Съдят болници за неверни диагнози

https://www.24chasa.bg/novini/article/7712954 Съдят болници за неверни диагнози Съдят болници за неверни диагнози www.24chasa.bg
Проектът “Юридически барометър” се реализира от сдружение “Център за правни инициативи”. Ръководител на екипа е проф. Даниел Вълчев.

Само 13% от ответниците са медици, средната продължителност на делата е 46 месеца

Лечебните заведения и лекарите не само нямат стимул да докладват нежеланите събития, но напротив - имат стимул по възможност да ги игнорират, или още по-лошо - да ги прикриват понякога.

Това обяви Мария Шаркова, управляващ съдружник в адвокатско дружество “Шаркова и партньори”. Тя е с богата практика в областта на медицинското право, автор на статии и научни разработки и на едно от най-добре систематизираните изследвания на съдебната практика по дела за непозволено увреждане при предоставяне на медицинска помощ.

Адвокат Шаркова беше специален гост на публичното представяне на 19-ия брой на “Юридически барометър” - създадената от настоящия декан на Юридическия факултет на СУ проф. Даниел Вълчев гражданска инициатива за наблюдение и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Тя стартира през 2010 г. с изследване на всеки шест месеца. Темата сега е “Медицинският деликт” (б.а. - на български се превежда като непозволено увреждане и включва след себе си за онзи, който го е извършил, задължението да обезщети имуществено пострадалия за претърпените щети).

Адвокат Шаркова направи презентация на базата на 458 публикувани дела от 2007 г. досега.

“В България за разлика от много други държави нямаме уредена система за докладване и анализиране на нежеланите събития, които настъпват в лечебните заведения. Такава статистика не се води.

Води се

единствено

статистика на

вътреболничните

инфекции

Болниците са задължени да ги докладват. Но ако се вгледате в статистика на регионална здравна инспекция за няколко болници в дадена област, ще установите, че цели месеци нито една вътреболнична инфекция не е възникнала в нито една болница, което е невъзможно”, каза тя.

Средната продължителност на съдебните дела е 46 месеца - категорично над средната за делата по принцип. Това не е добре нито за ищците, нито за ответниците, защото са хванати заедно в капана на един спор. Тези дела са изпълнени с много емоция, в медицината доверието е ключово, коментира Шаркова.

Висящи дела има още от 2007 г. и рязко се увеличават през следващите години. Някои нямат постановен съдебен акт. Най-често причината за това е трудното изготвяне на съдебномедицинските експертизи. Съдът отлага заседания, за да определи вещо лице, често се оспорват експертизите.

Изборът на вещо

лице е труден, защото обикновено специалистите са по детска кардиология, детска ревматология, естетично-възстановителна хирургия. Тези специалисти са малко, често се познават и не желаят да участват по подобни дела, това се явява основна тенденция, посочи юристката.

Ответници по делата, в които става въпрос за лекарска грешка, в 65% от случаите са болниците, а не конкретни лекари. В 12% от случаите освен към лечебните заведения искът е насочен и към лекар. В 6% ответниците са лечебни заведения за извънболнична помощ.

Само в 13 на сто от случаите исковете се завеждат директно към лекарите. “Причините най-често са свързани с обстоятелството, че при осъдително решение ищецът по-лесно би се удовлетворил, когато осъденият ответник е лечебно заведение. Освен това няма нужда да доказваме конкретната вина на конкретен специалист. Обикновено диагностично-лечебната дейност е сложна. В нея никога не участва само един лекар. Ако пациентът е престоял няколко дни в болница, се сменят специалистите и е трудно да се доказва кой конкретно какви противоправни действия или бездействия е извършил”, обясни експертката.

Всяко четвърто от такива дела се води от наследници на починали пациенти. В 69% се твърди форма на засягане на телесна неприкосновеност, а в малък процент се посочва, че ищецът е претърпял психически страдания. В тези случаи например става въпрос за

съобщаване на

невярна диагноза,

при което пациентът се е почувствал зле.

“В случаите на дела за причиняване на смърт прави впечатление, че основателните искове са малко повече от общата статистика - 42% от тях са такива, което е притеснително, защото очевидно се установява, че смъртта е настъпила в резултат на противоправно действие или бездействие по повод оказване на медицинска помощ”, отчете адвокат Шаркова.

От физически болки се оплакват 33%, от комплексни увреждания - 18%. Срещат се проблеми с крайник, загуба на орган или увреждане на орган или част от тялото.

“Лекарската

грешка е много

разтегливо

понятие

Във всички страни се издават препоръки, които представляват правила за добра медицинска практика. Когато тези препоръки се спазват, дори да се стигне до фатален край за пациента, се знае, че всичко за него е направено както трябва”, коментира директорът на УМБАЛ “Света Екатерина” проф. Генчо Начев пред “24 часа”.

Според него такива препоръки у нас има в областта на сърдечносъдовите заболявания и в някои други медицински области. Ангажимент на бордовете по специалности към лекарския съюз било да изработят такива правила, но все още не били създадени за всички специалности.

“Тези препоръки казват дали е имало показания за приложеното лечение, и ако то е било правилно, дали са спазени правилата за добра медицинска практика”, допълни проф. Начев.

По думите му на всички национални симпозиуми и конгреси има специални модули, на които се обсъждат казуси, довели до неблагоприятен край, или лечение, което не е завършило според очакванията. Специалистите обменят опит и обсъждат дали не е могло да се направи нещо друго.

Подобни дела са дълги, трудни, понякога хората не знаят към кого да насочат своята претенция. Другият голям проблем е трудното доказване на определени факти - например дали въздействието на определен медикамент би довело до друг резултат. И трето, съдилищата има разнообразна практика както по квафилификацията на тези деяния, така и по размера на присъдените обезщетения, обобщи проф. Даниел Вълчев.

Адвокат Мария Шаркова:

Сестра казала на

близките на болен, че

е починал, а бил жив

Интерес през последните години представляват, а и расте броят на делата, които са свързани не с някаква физическа увреда върху пациентите, а такива, свързани със

спазването на

етични правила

- съобщаване на грешна диагноза или даване на грешна информация на близките на пациентите. Има такъв фрапиращ случай в една болница, в която медицинска сестра се обажда на близките на един пациент и казва, че той е починал, а впоследствие се оказва, че е жив.

Интерес представляват и делата, свързани с оказване на психиатрична помощ на пациентите. Едно от най-фрапиращите дела, които съм срещала, е дело срещу психиатрична болница, в която е починал пациент,

убит от съседа

си по легло в

болничната стая,

тъй като персоналът не е осъществил адекватен контрол.

Други чести дела са свързани с неверни резултати след извършени кръвни изследвания. Те също са доста фрапиращи. Попадала съм на случай, в който жена е информирана, че е болна от венерическо заболяване - диганоза, която впоследствие се оказва погрешна, но в този период тя и бебето ѝ са лекувани с доста сериозни лекарствени продукти, а това е породило, естествено, и неразбирателство в семейството.

Всички дела, свързани със смърт на млади пациенти, естествено, също са доста тежки за водене по разбираеми причини. Прави ми впечатление, че в последните години размерите на

обезщетенията

за смърт на

млади хора

нарастват Най-високото обезщетение, което е присъдено от ВКС, е 300 000 лв. за смъртта на едно дете.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

АННА АЛЕКСАНДРОВА

Махат давността за приватизацията

ГЕРБ започват консултации за промяна на конституцията през другата седмица Депутатите от ГЕРБ са склонни да започнат консултации за промяна на конституцията, която да позволи да отпадне давността за тежки престъпления, извършени при и по повод на приватизацията, потвърди пред “24 часа” председателката на правната комисия Анна Александрова

Очаква се самолетът да кацне на летището във Варна в 02:30 ч.(българско време). Снимка Архив

Българчетата кацат от Милано във Варна в 2.30 сутринта

Правителственият самолет каца във Варна с 22 българчета на борда от Милано около 2,30 часа сутринта. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов 22 ученици и 4 техни преподаватели, които към момента се намират в Италия, ще бъдат транспортирани с правителствения „Еърбъс“, съгласно указанията на Националния оперативен щаб във връзка с

Георги Гергов

Гешев: Ще проверим и Панаира в Пловдив, независимо дали става дума за Георги Гергов

Гърневски: Нищо лично към бизнесмена, но да върне имотите на Пловдив Главният прокурор Иван Гешев все още не е получил сигнал от парламентарната комисия за борба с корупцията за придобиването на Пловдивския панаир, заяви самият той. Депутатите Борис Ячев (НФСБ) и Спас Гърневски (ГЕРБ) настояват Гешев да разследва смесеното дружество “Пълдин

Председателката на здравната комисия Даниела Дариткова успокои, че завърналите се от страни с коронавирус имат право на болнични.

Може да се вземат болнични, а не отпуск за 14-те дни карантина, успокои властта (Обзор)

Джипито обаче трябва да получи потвърждение от граничните власти, че лицето се е върнало от рисков район Личните лекари могат да дават болничен за 14-дневната карантина на всеки, който се завръща от Китай и Италия, успокоиха премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев, както и депутати в парламента

ПРОФ. НИКОЛАЙ ПРОДАНОВ

Всички нови затворници и арестанти под наблюдение за 14 дни заради коронавируса

Местата за лишаване от свобода сред най-рисковите заради струпване на много хора на едно място, преглеждат и надзиратели, които са били в чужбина Всички новопостъпили затворници и арестанти ще бъдат наблюдавани 14 дни заради коронавируса. Това съобщи пред “24 часа” зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов

Красимир Николов случайно разбира, че негов колега е болен и заразен от отбор по футбол.

“168 часа”: Българин първи разбира, че Италия ще е под карантина

В 8 часа на 21 февруари той научава, че заразата пълзи из Милано. Чак в 19 часа е обявена епидемията Търговците се възползват от паниката: онлайн 1 маска излиза 100 евро, а 1 л дезинфектант - 600 евро 21 февруари. Българин, който работи в комуникационна компания в Италия, разбира още в 8 ч. сутринта

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Вижте какво решава правителството утре

Вижте какво решава правителството утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе в четвъртък, 27 февруари, от 10 часа при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ДЪРЖАВАТА В НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА. Внася: министърът на здравеопазването 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ

Вижте кои са финалистите в конкурса "Инвеститор на годината" за 2019 г.

Вижте кои са финалистите в конкурса "Инвеститор на годината" за 2019 г.

Изтегли от тук безплатно специалното издание с финалистите в конкурса "Инвеститор на годината" за 2019

Алма матер вдига таксите в 28 от 118 специалности

Алма матер вдига таксите в 28 от 118 специалности

Софийският университет предлага увеличение на годишните такси за обучение на новоприетите студенти в бакалавърската степен в 28 от 118 специалности от 2020/2021 г. Това реши Академичният съвет. Не се променят размерите на годишните такси за обучение на действащите студенти, докторанти и специализанти, приети преди учебната 2020/2021 година

Нигяр Джафер. Кадър БНТ

Джафер: Здравната система и институциите се справят добре срещу коронавируса

Ние винаги сме били критични към здравната система и към институциите, които взимат решение в тази система, но трябва да кажа съвсем отговорно, че нашата оценка, е, че те се справят на този етап добре, изключвам този дебат последните два дни кой ще плаща евентуално болничните. Това каза в студиото на "Още от деня" по БНТ заместник-председателят на

Бойко Борисов КАДЪР: Фейсбук/Бойко Борисов

Борисов вдига еърбъс с медици да прибере 22 деца от Италия в Каварна (Видео)

Имаме група деца от Каварна на 20 км от Милано. Трябва да организираме транспорт с медицински екипи. С еърбъса ще пратим лекари. Това каза Бойко Борисов края на срещата с превозвачите в Министерския съвет. Децата са 22, с тях са 4 преподавателки. "Засега нищо им няма на децата. Пилотите ще бъдат с всички средства затворени

ВКС решава за заплащането на
нощния труд на полицаите

ВКС решава за заплащането на нощния труд на полицаите

Правосъдният министър Данаил Кирилов с първо питане до върховните съдии след писмо на Младен Маринов Върховният касационен съд (ВКС) образува тълкувателно дело по питане на правосъдния министър Данаил Кирилов. То е свързано със заплащането на ношния труд на полицаите и е след като в правосъдното министерство е постъпило писмо от вътрешния министър

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber