Кажи “обичам те”, не купувай скъпи джаджи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7706067 Кажи “обичам те”, не купувай скъпи джаджи Кажи “обичам те”, не купувай скъпи джаджи www.24chasa.bg
Подкрепата в труден момент за детето е важна част от това да се чувства обичано.
Подкрепата в труден момент за детето е важна част от това да се чувства обичано. СНИМКА: РОЙТЕРС

Бебетата учат по-бързо, ако бащите им се занимават с тях

Понякога човек получава житейски уроци ненадейно. Ей така, просто някой прави нещо толкова запомнящо се, че с това ти отваря врата, през която дълго време си се чудил как да преминеш. При мен така се случи с въпроса дали успявам да осигуря на децата си достатъчно топлина и обич.

Като майка на близнаци това винаги ме е занимавало. Като започнем от момента, в който и двамата ревяха като малки бебета и се опитвах да ги люлея с по една ръка едновременно, та се стигне до сега, когато трябва почти с хронометър да засичам кой колко дълго ще си споделя случки от училище, за да няма сръдня, че някой е получил повече внимание.

Та улисана една сутрин в училищния двор да проверявам дали всеки от тях всичко си е взел, за секунди мернах как зад оградата спира един пикап. Обикновено с такива ходят строителните работници в Англия. И наистина от него слезе едър мъж с омазани с боя дънки. Синът му обаче вече беше профучал край нас, когато силният бащин глас буквално го закова: “Ей, Мат.” Когато момчето се обърна, последва още по-изненадващо боботене: „Обичам те”.

Тази случка много ме впечатли, вероятно защото не очаквах точно това да каже един изглеждащ грубовато мъж, и то на момче на около 10 г., отдавна свикнало със сутрешните раздели на училищната врата. Оттогава винаги също казвам на моите деца “Обичам те” и ги целувам на това място, независимо колко сме закъснели, натоварени с чанти за спорт и училищни проекти. Просто защото си дадох сметка, че това е ритуал, който не само ги насърчава да бъдат по-уверени през деня, но и частично компенсира някои пропуснати моменти, когато са се нуждаели от повече внимание.

По-късно прочетох и как “Обичам те” може да лекува. Става въпрос за експеримент на английски психолози. При него майка на болно дете всяка вечер му казва следното: „Обичам те. Гордея се с теб. Много се радвам, че точно ти си моят син. Ти си най-прекрасното нещо в живота ми.” Любопитното е, че тя започва да му говори около 15 минути, след като заспи. Въпреки това то се възстановява много по-бързо от болестта в сравнение с други деца в неговото положение, на които майките не са говорили.

Доктор Кристин Картър, социолог и автор на книгата “Как да отгледаш щастие”, обаче смята, че не е необходимо да се казва твърде често “обичам те”. Много по-важно е отношението да е истинско. Освен това е възможно децата да не забележат тези думи, ако ги чуват на едно и също място и по едно и също време, което, разбира се, не ги прави безсмислени, допълва тя. Затова е много по-важно родителите с цялостното си поведение да показват на своите деца, че стоят до тях във всеки момент.

Българският психолог Боряна Ангелова също смята, че е по-добре подрастващите да виждат прояви на любов, за да се научат на нея. “Хубаво е децата да чуват “обичам те”, но действията са също много важни. Колкото и една майка да казва на детето си, че го обича, ако в семейството липсва разбирателство и то усеща това, няма да възприеме думите сериозно”, казва Ангелова пред БНР. Тя подчертава, че според последни проучвания депресията се е покачила с 40% сред българите, което означава, че въпреки всичко хората търсят одобрението на другите, без значение дали са възрастни, или малки деца, а то обикновено се получава под формата на любов.

Според Пола Хол, експерт по семейни отношения, много хора смятат, че не е необходимо често да казват на някого, че го обичат, тъй като с поведението си показват своите чувства. Само че това невинаги е достатъчно, но това се разбира твърде късно в живота. Обикновено става ясно, когато си възрастен, започваш да имаш емоционални проблеми и по време на психотерапия изведнъж признаваш “майка ми никога не е казвала, че ме обича”.

През последните години нещата още повече се усложняват, тъй като заради забързания начин на живот все повече родители не намират достатъчно време за общуване с децата си. Модерните джаджи също се оказват сериозен фактор, защото разсейват както възрастните, така и подрастващите. И се получава, че те уж са заедно през уикендите и ваканциите, но не успяват да си кажат нищо съществено, понеже и едните, и другите през повечето време гледат в своите телефони или таблети. В резултат губят способност да общуват. Когато още като малък не си научен да изразяваш чувствата си, няма как да си готов за качествена връзка по-късно с партньор или деца, подчертава Пола Хол.

А ученето започва още през първи месеци от живота, както установи едно изследване на четири водещи британски университета преди 2 г. Според него когнитивното развитие на подрастващите е тясно свързано с подкрепата, която получава от родителите, естествено, на първо място от майката, но ролята на бащата също се оказва ключова. Учените са наблюдавали 128 бащи. Първо как те играят с детето си, когато е на три месеца, и след това как му четат на 2-годишна възраст. В края на проучването участвалите малчугани са подложени на когнитивни тестове, включващи въпроси като разпознаване на цветове и форми. Оказало се, че децата, които са имали по-активен контакт с бащите си на 3-месечна възраст, са се справили по-добре. А тези, чийто родител се е държал дистанцирано и депресиращо в игрите, са получили по-ниски оценки на теста. “Вероятно това се дължи на факта, че те използват по-малко вербални и невербални стратегии, за да общуват с бебето си, като по-този начин намаляват възможността то да се учи и да трупа социален опит”, обясняват учените.

“Открихме също, че децата, общуващи с чувствителни и спокойни бащи, докато слушат четене на книга на 2-годишна възраст, показват по-добро развитие, внимание, способност за решаване на проблеми, езикови и социални умения”, казва доктор Вахеща Сетна от изследователския екип. Затова те смятат, че татковците трябва да имат по-осезаема роля още през първите месеци от живота на бебето си, особено след като друго изследване на унивреситета в Оксфорд пък по-рано разкри, че при децата на уверени бащи рискът от проблеми на тийнейджърска възраст е значително по-малък.

“Да знаеш, че твоят родител или този, който се грижи за теб, ще бъде там, за да те подкрепи, когато си емоционално нестабилен, е основна част от това да се чувстваш обичан”, подчертава професор Стивън Скот от Кингс колидж в Лондон.

 Пренебрегнатите малчугани струват повече на обществото

Децата, които се чувстват пренебрегнати от своите родители, струват повече на обществото от тези, които усещат подкрепата им, показа проучване на Кингс колидж в Лондон.

Учените са изследвали данни за 174 души на възраст между 9 и 17 г. 85 от тях са определени от учителите им като деца с умерени антисоциални проблеми, а останалите с тежки, заради което са докладвани в службите за психично здраве. Всички са били интервюирани отделно от своите родители. Задавани са им въпроси какво мислят за отношенията със своите близки.

С помощта на статистически софтуер учените са изследвали данни от здравните, образователните и социалните служби, които семействата са използвали за своите децата. Отчетено е и какво е било поведението им на 5-6 г. както чрез самооценка на самите малчугани, така и чрез мнението на родителите им.

Получените резултати са показали, че младите хора, които са силно привързани към своята майка, струват 6743 паунда на година на донъкоплатците, докато тези с нестабилна емоционална връзка – 10 119 паунда. Разликата при бащите е още по-голяма, съответно 1350 и 13 978 паунда. Затова учените смятат, че има смисъл да се правят инвестиции в обучителни програми и за родители, вместо да се разчита, че училището частично може да компенсира липсата на емоционална семейна връзка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Pixabay

Рекордни близо 67 000 нови случая на коронавирус в Индия за денонощие

Индия отчете пореден рекорд при новите случаи на коронавирус с 66 999 заразени в последното денонощие, предаде Ройтерс, като се позова на здравното министерство. С това заразените в страната от началото на пандемията стават близо 2,4 милиона, предава БТА. Броят на починалите от COVID-19 надхвърли 47 000

СНИМКА: Pixabay

Рекордни 262 случая на коронавирус в Гърция за денонощие

Броят на заразените с новия коронавирус в Гърция се увеличи за денонощие с рекордните 262 души, достигайки общо 6177, съобщи снощи гръцкото министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс и ТАСС. Общият брой на заразените с коронавирус достигна 6177 души. За денонощие той се увеличи с 262-ма, от които 22 случая са установени на пунктове на

СНИМКА: Pixabay

Мъж заплаши с нож охраната на Миланската катедрала, арестуваха го

Мъж, въоръжен с нож, за момент взе за заложник охранител в Миланската катедрала в сряда, но бързо бе арестуван, съобщиха от полицията, цитирани от The Local. Нападателят е влязъл в популярната катедрала малко след 13 часа местно време и се е отправил към охраната. Тогава е извадил нож и е заплашил с него един от гардовете

СНИМКА: Pixabay

Повечето шотландци подкрепят идеята за независимост от Обединеното кралство

Мнозинството от шотландците подкрепят идеята за независимост от Обединеното кралство, показва публикувано вчера проучване на института "Югав", предаде Ройтерс. Анкетата, направена за в. "Таймс", показва, че ако има референдум, 53 процента от гласоподавателите биха гласували за независимост на Шотландия

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Тръмп: Домакинята от предградията ще гласува за мен на изборите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че американските домакини от предградията ще гласуват за него на президентските избори през ноември. Негови опоненти окачествиха думите му като расистки и сексистки, предаде ДПА. Според критици терминът е расистки евфемизъм за бели жени, които се безпокоят от преселването на хора от малцинствата в техните

СНИМКА: Ройтерс

Бразилия изпраща 6 т хуманитарна помощ на Ливан заради експлозията

Бразилското правителство изпрати вчера хуманитарна мисия с шест тона хранителни продукти, медицински материали и лекарства на Ливан. Мисията, изпратена осем дни след опустошителните експлозии в пристанището на Бейрут, е водена от бившия бразилски президент Мишел Темер, предадоха Франс прес и ДПА. Тя е съставена от 13 души, сред които политици

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

СНИМКА: Pixabay

Арестуваха 25 жени, протестиращи срещу излизане на Турция от Истанбулската конвенция

Турската полиция задържа вчера 25 жени, протестиращи срещу възможността Турция да се изтегли от международното споразумение за защита на жените от домашно насилие. Това съобщи полицейски източник, цитиран от Ройтерс. На публикувано от агенцията видео се виждат стотина протестиращи в Анкара. Те настояват за по-добро прилагане на Истанбулската

СНИМКА: Pixabay

Бразилия ще произвежда руската ваксина "Спутник В", Аржентина и Мексико - британска

Аржентина и Мексико ще произвеждат съвместно милиони дози от ваксината, разработвана от Оксфордския университет и фармацевтичния гигант "АстраЗенека". Това заяви аржентинският президент Алберто Фернандес след среща с ръководители на компанията, участващи в проекта, предадоха Ройтерс и ДПА. Аржентинският президент каза

СНИМКИ: Ройтерс

Щетите от експлозията в Бейрут са за над 15 милиарда долара

Щетите, причинени от унищожителната експлозия на пристанището в Бейрут, надхвърлят 15 милиарда долара, съобщи президентът на Ливан Мишел Аун, цитиран от Франс прес. "Предварителните оценки на материалните щети след експлозията на пристанището са за над 15 милиарда долара", каза вчера президентът в телефонен разговор с краля на Испания Фелипе Шести

СНИМКА: Ройтерс

Броят на депортираните от Германия чужденци се е увеличил рязко през 2019 г.

Германските власти са издали 11 081 заповеди за депортиране през 2019 г., което е рязко увеличение спрямо 2018 г., когато са били издадени 7408 подобни заповеди. Това съобщи правителствен представител в отговор на парламентарен въпрос, предаде ДПА. Заповеди за депортиране най-често са издавани за украинци - 1252

Майк Помпейо СНИМКА: Ройтерс

Помпейо към Лавров: Русия ще си плати, ако предлага бонуси за главите на американски войници

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че е предупредил руския си колега Сергей Лавров, че Русия ще си плати скъпо, ако предлага бонуси за убийството на американски или други западни военнослужещи в Афганистан, предаде Ройтерс. В интервю за радио "Свободна Европа" Помпейо отказа да каже дали смята сведенията на разузнаването за

Джо Байдън и Камала Харис СНИМКИ: Ройтерс

Първа изява на Джо Байдън и Камала Харис като кандидати за президент и вицепрезидент на САЩ

Джо Байдън и Камала Харис се появиха вчера за пръв път като кандидатпрезидентска двойка, която ще се бори да победи Доналд Тръмп на изборите в САЩ през ноември, съобщи ДПА. Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ заяви, че несъмнено е направил правилен избор, предава БТА. "Нямам съмнение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber