Футболът влезе и в дебата за София, централната тема обаче е чистият въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/7713053 Футболът влезе и в дебата за София, централната тема обаче е чистият въздух Футболът влезе и в дебата за София, централната тема обаче е чистият въздух www.24chasa.bg
Четиримата кандидати за кмет на столицата Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Ангел Джамбазки и Борислав Игнатов по време на дебата  СНИМКА: БНТ
Четиримата кандидати за кмет на столицата Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Ангел Джамбазки и Борислав Игнатов по време на дебата СНИМКА: БНТ

4-мата водещи кандидати в сблъсък по обществената телевизия

Един столичен кмет трябва да разбира от всичко - това стана ясно и в първия тв дебат между водещите според социолозите 4-ма кандидати за София в ефира на обществената телевизия.

Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борислав Игнатов и Ангел Джамбазки влязоха в размяна на остри реплики, но и постигнаха обединение. На първо място, по най-актуалната тема на деня - срещу расизма, както и че проблем №1 на столицата е мръсният въздух.

В контекста на футболната тема още първият въпрос в “Референдум” за мястото на националния стадион показа различни визии на кандидатите. За Манолова, Игнатов и Джамбазки местенето на стадиона не е най-важната тема за града. Само Фандъкова бе категорична, че мястото му не е в центъра. “Работим със спортното министерство за избор на

терен за нов

национален

стадион

Проучили сме 5, един от тях, който смятам за най-подходящ, е в “Люлин”, на запад от околовръстния път, където планираме разширение на метрото”, каза тя.

Манолова пък поиска още в началото в знак на солидарност с гражданския кандидат за кмет Борис Бонев, който не бил допуснат до дебата, да мълчи 30 секунди от времето си. Наложи се водещата Добрина Чешмеджиева отново да обясни регламента, за който политическите сили са подписали договор с БНТ - първите 4-ма с най-висока подкрепа според социологическите проучвания.

Най-бурни бяха взаимните обвинения по темите обществени поръчки и корупция. Игнатов определи корупцията като най-големия проблем на София. После се обърна към Манолова, че в комисията, изготвяща правилата за процедурите, влизат и съветници от БСП. И накрая покани Фандъкова на брифинг, на който щял да разкрие как се източвала общината. Манолова пък продължи темата с пример за наложените от МРРБ финансови корекции от 4,2 млн. лв. на общината заради нечестните критерии, които се залагали.

“Когато се говори за корупция, трябва да се говори с конкретика, а не да се хвърлят обвинения на ангро. За 10 г. привлякохме 4 млрд. европейски средства Санкциите са заради по-високи критерии, които залагаме, защото не може всеки да дойде в София и да прави каквото си иска”, отговори Фандъкова.

По темата транспорт Джамбазки пък обясни, че е важно повече хора да използват месечни карти, а не каква е цената на единичния билет за пътуване. Той “хвана” опонентите си Манолова и Игнатов, че не могат да посочат номера на линии до отдалечени райони и как дори не знаят, че Негушево е извън пределите на общината.

През последните години е реализирана най-мащабната модернизация на градския транспорт, с пускането на третата метролиния догодина половин милион души дневно ще пътуват с метро, изтъкна Фандъкова. 3 важни задачи посочи тя - пускане на довеждащ транспорт,

завършване на

тикет системата и синхронизация на разписанието, за да стане по-удобен градският транспорт. Манолова обаче попита как довеждащ транспорт от 9-местни автобуси ще обслужва район като “Люлин”. И отново заяви, че поръчката за доставката им е “свирен мач” - с предизвестен победител. “Или ви съветват грешно, или умишлено заблуждавате хората. Все още няма нито една подадена оферта. Поне 6 световни компании отговарят на условията, които сме заложили”, ядоса се Фандъкова.

Манолова определи ЦГМ за “черна дупка” и поиска пълна ревизия, “защото парите от синя и зелена зона не отиват за изграждане на паркинги”.

“Слонът в стаята” по проблема с мръсния въздух е “Топлофикация”, която е най-добрият начин за отопление, но има 800 млн. дълг, управлява се лошо, настоя арх. Игнатов. Според Джамбазки пък проблемът с мръсния въздух ще се реши, когато се премахнат гетата в “Красна поляна” и “Овча купел”, където се горяло всичко.

Ще подменим безплатно старите печки на 20 хил. домакинства, които се топлят на дърва и въглища, каза Фандъкова.

Мая Манолова: Градът е похитен, на хората им омръзна

“На хората им писна от модела, при който се плаща по няколко пъти за едно и също нещо. Омръзна им да бъдат обсебвани зелените пространства в града, децата им да нямат детска градина, от надменната администрация и посегателствата върху публичните пари. София беше първият похитен град. Очаквам след изборите той да бъде първият освободен.” Това заяви независимият кандидат за столичен кмет - бившият омбудсман Мая Манолова, по време на дебата за София по БНТ.

На въпрос дали е нужно поставянето на още камери за видеонаблюдение в града, Манолова попита доколко са ефективни те.

“Похарчиха се милиони за видеонаблюдение, особено за българското председателство. 3000 камери в София не е малко, но доколко са ефективни и доколко служат за разкриването на престъпления? Имам основания да го кажа, след като два пъти беше нападната шатрата ми - щаб на кампанията ни, която е пред НДК. Видеонаблюдението не е помогнало да се разкрият вандалите, нито тези хора, лепящи стикери с моя образ по колите на столичани в различни квартали с лепило, което не може да се маха, за да ядоса хората”, каза Манолова.

Според нея повечето обществени поръчки на Столична община приличат на “свирен мач”, защото победителите са известни предварително. Предизборно общината била обявила поръчки за 700 млн. лв.

В дните със замърсяване на въздуха пък Манолова обеща на столичани “бял билет” и безплатен градски транспорт.

Йорданка Фандъкова: Няма време за експерименти, предлагам конкретни проекти за решаване на проблемите

София няма време за губене и експерименти. Предлагам конкретни проекти за решаване на проблемите, реалистични обещания, а не популизъм”. Това заяви столичният кмет и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова по време на дебата за София по БНТ.

“Имаме 2 месеца, за да не изгубим сериозни средства, които успяхме да защитим, за изграждане на канализация.

Това означава опит, екип и работа, а не приказки”, каза Фандъкова и подчерта, че програмата, която предлага за следващия мандат, ще ускори развитието на София.

Тя посочи, че столицата е първата община у нас, създала своя полиция. Планира звеното да се увеличи.

“Започнахме изграждането на видеонаблюдение в кварталите и това ще продължи. Вече 80% от училищата и детските градини имат камери и поставянето на видеонаблюдение ще продължи, докато го изградим 100%”, каза Фандъкова.

Относно проблема с паркирането Фандъкова е готова с проекти за 18 буферни паркинга.

Ще създаде и програма за изграждане на паркинги чрез публично-частно партньорство в кварталите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

д-р Хасан Адемов

Адемов: Карантина за хората с хронични заболявания, върнали се от заразени региони

“Личните лекари са тези, които познават своите пациенти. Хората, които се връщат от региони със зараза, имат хронични заболявания, компрометирана имунна система или са склонни към такъв тип инфекции, трябва да бъдат карантинирани, а не всички. Всички останали, когато имат някакви симптоми, трябва да се обърнат към здравната система"

Освободиха селата около София и Варна от винетки
СНИМКА: Архив

Освободиха селата около София и Варна от винетки

Пътищата, които свързват прилежащи села със София и Варна, бяха извадени от списъка на шосетата, за които се събират толтакси и винетки. Това реши правителството по искане на премиера Бойко Борисов. Продължават преговорите и с други общини, уточни той. Ваденето на пътищата се наложи след бунтове на хора от прилежащи на големите градове села

Бойко Борисов СНИМКА: Велислав Николов

Борисов се отказа от нов самолет, с парите правят стадиони на "Ботев" и "Локо" в Пловдив

Правителството няма да купува нов малък правителствен самолет заради атаки към него от популисти. Вместо това предвидените 50 млн. лв. ще бъдат дадени за спортни обекти, обяви премиерът Бойко Борисов. Купуването на нов самолет се наложи заради честите аварии на Фалкона, с който лети Борисов. 37 млн. лв

Болничните за карантина да се плащат от НОИ СНИМКА: Архив

Болничните за карантина да се плащат от НОИ

Болничните за карантина да се плащат от НОИ - това ще предложи премиерът Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев, стана ясно днес на изслушването на премиера в парламента. Притеснено ми е при една епидемия от коронавируса, колко ще издържат системите на НОИ, заяви Борисов. "Аз внимателно слушах госпожа Нинова, радвам се

Таня Михайлова СНИМКА: Архив

МОН: Всички ученици, които се връщат от чужбина, трябва 14 дни да останат вкъщи

Всички ученици, които се връщат в организирани групи от чужбина, трябва 14 дни да останат вкъщи - заради превенцията, а не защото има симптоматика, съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова на пресконференция в МОН. Тя каза, че от МОН са забранили пътуванията на ученици към Италия и към Китай

Бойко Борисов СНИМКА: Велислав Николов

Борисов: Държавата ще дотира издаването на вестници

Държавата ще дотира издаването на вестници през разпространението им. Това обяви в началото на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов. От 1 март разпространението на вестници си поема от пощите като ще бъде намалена отстъпката, която издателите дават на разпространителите, а бюджетът ще покрива загубата на пощите от тази дейност

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Поставят термокамери на всички КПП-та СНИМКА: МВР

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та, обяви директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков на брифинг пред ВМА, цитиран от агенция „Фокус“. „За изтеклото денонощие в страната са влезли 14 400 лица и 12 100 превозни средства. На “Калотина” беше регистрирано лице с температура

Корнелия Нинова СНИМКА: Велислав Николов

Нинова към Борисов: Не може да проведете една модерна реформа като хората

Няма нито един печеливш от тази реформа, освен фирмите, обслужващи тол системата, които ще приберат 32 млн. лева. Това коментира председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова по повод поисканото от левицата изслушване на министър-председателя Бойко Борисов относно въвеждането на тол системата, предаде БТА

СНИМКА: pixabay

Спират временно водата в части от кв. „Панчарево“

В четвъртък „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от район „Панчарево“, съобщават от „Софийска вода“. Прекъсването на водата се налага заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Цар Асенов път“ в с. Бистрица. От 9.00 до 21.00 часа вода няма да има в района на вилна зона „Косанин

Кирил и Методий с мощите на св. Климент - миниатюра от Минология на Василий II във Ватиканската библиотека.

Папата праща на патриарх Неофит мощи, пренесени от Кирил и Методий

Папа Франциск праща на патриарх Неофит мощи на двама важни светци, свързани с историята на София. Единият е св. Потит - първият мъченик на Сердика, с чието име са свързани редица чудодейни изцеления в древността, а другият е св. Климент - първият епископ на Сердика и римски папа. Св. Климент е близък сподвижник на св. Петър и св. Павел

Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Депутатите изслушват министър-председателя Бойко Борисов за толтаксите

Депутатите ще изслушат министър-председателя Бойко Борисов за списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса и такса на база изминато разстояние. Ще бъдат изслушани също министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и Георги Терзийски - председател на УС на АПИ за предстоящото таксуване на пътните превозни средства с обща

Елена Динева СНИМКА: Йордан Симеонов

Съдът решава за мярката за неотклонение на съпругата на Божков

Апелативният специализиран съд ще решава да остане ли на свобода Елена Динева, жената на бизнесмена Васил Божков, предаде БНР. Съдът ще заседава и по жалбата на намиращия се в Обединените арабски емирства Божков срещу наложеното му прокурорско задържане за 72 часа. Освен Божков, отмяна на задържането си е поискал и бизнес партньорът му Георги

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber