Милиардерът Келнер купи Би Ти Ви, политикът Слави - телевизия “Стара Загора”, а БНР остана без началник (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7714805 Милиардерът Келнер купи Би Ти Ви, политикът Слави - телевизия “Стара Загора”, а БНР остана без началник (Обзор) Милиардерът Келнер купи Би Ти Ви, политикът Слави - телевизия “Стара Загора”, а БНР остана без началник (Обзор) www.24chasa.bg
СЛАВИ ТРИФОНОВ

Медийно торнадо отнесе генерален директор и донесе нови собственици

Най-богатият чех - Петр Келнер, и най-известният български тв водещ - Слави Трифонов, купиха две от националните ни телевизии.

Келнер и фондът му PPF Group вероятно ще са новите собственици на Би Ти Ви. Сделката се очаква да бъде обявена официално до дни.

Трифонов е собственик на тв “Стара Загора” от 10 октомври, когато промяната в дружеството е вписана в Търговския регистър. Медията, която излъчва от града на липите, вече ще се помещава в София и ще носи името “Седем осми”.

Най-богатият чех Петр Келнер купува “Би Ти Ви Медия груп”.

Три независими източника са потвърдили пред “Капитал”, който първи съобщи новината, че преговорите между Келнер и собственика на Би Ти Ви - американската компания “Сентрал Юропиън медия ентърпрайзис” (CME), са на финален етап. PPF Group - фондът, контролиран от Петр Келнер, се очаква да придобие контрола върху цялата група CME, която освен Би Ти Ви притежава едни от най-големите телевизии (като дял от рекламния пазар и аудитория) в още четири държави - Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

В централата на Би Ти Ви в София нямат нищо официално, нито неофициална информация. 

Според източници на “24 часа”

сделката е била

подписана

в сряда,

16 октомври. Първоначалната идея е била да бъде обявена след местните избори у нас, но впоследствие е решено да бъде официално оповестена до няколко дни.

Това е финалът на преговори, които продължаваха в различна форма през последната година. На първоначалния етап - след като през март тази година СМЕ обяви, че обмисля варианти да продаде тв бизнеса си в пакет или на части, към компанията проявяваше интерес и американската медийна група Discovery, известна с едноименните телевизионни канали.

В началото на преговорите PPF участваше в консорциум с United Group - компания, която притежава телеком оператори, тв доставчици и канали на територията на бивша Югославия. United Group е един от двамата финалисти в сделката за БТК, която се случва едновременно с тази за CME. Вариантът двете сделки да вървят успоредно все още е възможен.

Според източници на “Капитал” първоначалната уговорка при съвместните преговори за телевизионната компания е била след покупката каналите в различните държави да се разпределят между партньорите, като Би Ти Ви и тези в Чехия и Словакия останат за Келнер.

В крайна сметка в покупката на CME обаче официално сега участва само PPF. Вероятно компанията

ще запази

телевизиите на

тези пазари, на

които има и друг

бизнес

- България (Келнер придоби “Теленор - България”), Чехия и Словакия, а за другите в Румъния и Словения ще търси след време купувачи.

В “Би Ти Ви Медия груп” като миноритарен собственик участва с 6% и рекламният и медиен консултант Красимир Гергов. Пред “24 часа” той се въздържа да коментира развитието на сделката. Каза обаче, че не възнамерява да продаде миноритарния си дял.

Още преди месец участник в сделката коментира пред “24 часа”, че тя ще бъде финализирана в средата на октомври. Още в началото на преговорите неофициално се знаеше, че милиардерът, който не успя да купи Нова телевизия, има интерес основно към 2 от 5-те телевизии в пакета - Чехия и Словакия.

Каква форма на собственост купувачът ще предпочете за медиите в България, Румъния и Словения, не е ясно.

Стартът на Би Ти Ви е през 2000 г., когато компанията на медийния магнат Рупърт Мърдок - “Нюз корпорейшън”, спечели първия ефирен лиценз за национална търговска телевизия у нас. Десет години по-късно той я продаде на СМЕ за 400 милиона долара.

Маестрото влезе в медийния бизнес

Слави Трифонов купи тв “Стара Загора” и я мести в София, става ясно от Търговския регистър.

“Да, продадох я”, каза пред “24 часа” адв. Дамян Георгиев, собственик на дружеството “Статис” АД, което притежава телевизията. Той не каза каква е цената. Сайтове пишат, че сделката е била за 500 хил. лв., но според източници от телевизията цената е в пъти по-ниска.

Представител на дружеството вече е Евгени Маргаритов Димитров-Маестрото, който влиза и в Съвета на директорите заедно с Диана Димитрова Младенова и Ася Тодорова Тодорова - все хора от екипа на Слави. Промените в Търговския регистър са направени на 10 октомври. Датата на изтичане на мандата на Съвета на директорите е 5 август 2021 г.

От 10 октомври седалището на фирмата вече е в София, в зала 12 на НДК, която се намира в т.нар. малко НДК. Там бяха стаите на екипа на “Шоуто на Слави”. Изглежда, там ще е студиото.

Журналистката Станимира Димова, която също е била в управата на телевизията, написа в профила си във фейсбук: “Тъжна съм... Телевизия “Стара Загора” става “Седем осми”... Тъжна съм, защото съм създавала тази марка през далечната 1996 г. и лично аз, когато беше почти невъзможно според условията на “Шоуто на Слави”, направих така, че да излъчват от Стара Загора. Не за седмица, а само за 3 дни... беше прецедент за “Шоуто”... И никога не е ставало въпрос за пари...”.

Тв “Стара Загора”, въпреки че се излъчва от града на липите, е национална телевизия. Тя ще остане такава и с новите собственици, които ще сменят името ѝ на “Седем осми”, както обяви Трифонов в последното издание на шоуто си по Би Ти Ви на 31 юли.

Досегашната тв “Стара Загора” ще продължи да се излъчва онлайн и ще кандидатства за регионален тв лиценз.

Антон Митов е и.д. шеф на БНР, Костов определи среща в съда със СЕМ

Съветът за електронни медии прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов и избра за временно управляващ медията журналиста Антон Митов. Той е директор на архива на радиото.

“Ще обжалвам решението, със СЕМ ще се видим в съда”, заяви Костов на пресконференция. Той я свика веднага след заседанието на СЕМ, на което петимата му членове - София Владимирова, Бетина Жотева, Розита Еленова, Ивелина Димитрова и Галина Георгиева, гласуваха единодушно отстраняването му. 

“Решението не е с мисъл за радиото. Защо се взема преди изборите”, попита Костов. По думите му никой не е упражнявал натиск върху него. “Някой упражнявал ли е натиск върху СЕМ? Натиск има от СЕМ и от хора, които проверяваме за поръчки. От политици натиск няма”, каза още Костов. И заяви: “Няма да коментирам защо спря радиото, докато не се произнесе прокуратурата”.

“И до момента не е ясно какво се случи на 13 септември. Не мога да чакам нарушенията в радиото да станат системни”, обясни гласа си председателката на СЕМ София Владимирова.

Бетина Жотева, която преди седмица се въздържа да гласува стартирането на процедурата, този път също гласува за отстраняването на Костов. “Думите на главния прокурор ми бяха достатъчни. Изслушването му беше тягостно, но още по-тягостно ще бъде, когато прокуратурата образува досъдебно производство”, обясни тя. Подкрепи я и Галина Георгиева, която също се беше въздържала миналата седмица. Ивелина Димитрова прочете мотивите си, за да бъде максимално точна, в случай че решението им бъде обжалвано. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Петър Витанов към европейския омбудсман: Европейските граждани искат повече прозрачност!

Петър Витанов към европейския омбудсман: Европейските граждани искат повече прозрачност!

„Европейските граждани искат повече прозрачност и отчетност при вземане на решения в рамките на европейските институции. Това е единственият път за повишаване на общественото доверие към тях. Гражданите имат нужда да се чувстват наистина представлявани, тяхното мнение да бъде отчитано в европейския дебат

В началото на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов поиска от здравния министър Кирил Ананиев (на малката снимка) да отстрани тримата директори на болници временно. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Борисов иска възмездие за смъртта на 3-годишния Александър (Обзор)

l След като говори с родителите му, премиерът временно отстрани шефовете на трите болници, през които е преминало детето l Шефът на “Пирогов”: Съдействаме максимално на проверките l В педиатрията започнаха подписка в подкрепа на директора си, от “Лозенец” запазиха мълчание Възмездие за смъртта на 3-годишния Александър

Жители на Перник щурмуваха местната ВиК.

4 версии къде изчезна водата на Перник

Перничани щурмуваха ВиК, кметът даде дружеството на прокурор “Къде ни е водата?”, “Оставка”, “Защо се криеш, мишок?”, “Виновните на съд”. С тези скандирания перничани обсадиха вчера сградата на ВиК – Перник. Протестът бе заради липсата на вода в язовир “Студена”, което доведе до режим в миньорския град, Батановци и околните села

Представители на синдикати, работодателски организации и институции бяха в парламента за среща с групата на “Воля” за болничните.

Фирмите да плащат до 15 дни болнични на година, предлага Бисер Петков (Обзор)

Измамници сега масово вземали по ден, за да слеят почивки, затова идеята бе да не се плаща само 1-ият. Валери Симеонов обещава нов интересен текст Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината е една от идеите за решаване на проблема с фалшивите болнични. Тя бе лансирана от социалния министър Бисер Петков вчера и ще бъде

Слагат платформи за инвалиди в новата сграда на парламента

Слагат платформи за инвалиди в новата сграда на парламента

164 хил. лева без ДДС е заделило Народното събрание за закупуването на 6 броя подемни платформи за хора с намалена подвижност. Това става ясно от обява за публично състезание за доставка, монтаж и пускане в експлоатация на съоръженията, пусната в сайта на парламента. Търсят се две платформи за почивната база във Велинград и един брой мобилен лифт

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

Симеонов зам.-шеф на парламента с помощ и от БСП, ДПС напусна залата (Обзор)

Нормална практика - всяка група предлага и залата го гласува, успокоява Дариткова Валери Симеонов стана зам.-председател на Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, патриоти и 20 от БСП. Той бе номиниран от групата на “Обединени патриоти” за мястото на Явор Нотев, който загуби правото да седи в председателството

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

"168 часа": Как ни ограбиха пенсиите

"168 часа": Как ни ограбиха пенсиите

Снимки и видео: Прессекретариат на президента

Радев зове за ефективни действия за възстановяване на водоснабдяването на Перник (Видео)

Държавният глава Румен Радев призова за ефективни действия на институциите за възстановяване на водоснабдяването на Перник и гарантиране на здравето на гражданите. Необходими са ефективни действия на отговорните институции за гарантиране на здравето на гражданите. Това е заявил днес Радев на среща на "Дондуков" 2 с кмета на града Станислав

Кирил Ананиев

Потвърдено: Тежка пневмония е причина за смъртта на малкия Алекс

Тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове) е окончателната причина, довела до смъртта на 3-годишния Алекс, който почина в четвъртък вечерта и за който сега тече проверка, тъй като родителите обвиняват лекарите в педиатрията за забавяне в приема и съответно в лечението на детето

Снимка: НС

Ервин Рюдел пред Дариткова: Мобилни приложения да промотират здравословния начин на живот

Председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова се срещна с председателя на Комисията по здравеопазване на Германския Бундестаг Ервин Рюдел и ръководена от него парламентарна делегация Двамата обмениха информация за системите на здравеопазването в България и Германия и обсъдиха основните предизвикателства в тази сфера

СНИМКА: Pixabay

БАБХ провери готови за консумация храни за наличие на листерия

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на листерия моноцитогенес, съобщиха от институцията. Пробите са взети от три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията: месни сурово-сушени продукти - 143 проби

СНИМКА: Министерството на земеделието, храните и горите

Вижте кой ще връща над 80 млн. лв. за скандалните горски заменки

Министерството на земеделието, храните и горите публикува на сайта си списък с фирмите, които ще трябва да връщат пари за скандалните горски заменки, направени в периода 1 януари 2007 до края на януари 2009 г. По-рано днес министър Десислава Танева заяви, че обект на оценителна експертиза са били поземлени имоти с обща площ над 110 хил

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber