Тодор Балабанов: Стабилното мнозинство в Общинския съвет е предпоставка за успешната работа на кмета

https://www.24chasa.bg/novini/article/7709621 Тодор Балабанов: Стабилното мнозинство в Общинския съвет е предпоставка за успешната работа на кмета Тодор Балабанов: Стабилното мнозинство в Общинския съвет е предпоставка за успешната работа на кмета www.24chasa.bg
Тодор Балабанов
Тодор Балабанов

Тодор Балабанов – председател на варненския местен парламент през изминалия мандат, е кандидат на ГЕРБ за общински съветник, втори в партийната листа за предстоящите избори, която е с номер 43 в бюлетината. Адвокат е във Варненската адвокатска колегия. Освен „Право”, е завършил и „Финанси”. Семеен е, с две деца.

- Г-н Балабанов, с какви послания ще искате доверието на избирателите? Кои са приоритетите, които сте си поставили?

Активна работа и отговорни и реални решения - това очакват хората от нас. Очакванията им, разбира се, растат, тъй както умножихме и резултатите. Имаме опит, имаме идеи и силен екип, за да продължим промяната. Усилията ни са насочени към развитието на Варна като модерен град със силна икономика и променени квартали, с фокус върху младите хора и иновациите.

Продължаваме да работим и за каузата „Варна – дестинация на четири сезона“. През последните години се инвестираха много средства в обновяването на инфраструктурата.

Главните булеварди са напълно преобразени и вече приоритет са малките улички, междублоковите пространства, местата за паркиране и алеите в кварталите. Обявихме образованието за приоритет и това личи както от заложения най- голям дял от средствата в бюджета, така и от знакови проекти, които ще реализираме – нова сграда на библиотеката, нов математико-технологичен кампус, училище по компютърни науки. Ремонтите, които текат в детски градини и училища, ще продължат, за да гарантираме добра среда за всички варненски деца.

Наложихме ударно темпо на работа и по отношение на поетапното мащабно обновяване на училищните дворове и съоръженията за масов спорт. Наред с новата парковата среда се изграждат и детски и спортни площадки.

Що се отнася до инфраструктурата, през следващия мандат своето генерално решение ще намерят и редица ВиК проблеми. Само преди дни беше подписан проект за изграждането на канализация, който е на стойност почти 140 млн. лв. и ще обхване много селищни образувания, превърнали се вече в квартали.

Години наред слушахме празни обещания, добре опаковани във „вечни приоритети” на Варна. Затова вярвам, че днес жителите на морската столица виждат свършената от кмета Иван Портних и екипа му работа и я оценяват. Дали хората искат градът ни да продължи да се развива динамично и успешно ще покажат с подкрепата си за кандидатите за кмет, районни кметове и общински съветници на ГЕРБ на предстоящите местни избори.

От позицията Ви на председател на Общинския съвет през изминалия мандат какви трябва да са приоритетите, по които да работи местният парламент?

Кметът и Общинският съвет трябва да работят в добро взаимодействие. За да се изпълняват предизборните програми, е важно приоритетите на Общинския съвет да съвпадат с тези на кандидата за кмет.

Историята познава случаи, в които, поради липсата на подкрепа в Общинския съвет, поети от градоначалниците ангажименти не се реализират и се блокира работата на администрацията. От ключово значение е кметът да разчита на солидно мнозинство в ОбС, за да може да управлява ефективно и да изпълни предизборната си програма. Затова моят призив към хората е на 27 октомври да гласуват както за Иван Портних, доказал се вече като успешен кмет, така и за листата на ГЕРБ за общински съветници.

Това ще даде на Варна стабилно и ефективно управление през следващите 4 години. За листата на ГЕРБ, част от която съм и аз, бих казал, че е добър и балансиран екип от професионалисти в различни сфери на обществения живот. Кандидатите за общински съветници са компетентни и отговорни хора, сред които има университетски преподаватели, лекари, училищни директори, архитекти, юристи, инженери, предприемачи. Залагаме и на нови лица за политиката, на силна гражданска квота, но личи и приемственост, защото има и колеги с опит в местния парламент.

Близо 1850 решения, 44 заседания и стотици часове дебати в пленарната зала на местния парламент – такава е равносметката за работата на Общинския съвет за миналия мандат. Отвъд статистиката, какво постигнахте и променихте?

Наложихме нов стил на управление – осигурихме повече публичност и прозрачност в работата на Общинския съвет. Водени от мисълта да осигурим бърз и лесен достъп до всички нормативни документи, създадохме нов сайт, който непрекъснато обогатявахме с информация. Друга важна стъпка бе да дигитализираме целия архив на ОбС от първия демократично избран местен парламент.

Няма друг Общински съвет в страната, който да е осигурил пълен достъп до толкова голям обем от документи. Успяхме да внедрим уеб-базиран модул с общинските нормативни актове, с което сериозно облекчихме търсенето на информация.

Само за две години ОбС – Варна, успя да се изкачи от последното 27-мо място до 9-та позиция в национално проучване на асоциация „Прозрачност без граници“. През последния мандат комуникацията с Областна управа започна да се осъществява само по електронен път и тоновете хартия, които се използваха, останаха в миналото. Водихме и конструктивен диалог с гражданите, които винаги са имали възможността да участват в заседанията на комисиите, както и на сесиите. Решението на ОбС, с което приключихме дългогодишната битка на феновете на футболния „Спартак 1918” за базата на клуба, е пример за добро взаимодействие. Този казус уви е подходящ пример и за лошите практики от миналото, вредата от които изглеждаше непоправима, но с общите усилия на институциите се намери изход от сагата и много скоро варненското дерби ще се проведе на реновирания стадион „Спартак”.

Останаха ли в миналото лошите практики, за които говорите?

Смятам, че успяхме да сложим край на задкулисните договорености, каквито имаше преди управлението на ГЕРБ. Те генерираха проблеми, чието решаване днес ни коства огромни усилия. С колегите от нашата група показахме, че можем да носим отговорност за действията си. Факт е, че нямаше нито едно провалено заседание на Общинския съвет заради липсата на кворум.

Положихме усилия да не допускаме по- сериозни скандали, които да сложат петно върху местния парламент. Положихме усилия да възстановим авторитета на институцията и да покажем на хората, че с диалог и прозрачност взимаме важните за Варна решения.

Смятам, че това е солидна основа, върху която следващият Общински съвет ще може да стъпи и да надгражда.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКИ: Румяна Тонева

Вижте Николай Петров, хванат с над 360 кг кокаин

С белезници бе доведен в 5-а зала на Съдебната палата в София 33-годишният Николай Петров, хванат с над 360 кг кокаин. Точно в 15 часа в Софийския градски съд започна мярката му за неотклонение. Прокуратурата поиска 33-годишният мъж да остане постоянно зад решетките. Петров, който е с чисто досие, бе задържан с 39 кг от най-скъпата дрога

В специалност "Право" ще може да се влиза и само с матури

В специалност "Право" ще може да се влиза и само с матури

Министерският съвет отмени приетата през 2017 г. и предстояща да влезе в сила от новата академична година Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“ и направи промени в сега действащата наредба, съобщи пресцентърът на кабинета

Калоян Паргов СНИМКА: БСП - София

Калоян Паргов: Разрешителните на таксита да се удължат с два месеца

Разрешителните на такситата трябва да се удължат с два месеца – колкото беше срокът на извънредното положение. Това счита за необходимо лидерът на БСП – София Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм на СОС. „Тази мярка е нужна, за да се даде глътка въздух на таксиметровите превозвачи

Корнелия Нинова на гроба на Стефан Данаилов СНИМКА: Фейсбук

Корнелия Нинова се снима на гроба на Стефан Данаилов

Лидерката на БСП Корнелия Нинова сподели снимка на гроба на Стефан Данаилов във фейсбук. "Днес се навършват шест месеца от смъртта на Стефан. Толкова много ни липсваш, учителю, приятелю, другарю", написа Нинова към

Десислава Танева СНИМКА: Архив

Регламентира се търговията с храни онлайн

"Този законодателен пакет цели да гарантира на българския потребител качеството, сигурността в потребяванеите храни - от производител до предлагане", каза земеделската министърка Десислава Танева, малко след като на второ четене НС окончателно и напълно консенсусно прие два закона, този за управление на агрохранителната верига и този за храните

Село Черно поле, Видинско.

Видинско село от седмица е без вода заради авария

Видинското село Черно поле е без вода от седмица. На 21 май чешмите прекъсват, след като е скъсан водопровода. Към този момент аварията не е отстранена, съобщи кметът на общината Александър Александров. Причината е изпускането на вода от язовир, който се влива в река Нечинска бара. Отговорността за ремонта е на ВиК в Монтана

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Pixabay

Задържан е извършителят на тежко престъпление в русенското село Ценово

Мъж на 36 години е арестуван за тежкото престъпление в русенското село Ценово, при което бе изнасилена и ограбена 75-годишна самотноживееща жена. Той е задържан вчера за срок от 72 часа, като са му повдигнати три обвинения. Това съобщи днес окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Престъплението е извършено около 23

СНИМКА: Pixabay

Отпускат се още до 800 000 лв. за храни за хора, засегнати от епидемичната обстановка

Правителството одобри допълнителни разходи от резерва по чл. 1, ал. 2, раздел II, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на България за 2020 г. за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 година

СНИМКА: Pixabay

От 1 юли социалната пенсия става 141,63 лв.

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 132,74 лв. на 141,63 лв. от 1 юли, съобщи пресслужбата на кабинета. Увеличението ще повиши пенсиите на 133 600 души. Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост

"Български пощи" СНИМКА: "24 ЧАСА"

Български пощи официално ще разпространяват вестници и списания до 2030 г.

Правителството възложи на "Български пощи" ЕАД да извършва услуга от общ икономически интерес по разпространение на периодични печатни издания на територията на цялата страна за срок от 10 години, съобщи пресслужбата на кабинета. Мярката е насочена към насърчаване на плурализма на печата и на свободата на словото

СНИМКА: Правителствена пресслужба

Вижте какво реши Министерски съвет днес

Изменя се списъкът на държавите с пазарен риск по Закона за експортното застраховане Правителството прие изменения и допълнения на списъка на държавите с пазарен риск по чл. 5, ал. 1 от Закона за експортното застраховане. Обратното в списъка е включена Гърция. Правят се също технически корекции като замяна на „Великобритания" с „Обединеното

Сотир Цацаров

Цацаров пише на "Репортери без граници" за Прокопиев

Запорите върху имоти на бизнесмена са решени от съд. Наложените мерки нямат общо с издателската му дейност, пише председателят на КПКОНПИ до председателя на Административния борд на организацията Пиер Аски На 22.05.2020 г. от „Репортери без граници“ бяха разпространени поредица от съобщения в туитър

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber