Тодор Балабанов: Стабилното мнозинство в Общинския съвет е предпоставка за успешната работа на кмета

https://www.24chasa.bg/novini/article/7709621 Тодор Балабанов: Стабилното мнозинство в Общинския съвет е предпоставка за успешната работа на кмета Тодор Балабанов: Стабилното мнозинство в Общинския съвет е предпоставка за успешната работа на кмета www.24chasa.bg
Тодор Балабанов
Тодор Балабанов

Тодор Балабанов – председател на варненския местен парламент през изминалия мандат, е кандидат на ГЕРБ за общински съветник, втори в партийната листа за предстоящите избори, която е с номер 43 в бюлетината. Адвокат е във Варненската адвокатска колегия. Освен „Право”, е завършил и „Финанси”. Семеен е, с две деца.

- Г-н Балабанов, с какви послания ще искате доверието на избирателите? Кои са приоритетите, които сте си поставили?

Активна работа и отговорни и реални решения - това очакват хората от нас. Очакванията им, разбира се, растат, тъй както умножихме и резултатите. Имаме опит, имаме идеи и силен екип, за да продължим промяната. Усилията ни са насочени към развитието на Варна като модерен град със силна икономика и променени квартали, с фокус върху младите хора и иновациите.

Продължаваме да работим и за каузата „Варна – дестинация на четири сезона“. През последните години се инвестираха много средства в обновяването на инфраструктурата.

Главните булеварди са напълно преобразени и вече приоритет са малките улички, междублоковите пространства, местата за паркиране и алеите в кварталите. Обявихме образованието за приоритет и това личи както от заложения най- голям дял от средствата в бюджета, така и от знакови проекти, които ще реализираме – нова сграда на библиотеката, нов математико-технологичен кампус, училище по компютърни науки. Ремонтите, които текат в детски градини и училища, ще продължат, за да гарантираме добра среда за всички варненски деца.

Наложихме ударно темпо на работа и по отношение на поетапното мащабно обновяване на училищните дворове и съоръженията за масов спорт. Наред с новата парковата среда се изграждат и детски и спортни площадки.

Що се отнася до инфраструктурата, през следващия мандат своето генерално решение ще намерят и редица ВиК проблеми. Само преди дни беше подписан проект за изграждането на канализация, който е на стойност почти 140 млн. лв. и ще обхване много селищни образувания, превърнали се вече в квартали.

Години наред слушахме празни обещания, добре опаковани във „вечни приоритети” на Варна. Затова вярвам, че днес жителите на морската столица виждат свършената от кмета Иван Портних и екипа му работа и я оценяват. Дали хората искат градът ни да продължи да се развива динамично и успешно ще покажат с подкрепата си за кандидатите за кмет, районни кметове и общински съветници на ГЕРБ на предстоящите местни избори.

От позицията Ви на председател на Общинския съвет през изминалия мандат какви трябва да са приоритетите, по които да работи местният парламент?

Кметът и Общинският съвет трябва да работят в добро взаимодействие. За да се изпълняват предизборните програми, е важно приоритетите на Общинския съвет да съвпадат с тези на кандидата за кмет.

Историята познава случаи, в които, поради липсата на подкрепа в Общинския съвет, поети от градоначалниците ангажименти не се реализират и се блокира работата на администрацията. От ключово значение е кметът да разчита на солидно мнозинство в ОбС, за да може да управлява ефективно и да изпълни предизборната си програма. Затова моят призив към хората е на 27 октомври да гласуват както за Иван Портних, доказал се вече като успешен кмет, така и за листата на ГЕРБ за общински съветници.

Това ще даде на Варна стабилно и ефективно управление през следващите 4 години. За листата на ГЕРБ, част от която съм и аз, бих казал, че е добър и балансиран екип от професионалисти в различни сфери на обществения живот. Кандидатите за общински съветници са компетентни и отговорни хора, сред които има университетски преподаватели, лекари, училищни директори, архитекти, юристи, инженери, предприемачи. Залагаме и на нови лица за политиката, на силна гражданска квота, но личи и приемственост, защото има и колеги с опит в местния парламент.

Близо 1850 решения, 44 заседания и стотици часове дебати в пленарната зала на местния парламент – такава е равносметката за работата на Общинския съвет за миналия мандат. Отвъд статистиката, какво постигнахте и променихте?

Наложихме нов стил на управление – осигурихме повече публичност и прозрачност в работата на Общинския съвет. Водени от мисълта да осигурим бърз и лесен достъп до всички нормативни документи, създадохме нов сайт, който непрекъснато обогатявахме с информация. Друга важна стъпка бе да дигитализираме целия архив на ОбС от първия демократично избран местен парламент.

Няма друг Общински съвет в страната, който да е осигурил пълен достъп до толкова голям обем от документи. Успяхме да внедрим уеб-базиран модул с общинските нормативни актове, с което сериозно облекчихме търсенето на информация.

Само за две години ОбС – Варна, успя да се изкачи от последното 27-мо място до 9-та позиция в национално проучване на асоциация „Прозрачност без граници“. През последния мандат комуникацията с Областна управа започна да се осъществява само по електронен път и тоновете хартия, които се използваха, останаха в миналото. Водихме и конструктивен диалог с гражданите, които винаги са имали възможността да участват в заседанията на комисиите, както и на сесиите. Решението на ОбС, с което приключихме дългогодишната битка на феновете на футболния „Спартак 1918” за базата на клуба, е пример за добро взаимодействие. Този казус уви е подходящ пример и за лошите практики от миналото, вредата от които изглеждаше непоправима, но с общите усилия на институциите се намери изход от сагата и много скоро варненското дерби ще се проведе на реновирания стадион „Спартак”.

Останаха ли в миналото лошите практики, за които говорите?

Смятам, че успяхме да сложим край на задкулисните договорености, каквито имаше преди управлението на ГЕРБ. Те генерираха проблеми, чието решаване днес ни коства огромни усилия. С колегите от нашата група показахме, че можем да носим отговорност за действията си. Факт е, че нямаше нито едно провалено заседание на Общинския съвет заради липсата на кворум.

Положихме усилия да не допускаме по- сериозни скандали, които да сложат петно върху местния парламент. Положихме усилия да възстановим авторитета на институцията и да покажем на хората, че с диалог и прозрачност взимаме важните за Варна решения.

Смятам, че това е солидна основа, върху която следващият Общински съвет ще може да стъпи и да надгражда.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Бисер Петков

Частните фондове ще събират такса и при изплащането на пенсиите

Връщането на удържаните през годините такси към партидата пък е под условие – ако без тях тя е по-малка от внесените осигуровки Такса върху парите за втора пенсия ще събират частните универсални пенсионни фондове. Това предвижда едно от предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване на социалния министър Бисер Петков и частните

"168 часа": Заради Ленин ЧК дере живи, беси, пали и разпъва на кръст

"168 часа": Заради Ленин ЧК дере живи, беси, пали и разпъва на кръст

Под ръководството на Ленин Октомврийската революция е едно от най-страшните събития в човешката история, удавило Русия в кръв и нечовешка жестокост. Тя дава мощен тласък на небивала вълна от убийства и репресии, продължили с години и коствали живота на милиони. И в крайна сметка вместо от победената във войната и икономически срината огромна

Пламен Димитров СНИМКА: Архив

КНСБ за болничните: Няма да допуснем отнемането на правата на близо 1 млн. българи

"Опитваме се да заявим на масата на преговорите с управляващите защо политическото предложение да не се изплаща първият ден от болничните е неуместно, нецелесъобразно и античовешко", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР. "В момента някой ни казва косвено, че всички хора, които са използвали болнични листове през миналата

Над 3000 души се подписали за връщането на Николай Димитров в Несебър

Над 3000 души се подписали за връщането на Николай Димитров в Несебър

Над 3000 жители на Несебър са се включили само за няколко дни в подписката “Ние гласувахме без страх”, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кмета на морската община Николай Димитров за четвърти мандат. Подписите се събират от 11 ноември, деня, в който той бе конвоиран от София, за да положи клетва за встъпване в длъжност

Бойко Борисов Снимка: Архив

Борисов се похвали по телефона на Столтенберг с военен бюджет от 3,1% от БВП

„Високо оценявам ролята на Алианса за защита на сигурността, свободата и демократичните ни ценности. За нас - националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО“, изтъкна премиерът Бойко Борисов в телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Доц. Любомир Киров  за болничните: Чувстваме се омерзени!

Доц. Любомир Киров за болничните: Чувстваме се омерзени!

„Чувстваме се омерзени, защото дискутирането точно на този проблем е просто мотив да се прикрие истинският. За нас истинският мотив е, че в случая някои работодатели просто не желаят да заплащат тези болнични и това става под мотива, че трябва да има контрол, че има злоупотреби и т.н.“. Това заяви пред БНР доц

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Най-големият частен университет в Европа с презентация в София

Най-големият частен университет в Европа с презентация в София

Universita Cattolica del Sacro Cuore е най-големият частен университет в Европа и един от най-престижните за обучение по икономика, бизнес науки и международни отношения в Италия. На 20 ноември от 18:30 ч. в х-л „Маринела“ - София, представители на елитната школа ще направят презентация с фокус върху разнообразието от бакалавърски и магистърски

Иван Гешев СНИМКИ: Авторът

Иван Гешев: 60-80 души протестират срещу мен, аз мога да изкарам 100-200 приятели и семействата им, ако поискам! (Обновена)

„60 - 80 души протестират срещу мен, аз мога да изкарам на улицата 120 роднини и приятели, ако поискам! Всеки защитава нещо, което прецени, нека хората преценят кое е добро и кое е лошо! Няма начин и не е нормално, всички да харесват главния прокурор, това ще значи, че той не си върши работата!“. Така заместник-главният прокурор Иван Гешев

Николай Велков Кадър: БНТ

ВКС потвърди: Адвокат Николай Велков, обвинен за укриване на 909 812,43 лв. от данъци, е невинен

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението на Апелативен съд – Пловдив по делото срещу адвокат Николай Велков, обвинен за укриване на данъци. Подсъдимият Николай Велков е признат за невинен да е избягвал плащането на данъци в особено големи размери – 909 812,43 лв., поради неизпълнение на задължението да декларира

СНИМКИ: Авторът

93,6 кг хероин задържаха митничарите на Дунав мост (Снимки, обновена)

93,6 кг. хероин, разпределен в 184 пакета, са били задържани на ГКПП Дунав мост стана ясно по време на брифинг с участието на Георги Костов, директор на Агенция „Митници“, заместник-главният прокурор Иван Гешев, прокурор от Окръжна прокуратура Русе Андрей Ангелов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов

МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Мария Габриел е кандидат за зам.-председател на ЕНП

Мария Габриел е един от дванадесетте кандидати за пост като зам.-председател на Европейската народна партия. Тя се ползва с голямо доверие сред европейските лидери се очаква да стане една от десетте зам.-председатели. Освен нея като еврокомисар се кандидатира за заместническия пост в партията и колегата й от Австрия Йоханес Хан

Вариантите за изплащане на вторите пенсии бяха представени на 12 ноември.

За втора пенсия всеки внася средно 61 лева на месец, а е натрупал под 4000 лeвa

В три от деветте частни пенсионни фонда събраните от хората пари дори са под 2000 лв. 60,99 лв. на месец е средният размер на вноската за втора пенсия, която плащат от заплатите си 3 780 919 български граждани. В същото време натрупаните по личните им партиди средства масово не покриват дори психологическата граница от 4100 лв

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber