Първо чехът Петр Келнер, а после може би и сърби ще купят Би Ти Ви

https://www.24chasa.bg/novini/article/7719143 Първо чехът Петр Келнер, а после може би и сърби ще купят Би Ти Ви Първо чехът Петр Келнер, а после може би и сърби ще купят Би Ти Ви www.24chasa.bg
Петр Келнер е най-вероятният нов собственик на Би Ти Ви.
Петр Келнер е най-вероятният нов собственик на Би Ти Ви.

Най-богатият чех вероятно ще продаде

бизнеса на СМЕ в България, Румъния

и Словения на United Group -

компанията, която играе и за БТК

Би Ти Ви - телевизията, която австралийският медиен магнат Рупърт Мърдок създаде у нас през 2000 г. и 10 години по-късно продаде на американската компания СМЕ, тези дни ще стане чешка.

Първо чехът Петр Келнер, а после може би и сърби  ще купят Би Ти Ви

Купува я най-богатият чех Петр Келнер и фондът му PPF Group. “Би Ти Ви Медия груп” е част от сделката, с която Келнер ще придобие бизнеса на “Сентрал Юропиан медия ентърпрайзис” (СМЕ) в Централна и Източна Европа. Официалното ѝ оповестяване се очаква тази седмица.

Каква е цената, все още не е ясно, но със сигурност е огромна сума. Никой обаче не може да каже на този етап

на колко е

оценена

българската част

в общия микс от компании.

Освен медийния бизнес в България Келнер ще получи още 4 тв групи - в Чехия, Словакия, Румъния и Словения, също собственост на СМЕ. Те, подобно на “Би Ти Ви Медия груп”, са сред най-големите в страните си като дял от рекламния пазар и аудитория.

Според източници на “24 часа” сделката е била подписана още на 16 октомври. Първоначалната идея е била да бъде обявена след местните избори у нас, но впоследствие е решено да бъде официално оповестена до няколко дни.

Това обаче едва ли ще е единствената промяна в собствеността на Би Ти Ви. Според запознати, въпреки че Петр Келнер вече има бизнес у нас - той е новият собственик на телекомуникационната компания “Теленор”, няма нито желание, нито достатъчно пари да задържи всички телевизионни компании, които тепърва ще притежава. Почти сигурно е, че ще остави за себе си тв бизнеса в Чехия и Словакия и ще търси купувач за медийните групи в България, Румъния и Словения. Още повече че миналата година той пробва да купи Нова тв почти едновременно с “Теленор”, но Комисията за защита на конкуренцията му отказа с мотива, че ще придобие монополен дял от тв бизнеса у нас.

“Видимо е нежелан тук, така че е логично да продаде Би Ти Ви”, коментира медиен наблюдател в София.

Запознати с телекомуникационните сделки твърдят, че

Келнер вече е

постигнал

принципна

договорка

със сръбската

компания

United Group, която да купи от него трите телевизии в България, Румъния и Словения.

United Group притежава телеком оператори, тв доставчици и канали на територията на бивша Югославия. През март 2019 г. мажоритарният дял в нея става собственост на инвестиционната компания BC Partners. Дружеството в момента е един от двамата финалисти в сделката за БТК. Другият е Providence Equity Partners. Впрочем очаква се и тази сделка да има своето разрешение до две седмици.

Сръбската United Group и чешката PPF Group имат доста сходна бизнес стратегия у нас, която е на път да им осигури контрол и върху телекомуникационен оператор, и върху голяма телевизия. Интересите им към България се срещат през март тази година, когато СМЕ обяви, че обмисля варианти да продаде тв бизнеса си в пакет или на части. В началото на преговорите се включва американската медийна група Discovery, чиито тв канали се излъчват и у нас, както и консорциум между PPF Group и United Group. Още тогава между чешката и сръбската компания е имало уговорка да си разпределят телевизиите в различните държави.

Сега обаче сделката официално ще бъде единствено между СМЕ и PPF Group. Тъй като става въпрос за компания, която оперира на няколко чужди пазара, сделката ще трябва

да бъде одобрена

от европейския

регулатор

за защита на конкуренцията. След това и от българската КЗК, но при наличието на зелена светлина от Европа едва ли тук ще има спънки.

Следващата евентуална препродажба на Би Ти Ви - от Келнер на сръбската групировка, ще бъде разглеждана само от нашата Комисия за защита на конкуренцията.

Който и когато да поеме контрола върху “Би Ти Ви Медия груп”, в нея ще продължи да има дял рекламният и медиен консултант Красимир Гергов, който и в момента държи 6%. Пред “24 часа” той се въздържа да коментира развитието на сделката. Каза обаче, че не възнамерява да продаде миноритарния си дял.

Стартът на Би Ти Ви е през 2000 г., когато компанията на медийния магнат Рупърт Мърдок - “Нюз корпорейшън”, спечели първия ефирен лиценз за национална частна телевизия у нас. Десет години по-късно той я

продаде на СМЕ

за 430 милиона

долара

“Много малко” е първата реакция тогава на конкурентите на Би Ти Ви. “Това всъщност е доста добра сума в тази криза”, преценява известен медиен експерт, близък до екипа на Би Ти Ви.

През 2010 г. купувачът от страна на СМЕ е създателят на компанията Роналд Лаудер, която стартира през 1994 г. в Чехия с пускането там на TV Nova. Кризата по онова време отрязва мераците на Мърдок да получи 1,2 млрд. евро за най-гледаната българска телевизия. Тази сума е поискана малко след като шведската MTG дава за Нова тв 620 млн. евро през 2008 г.

Само месеци след това СМЕ влиза в България, купувайки ПРО.БГ и Ринг тв за 175 млн. долара. С покупката на Би Ти Ви през 2010 г. компанията на Роналд Лаудер придобива и останалите канали в групата на телевизията майка, както и“Радиокомпания Си Джей”, която има няколко радиа.

Месец преди голямата покупка у нас СМЕ продава медиите си в Украйна за 300 милиона долара, които инвестира в сделката за Би Ти Ви.

През следващите години Роналд Лаудер се оттегля от СМЕ, но преди няколко месеца отново се заговори у нас, че има възможност той да купи единствено Би Ти Ви.

Милиардерът,

който е

наследник на

козметичния

гигант

“Есте Лаудер”,

беше у нас през март по повод 76-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Той е и председател на Световния еврейски конгрес. При това посещение е било разговаряно с него за евентуална покупка на Би Ти Ви, но той самият е отклонил догадките с обяснението, че СМЕ най-вероятно ще се продава накуп.

Седем години след сделката за Би Ти Ви - през 2017 г., се появява нов купувач за телевизиите на СМЕ в Хърватия и Словения. Това е вече споменатата Uniіtеd Grоuр, с която СМЕ дори сключва споразумение за продажба. В крайна сметка сръбската компания успява да вземе чрез дъщерната си фирма Slоvеniа Вrоаdbаnd само хърватската Nоvа ТV, а през 2018 г. СМЕ окончателно се отказва да ѝ продаде словенската медийна група Pro Plus.

Ако сегашните сделки вървят по план, има реална възможност Unіitеd Grоuр да придобие този път накуп телевизиите на СМЕ в Словения, Румъния и България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ

Ананиев и Мутафчийски с конференция за епидемичната обстановка

Днес, 6 юли, в 13.00 часа в Министерството на здравеопазването във връзка с епидемичната обстановка в страната пресконференция ще дадат министър Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция

Призовават Борисов като свидетел на разпит по случая с Бобоков

Призовават Борисов като свидетел на разпит по случая с Бобоков

Специализирана прокуратура продължава действията по разследването подосъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. Това съобщиха от Прокуратурата.  Заключението от изготвената компютърно-техническа експертиза на иззети по делото веществени доказателства е обект на задълбочен анализ

Паметникът на свободата на Шипка

Помощ за Паметника на свободата на Шипка

Министерството на културата осигурява 210 000 лв. Министерството на културата ще осигури необходимите допълнителни средства по бюджета на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ за изработката на инвестиционния проект за цялостната консервация и реставрация на Паметника на свободата на връх Шипка. Решението е взето след работна среща в

Цветомир Найденов

Цветомир Найденов към Божков: Излежи си присъдите за убийства и после партия

"Гледам, че Велинградската страхлива мишка призовава #бъдетесмели... от Дубай и се страхува от хунта?! Чери, ти си първият политически бежанец в Дубай за послените 100 години... други няма. Там бежанците се крият за криминални престъпления, предимно за финансови такива. Ти обаче си убиец, това ти е проблема... П.С

Васил Божков на дубайския плаж

Божков с политически манифест: ще спасява родината с пряка демокрация

Днес дубайският беглец с 18 обвинения Васил Божков зарадва публиката си във фейсбук с политичеки манифест. Третата национална катастрофа е факт. „Българско лято" е проект за спасение на родината, патетично заявява той. Ще ни спасява главно с пряка демокрация като Слави Трифонов. И когато обяви, че ще прави политически проект

Проф. Николай Витанов Кадър: БНТ

Проф. Витанов: Септември може да очакваме 10 000 да станат заразените с коронавирус

В края на април борехме гущерче, не Годзила В края на април с борехме с гущерче, не с Годзила, заразата още не е станала Годзила. В началото бяха 6 души на ден, след това мерките престанаха да се спазват, получи се вторичен пик.Това заяви по бТВ математикът проф. Николай Витанов. Българското общество е разделено на две

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Кметът на Радомир Пламен Алексиев КАДЪР: БНТ

Кметът на Радомир: Пускането на "Крапец" няма да застраши водоподаването към Перник

Вода в Радомир няма - имаме недостиг на водата, на режим сме, имаме изготвен проект. Това заяви кметът на Радомир Пламен Алексиев в студиото на Сутрешния блок на БНТ. Той каза, че са неверни думите на екоминистъра Емил Димитров, че с пускането на станция "Крапец" ще бъде застрашено водоподаването към Перник

Проф. Асен Балтов КАДЪР: БНТ

Проф. Асен Балтов: Рисковете не са по плажовете, а в нощните заведения

Все повече млади хора се заразяват. Това че се позволиха студентски балове, заведения, дискотеки, където възрастните хора не смеят да ходят. Останалите заведения са насочени към млади хора, нормално е да се заразят повече. От мача не е сигурно колко заразени има, чака се 10-14 дни да се прояви. Тенденцията е за прием на по-млади пациенти вече

Само 63 са новите случаи на COVID-19 у нас, петима са починалите

Само 63 са новите случаи на COVID-19 у нас, петима са починалите

63 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие, което е със 117 случая по-малко от вчера. PCR тестовете, направени за изминалите 24 часа, са 923. Това показва Националната информационна система. Най-много заразени са в София - 23, следва Кюстендил - 9, по пет са в Пазарджик, Пловдив и Благоевград, 4 са в Смолян

Върховният прокурор Георги Асенов арестуван за хулиганство в Плевен (Обзор)

Върховният прокурор Георги Асенов арестуван за хулиганство в Плевен (Обзор)

Чистим България и къщичката си, написа в туитър Иван Гешев, който само преди 3 седмици му даде акта за встъпване в длъжност във ВКП Върховният прокурор Георги Асенов е арестуван и обвинен за хулиганство в събота, защото вилнял в болницата в Плевен, съобщиха от държавното обвинение в неделя. Това се случва по-малко от месец след като Асенов

Абитуриенти се забавляват на площада пред “Св. Ал. Невски”.

Балове и барове подмладиха заразата

- В различните области засегнати са различни групи - от контактни на предишни случаи през абитуриенти до семейни огнища, които не са свързани помежду си - Спешните медици получават обаждания уж за сърдечноболни, оказват се със симптоми на коронавирус Проведените абитуриентски балове, отварянето на дискотеките и бавното затихване на клъстерите са

Веселин Балтов

Хората на Божков готвили профил на главния секретар на МВР и на прокурори (Обзор)

Адвокатите на Славчо Марков и Веселин Балтов твърдят, че доказателствата са подхвърлени в къщата в "Симеоново" Снимки и лични данни на главния секретар на МВР Ивайло Иванов са открити в къщата на Славчо Марков в кв. "Симеоново", който беше задържан в петък заедно с шефа на охраната на Васил Божков Веселин Балтов и собственика на детективска

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber