Ще има битка за Пазарджик, настоящите избори “реанимират” партиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7700410 Ще има битка за Пазарджик, настоящите избори “реанимират” партиите Ще има битка за Пазарджик, настоящите избори “реанимират” партиите www.24chasa.bg
Ще има битка за Пазарджик, настоящите избори  “реанимират” партиите

Много интересни са тези местни избори за анализаторите, които от години следят процесите в Пазарджик. За първи път от 12 г. изборите изглеждат непредвидими.

ГЕРБ залага на инж. Иван Панайотов. Допреди два месеца той бе шеф на пожарникарите в областта и деполитизиран. През целия си живот Панайотов е бил на държавна работа и от биографията му даже и най-големите му зложелатели не могат да извадят тъмни сделки, сигнали за корупция, нечестно и укоримо поведение.

През всичките години на съществуването на партия ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов не е идвал в Пазарджик по време на предизборна кампания за местни избори.

Ситуацията сега е коренно различна. За последните два месеца премиерът Борисов идва 3 пъти в Пазарджик. Последния път събра местния актив на партията и заяви недвусмислено очакванията си за изборите на 27 октомври. По неофициална информация лично той е пратил в града изборен екип за кампанията. Очаква се премиерът да дойде в Пазарджик за четвърти път в подкрепа на кандидата на ГЕРБ.

На тези избори БСП и още няколко малки политически субекти подкрепиха кандидатурата на бизнесмена Благо Солов. Не може да не направи впечатление присъствието в една коалиция на БСП и НФСБ, които са не просто в ролята на опозиция и управляващи на национално ниво, но и с доста различни ценностни и идеологически възгледи.

При Тодор Попов ситуацията е най-интересна. Той е кандидат на “Новото време” - местна коалиция, в която влизат още ВМРО-БНД, “Обединени земеделци”, ССД. Тук големият въпрос е дали зад “Новото време” стои реално действащ национален политически субект, или става въпрос за формална регистрация. За сведение - кандидат на “Новото време” за кмет на Бяла Слатина е небезивестният Ценко Чоков.

При тези обстоятелства можем да направим извода, че няма политическо противоречие кандидатът на едната от големите партии, който стигне до балотаж, да бъде подкрепен от другата партия, защото кандидатите не са ярко изразени политически представители.

За разлика от последните два вота, водач на листата на “Новото време” е самият Тодор Попов. Според кандидат-съветници от тази листа това станало по тяхно настояване, защото се смята, че неговото водачество ще “прелее” доверие към тях и това ще доведе до повече съветници в бъдещия местен парламент. Според критиците му водачеството в листата е ясна заявка на Попов за участие в преговорите по създаване на ново мнозинство, което да “замете” пораженията от управлението му при загуба на мажоритарния вот. Втори в листата е Хари Харалампиев, който бе председател на общинския съвет в мандатите на Попов. Трети в листата е д-р Никола Пенчев, бивш функционер на СДС, явявал се на предварителни избори с д-р Иван Колчаков за кандидат-кмет на Пазарджик. Зевзеци в града се шегуват, че общата възраст на първите трима в листата е на около 200 г. Четвъртата - Рени Камберова, и петият - Александър Иванов, са близки до кмета. Прави впечатление присъствието на хора, които през отминалия мандат бяха избрани като съветници от други партии, като особено интересно е присъствието на бившия областен от квотата на ДПС – Иван Йорданов.

Водач на листата с кандидати за общински съветници на ГЕРБ е инж. Иван Панайотов. Втори е областният координатор Найден Шопов, трети е общинският председател Илиян Вулянов. Листата с кандидати е широко отворена за гражданската квота. В нея са Малина Консулова – Златева, бившият областен от СДС Даниел Мирчев, началникът на местния образователен инспекторат Валя Кайтазова, журналистът Валентин Ненков и един от най-активните критици на управлението на Попов - Евтим Янев. Листата излъчва солидност и експертиза, а присъствието на знакови фигури от гражданската квота издава намерението на ГЕРБ за отваряне към гражданското общество и търсене на избиратели от периферията.

Присъствието на 6 жени в първите 11 кандидати от листата на БСП прави голямо впечатление. Водач е лидерът на общинската структура Лиляна Мърхова, втори е кандидат-кметът Благо Солов.

Изборите на 27 октомври в Пазарджик са с непредвидим резултат - по всичко личи, че битката за Пазарджик ще се проведе тук на терен, а не в някой софийски офис. Така от съществено значение за крайния резултат ще има предизборната кампания.

Кампанията на Тодор Попов с нищо не се различава от предишните 3. Прилично медийно присъствие, усилена работа на кметовете му в селата, програма с обещания за решаване на конкретни проблеми. Трудно за него ще бъде да предложи разумно обяснение защо проблемите, които обещава да реши, не са решени през 12-годишното му управление при наличния добър финансов ресурс. Традиционно Попов не влиза в полемика с другите кандидати, неглижира поставените от тях проблеми. Този път тази тактика по-трудно би заработила, защото не само опонентите, но и гражданите все по-остро поставят редица въпроси, свързани с неговото управление, а най-наболелият е сериозната задлъжнялост на общината.

Иван Панайотов влезе в предизборната борба сравнително късно. С безупречна репутация и ерудиция, Панайотов би могъл с добре организирана кампания да преодолее началното изоставане от Попов. В арсенала си той има железен аргумент – ясен ангажимент от правителството към Пазарджик. Сериозна заявка за намеренията му е и обявеният нов обществен договор за добро управление, основан на нова философия и практика на управление - спазване на правилата, почтеност и прозрачност. Той има добра медийна кампания, което е реална предпоставка за достигането на идеите му до голям кръг от хора. Успехът му ще зависи от това как той и екипът ще се справят на терен сред хората.

Благо Солов обяви кандидатурата си два дни след Тодор Попов. Пред него предизвикателството ще бъде да мотивира и консолидира избирателите на БСП, от които в най-голяма степен зависи неговият резултат.

Едно е сигурно. На тези избори в Пазарджик има “нова ситуация”. Липсва изявен фаворит и сякаш най-накрая демокрацията може да пробие. Изходът ще бъде решен от това кое ще натежи при гласуването - дали навикът и пасивността, или желанието за промяна, очакванията за нещо ново и различно. Тези избори имат значение и изходът е в ръцете на пазарджиклии. А това вече е сериозна отговорност.

Стоян Стоянов повече от 22 г. се занимава с журналистика. Отразявал е предизборни кампании като радио- и телевизионен журналист. От 10 г. има собствен информационен сайт Pa1.bg. Работил е успешно в предизборни щабове на национални избори и на местните в Пазарджик.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Джок Полфрийман

Полфрийман: Джамбазки отново е подпийнал, в Брюксел ме покани Ирландия, не Христо Иванов

"Виж ти, колегата закононарушител май отново е подпийнал! Бях поканен от член на Европейския парламент от Ирландия, но след няколко питиета сигурно е трудно да се различи Ирландия от Христо Иванов. По отношение на затворите Джамбазки коментира от позицията на тежък конфликт на интереси, не само защото не е ангел

СНИМКА: Йордан Симеонов

Вижте как Борисов и Радев си стиснаха ръцете (Видео)

Премиерът Бойко Борисов отиде до президента Румен Радев, за да си стиснат ръцете. Двамата са на 30-годишнината на КНСБ. Въпреки обтегнатите им отношения през последните месеци, които ескалираха през последните дни, те стоят маса до маса на тържеството. В началото Радев не забеляза премиера, но след приятелско потупване по дланта прие жеста на

Красимир Ципов Кадър: БНТ

Красимир Ципов: Президентът да посочи къде вижда условия за служебен кабинет

Днешното заявление от страна на президента Румен Радев е контрапродуктивно. Това заяви пред БНТ бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. По думите му, такова създаване на ескалация не води до спазване на принципа на взаимодействие между властите. Дали премиерът знае какво прави ДАНС - отговорът е в

Почина бившият ни колега Петър Кънев

Почина бившият ни колега Петър Кънев

На 46 години почина Петър Кънев, който бе част от международния отдел на в. “24 часа” преди години. Като журналист написа много задълбочени научни статии и анализи. Преподаваше в Американския университет в Благоевград, работи и в списание “Обекти”. Поклонението е във вторник, от 12 ч, в черквата срещу румънското посолство. Светла му памет

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отбелязват заедно 30-годишнината на КНСБ СНИМКИ: Йордан Симеонов

Борисов и Радев заедно на рождения ден на КНСБ (Снимки)

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отбелязват заедно 30-годишнината на КНСБ. Въпреки обтегнатите им отношения през последните месеци, които ескалираха през последните дни, те стоят маса до маса на тържеството. На събитието в зала 3 на НДК са и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев

ВМА: Завърналите се от Китай студенти нямат коронавирус

ВМА: Завърналите се от Китай студенти нямат коронавирус

Двамата български студенти, които в началото на февруари бяха транспортирани от Китай и настанени във Военномедицинска академия (ВМА), са изписани, информират от лечебното заведение във връзка с постъпили множество запитвания от медии. Резултатите от направените им входящи и изходящи тестове за новия коронавирус са отрицателни

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Корицата на книгата

Нови документи за Васил Левски

Там е и снимката, използвана за издирването му В края на 2018 г. в Османския архив в Истанбул са открити неизвестни документи, съдържащи информация за следствието срещу участниците в Арабаконашкия обир и издирването на Васил Левски. Те са публикувани в “Известия на държавните архиви” - кн.115-116, а вече и в самостоятелно издание “Нови документи

Васил Божков

Изпратиха до ОАЕ искането за екстрадиция на Васил Божков

Министерството на правосъдието изпрати на 15 февруари до българското посолство в Обединените арабски емирства (ОАЕ) полученото искане на главния прокурор за екстрадицията на Васил Божков и приложените към него документи, преведени на арабски език, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство. Писмото на министър Данаил Кирилов до министъра на

Белгийска фирма осъди ВАС да ѝ плати близо 1 млн. лв., от съда ще обжалват (Обновена)

Белгийска фирма осъди ВАС да ѝ плати близо 1 млн. лв., от съда ще обжалват (Обновена)

Върховният административен съд (ВАС) е осъден да плати 939 107 лв. на белгийска фирма, която води дело за обезщетение срещу него, тъй като твърди, че в разрез с правото на Европейския съюз той е отказал да ѝ признае право на данъчен кредит. Решението, с което ВАС е осъден да плати огромното обезщетение

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

Десислава Атанасова показа на президента зайчарник

Днешните нападки на президента Румен Радев срещу премиера Бойко Борисов предизвикаха различни реакции в социалните мрежи. "Демонстрация на функционална неграмотност и "осветено скривалище на скандали". Митко, разрешенията по Закона за СРС ги дава Съдът!" Това написа народната представителка Десислава Атанасова към снимка във фейсбук

КАДЪР: NOVA

Политолози в сблъсък в ефир за престрелките между Борисов и Радев

Това, което катализира реакцията на президента Радев, както и все по-изострящият се сблъсък с премиера, а и с главния прокурор, са записите, които излязоха, в които се говореше за държавна измяна. А в крайна сметка не излезе кой знае какво”. Така политологът Слави Василев коментира пред NOVA обвиненията

Досегашната и.д.  шефка на Стария Пловдив Рая Маринова връчи ключа на Богомил Грозев за общинския институт. Снимки: Авторът

Богомил Грозев: Ще докарам софиянци в Стария Пловдив (Обновена, снимки)

Новият шеф на архитектурния резерват поиска време и кредит на доверие от подчинените си Да направи всичко по силите си Старият Пловдив да се върне там, където му е мястото - най-голямото културно-историческо бижу у нас. Това бяха първите думи на новоизбрания директор на архитектурния резерват Богомил Грозев

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber