В Бургас Димитър Николов на крачка от четвърти мандат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7706856 В Бургас Димитър Николов на крачка от четвърти мандат В Бургас Димитър Николов на крачка от четвърти мандат www.24chasa.bg
Димитър Николов

Дори претендентите за поста му не оспорват постигнатото при 12-те години управление на сегашния кмет - градът стана европейски не само като визия, но и като качество на живот

Опозиционните партии се надяват на балотаж, но едва ли ще се стигне дотам

Интригата в морския град е кой колко съветници ще вкара

В разгара на предизборната кампания основната интрига за Бургас се очертава не кой ще е следващият кмет, а кой колко съветници ще вкара в местния парламент и ще имат ли ГЕРБ пълно мнозинство както предишните два мандата.

10 са кандидатите за кмет и

повечето са

водачи на листи,

за да ги теглят

като локомотив

Някои от тях се пробват за втори път.

Досегашният кмет Димитър Николов излиза за четвърти мандат като кандидат от ГЕРБ, без да води листата, и по всичко изглежда, че ще го спечели безапелационно от раз. Опозиционните партии се надяват на балотаж, но е малко вероятен. Те се надяват, че заради многото кандидати гласовете ще се разпилеят в различни посоки.

Победата на Николов няма да е изненада за никого. Той не прави традиционната предизборна кампания един месец преди вота с грандиозни обещания и проекти. Той 4 години работи усърдно и без скандали с всички политически сили.

Затова и никой от опонентите на досегашния кмет не отрича постигнатото при управлението му през последните 12 г., но за пред електората винаги намират кусури. Което обаче не прави битката на принципа “всички срещу Николов”, а по-скоро допълва визията за бъдещето на града с предложения и препоръки.

До 2007 г. Бургас бе в сянката на Варна, но отдавна излезе от нея и в много отношения изпреварва т.нар. морска столица на България. При Николов Бургас дръпна чувствително напред, реализирайки крупни проекти, които доведоха до пълна промяна на града както като визия, така и като качество на живот. Освен коренно обновената инфраструктура, което е видимо и за най-предубеденото око, в Бургас

образованието бе

издигнато в култ

и се дава за пример на много градове с пилотните си нововъведения и модерна база. Безработицата през цялата година е ниска, не само през лятото, и съизмерима със София, привличайки работна ръка и от други градове. През последните години от нищото върху една блатиста местност в Бургас бе изградена изцяло нова промишлена зона на север, а сега

се работи и за

откриването на

огромен

индустриален

парк

на юг до комплекс “Меден рудник”. Предвижда се още кварталите “Долно Езерово”, “Черно море”, “Равнец” и “Девети километър” да опашат града с екологично чиста индустрия. Културният живот в Бургас е динамичен и разнообразен и през зимата, а през лятото съперничи и на столичния с многобройните си фестивали и атракции.

“Имам силата, идеите и самочувствието да надградим постигнатото и да продължим заедно напред”. С тези думи Николов откри кампанията си, но от неговите уста те не звучат като предизборно клише.

В програмата за следващите 4 г. той е определил

здравеопазването

като топтема

Един от акцентите е създаването на университетска детска болница с денонощен спешен център. Догодина в Бургас ще отворят 20 нови предприятия, а на екологията се поставя голямо значение с инвестиции в нови станции за мониторинг на въздуха, подмяна на печките с твърдо гориво и модернизация на сметосъбирането. По идея на Николов общинският съвет даде зелена светлина и за увеличаването на обществения градски транспорт с нови 56 електрически автобуса. Не са забравени и социалнослабите и пенсионерите, за които бяха издействани много придобивки.

Негласно повечето кандидати признават, че битката за кмет е предрешена, но стремежът им е да вкарат колкото се може повече съветници в местния парламент и да разбият мнозинството на ГЕРБ. Такава бе картината в последния мандат на бившия кмет Йоан Костадинов, който разчиташе на плаващо мнозинство, от което много партии се облажиха. В по-смелите си мечти някои кметове се виждат и на балотаж, но по-скоро за пред публика.

На социалната струна на избирателя ще свири кандидатът на БСП Николай Тишев, който обяви, че основният приоритет на екипа му ще е да работи за по-високи заплати в Бургас. Като опозиция в общината социалистите отричат много от постигнатото за града и

се хващат за

всяка жалба

от срещите си с граждани, генерализирайки я в голям проблем.

Като твърда опозиция на ГЕРБ и Димитър Николов се позиционира и кандидатът за кмет на “Движение България на гражданите” Живко Табаков. Предприемачът с бизнес в туристическия бранш беше първият, който публично обяви кандидатурата си за кмет още в началото на юли. В общинския съвет бе на нож с управляващите по всички направления, излизайки с многобройни предложения за промени в редица направления на обществено-икономическия живот, които не бяха приети от мнозинството. Негова бе и идеята за въвеждане на нова избирателна система в Бургас по примера на София, Пловдив и Варна - пряк избор на районни кметове от презумпцията за по-голям контрол на властта.

Сериозна скорост през последните месеци набра и кандидатът на “Средноевропейска класа” Константин Бачийски. Политикът с бизнес в сферата на IT технологиите е един от хората, които имат заслуги за привличането на нискотарифната авиокомпания Ryan air в Бургас, макар и само за едно лято, но има цялостна концепция по въпроса.

В предизборната кампания общинският съветник се втурна стремглаво с предложението си за

превръщане на

Бургас във втори

Дубай

със съживяването на бившата авиобаза в Равнец в огромен индустриален парк. Макар че по този въпрос работи и екипът на Николов, по чието предложение държавата прехвърли запустялото военно летище на общината. Идеята на Бачийски е то да се превърне в карго и на него да кацат товарни самолети.

С кандидат-кмет на изборите излиза и “Демократична България” в лицето на адвоката Иво Баев , който е едно от най-разпознаваемите лица в гилдията.

Синът на

художника

Георги Баев,

който бе и депутат от Великото народно събрание, е буден общественик с компетентно отношение по много въпроси. В друго време и при други обстоятелства много от бургазлии са го припознавали като евентуален кмет, което обаче и сега не омаловажава присъствието му на политическата сцена. В предизборната си платформа Баев застъпва тезата за по-качествен живот на бургазлии, като се започне първо с решаване на проблемите пред дома, улицата, квартала.

И френски възпитаник, който също е юрист и

син на виден

бургаски лекар,

е сред претендентите за кметския стол в Бургас. Теодор Шейков, кандидат на единствената местна коалиция “Ние, Гражданите”, обаче ще трябва да изчака решението на административния съд, след като ЦИК го заличи заради проблеми с уседналостта, а формацията пусна жалба. Младият адвокат с практика в родния си град е завършил университета “Пантеон - Асас” в Париж и се определя като несистемен политик, с което обяснява и проблемите си с участието на изборите. От коалицията извадиха удостоверение от общината, че от 2011 г. не си е променял регистрацията в Бургас, и застанаха зад него.

Какъвто и да е отговорът на съда, “Ние, Гражданите” излиза на изборите със собствена листа с водач зърнения бос и няколко мандата общински съветник Бенчо Бенчев.

“Ще работим за гражданите на Бургас, без да се съобразяваме с партийните централи”, заяви бизнесменът при откриването на предизборната кампания, а Шейков се обяви за нов модел на управление, разчитайки на гражданските гласове. Едно от предложението на формацията е изграждането на леко метро в Бургас с европейски средства, за което ще търсят подкрепа от всички партии.

С Георги Сталев кандидат-кметовете адвокати стават трима. Той бе издигнат от АБВ и се обяви, че ще се бори в 4 направления - подобряване на околната среда, развитието на туризма, според него “набутан в ъгъла”, за връзка между бизнеса и образованието и за намаляване на местните данъци и такси.

И на тези избори хората на Валери Симеонов отново заложиха за кмет на изпълнителния директор на държавната бургаска болница д-р Бойко Миразчийски, но и при тях битката ще е да вкарат повече общински съветници. От Миразчийски като мотор на листата се очаква след изборите отново да се оттегли в УМБАЛ, както стана през 2015 г.

В битката със свой кандидат се включва и “Възраждане” с Владимир Павлов, чието кръщение в политиката е от времето на СДС. Отново като съперници за кметския стол в Бургас излизат и двамата братя Дражеви. Гръмогласният Георги Дражев, който допреди години бе в редиците на НФСБ и доскорошен зам.-председател на общинския съвет, се кандидатира от Партия български социалдемократи, а брат му Ивайло Дражев, бивш бос на футболния “Черноморец”, е избрал партия “Свобода”.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Блокадата в центъра на София - на Орлов мост. Снимка: Николай Литов

Три кръстовища в центъра на София остават блокирани

Кръстовищата на „Орлов мост“, на бул. „Васил Левски“ при Ректората на Софийския университет и на бул. „Цар Освободител“ остават блокирани от палаткови лагери. Според публикации в социалните мрежи дъждът не спря протестиращите да останат на „Орлов мост“, въпреки дъждът, който се изля в София. Голяма мобилизация е имало към 4 ч

Калин Каменов и 5-годишната му дъщеря Калина с купата на любимия им отбор “Ботев” (Враца) от влизането в “А” група през 2018 г.

Калин Каменов - кметът защитник, който вече май ще е в националния отбор

Пътен инцидент или хвърлена граната в контейнер за отпадъци са част от случаите, заради които управникът на северозападния град става в 2 часа посред нощ Защитник – това е позицията, на която играе Калин Каменов, и в работата, и на терена. Защитава интерсите като кмет на родната си Враца, а в спорта, за който му остава все по-малко време

Канадският премиер Джъстин Трюдо, който се смята за един от най-очарователните политици, се превърна в звезда в инстаграм с новата си брада.

Дошло е време отново за мустакати

Самоизолацията направи мъжете по-смели в експериментите с външния си вид След като години гладко избръснатото лице с лек загар доминираше в представите ни за красив мъж, изглежда, вече идва време да се разделим с него. Останали в самоизолация заради епидемията от коронавирус, доста представители на силния пол решиха да скъсат с натрапвания от

134 са новозаразените с COVID-19 у нас, 3-ма са починали

134 са новозаразените с COVID-19 у нас, 3-ма са починали

134 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Броят на заразените е с 61 по-малко от вчера. Това показват данните в Националната информационна система. За последното денонощие са направени общо 3 612 PCR теста. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 343, от които 8 567 активни

СНИМКИ: Ники Литов

31-и ден: Вали, протестиращите се заканват да бранят барикадите цяла нощ

Тази вечер граждани се събраха в центъра на София за поредна 31-а вечер на антиправителствения протест. Протестиращите отново блокираха трите възлови софийски кръстовища – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в т. нар. "Триъгълник на властта". 23:00 Протестите на Орлов мост протичат нормално

"Подпорната стена" на Алепу

Грамада от камъни изградиха под подпорната стена на "Алепу"

Представители на граждански формации и неформални обединения организираха протестно плажуване на Алепу. Те поискаха под т.н подпорна стена оставка на правителството и на главния прокурор, и призоваха за опазване на природата на България, предава БНР.  Грамада от камъни, събрани от цялото Черноморие с надпис "Оставка" изградиха протестиращите на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Pixabay

Дезинфектират дома за настаняване на чужденци в Бусманци заради заразени с COVID-19

Общо 9 позитивни проби за COVID-19 са установени в Специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пробите са взети в рамките на процедурата за извършване на мониторинг на здравословния статус на новонастанени чужденци в специалните домове. Предстоят PCR тестове на всички чужденци

СНИМКА: Pixabay

Летни бури в различни части на страната (Видео, снимки)

Отнесени са били някои от палатките пред Министерски съвет Гръмотевична буря се разрази в София малко след 19 часа. Отнесени са били някои от палатките пред Министерски съвет. На "Орлов мост" към 20 ч. няма големи поражения заради бурята. Екипите на аварийната дирекция към Столична община са на терен и реагират на сигнали във връзка с интензивния

Писателят Никола Райков (с черна риза) разговаря с кмета Живко Тодоров.

СНИМКА: АВТОРЪТ

Писател, учителка и бял хакер организираха единствената успешна блокада на шосе

Без единен организатор стана единствената успешна пътна блокада, част от антиправителствените протести. Седмица група от поне 25 човека успяваше да блокира движението по пътя Стара Загора-Хасково. На 31 юли автоколона от Стара Загора опита да блокира магистрала “Тракия”. Бе спряна обаче от контраблокада на полицията и така остана повече от 7 дни

МВР показа кадри на вчерашната блокада в София (ВИДЕО)

МВР показа кадри на вчерашната блокада в София (ВИДЕО)

МВР показа кадри на вчерашната блокада в София. Само часове след разчистването на палатковите лагери по кръстовищата в столицата протестиращи пак разпънаха шатри и палатки на Орлов мост и блокираха движението. Същото предприеха и на паветата срещу Министерския съвет. Протестиращите подредиха кофи за боклук и пейки в района Софийския университет и

СНИМКА: МО

Адмирал Емил Ефтимов се срещна с американския генерал Джеймс Макконвил

В срещата е участвала и Херо Мустафа, посланик на САЩ в България Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна днес с началника на щаба на Сухопътните войски на САЩ генерал Джеймс Макконвил на учебния полигон "Ново село", съобщиха от Министерството на отбраната. Адмирал Ефтимов и генерал Макконвил са обсъдили въпроси

СНИМКА: Пресцентър на БСП

Георги Свиленски: Моят глас ще е за Корнелия Нинова

Моят глас ще е за Корнелия Нинова, обяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Когато Корнелия Нинова бе избрана за председател на БСП, бях скептично настроен към някои от заобикалящите я другари. С времето онези, които я подкрепяха в началото, яростно я атакуваха

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber