Изобилие в регионалната преса през 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7706718 Изобилие в регионалната преса през 2020 г. Изобилие в регионалната преса през 2020 г. www.24chasa.bg
Все повече регионални вестници се предлагат по сергиите. СНИМКА: Архив

Отново е модерно да се четат вестници

Ако вестника го няма и онлайн, значи не съществува. Тази перифраза на знаменитото изречение, че ако те няма в медиите, не съществуваш, от години е максима и за печатните издания в България, не само по света.

И това е така не само защото качествените вестници се превърнаха в своеобразни информационни онлайн агенции, но и заради допълнителните формати и жанрове, които хартията няма как да предложи - видеосъдържание, разнообразие на рекламните форми, информация и снимки на мига - нещо, което сравнително доскоро беше немислимо за вестникарската индустрия. Все пак вестникът се печата и излиза чак утре.

И въпреки технологичните нововъведения и мрачните прогнози как вестникът умира и ще живее само електронният му двойник, пресата в България през 2020 г. предлага неочаквано изобилие. Този път - за разлика от началото на демокрацията, когато националните вестници никнеха като гъби, сега разцвет преживяват регионалните издания. Това се вижда от предложенията на абонаментния каталог за 2020 г. на “Доби прес” - най-голямата компания у нас за абонамент и доставка на периодични издания.

В него са включени

83 вестника,

които се

издават извън

София и са

профилирани

по региони

И те в никакъв случай не са само в големите градове. Напротив, има във всички областни, както и в градове като Казанлък, Троян, Свищов, Самоков, Балчик, Перник, Гоце Делчев. На повечето места дори не са по един.

Велико Търново например е първенец по издаването на местна преса за 2018 г. по данни на Националния статистически институт (НСИ). Тогава в областта са издадени 8 регионални вестника с годишен тираж 1 996 000. В сравнение с 2017 г. броят на издадените регионални вестници се увеличава с два, а годишният тираж бележи слаб ръст от 4%.

Относителният дял за областта от общия годишен тираж на издадените регионални вестници за страната е 12,2%. По размер на годишния тираж на издадените регионални вестници област Велико Търново се нарежда на 1-о място в страната.

Местната преса във Варна също се увеличава през 2018 г. В сравнение с 2017 г. вестниците в морската столица нарастват с един, а тиражът им - с 210 000, или 37,7%. През миналата година там се печатат 7 регионални вестника с годишен тираж 766 000. Относителният дял на издаваните вестници в областта спрямо регионалните вестници общо за страната е 5,5%, а годишният тираж - 4,7% от тиража на всички регионални вестници.

Тенденцията за ръст на местните вестници очевидно се запазва и през 2020 г., показва абонаментната кампания. Трендът е за вестниците тип всекидневник - с всякаква информация по различни теми, а не профилирани. В. “Железничар” или в. “Квантов преход”, както и останалите десетки тематични издания не влизат в бройката.

Защо нараства

интересът към

регионалната

преса?

1. Показва ръст на местната икономика, която вече не е единствено търговия и заведения, които търсят сервитьорки. Има реален бизнес, който осигурява не само заплати в съответния регион, но и реклама за местните издания. Медиите в световен, а и в български мащаб засега не са открили по-почтен начин от рекламата в тях, за да се издържат. Същевременно регионалният бизнес има нужда от регионалния вестник, за да бъде представян и популяризиран.

2. Оживената икономическа среда разбираемо подхранва обществения и културния живот. Така образованието, културата, спортът на местно ниво също започват да виждат своето отражение в местния вестник.

3. Вестникът на практика организира социалния живот в една общност, която чрез него задоволява своята нужда да научава новините за себе си, да подрежда по значимост събитията, които се случват в нея, и да ги анализира.

Има и още една причина, която изобщо не е маловажна - отново е модерно да се четат вестници, показва емпирично изследване на “24 часа” сред младите хора у нас.

Оставяме настрана какво и колко може да се научи от вестника, как писаното слово остава завинаги и че може да се връщаш към него многократно, за да размишляваш или да задаваш въпроси. Но самите младежи вече възприемат четенето на вестник като белег за интелигентност и също се наслаждават на традиционното усещане да разлистваш сутрин вестникарските страници.

Дори наскоро момиче пусна честитка в “24 часа” за рождения ден на своя любим, който е военен. Той нямало да може да я види на деня, тъй като бил на мисия в Афганистан, но пък тя щяла да му прати снимка от страницата и да запази вестника, за да го зарадва.

Проф. Веселина Вълканова*:

Тиражите ще бележат

известен ръст

За малка по територия страна като България броят както на всекидневните, така и на седмичните издания е голям. Навсякъде по света регионалната и локалната преса имат значително присъствие, близостта до проблемите на хората и фокусът към значими регионални и местни тематики водят до значителен интерес към този тип преса. Разбира се, регионални и местни притурки, тематични страници и секции на надрегионалната преса, както и у нас, са публикационни стратегии, с които да се увеличава аудиторията и да се печелят читатели.

Един поглед към пазара на продължаващите издания и към статистиката сочи голям брой заглавия на вестници с ниски еднократни тиражи - през последната година вестникарските издания са повече от 200, а годишният тираж е под 2 млн. екземпляра. Все пак, тъй като всяка година следя динамиката на издадените вестници, трябва да отбележа, че е налице непрекъснат спад - например през 2013 г. броят им е бил 307, следователно

повече от

60 заглавия

(в сравнение

с 2018 г.)

са отишли

в историята

Спадът всяка година е видим и макар да е слаб, с по няколко заглавия или с няколко десетки, той е неизменен и вече е тенденция. Същото се забелязва и при броя излизания, и при годишните тиражи. Съответно са намалели еднократните тиражи, както и броят на вестниците на човек от населението - това количество за миналата година е 30, а преди 5 години е било 44. Може би изключение от общата тенденция прави 2017 година, която е по-“слаба” в сравнение с 2018 г. по отношение на годишния и еднократния тираж, както и по отношение на броя на изданията на лице от населението.

А ако се върнем още по-назад в историята, ще забележим почти двоен спад днес в броя на вестниците и в годишните тиражи - напр. съпоставимо със средата на миналото десетилетие.

Географското разпределение на пресата в страната е общо взето равномерно, като, разбира се, голяма концентрация - в пъти, в сравнение например със северните или южни области,

се пада на

Югозападния

район

Само столичните заглавия са 109, което представлява значителен дял от цялата национална преса. Не е учудващо, че близо половината от издаваните вестници излизат в София.

Мисля, че тенденцията заглавията да намаляват ще се установи трайно, подобно на процесите, които протичат в книгоиздаването, като тиражите ще бележат известен ръст. При книгите средните тиражи бележат близо двоен ръст в сравнение с предходната година, заглавията обаче са намалели, макар и незначително.

* Проф. Вълканова е декан на Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Канадският премиер Джъстин Трюдо, който се смята за един от най-очарователните политици, се превърна в звезда в инстаграм с новата си брада.

Дошло е време отново за мустакати

Самоизолацията направи мъжете по-смели в експериментите с външния си вид След като години гладко избръснатото лице с лек загар доминираше в представите ни за красив мъж, изглежда, вече идва време да се разделим с него. Останали в самоизолация заради епидемията от коронавирус, доста представители на силния пол решиха да скъсат с натрапвания от

134 са новозаразените с COVID-19 у нас, 3-ма са починали

134 са новозаразените с COVID-19 у нас, 3-ма са починали

134 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Броят на заразените е с 61 по-малко от вчера. Това показват данните в Националната информационна система. За последното денонощие са направени общо 3 612 PCR теста. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 343, от които 8 567 активни

СНИМКИ: Ники Литов

31-и ден: Вали, протестиращите се заканват да бранят барикадите цяла нощ

Тази вечер граждани се събраха в центъра на София за поредна 31-а вечер на антиправителствения протест. Протестиращите отново блокираха трите възлови софийски кръстовища – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в т. нар. "Триъгълник на властта". 23:00 Протестите на Орлов мост протичат нормално

СНИМКА: Pixabay

Продължава да бушува пожарът край с. Лесово, наложи се евакуация на хора

Жителите на село Присадец са изведени Пожарът край село Лесово е преминал река Тунджа и върви в посока село Присадец, съобщава областната администрация в Хасково. Поради силните до ураганни пориви на вятъра огънят променя посоката си, което го прави труден за овладяване, предава NOVA. Областният управител координира дейностите на институциите

"Подпорната стена" на Алепу

Грамада от камъни изградиха под подпорната стена на "Алепу"

Представители на граждански формации и неформални обединения организираха протестно плажуване на Алепу. Те поискаха под т.н подпорна стена оставка на правителството и на главния прокурор, и призоваха за опазване на природата на България, предава БНР.  Грамада от камъни, събрани от цялото Черноморие с надпис "Оставка" изградиха протестиращите на

СНИМКА: Pixabay

Летни бури в различни части на страната (Видео, снимки)

Отнесени са били някои от палатките пред Министерски съвет Гръмотевична буря се разрази в София малко след 19 часа. Отнесени са били някои от палатките пред Министерски съвет. На "Орлов мост" към 20 ч. няма големи поражения заради бурята. Екипите на аварийната дирекция към Столична община са на терен и реагират на сигнали във връзка с интензивния

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Писателят Никола Райков (с черна риза) разговаря с кмета Живко Тодоров.

СНИМКА: АВТОРЪТ

Писател, учителка и бял хакер организираха единствената успешна блокада на шосе

Без единен организатор стана единствената успешна пътна блокада, част от антиправителствените протести. Седмица група от поне 25 човека успяваше да блокира движението по пътя Стара Загора-Хасково. На 31 юли автоколона от Стара Загора опита да блокира магистрала “Тракия”. Бе спряна обаче от контраблокада на полицията и така остана повече от 7 дни

МВР показа кадри на вчерашната блокада в София (ВИДЕО)

МВР показа кадри на вчерашната блокада в София (ВИДЕО)

МВР показа кадри на вчерашната блокада в София. Само часове след разчистването на палатковите лагери по кръстовищата в столицата протестиращи пак разпънаха шатри и палатки на Орлов мост и блокираха движението. Същото предприеха и на паветата срещу Министерския съвет. Протестиращите подредиха кофи за боклук и пейки в района Софийския университет и

СНИМКА: МО

Адмирал Емил Ефтимов се срещна с американския генерал Джеймс Макконвил

В срещата е участвала и Херо Мустафа, посланик на САЩ в България Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна днес с началника на щаба на Сухопътните войски на САЩ генерал Джеймс Макконвил на учебния полигон "Ново село", съобщиха от Министерството на отбраната. Адмирал Ефтимов и генерал Макконвил са обсъдили въпроси

СНИМКА: Пресцентър на БСП

Георги Свиленски: Моят глас ще е за Корнелия Нинова

Моят глас ще е за Корнелия Нинова, обяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Когато Корнелия Нинова бе избрана за председател на БСП, бях скептично настроен към някои от заобикалящите я другари. С времето онези, които я подкрепяха в началото, яростно я атакуваха

Васил Божков в Дубай с пура и череп на заден план
Кадър: Фейсбук

Божков обяснява, че не бил избягал, просто останал в Дубай

Дубайският беглец с 18 обвинения Васил Божков е пуснал видео, в което разказва, че не бил избягал от правосъдието. Той пак пуши пура и говори на фона на метален череп в кожено кресло. Той отишъл в Дубай по работа заедно с Георги Попов. След 2-3 дни трябвало Попов да се върне в България, а самолетът да вземе Бобокови и жената на Божков и да ходят

От този сайт Ганчев приемал поръчките за атаките.

Оставиха в ареста хакера, приемал поръчки да удря сайтове

Софийският районен съд остави в ареста Даниел Ганчев, приемал поръчки, за да хаква сайтове. Пловдивчанинът, известен с прякора си Instakilla, бе задържан при спецакция на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП на 5 август. Всички заявки кой да бъде хакнат 24-годишният мъж приемал на сайта си instakilla.com

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber