързаните с него промени в законодателството в областта на закрилата на детето, които влизат в сила от 1 януари 2020 г

АНДРЕЙ НОВАКОВ

Андрей Новаков пое ГЕРБ в Благоевград

Изпълнителната комисия на ГЕРБ избра евродепутата Андрей Новаков за областен координатор на партията в Благоевград. Позицията заемаше Даниела Севаклиева, която сега е административен секретар на областта. Рокадите идват след загубата на Атанас Камбитов на местните избори в Благоевград. В края на следващата седмица новото ръководство ще бъде

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата в събота

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата в събота

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от 0° до +19°С Времето над страната е предимно облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите: Варна, Добрич, Кюстендил, Плевен, Пловдив, Разград, Со;остра, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол. Дъжд вали в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Кърджали, Монтана, Пазарджик

Снимки facebook.com/Meteobalkans. Автор Цветан Станков

АПИ: В района на Витиня има мъгла и обилен сняг, шофирайте внимателно

Шофьорите да си движат с повишено внимание по АМ "Хемус" в района на Витиня поради мъгла и обилен снеговалеж. Това съобщиха от пресцентъра на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber