Инспекторатът към ВСС бе приет в европейските служби за съдебна инспекция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7714636 Инспекторатът към ВСС бе приет в европейските служби за съдебна инспекция Инспекторатът към ВСС бе приет в европейските служби за съдебна инспекция www.24chasa.bg
Главният съдебен инспектор Теодора Точкова (четвъртата от ляво на дясно) с колегите си в Париж.
Главният съдебен инспектор Теодора Точкова (четвъртата от ляво на дясно) с колегите си в Париж.

Инспекторатът към Висшия съдебен бе приет за пълноправен член на Мрежата на европейските служби за съдебна инспекция по време на първото Общо събрание на организацията на 16 октомври 2019 г. в Министерството на правосъдието на Франция, съобщиха от институцията. Събитието беше организирано със съдействието на министъра на правосъдието на Франция Никол Беллубе.

В обръщение към общото събрание на Мрежата на европейските служби за съдебна инспекция шефката на инспектората Теодора Точкова благодарила и посочила, че това е само началото на едно дългогодишно партньорство и добро сътрудничество.

Пред представителите на други европейски инспекторати тя разяснила, че българският проверява не само професионалната дейност на магистратите чрез извършваните от него системни проверки – комплексни, контролни, тематични и по сигнали - на органите на съдебната власт, но и спазването от страна на съдиите, прокурорите и следователите на изискванията за етично поведение, независимост и висок морал – чрез извършването на т. нар. проверки за интегритет.

Главният инспектор изтъкнала, че от март 2019 г. ИВСС има ново правомощие – да осъществява надзор при обработването на лични данни от съда, прокуратурата и следствените органи при изпълнение на функциите им на органи на съдебната власт.

"От една страна това означава доверие на законодателя и висока оценка за свършената работа, от друга – се увеличават очакванията на гражданите и институциите към дейността на ИВСС, което налага следване на най-високите стандарти на инспекционната дейност", посочила главният инспектор.

Според нея това можело да бъде постигнато чрез изработване на общи стандарти и обмен на добри практики на съдебна инспекция, каквито са и целите на Европейската мрежа на съдебните служби за инспекция в правосъдието, припознати от съдебния инспекторат на България.

Мрежата на европейските служби за съдебна инспекция е създадена през февруари 2018 г. и включва страните Белгия, Испания, Франция, Италия, Португалия и Румъния. Точкова е изпратила молбата за членство на Инспектората през септември 2018 г.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

По 94 заразени и 12 жертви на ден за седмицата (Графики)

По 94 заразени и 12 жертви на ден за седмицата (Графики)

УМБАЛСМ „Пирогов”. Снимка: Архив

Дете е в "Пирогов" след инцидент с тротинетка край НДК

Майор Валентин Терзиев

6 дни след като обявиха майор Терзиев за загинал, взели ДНК за сравнение (Обзор)

Камбитов бе кмет на Благоевград до 2019 г.

Бившият кмет на Благоевград загуби дело срещу КПКОНПИ за 100 хил. лева

Бившият министър Румен Овчаров няма да плаща щети.

Втори съд: 2 г. условно за Овчаров. Ощетил “Мини Бобов дол” с 2,6 млн. лв., не с 24,5 (Обзор)

Зам.-министър Мария Павлова и ромският медиатор Ганчо Илиев изслушаха Красимира Мишева от Стара Загора, чийто 27-годишен син останал инвалид след автомобилна катастрофа.

Адвокати и ромски медиатори помагат безплатно на бедни и тормозени (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber