Кажи “обичам те”, не купувай скъпи джаджи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7706067 Кажи “обичам те”, не купувай скъпи джаджи Кажи “обичам те”, не купувай скъпи джаджи www.24chasa.bg
Подкрепата в труден момент за детето е важна част от това да се чувства обичано.
Подкрепата в труден момент за детето е важна част от това да се чувства обичано. СНИМКА: РОЙТЕРС

Бебетата учат по-бързо, ако бащите им се занимават с тях

Понякога човек получава житейски уроци ненадейно. Ей така, просто някой прави нещо толкова запомнящо се, че с това ти отваря врата, през която дълго време си се чудил как да преминеш. При мен така се случи с въпроса дали успявам да осигуря на децата си достатъчно топлина и обич.

Като майка на близнаци това винаги ме е занимавало. Като започнем от момента, в който и двамата ревяха като малки бебета и се опитвах да ги люлея с по една ръка едновременно, та се стигне до сега, когато трябва почти с хронометър да засичам кой колко дълго ще си споделя случки от училище, за да няма сръдня, че някой е получил повече внимание.

Та улисана една сутрин в училищния двор да проверявам дали всеки от тях всичко си е взел, за секунди мернах как зад оградата спира един пикап. Обикновено с такива ходят строителните работници в Англия. И наистина от него слезе едър мъж с омазани с боя дънки. Синът му обаче вече беше профучал край нас, когато силният бащин глас буквално го закова: “Ей, Мат.” Когато момчето се обърна, последва още по-изненадващо боботене: „Обичам те”.

Тази случка много ме впечатли, вероятно защото не очаквах точно това да каже един изглеждащ грубовато мъж, и то на момче на около 10 г., отдавна свикнало със сутрешните раздели на училищната врата. Оттогава винаги също казвам на моите деца “Обичам те” и ги целувам на това място, независимо колко сме закъснели, натоварени с чанти за спорт и училищни проекти. Просто защото си дадох сметка, че това е ритуал, който не само ги насърчава да бъдат по-уверени през деня, но и частично компенсира някои пропуснати моменти, когато са се нуждаели от повече внимание.

По-късно прочетох и как “Обичам те” може да лекува. Става въпрос за експеримент на английски психолози. При него майка на болно дете всяка вечер му казва следното: „Обичам те. Гордея се с теб. Много се радвам, че точно ти си моят син. Ти си най-прекрасното нещо в живота ми.” Любопитното е, че тя започва да му говори около 15 минути, след като заспи. Въпреки това то се възстановява много по-бързо от болестта в сравнение с други деца в неговото положение, на които майките не са говорили.

Доктор Кристин Картър, социолог и автор на книгата “Как да отгледаш щастие”, обаче смята, че не е необходимо да се казва твърде често “обичам те”. Много по-важно е отношението да е истинско. Освен това е възможно децата да не забележат тези думи, ако ги чуват на едно и също място и по едно и също време, което, разбира се, не ги прави безсмислени, допълва тя. Затова е много по-важно родителите с цялостното си поведение да показват на своите деца, че стоят до тях във всеки момент.

Българският психолог Боряна Ангелова също смята, че е по-добре подрастващите да виждат прояви на любов, за да се научат на нея. “Хубаво е децата да чуват “обичам те”, но действията са също много важни. Колкото и една майка да казва на детето си, че го обича, ако в семейството липсва разбирателство и то усеща това, няма да възприеме думите сериозно”, казва Ангелова пред БНР. Тя подчертава, че според последни проучвания депресията се е покачила с 40% сред българите, което означава, че въпреки всичко хората търсят одобрението на другите, без значение дали са възрастни, или малки деца, а то обикновено се получава под формата на любов.

Според Пола Хол, експерт по семейни отношения, много хора смятат, че не е необходимо често да казват на някого, че го обичат, тъй като с поведението си показват своите чувства. Само че това невинаги е достатъчно, но това се разбира твърде късно в живота. Обикновено става ясно, когато си възрастен, започваш да имаш емоционални проблеми и по време на психотерапия изведнъж признаваш “майка ми никога не е казвала, че ме обича”.

През последните години нещата още повече се усложняват, тъй като заради забързания начин на живот все повече родители не намират достатъчно време за общуване с децата си. Модерните джаджи също се оказват сериозен фактор, защото разсейват както възрастните, така и подрастващите. И се получава, че те уж са заедно през уикендите и ваканциите, но не успяват да си кажат нищо съществено, понеже и едните, и другите през повечето време гледат в своите телефони или таблети. В резултат губят способност да общуват. Когато още като малък не си научен да изразяваш чувствата си, няма как да си готов за качествена връзка по-късно с партньор или деца, подчертава Пола Хол.

А ученето започва още през първи месеци от живота, както установи едно изследване на четири водещи британски университета преди 2 г. Според него когнитивното развитие на подрастващите е тясно свързано с подкрепата, която получава от родителите, естествено, на първо място от майката, но ролята на бащата също се оказва ключова. Учените са наблюдавали 128 бащи. Първо как те играят с детето си, когато е на три месеца, и след това как му четат на 2-годишна възраст. В края на проучването участвалите малчугани са подложени на когнитивни тестове, включващи въпроси като разпознаване на цветове и форми. Оказало се, че децата, които са имали по-активен контакт с бащите си на 3-месечна възраст, са се справили по-добре. А тези, чийто родител се е държал дистанцирано и депресиращо в игрите, са получили по-ниски оценки на теста. “Вероятно това се дължи на факта, че те използват по-малко вербални и невербални стратегии, за да общуват с бебето си, като по-този начин намаляват възможността то да се учи и да трупа социален опит”, обясняват учените.

“Открихме също, че децата, общуващи с чувствителни и спокойни бащи, докато слушат четене на книга на 2-годишна възраст, показват по-добро развитие, внимание, способност за решаване на проблеми, езикови и социални умения”, казва доктор Вахеща Сетна от изследователския екип. Затова те смятат, че татковците трябва да имат по-осезаема роля още през първите месеци от живота на бебето си, особено след като друго изследване на унивреситета в Оксфорд пък по-рано разкри, че при децата на уверени бащи рискът от проблеми на тийнейджърска възраст е значително по-малък.

“Да знаеш, че твоят родител или този, който се грижи за теб, ще бъде там, за да те подкрепи, когато си емоционално нестабилен, е основна част от това да се чувстваш обичан”, подчертава професор Стивън Скот от Кингс колидж в Лондон.

 Пренебрегнатите малчугани струват повече на обществото

Децата, които се чувстват пренебрегнати от своите родители, струват повече на обществото от тези, които усещат подкрепата им, показа проучване на Кингс колидж в Лондон.

Учените са изследвали данни за 174 души на възраст между 9 и 17 г. 85 от тях са определени от учителите им като деца с умерени антисоциални проблеми, а останалите с тежки, заради което са докладвани в службите за психично здраве. Всички са били интервюирани отделно от своите родители. Задавани са им въпроси какво мислят за отношенията със своите близки.

С помощта на статистически софтуер учените са изследвали данни от здравните, образователните и социалните служби, които семействата са използвали за своите децата. Отчетено е и какво е било поведението им на 5-6 г. както чрез самооценка на самите малчугани, така и чрез мнението на родителите им.

Получените резултати са показали, че младите хора, които са силно привързани към своята майка, струват 6743 паунда на година на донъкоплатците, докато тези с нестабилна емоционална връзка – 10 119 паунда. Разликата при бащите е още по-голяма, съответно 1350 и 13 978 паунда. Затова учените смятат, че има смисъл да се правят инвестиции в обучителни програми и за родители, вместо да се разчита, че училището частично може да компенсира липсата на емоционална семейна връзка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

КАДЪР: Туитър/ 112 Comunidad Madrid

Убитата в Мадрид жена е роднина на Папа Жан, намушкана е от психичноболния си внук (Обновена)

69-годишната българка, убита снощи в дома си в Мадрид, е била намушкана от 30-годишния си внук. Мъжът е задържан на местопрестъплението с окървавени ръце, съобщава "Ел паис". Първоначално се смяташе, че извършителят е син на жертвата.  На мястото на инцидента е пристигнал и психолог, който работи с жена в нервна криза

Зоран Заев СНИМКА: Ройтерс

Партията на Заев: Мицкоски да каже кого лъже - цяла Македония или Бойко Борисов ?

Християн Мицкоски напълно се загуби в пространството. Той трябва да излезе публично и да каже кого лъже за България – нашите граждани или българския премиер Бойко Борисов. Това се казва в специална декларация на управляващата партия на Зоран Заев СДСМ, предаде БГНЕС. Декларацията е по повод вчерашната среща на Мицкоски с Борисов в Загреб

Мевлют Чавушоглу СНИМКА: Ройтерс

Чавушоглу: Споразумението със САЩ за Северна Сирия се нарушава

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че има нарушения на споразумението между Турция и САЩ за Северна Сирия, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА. Чавушоглу се срещна вчера в Брюксел с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, след което външният министър на Турция даде пресконференция.

СНИМКА: Pixabay

24 години от Дейтънското споразумение, сложило край на войната в Босна

На днешната дата преди 24 години във военната база в американския град Дейтън бе парафирано рамково мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна от 1992-1995 г., припомня Танюг. С Дейтънското споразумение и неговите 12 анекса бе създадена общата държава Босна и Херцеговина, съставена от две административни единици - Република Сръбска и

Давид Сасоли СНИМКА: Ройтерс

ЕП ще гласува следващата седмица целия състав на новата Европейска комисия

Европейският парламент ще гласува следващата сряда в Страсбург пълния състав на новата Европейска комисия. Това съобщи председателят на ЕП Давид Сасоли. Той не отхвърли съмненията, че заради липсата на британски еврокомисар работата на новата ЕК може да бъде поставена под въпрос. По неговите думи такава опасност съществува

Мария Габриел СНИМКА: Фейсбук/ Mariya Gabriel

Мария Габриел е избрана за първи вицепрезидент на ЕНП

Борисов: Подкрепата за българския комисар е признание за България и ГЕРБ Българският еврокомисар Мария Габриел бе избрана за първи вицепрезидент на Европейската народна партия. Тя стана такъв, защото беше избрана за зам.-председател на Европейската народна партия с най-голяма подкрепа сред всички кандидати

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

Снимка: Pixabay

Сърбия е изгубила 396 милиона евро заради наложените от Прищина мита

Сърбия за една година е изгубила 395,7 милиона евро заради въвеждането на стопроцентни мита от страна на Прищина, заяви днес министърът на търговията, туризма и телекомуникациите Расим Ляич, предаде сръбската телевизия РТС, цитирана от БТА. Той каза, че преди въвеждането на мита от сто процента за стоките от Сърбия износът от Сърбия в Косово на

Ангела Меркел СНИМКА: РОЙТЕРС

Германският канцлер Меркел ще направи първото си посещение в "Аушвиц"

Германският канцлер Ангела Меркел възнамерява да посети бившия нацистки концлагер "Аушвиц" за първи път през своите 14 години на канцлерския пост, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Мюнхенският вестник "Зюддойче цайтунг" съобщи днес, че Меркел е приела поканата да присъства на 10-ата годишнина на фондация "Аушвиц-Биркенау" на 6 декември.

Мечка се промъкна в кола, за да поспи на задната седалка (Видео)

Мечка се промъкна в кола, за да поспи на задната седалка (Видео)

Калифорнийска мечка реши да поспи на задната седалка на паркирана пред къща кола в САЩ. Животно е уловено на камера пред дома на Адам Армстронг, който забелязал, че врата на автомобила му е отворена на сутринта. Той решава да провери какво е записвала охранителната му камера през нощта и вижда на кадрите големият хищник

СНИМКИ: bulgarian.cri.cn.

Китай е най-големият източник на чуждестранни студенти в САЩ

Китай е водещ източник на чуждестранни студенти в САЩ за десета поредна година, се казва в доклада „Отворени врати-2019". Той е дело на Американския институт за международно образование и Бюрото за образователни и културни въпроси към Държавния департамент на САЩ. Според доклада общо 369 548 китайски студента са се обучавали в американски

Доналд Туск СНИМКА: Ройтерс

Туск: През януари решаваме дали партията на Орбан остава в ЕНП

Новият председател на Европейската народна партия Доналд Туск осъди днес "нелибералната" политика на унгарския премиер Виктор Орбан и заяви, че ЕНП ще вземе решение за статута на унгарската управляваща партия ФИДЕС в редиците си в началото на следващата година, предаде Асошиейтед прес. Туск, който беше избран за председател снощи на двудневния

Хами Аксой СНИМКА: Уикипедия

Анкара: Не е хуманно за страни като Гърция да не зачитат правата на мигрантите

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой критикува коментари на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по мигрантския въпрос, насочени срещу Турция, определяйки ги като "неоснователни и неуместни", предаде Анадолската агенция. Последният пример за манипулация на общественото мнение, която Гърция се опитва да осъществява чрез изопачаване

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber