Кралица Елизабет II: Брекзит на 31 октомври е приоритет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7707828 Кралица Елизабет II: Брекзит на 31 октомври е приоритет Кралица Елизабет II: Брекзит на 31 октомври е приоритет www.24chasa.bg
Елизабет II Снимки: Ройтерс
Елизабет II Снимки: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън изложи приоритетите на правителството си на парламентарна помпозна церемония днес. На нея присъства кралицата Елизабет II, с Брекзит на първо място в дневния ред, съобщи БГНЕС.

Речта на кралицата бележи първото подобно обръщение на монарх след 21 юни 2017 г. Тази година обръщението очертава законодателната програма на Великобритания за предстоящата година.

Кралица Елизабет II: Брекзит на 31 октомври е приоритет

Елизабет II представи законодателната програма на премиера Борис Джонсън и подчерта решимостта на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз на 31 октомври.

Като някои от основните моменти в речта, кралицата спомена "нова отворена визова система на агенцията и амбициозна национална космическа стратегия". Тя също така подчерта, че правителството на Обединеното кралство е готово "да се справи с наследството от миналото" и отбеляза, че Обединеното кралство трябва да изразходва поне 2% от националния доход за отбрана.

Кралицата добави, че Обединеното кралство планира да запази водещата си роля по глобалните въпроси, като насърчава своите ценности, включително по отношение на глобалната свободна търговия, предаде БНР.

Кралицата обяви в речта си пред депутатите списък с 26 нови законопроекта, вариращи от прилагането на все още нефинализираното споразумение за развод с ЕС до наказателното осъждане и околната среда.

"Приоритетът на моето правителство винаги е бил да осигури напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 октомври", каза 93-годишната кралица Елизабет от позлатен трон, изнасяйки реч, написана от правителствени служители. Речта се произнася традиционно в Камарата на лордовете.

"Моето правителство възнамерява да работи за ново партньорство с Европейския съюз, основано на свободна търговия и приятелско сътрудничество."

Обхватът на очертаните политики включва планове за законопроект за оттегляне на ЕС със сделка, която Джонсън все още се стреми да постигне с Брюксел, преди планираната дата на заминаване в края на месеца. Няколко дни дебат ще последват речта, завършекът на която ще бъде окончателно официално гласуване за нейното одобрение.

Лидерът на консерваторите многократно е казвал, че Брекзит трябва да се случи този месец, повече от три години след като британците гласуваха на референдум през 2016 г. да напуснат блока след близо пет десетилетия членство. Ако не успее да постигне сделка на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък, той рискува да поиска Брюксел да го отложи съгласно закон, предназначен да предотврати потенциално вредно излизане „без сделка“.

В програмата с 26 законопроекти приоритет е даден на борбата с престъпността, имиграцията, здравеопазването и околната среда.

При положение обаче, че правителството на Борис Джонсън няма мнозинство в парламента приемането на тези закони е под голям въпрос.

След няколко дни на дебати предстои гласуване на законодателната програма в парламента.

Някои съзират в амбициозната програма на Борис Джонсън опит на премиера да изложи по-скоро неговата платформа преди провеждането на предсрочни общи избори.

Министърът на вътрешните работи в сянка Даян Абът заяви, че „правителството използва речта на кралицата в циничен опит да се творят сензационни новини, защото то нито има намерение нито възможности да изпълни тази програма“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Ройтерс

Рядък вариант на коронавируса бе идентифициран в Италия

СНИМКА: pixabay

В Швейцария решават на референдум за носенето на бурки

Продават самолетите на кралица Елизабет II

Продават самолетите на кралица Елизабет II

СНИМКА: Ройтерс

Трети ден от историческата визита на папа Франциск в Ирак

Си Дзинпин участва в дискусия на депутати от Вътрешна Монголия

Си Дзинпин участва в дискусия на депутати от Вътрешна Монголия

Подкрепата за китайската политика в Хонконг е подкрепа за стабилността и просперитета на района

Подкрепата за китайската политика в Хонконг е подкрепа за стабилността и просперитета на района

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber