Дебатът за София: Повече усилия за кварталите, въздуха и транспорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/7713306 Дебатът за София: Повече усилия за кварталите, въздуха и транспорта Дебатът за София: Повече усилия за кварталите, въздуха и транспорта www.24chasa.bg
Снимка: Нова телевизия
Снимка: Нова телевизия

Фандъкова: С лъжи град не се управлява. Манолова: Защо не защитихте хората от "Топлофикация"?

Двете най-сериозни претендентки за кмет на София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова участваха в предизборен дебат по Нова телевия. Ето и най-важните моменти:

- Коя е най-голямата лъжа, което чухте от опонента си?

Йорданка Фандъкова: Че пускаме обществени поръчки преди изборите, за да изберем ипълнителите.

Мая Манолова: Че Фандъкова взема сама решенията.

- От какво се срамувате и с какво се гордеете?

Йорданка Фандъкова: Не се гордея от ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Това беше голям урок за нас, който научихме по трудния начин. Гордея се, че след 14 г в политиката принципите ми и приятелите ми са същите.

Мая Манолова: Гордея се с контактите ми с хората. Нямам ментор, нямам началник. Срамувам се, че закъснявам понякога.

- Кой се грижи за вида ви?

Йорданка Фандъкова: Аз сама се грижа за вида си.

Мая Манолова: Сама. Най-ценните съвети са на дъщеря ми

- В кой квартал бихте живели?

Йорданка Фандъкова: Там където е семейството ми. В "Манастирски ливади".

Мая Манолова: Откъдето се вижда Витоша. Сега съм в "Хладилника" и искат да ми затворят гледката.

- Кой ви набра за последно на телефона?

Йорданка Фандъкова: Шефът на дирекцията по аварийна безопасност Краси Димитров. Каза ми, че се оправя покрива на сградата в Бухово, който изгоря и се чисти пространството около нея.

Мая Манолова: Съпругът ми. Дали съм стигнала до Нова телевизия.

- Какво ще работите, ако загубите изборите?

Йорданка Фандъкова: Никога не съм се стремила към власт и пост. В момента съм съсредоточена да получа доверието на софиянци и да продължа да работя за развитието на града.

Мая Манолова: Аз съм адвокат. Ще продължа да помагам на гражданите.

- Какво ще направите за икономиката на София?

Мая Манолова: В сравнение с всеки друг град София има по-големи икономически възможности. В сравнение с Европа обаче сме по-бедни. Проблемът е неравенството - между центъра и кварталите, достъпът до детските градини и образование. Заради това искам инвестиции в кварталите. За 4 години ще осигуря места за всички деца в детски градини. Училища със зъболекарски кабинети и възможности за спорт. Спокойствие около училищата. 90% от услугите ще са електронни след 4 г.

Йорданка Фандъкова: София увеличава своето население всяка година. За 10 години 250 000 са дошли в града. Развитието на икономиката е много важно.

Попаднахме в класацията на "Файненшъл Таймс". За първи път София е в топ 10 на градовете като най-добро място за инвестиции и правене на бизнес. Сега имаме възможност да привлечем стратегически инвеститор, за да могат младите да останат да живеят тук. Вече има хора, които се връщат заради възможностите за развитие. Преди 15 г. това беше немислимо. 70 компании проучват пазара в момента, за да инвестират в София.

Мая Манолова: Да, но "Фолксваген" мина пътьом през София и отиде към Босфора. Достатъчно ли е прозрачна средата? Защото се търси само евтина работна ръка като в колцентровe.

Йорданка Фандъкова: Тази тема изобщо не е отпаднала. Сега всички мои опоненти говорят за северните райони. Но трябваше да направим скоростната тангента. В момента две компании проявяват интерес да инвестират в нова промишлена зона в "Кремиковци". Възложила съм да се проучат възможностите за изграждане на  леко метро или скоростен трамвай, който да свързва булевард "Владимир Вазов" с промишлената зона в "Кремиковци". За 10 години увеличихме двойно бюджета без да вдигаме данъците на софиянци.

Мая Манолова: Северната скоростна тангента раздели населените места, защото липсват връзките със София. Няма да увеличавам данъците.

- Какво ще правите с паркирането и транспорта?

Йорданка Фандъкова: Две са големите задачи. Засилена работа в кварталите.

И намаляване на 40% от трафика за следващите години. Ще направим общински паркинги, сега работим за довеждащия транспорт, за да е по-удобно на хората да пътуват с градски транспорт. 80% от околовръстния път е завършен. Сега се работи към магистрала "Тракия", а е готов проекта от бул. "Бъкстон". Много е важно завършването на вътрешните рингове, за да се освободи центърът от транзитния трафик.

Мая Манолова: За 14 години във властта се заложи на сгъстяването на строителството. Ние предлагаме да се изгради северния град. С пътища, транспорт и други. С ПУП. А не като сега в "Манастирски ливади" да няма улици. С нискоетажно строителство. Младото семейство като е в къща, мисли за повече деца. Влязохте в кварталите с багерите. Няма да позволя нито една градинка да се пипне.

Йорданка Фандъкова: Обещавате на собствениците в "Обеля", "Овча купел" и "Младост", че ще ги обезщетите с общински терени в северните територии. Сега пък казвате, че там ще правите къщи за млади семейства. Как ще ги съчетаете? Кое е вярното.?

Мая Манолова: Гражданите няма да позволят повече да се строи на зелени територии.

Йорданка Фандъкова: Общавате всичко на всички. На последната сесия спасихме първите 5 градинки в "Младост". Това е реална работа. Много е лесно да водите кампания с внушения и сега да отидете да се снимате. Но кметската работа не е парламентарната трибуна, изисква конкретни действия.

- Как ще решите проблема с въздуха?

Мая Манолова: Скоро ще плащаме тройно за въздуха. Заради санкциите от ЕС, за лекарства на децата ни, болни от астма. Ще забраня достъпът до стари гуми, стари дрехи и дограма, които се ползват нерегламентирано за горене. Няма контрол върху почистващите фирми и улиците не се мият 22 пъти както е заложено. В дните с голямо замърсяване градският транспорта ще е безплатен. Предизборно признахте за проблема и започнахте да поставяте общински сензори.

Йорданка Фандъкова: Изумително поведение от г-жа Манолова. Тя не се интересува от истината. Въпреки че знае всички мерки, които предприемаме, защото й изпратих програмата, докато беше омбудсман. Но това явно е част от стила й. Всички мои опоненти включват в програмата си мерките, по които вече работим. Г-жа Манолова вероятно си мисли, че като имаш идея и в следващите няколко дни го правиш, защото няма нито един защитен европейски проект. Има правила и срокове, които трябва да се спазват. Работим по синхронизиране на разписанията на градския транспорт и внедряване на електронна система за таксуване. По моя молба бе променен закона и се въведоха нови стандарти за дървата и въглищата за отопление. Защитихме 2 проекта, с които ще подменим старите и неекологични уреди за отопление на 20 000 домакинства.

Една от мерките ни включва безплатен транспорт в дни със замърсяване, но са нужни законодателни промени, които сме поискали, за да може да я въведем. Няма нищо беплатно, защото всичко се плаща с данъците на хората.

Мая Манолова: На общината са наложени глоби от 4,2 милиона лева за незаконосъобразно проведени обществени поръчки. Заради приятелския кръг на нейния началник. Подмяната на електротранспорта е като в БФС - слаби резултати с много корупция. Част от вашите заместници са обвиняеми.

Йорданка Фандъкова: Искам да изясним нещо. Постоянно повтаряте, че имам началник, че някой друг взема решения. В момента говорите с мен. Решенията ги вземам аз. Ако имате неуредени отношения с г-н Борисов, намерете си място и начин и си ги решете.

Мая Манолова: Тази карта за привилигеровано паркиране е подписана от вас. Има няколкостотин от тях. Ще ги премахнете ли?

Йорданка Фандъкова: Свикнах с внушенията. Лъжа е, че има стотици такива карти. Тази карта ще я проверя. Вие твърдите, че има нарушения за обществени поръчки. Колко сигнала сте подали до прокуратурата?

Мая Манолова: Този доклад е засекретен от г-жа Фандъкова. Вижте какви са изводите. За "Чистота Искър". Манипулирано счетоводство, роднински връзки, и други.

Йорданка Фандъкова: Не отговаряте на моя въпрос и отново лъжете. Тази проверка, която размахвате, съм я назначила аз и веднага, след като получих доклада, го изпратих в прокуратурата. Това ли е криене? Нямате проекти за развитието на града, затова си служите само с манипулации. Но град се управлява с проекти, не с лъжи.

Мая Манолова: Защо не защитихте гражданите от рекета на "Топлофикация"?

Йорданка Фандъкова: По мое предложение се разреши да се купуват горива от други доставчици. И да се скъса с "Булгаргаз". Никога не съм поставяла чадъри. Аз съм кметът дал най-много сигнали до прокуратурата и не съм се колебала да освобождавам хора дори само заради съмнения за нередности. Как ще работите със същата тази държава като кмет, след като се отказахте да сте обмудсман, защото тя ви блокирала и не можете да работите с нея?

Мая Манолова: Ще поставям всичко открито, публично и прозрачно.

Йорданка Фандъкова: Защото говорите за задкулисие, а всъщност вие сте негов представител и го показахте с подкрепата, която дадохте на кабинета "Орешарски". Понеже ви подкрепят много партии, а вие се криете зад гражданите. За коя листа за общински съветници ще гласувате?

Мая Манолова: Ще реша. Очевидно ви притеснява факта, че зад мен стоят гражданите. Каманията ви е сиво-бяла, защото зад вас стои задкулисието.

Йорданка Фандъкова: Точно вие да ме обвинявате в задкулисие. Аз не си сменям цветовете.

- Кой финансира кампанията ви?

Йорданка Фандъкова: Двете партии, които са зад мен - ГЕРБ и СДС със субсидиите им. Нямам дарения и спонсори.

Мая Манолова: От граждански дарения и собствени средства.

- Какво ще кажете накрая?

Мая Манолова: Слушам хората. Те искат промяна. Не искат повече да живеят в завладян град, в който управлява задкулисието и корупцията. София беше първият завладян град, време е да бъде първият освободен град. Промяната е в нашите ръце. Изберете промяната пред статуквото. Трябва да се гласува, не вярвайте на тези, които ви казват, че всичко е решено.

Йорданка Фандъкова: С агресия и лъжи град не се управлява. София е град на свободните хора. Беше направен опит да бъде похитен преди няколко години и госпожа Манолова тогава беше от другата страна, не от тази на гражданите. Сега е нужно да ускорим развитието на София. Предлагам конкретни проекти за решаване на проблемите със замърсяването на въздуха, трафика, паркирането, обновяването на кварталите. Всичко това може да се случи с работа, не с приказки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Бойко Борисов и Илва Йохансон СНИМКИ: Министерски съвет

Борисов за коронавируса: Трябва общоевропейско решение как да действаме

Миграцията e приоритетна тема за България, предвид географското ни разположение и към момента успешно управляваме миграционния натиск. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон. Премиерът отбеляза

44 хиляди студенти на стаж в реална работна среда по проект за 46 млн. лева

44 хиляди студенти на стаж в реална работна среда по проект за 46 млн. лева

С 46 милиона лева, осигурени от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, Министерството на образованието и науката стартира изпълнението на проект „Студентски практики - фаза 2“. Той надгражда постигнатото по проект „Студентски практики - фаза 1“и продължава политиката на министерството във висшето образование

Михаил Околийски КАДЪР: БНТ

Михаил Околийски: Целият свят взима решителни мерки срещу коронавируса

В Китай се действа много дисциплинирано и професионално по отношение на коронавируса, идните дни са критични за целия свят, за да овладеем заразата. Свидетел съм как на практика целият свят взима много решителни мерки, надяваме се до месец всичко да приключи. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ доц. Михаил Околийски - управляващ офиса на Световната

Борисов: Приемам критика, но не и лъжата

Борисов: Приемам критика, но не и лъжата

"Факт е, че според данните на НСИ - Национален статистически институт броят на българите, завърнали се от чужбина, расте около четири пъти. Вярно е, че все още има много българи, които заминават, но пък има и много, които се прибират у дома. Докато преди посоката беше само една, сега немалък брой хора отиват да научат нещо ново

Петър Витанов

Петър Витанов: Система от собствени ресурси е бъдещето на ЕС

Омлет без яйца и политики без средства не се правят „Генерирането на система от собствени финансови ресурси е пътят напред, възможност ЕС да излезе на висотата на сериозните очаквания и обществени изисквания към него. Вменяват му се нови отговорности, но няма достатъчно средства за реализирането им. Това е нещо като да искаш омлет без да имаш яйца

Бизнес и международни отношения на английски език в Италия

Бизнес и международни отношения на английски език в Италия

Universita Cattolica del Sacro Cuore (UCSC) е най-големият частен университет в Европа и един от най-престижните за обучение по икономика, бизнес науки и международни отношения в Италия. На 27 февруари от 18:30 ч. в х-л „Маринела“ – София, представители на елитната школа ще направят презентация с фокус върху разнообразието от бакалавърски и

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Красимир Вълчев СНИМКА: Йордан Симеонов/Архив

Строят 70 детски градини за 3 г., най-много в София - над 400 хил. нови столичани в южните квартали

Поне 140 млн. има заделени за тази и следващата година, с тях може да бъдат построени над 70 детски градини до 3 г. в цялата страна. Става дума за няколко села с предимно ромско население, където в момента няма градини, останалите случаи на недостиг са в големите градове и то предимно в София за 3-годишните

Ангел Джамбазки СНИМКА: Архив

Джамбазки за отнетата книжка: Направих неправилна преценка на възможностите си

Направих неправилна преценка на възможностите си. Вината е изцяло моя. Човек се учи от това, което е направил погрешно в живота си. Така евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки коментира пред Нова тв отнемането на шофьорската му книжка. В края на миналата година той бе хванат да шофира в нетрезво състояние на пътя за Боровец

Кирил Ананиев СНИМКА: Авторката

Официално: Починалият в Банско китаец не е бил заразен от корона вирус (Обновена)

Китайският гражданин, който почина в хотел в Банско, не е бил болен от коронавирус, обяви на извънреден брифинг рано тази сутрин във Варна здравният министър Кирил Ананиев. 55-годишния Зен Юнг Занг е прекарал инфаркт в миналото. Въпреки сърдечните си проблеми е прекарал дълго, за неговото състояние, време в сауната на хотела

Ася, Ларс и Цветина (от ляво на дясно) са част от екипа млади учени в БАН, решили да се развиват в България.

Химици дойдоха от Германия, за да правят лекарства в БАН

Искат с препарати от охлюви и билки да лекуват диабетни рани Млади български учени на световно ниво се завърнаха от Европа в България, за да разработват различни лекарства с билки и охлюви, с които да лекуват тежки диабетни рани. Цветина Стоянова е обещаващ кадър на химията от университета в Хайделберг

Проф. Олег Асенов КАДЪР: БНТ

Толсистемата категорично тръгва на 1 март

Има напрежение, от гледна точка на времето, което остава. Браншът казва, че няма достатъчно време, че няма бордови устройства - към момента по информация има сключени договори за над 7000 бордови устройства, каза проф. Олег Асенов, член на УС и АПИ, пред БНТ.  Има напрежение в бранша, защото на нас ни се представиха условия

Кянна Кямбъл

Как да се храним с по-малко пари

И какво е добре да се прави със спестените средства Aвстралийката Кянна Кямбъл става известна, след като преди време успява да спести 32 000 долара за една година. Тя е самотна майка и стореното от нея си е направо подвиг, който я вдъхновява да започне да дава съвети как по-рационално човек да използва парите си

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber