Познавате ли вдъхновяващи учители? Кажете на МОН кои са те

https://www.24chasa.bg/novini/article/7719235 Познавате ли вдъхновяващи учители? Кажете на МОН кои са те Познавате ли вдъхновяващи учители? Кажете на МОН кои са те www.24chasa.bg
Състезание по рисуване между различни класове в столичното 51-о СУ “Елисавета Багряна”. Темите са свързани с изучаван материал по други предмети.

Предложенията може да направят организации, свързани с училищата

Няма ограничение в бройката

Конкурс за вдъхновяващи учители организира за първи път министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Наградата ще е за иновативни и креативни педагози, повишили успеха, променили светогледа и дори съдбата на своите ученици чрез методите си на преподаване.

В конкурса може да участват отделни учители, директори или цели екипи. А отличените иновации ще бъдат публикувани в “Годишник на иноваторите в образованието”, за да могат да ги прилагат и други учители. Победителите ще сформират Национален клуб на иноваторите, който ще провежда майсторски класове и форуми за обмяна на опит. Наградите ще бъдат връчени в началото на 2020 г. на Втория национален форум за иновации в българското образование.

Кой може да

номинира?

Отговорът е организации - методически обединения в училищата (на българиците, на математиците), учителски клубове, училищни настоятелства, родителски организации, обществените съвети на училищата, комисиите за образование в общинските съвети, общинските администрации, кметовете, неправителствени организации. Да предложат свой избранник, имат право също представителите на социалните партньори, синдикатите, работодателските организации в образованието, фирмите, които работят пряко с професионалните гимназии, читалищата, спортните клубове.

До 1 ноември организациите предлагат на директорите на училищата, а до 8 ноември, те на Регионалното управление на образованието за областен кръг.

Как става

предлагането

е технологично? Не е достатъчно да позвънят на директора и да посочат името. Те трябва на сайтовете на РУО, на министерството и на училищата да намерят електронен формуляр. Той се попълва онлайн. “Това предполага, когато номинираш учител, да си разговарял с него и той самият да е съгласен с това. А не просто ти да си си наумил, а той да не иска или да има някакви съображения. Този разговор между предлагащия номинацията и номинирания се извършва непременно, защото няма откъде да знаеш кой го е вдъхновил и да го напишеш във формуляра”, обясни Наталия Михалевска от МОН.

Формулярът е

кратък и лесен,

не се изискват никакви особени доказателства. Особените доказателства за това какво точно прави и как, ги иска този, който оценява. Може директорът или педагогическият съвет да изиска нещо допълнително - награди, постижения, анкети или интервю.

Когато предложението влезе в училището, то непременно трябва да се обсъди на педагогически съвет. Директорът не може сам да реши дали да го изпрати към областен кръг, или да го задържи. Училищата нямат ограничения, а могат да изпращат към областен кръг колкото учители преценят. След това областите имат ограничения на базата на броя на учителите в областта. Това е написано в регламента.

Когато номинират директорите, пътят е различен. Същите тези организации номинират директорите направо в РУО за иновативна организация и управление на училището. Те не минават през педагогически съвети. Организациите пак до 8 ноември трябва да изпратят предложенията си за директори в РУО.

Още за регламента вижте тук -https://www.mon.bg/bg/news/3740

Цял клас смени училището, за да последва математичката Правда

Цял клас смени училището, за да последва учителката си по математика Правда Найденова през 2017 г. Историята разказа във фейсбук Марина Вълевска, майка на едно от момчетата. Найденова поела една от математическите паралелки в 5-и клас в 125-о СУ “Боян Пенев” в столичния кв. “Младост 1”. “30-годишна, амбициозна, мила, справедлива, умна, знаеща жена. Тя плени децата. Беше с тях по 13 часа седмично. И това не беше достатъчно. Помъкна ги на походи по планините през уикенда. Викаше ги извънредно в училище, за да ги подготвя за състезания. И всички деца ходеха. С желание! Направи група във вайбър с децата. Там обсъждаха задачи и домашни. Участваше активно във фейсбук страницата на класа. Беше винаги на разположение. За деца и за родители”, разказва в поста си майката.

Деца и родители били шокирани, когато в края на учебната година се оказало, че Найденова е на срочен договор, който няма да бъде подновен. Учителката не очаквала реакцията на родителите, те сами намерили училище. Попитали я дали е с тях. Разбира се, че съм с вас при този жест, отговорила Найденова.

Директорът на 128-о СУ “Алберт Айнщайн” Юлиян Плачков ги изслушал. Той вече бил обявил конкурс за учител по математика. Така 18 от 27 деца тръгнали на 15 септември в ново училище, но със старата си класна.

Биоложка вкара селско училище в топ 3 на матурите

Училището в Чепинци има 10 отличници. Зрелостниците общо са 26, от тях 22 са държали втора матура по биология и здравно образование. А доброто им представяне се дължи на упоритата работа с тях на Даниела Куцева.

Според преподавателката по биология, която вкара селско училище в топ 3 на матурите, в района на Родопите са запазени моралните ценности - учителите са на почит, а родителите имат доверие в преподавателите.

“Още в 5-и клас ги поех научени и добре мотивирани, останалото е постоянство и дисциплина”, разказа пред “24 часа” Даниела Куцева, преподавател по биология в средното училище “Христо Ботев” в село Чепинци.

За първи път училището в малкото родопско село с около 2000 жители се класира на челните места в България по най-добри резултати от матурите. Това явление привлича внимание на фона на ниските резултати от матурите тази година в цялата страна.

Средното училище в село Чепинци “Христо Ботев” има 5,66 среден успех на втората матура, която е по желание. Това го нарежда на трето място след Софийската математическа гимназия и Първата частна математическа гимназия в столицата - съответно с успех 5,76 и 5,67.

Физик донесе над 30 медала от олимпиади в цял свят

“Благодаря на учителя Никола Каравасилев” - така най-добрите физици от випуска отличници на “24 часа” обясняват част от своя успех.

Те се върнаха от Китай, където бе международната олимпиада по астрономия и астрофизика миналата година, с 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал. Децата наредиха българската школа в най-елитния тим заедно с Русия, Индия, Китай, САЩ. Учителят Каравасилев бе за 4-и път в Китай. Досега учениците на Никола Каравасилев са донесли за страната над 30 медала от олимпиади по физика и астрономия в цял свят.

32-годишният учител тази година преподава в Izzi science for kids - напълно ново частно училище, в чието създаване участвал активно, в Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ). В Националната природо-математическа гимназия също води часове по физика на един клас.

“Често казвам на учениците, че те повече научават от задачите, които не могат да решат. Че нещо няма да им довърша, за да го направят сами вкъщи и да го научат. Истината е, че работата на учителя особено с мотивирани деца не бива да се свежда до това всичко да им се смели. Трябвада ги гложди нещо, да не могат да заспят - това води до резултат”, каза в интервю за “24 часа” миналата година Каравасилев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Pixabay

Бащинството ще може да се оспорва до пълнолетие на детето

Бащинството да може да се оспорва до пълнолетие на детето. Такава промяна приеха на първо четене депутатите с 75 гласа “за” и 17 “въздържали се” в Семейния кодекс. Мъжете ще могат да оспорват бащинството към майката до една година от узнаването, че не е баща на детето, но не по-късно от навършване на пълнолетието му

СНИМКА: Pixabay

Ето декларацията, която трябва да представим при пътуване до Италия

Италия премахна карантина за граждани, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминали транзитно през България. Българските граждани, които влизат не територията на Италия, в случай на проверка, трябва да представят на властите собственоръчно попълнена декларация за пътуване до страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на

СНИМКА: Pixabay

От 1 януари извънредният труд на полицаите ще се заплаща

Извънредният труд, който полицаите полагат до 70 часа на тримесечен период и до 280 часа годишно, вече ще се заплаща. Това решиха депутатите окончателно с промени в Закона за МВР. Промяната ще влезе в сила от 1 януари догодина. Досега извънредният труд на полицаите се компенсираше единствено с до 12 почивни дни допълнително към годишната отпуска

Веселин Марешки СНИМКИ: Николай Литов

Марешки: БСП са изверги, нямат право да ми искат оставката

Червените: Ходете да си излежите присъдата Скандал се заформи между лидера на “Воля” Веселин Марешки и депутатите от БСП в пленарната зала. Причината - Марешки настоя, че червените нямат право да му искат оставката (миналата седмица БСП настоя той да се оттегли от парламента заради наложената му присъда от 4 г

Русислав Димитров е реалният собственик на narod.bg

Нов тренд във фалшивите новини прати Борисов назад във времето

Така narod.bg пусна лъжата, че Борисов е в Ниш, уж от сръбския Блиц Невярната информация бе преписана и от informiran.net на Бабикян Сайтът narod.bg на Русислав Димитров е автор на ментето, че премиерът Бойко Борисов е в Ниш, пие и се крие от протестиращите. Това е поредната измама на страницата, която преди 2 месеца прати Борисов в болница

СНИМКА: Pixabay

МОН предлага таксите за още 8 специалности във висшето образование да отпаднат

Министерството на образованието и науката /МОН/ предлага таксите за обучение в още осем специалности да отпаднат. Предвижда се тези специалности да бъдат добавени в Списъка на защитените, както и професионалното направление "Здравни грижи" да се включи в Списъка на приоритетните професионални направления

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Wikipedia

Първите два ремонтирани самолета Су-25 пристигнаха в България

Първите два ремонтирани самолета Су-25 бяха доставени в авиобазата "Безмер" на 21 и 22 септември, съобщиха от Министерството на отбраната. Двата щурмови самолета са преминали основен капитално-възстановителен ремонт в Авиоремонтния завод 558 гр. Барановичи, Беларус. В резултат те са придобили нови бойни способности - разширен арсенал от възможни

Президентът Румен Радев СНИМКА: Румяна Тонева

Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху текста от Закона за съдебната власт

Правната комисия на парламента отхвърли ветото на държавния глава Румен Радев върху текста от Закона за съдебната власт, приет на 3 септември тази година. Според него приключилите мандата си членове на ВСС ще могат да се върнат в съдебната система на по-висока позиция от тази, която са заемали преди да ги изберат, предаде БТА

СНИМКА: Pixabay

Правителството предлага на парламента проект на Закон за българския жестов език

Министерският съвет предлага на парламента проект на Закон за българския жестов език, съобщи правителственият пресцентър. Чрез проекта се цели признаване на жестовия език като естествен самостоятелен език, както и осигуряване на условия за ефективно включване на глухата общност в България във всички сфери на обществения живот

Защо загина водолазът Теодора Балабанова? Филм на Слави Ангелов по Нова ТВ

Защо загина водолазът Теодора Балабанова? Филм на Слави Ангелов по Нова ТВ

24 септември 2017 г., заливът Торонеос, Гърция: водолазите Теодора и Михаил Балабанови се потапят на 233 метра дълбочина, за да направят двоен рекорд на Гинес - най-дълбоко гмуркане за жена и за двойка. Седмици по-рано двамата слизат безпроблемно на 203 метра. В деня на рекорда спускането в бездната им отнема едва 8 минути

СНИМКА: Архив

Определиха тарифите за издаване и подновяване на лиценз за социални услуги

Правителството одобри Тарифа за таксите за издаване и подновяване на лиценз за предоставяне на социални услуги. Считано от датата на влизане в сила на Закона за социалните услуги всички частни доставчици на социални услуги следва да се лицензират от Агенцията за качеството на социалните услуги. За разглеждане на документите за издаване на лиценз и

1/2 от българите пълнят буркани със зимнина, а 3/4 я изяждат

1/2 от българите пълнят буркани със зимнина, а 3/4 я изяждат

Всеки трети софиянец приготвя домашна продукция 51% са участвали в събиране на реколта 32% хапват туршия, 13% - кисело зеле, показва проучване на “Тренд” по поръчка на “24 часа” Половината от българите участват в отглеждането и приготвянето на домашни продукти и правят зимнина. 51% от българите посочват

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber