Четирима кандидат-кметове за София отговарят на четири въпроса

https://www.24chasa.bg/novini/article/7705278 Четирима кандидат-кметове за София отговарят на четири въпроса Четирима кандидат-кметове за София отговарят на четири въпроса www.24chasa.bg
Четирима кандидат-кметове за София отговарят на четири въпроса

Кандидат-кметовете за София Йорданка Фандъкова, Мая Монолава, арх. Борислав Игнатов и Ангел Джамбазки отговориха на 4 въпроса пред Нова тв, за да посочат проблемите на града, да предложат решения и да обяснят защо считат себе си за най-добрия кандидат за кмет.

ЗАЩО СМЯТАТЕ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ДОБЪР КМЕТ?

Йорданка Фандъкова, кандидат-кмет от ГЕРБ (СДС) - „Защото познавам в детайли проблемите на София. Зная как те могат да бъдат решени. И пропуските, и грешките, които сме допускали, ми дават основание да зная точните причини, да зная как да ги коригираме. Смятам, че опита, който имам, ми дават възможността да подбирам екип. Знаете, че направихме промени в екипа. Предстоят още такива - с хора, които могат да работят по новите предизвикателства на града”.

Мая Манолова, незавимисим кандидат – „Защото мога да работя да кадърните, а не с приближените и с партийните. Защото тихият шум на парите не е по-силен от гласа на гражданите, а аз чувам гласа на гражданите - на тези от протестите срещу презастрояването, срещу небостъргачите, срещу мръсния въздух. Защото мога да нося отговорност - не се крия зад заместници. Не се крия зад фирми, партийни централи и зад непредвидени обстоятелства”.

Арх. Борислав Игнатов, кандидат-кмет от обединение „Демократична България”- „Защото имам истински добри намерения към този град и съвременни, умни решения, които ще реализираме заедно с моя екип”.

Ангел Джамбазки, кандидат-кмет от ВМРО - БНД - „Защото имам 7-годишен опит като общински съветник, защото познавам проблемите на града и защото знам как да ги реша. Градът има нужда от по-твърда ръка, града има нужда от ред, сигурност, дисциплина. Това е нещо, което мога да предложа и знам как да се случи”.

КОЕ Е ЛЮБИМОТО ВИ МЯСТО В СОФИЯ?

Йорданка Фандъкова – „Базиликата Св. София. Това е мястото, което ми дава хармония и баланс. Един от най-старите християнски храмове в София. Любопитно е, че няма собствена камбанария. Камбаната е закачена на едно от дърветата до храма. Укрепихме сериозно този храм, за да може да остане за поколенията”.

Мая Манолова – „Площадът около храм-паметника "Св. Александър Невски". Там имам любима пейка, на която обичам да седя. Там беше палатката на майките на деца с увреждания, на която прекарахме близо осем месеца миналото лято. Там е храмът на духа - катедралата "Св. Александър Невски", там е храмът на образованието - Софийския университет, там е храмът на науката, храма на изкуството - Художествената галерия”.

Арх. Борислав Игнатов – „Обичам тишийната и спокойствието на Борисовата градина и ще я запазя от застрояване”.

Ангел Джамбазки – „Резньовете, Голи връх, Черни връх, "Алеко". Витоша, за съжаление, е затворена за софиянци от много време. това е една от темите и проблемите, които трябва да бъдат решени и аз мога и знам как да ги реша”.

КОИ СА ПРОБЛЕМИТЕ НА СТОЛИЦАТА И КАКВО В ГРАДА БИХТЕ ПРОМЕНИЛИ ВИЕ?

Йорданка Фандъкова – „Качеството на атмосферния въздух. Има комплекс от мерки - заложили сме и работим по тях. На първо място, това е подобряване на градския транспорт и строителството на метрото, които да дадат възможност на хората да оставят все по-често своите автомобили. На второ място, разбира се, да се контролират автомобилите, чиито очистващи системи не работят. На трето място, това е отоплението на дърва и въглища. Защитихме проекти, с които безплатно можем да подменим отоплението на над 20 хиляди домакинства в София с екологично гориво. Подготвихме и до края на годината предстои да заработи, общинската система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, която ще позволи в реално време. 09:53 Облекчаване на трафика. Това става с довършване на околовръстния път и с изграждане на връзките към Северната скоростна тангента и вътрешните рингове. Продължаваме със строителството на буферните паркинги. Зная точно какво да променя и как да го направя. На първо място една много сериозна реформа свързана с дигитализация и въвеждане на електронни услуги. Предвиждам и специален ресор. Но второ място, това е строителството и контролът върху качеството на строителството. Предвиждам, също така, обособяването на един сектор, който да се ръководи от хора, които да отговорят в целия прцес - от проектирането, през строителството, контрола, приемането на обектите, което да позволи да не се размива отговорността”.

Мая Манолова – „Проблемите с достъпа до информация - не знаем какво дишаме, но през зимата го виждаме. Гражданите нямат достъп до общинския съвет, а него не го и виждаме. Няма достъп до Витоша, макар да изглежда визуално близо. Не знаем как се организират обществените поръчки и защо плащаме по три пъти за едно и също нещо. Не знаем защо кварталите нямат канализация. Не знаем защо са ни толкова високи сметките за ток - защото те са абсолютно неразбираеми. Майките с колички и хората с увреждания нямат достъп до тротоарите на София. Децата на София нямат достъп до детските градини. Имаме една затворена община, която знаем кой е управлява, но не сме избирали него за кмет. Ще превърна София в чист и зелен град. Ще върнем символите на града - планината Витоша и минералните извори на гражданите. Ще осигуря достъп на децата, на възрастните за спорт и за отдих до планината на София. 13:46 Ще предприемем незабавно работещи мерки за чистотата на въздуха и за намаляване на трафика, на изнервящите задръствания в града”.

Арх. Борислав Игнатов – „Корупцията. Която изсмуква финансовите средства на общината и на нас като общество и граждани и не позволява да се извършват повече неща за парите, които плащаме. Мръсният въздух, който трови здравето ни и това на децата ни. Задръстванията, които ядат от времето ни и не ни позволяват да правим любимите неща и да бъдем с любимите си хора, вместо да стоим по светофари и кръстовища. Презастрояването и пренаселването на дадени райони за сметка на други, които пък не се развиват въобще. Липсата на места в детските ясли. Това не само яде от времето на родителите да ходят с децата си в друг район - най-често с автомобил, това също създава трафик, води до допълнителни разходи и подлага децата на опасност да попаднат в катастрофа. Да не говорим, че липсата на места в детските ясли, води до огромни разходи за младите семейства. Преструктуриране и разбира се, пълна ревизия, одит на дружествата, които са собственост на общината. Знаете, там огромният проблем е с „Топлофикация”. Тя трябва да бъде наистина коренно променена, за да може софиянци да продължат да ползват нейните услуги, вместо тя да бъде докарана до фалит, в какъвто е в момента и задлъжнялост над 800 милиона.

Ангел Джамбазки – „Общественият ред и сигурност. Това започва от циганските махали незаконните, минава през неплащането на билетчета в градския транспорт, минава през безобразното паркиране по зелени площи и междублокови пространства. Минава през движението на автомобилите в лентите за автобусите. Това всичко са проблеми, които са проблеми на реда и на сигурността. Отговора на тези проблеми са повече контрол, повече общинска полиция - междудругото аз съм автор на доклада за общинската полиция, когато бях председател на Комисията по обществен ред и сигурност. Фокусът трябва да бъде върху градския транспорт извън централната част на града. Той трябва да свърже районите „Панчарево”, „Кремиковци”, „Овча купел”, „Връбница”, „Нови Искър”. Трябва да бъдат свързани с града. Зад вашия гръб е „Цариградско шосе” - то сутрин и вечер вече е тапа. Решението не е да разширяваш „Цариградско шосе”, решението е да го разтовариш. Както и „Ботевградско шосе”, „Цар Борис Трети”, „Ломско шосе”. Всички тези довеждащи артерии. Трябва да се свърже транспортната инфраструктура и с мрежата на Български държавни железници, която е в ринга около столичния град. Имате изградена линия до Костенец, до Елин Пелин, до Мездра, до Драгоман, до Благоевград. Това трябва да се използва, за да се намали автомобилния трафик. Оттам ще се изчисти въздуха, оттам ще намалеят задръстванията, оттам ще намалее пътния травмизъм.

АКО НЕ БЯХТЕ КАНДИДАТ ЗА КМЕТ, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?

Йорданка Фандъкова – „За почтен човек, който има опит. Знае какво трябва да се направи в града, познава проблемите на града, знае как да ги реши и най-вече предлага конктретни проекти и контретни решения за града”.

Мая Манолова – „За кандидата на промяната. Не бих гласувала за кандидат за кмет, който е управлявал 14 години и продължава да говори само в бъдеще време.

Арх. Борислав Игнатов - За кандидата на "Демократична България". Това е моята политическа и гражданска общност и не бих гласувал за никой друг кандидат, който не споделя тези ценности.

Ангел Джамбазки – „Разбира се за моя съмишленик и съратник Карлос Контрера”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

За първия си брифинг щабът се появи в пълния си състав. От следващата седмица обаче ще се редуват кой да води. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Всяка област решава как затяга мерките, ще има праг за заразени ученици (Обзор)

Най-големият риск пред здравната система: медиците са изморени, а заразените сред тях растат, обяви здравният министър Прагове над какъв дял заразени ученици един клас или цяло училище ще преминават на дистанционно обучение ще бъдат одобрени на национално ниво. Все още обаче експертите от РЗИ и министерствата на здравеопазването и образованието

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова разговарят в пленарната зала с маски на лицето.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Валери Симеонов спазва правилата, няма глоба, че е без маска в залата

Зам.-шефът на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е глобяван, че не е носил маска в пленарната зала. Правилата спазват и депутатите от партията му. “Досега има един наказан. И той винаги е изряден, но си е свалил маската за малко, докато пие кафе”, каза Симеонов. В сряда след негов сигнал до здравния министър Костадин Ангелов

Билетът за метро, автобус, трамвай и тролей да важи между 60 и 90 минути

Билетът за метро, автобус, трамвай и тролей да важи между 60 и 90 минути

Това може да стане от 2021 г. с пускането на тикет системата в градския транспорт Билетът за градски транспорт в София да важи за определено време - тази идея предстои да обсъди до края на годината Столичният общински съвет. Това ще стане възможно с пускането на новата тикет система. Тя ще позволи пътуването да се плаща според изминато разстояние

Студенти се радват на церемонията сред растенията в Ботаническата градина на Софийския университет.

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Съвет от министъра: С по няколко книги на седмица да се товарят студентите

Да опазим здравето на всички, без да отстъпим от качеството на образованието, зарече се ректорът на СУ Софийския университет имате достъп до най-добрите преподаватели. Днес те ще ви помогнат в океана от информация да намерите същността, да се ориентирате, да свържете така, че да изградите знанията, които ще ви направят по-добри специалисти

85-а вечер на протести в София (Снимки)

85-а вечер на протести в София (Снимки)

Протестиращи се събраха за 85-а поредна вечер в центъра на София. По традиция те блокираха движението в района на Триъгълника на властта, предава БНТ. Техните искания остават непроменени - оставки на правителството и на главния прокурор, предсрочен вот с машинно, дистанционно и електронно гласуване

Близо 11 тона пластмасови отпадъци бяха събрани в тазгодишното издание на кампания „Книги за смет”

Близо 11 тона пластмасови отпадъци бяха събрани в тазгодишното издание на кампания „Книги за смет”

Общо 12 000 книжни заглавия бяха раздадени на участниците в инициативата в Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив и София С равносметка за събрани 11 тона пластмасови отпадъци за рециклиране и раздадени 12 000 книги приключи осмото издание на кампанията „Книги за смет". Тази година инициативата разшири обхвата си и се осъществи в рамките

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Бойко Боирсов и Марк Рюте

Борисов разговаря с Рюте и Курц в Брюксел (Обновена)

"В Брюксел с премиера на Нидерландия Mark Rutte разговаряхме за необходимостта от единни и координирани действия на европейските държави в отговор на глобалните предизвикателства, пред които сме изправени. Пандемията и конфликтите около нас категорично ни показаха колко е важно многостранното сътрудничество

Иван Нейков

Иван Нейков: Добавката от 50 лв. е социално подпомагане, няма общо с пенсионната система

"Добавката към пенсиите с 50 лева е социално подпомагане, а няма нищо общо с пенсионната система". Това каза пред БНР Иван Нейков, бивш социален министър и председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика. Той обясни, че пенсията е свързана с трудовия и осигурителния стаж и с осигуровките, които са правени от всеки човек. "Т

Йотова: Имаме задължение пред Антон Дончев да продължим размисъла за разделното време

Йотова: Имаме задължение пред Антон Дончев да продължим размисъла за разделното време

„Акад. Антон Дончев е българският покорител на словото, затова той ще пребъде, ще го четат поколенията след нас. А ние всички имаме едно задължение – да продължим диалога и философския размисъл за разделното време. Дали ще можем да преодолеем разделението помежду ни и в душите ни, или това ще остане само блян

Екатерина Захариева КАДЪР: bTV

Захариева: Докладът на ЕК е обективен, посочва напредъка и дефицитите

Аз виждам в този доклад, че е обективен. Посочва напредъка на България и оставащите дефицити. Това каза пред bTV Екатерина Захариева, министър на външните работи и вицепремиер, наблюдаващ съдебната реформа за първия доклад на Европейската комисията за България по новия общоевропейски механизъм за върховенството на закона в ЕС

Сергей Станишев се поздравява с премиера на Испания Педро Санчес.

Станишев: Европарите за възстановяване да стигнат до гражданите и бизнеса навреме

Еврокомисията постави тежка оценка заради корупцията, свободата на медиите и политическата ситуация у нас, коментира президентът на ПЕС На координационна среща на ПЕС преди заседанието на Европейския съвет, насрочено за тези вечер в Брюксел, леви премиери и комисари обсъдиха предстоящите преговори за следващия бюджет на ЕС

Бойко Борисов в Брюксел СНИМКА: Правителствена пресслужба

Борисов: Благодаря на ЕК за обективния доклад, отчел напредъка на България (Видео)

Благодаря на Европейската комисия за изключително обективния доклад, който е отчел напредъка на България и добре е описал какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber