Ще има битка за Пазарджик, настоящите избори “реанимират” партиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7700410 Ще има битка за Пазарджик, настоящите избори “реанимират” партиите Ще има битка за Пазарджик, настоящите избори “реанимират” партиите www.24chasa.bg

Много интересни са тези местни избори за анализаторите, които от години следят процесите в Пазарджик. За първи път от 12 г. изборите изглеждат непредвидими.

ГЕРБ залага на инж. Иван Панайотов. Допреди два месеца той бе шеф на пожарникарите в областта и деполитизиран. През целия си живот Панайотов е бил на държавна работа и от биографията му даже и най-големите му зложелатели не могат да извадят тъмни сделки, сигнали за корупция, нечестно и укоримо поведение.

През всичките години на съществуването на партия ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов не е идвал в Пазарджик по време на предизборна кампания за местни избори.

Ситуацията сега е коренно различна. За последните два месеца премиерът Борисов идва 3 пъти в Пазарджик. Последния път събра местния актив на партията и заяви недвусмислено очакванията си за изборите на 27 октомври. По неофициална информация лично той е пратил в града изборен екип за кампанията. Очаква се премиерът да дойде в Пазарджик за четвърти път в подкрепа на кандидата на ГЕРБ.

На тези избори БСП и още няколко малки политически субекти подкрепиха кандидатурата на бизнесмена Благо Солов. Не може да не направи впечатление присъствието в една коалиция на БСП и НФСБ, които са не просто в ролята на опозиция и управляващи на национално ниво, но и с доста различни ценностни и идеологически възгледи.

При Тодор Попов ситуацията е най-интересна. Той е кандидат на “Новото време” - местна коалиция, в която влизат още ВМРО-БНД, “Обединени земеделци”, ССД. Тук големият въпрос е дали зад “Новото време” стои реално действащ национален политически субект, или става въпрос за формална регистрация. За сведение - кандидат на “Новото време” за кмет на Бяла Слатина е небезивестният Ценко Чоков.

При тези обстоятелства можем да направим извода, че няма политическо противоречие кандидатът на едната от големите партии, който стигне до балотаж, да бъде подкрепен от другата партия, защото кандидатите не са ярко изразени политически представители.

За разлика от последните два вота, водач на листата на “Новото време” е самият Тодор Попов. Според кандидат-съветници от тази листа това станало по тяхно настояване, защото се смята, че неговото водачество ще “прелее” доверие към тях и това ще доведе до повече съветници в бъдещия местен парламент. Според критиците му водачеството в листата е ясна заявка на Попов за участие в преговорите по създаване на ново мнозинство, което да “замете” пораженията от управлението му при загуба на мажоритарния вот. Втори в листата е Хари Харалампиев, който бе председател на общинския съвет в мандатите на Попов. Трети в листата е д-р Никола Пенчев, бивш функционер на СДС, явявал се на предварителни избори с д-р Иван Колчаков за кандидат-кмет на Пазарджик. Зевзеци в града се шегуват, че общата възраст на първите трима в листата е на около 200 г. Четвъртата - Рени Камберова, и петият - Александър Иванов, са близки до кмета. Прави впечатление присъствието на хора, които през отминалия мандат бяха избрани като съветници от други партии, като особено интересно е присъствието на бившия областен от квотата на ДПС – Иван Йорданов.

Водач на листата с кандидати за общински съветници на ГЕРБ е инж. Иван Панайотов. Втори е областният координатор Найден Шопов, трети е общинският председател Илиян Вулянов. Листата с кандидати е широко отворена за гражданската квота. В нея са Малина Консулова – Златева, бившият областен от СДС Даниел Мирчев, началникът на местния образователен инспекторат Валя Кайтазова, журналистът Валентин Ненков и един от най-активните критици на управлението на Попов - Евтим Янев. Листата излъчва солидност и експертиза, а присъствието на знакови фигури от гражданската квота издава намерението на ГЕРБ за отваряне към гражданското общество и търсене на избиратели от периферията.

Присъствието на 6 жени в първите 11 кандидати от листата на БСП прави голямо впечатление. Водач е лидерът на общинската структура Лиляна Мърхова, втори е кандидат-кметът Благо Солов.

Изборите на 27 октомври в Пазарджик са с непредвидим резултат - по всичко личи, че битката за Пазарджик ще се проведе тук на терен, а не в някой софийски офис. Така от съществено значение за крайния резултат ще има предизборната кампания.

Кампанията на Тодор Попов с нищо не се различава от предишните 3. Прилично медийно присъствие, усилена работа на кметовете му в селата, програма с обещания за решаване на конкретни проблеми. Трудно за него ще бъде да предложи разумно обяснение защо проблемите, които обещава да реши, не са решени през 12-годишното му управление при наличния добър финансов ресурс. Традиционно Попов не влиза в полемика с другите кандидати, неглижира поставените от тях проблеми. Този път тази тактика по-трудно би заработила, защото не само опонентите, но и гражданите все по-остро поставят редица въпроси, свързани с неговото управление, а най-наболелият е сериозната задлъжнялост на общината.

Иван Панайотов влезе в предизборната борба сравнително късно. С безупречна репутация и ерудиция, Панайотов би могъл с добре организирана кампания да преодолее началното изоставане от Попов. В арсенала си той има железен аргумент – ясен ангажимент от правителството към Пазарджик. Сериозна заявка за намеренията му е и обявеният нов обществен договор за добро управление, основан на нова философия и практика на управление - спазване на правилата, почтеност и прозрачност. Той има добра медийна кампания, което е реална предпоставка за достигането на идеите му до голям кръг от хора. Успехът му ще зависи от това как той и екипът ще се справят на терен сред хората.

Благо Солов обяви кандидатурата си два дни след Тодор Попов. Пред него предизвикателството ще бъде да мотивира и консолидира избирателите на БСП, от които в най-голяма степен зависи неговият резултат.

Едно е сигурно. На тези избори в Пазарджик има “нова ситуация”. Липсва изявен фаворит и сякаш най-накрая демокрацията може да пробие. Изходът ще бъде решен от това кое ще натежи при гласуването - дали навикът и пасивността, или желанието за промяна, очакванията за нещо ново и различно. Тези избори имат значение и изходът е в ръцете на пазарджиклии. А това вече е сериозна отговорност.

Стоян Стоянов повече от 22 г. се занимава с журналистика. Отразявал е предизборни кампании като радио- и телевизионен журналист. От 10 г. има собствен информационен сайт Pa1.bg. Работил е успешно в предизборни щабове на национални избори и на местните в Пазарджик.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Лекарка откри трупа на Марин 2 месеца и половина след бягството му от психоболница

- 25-годишният наркозависим, който се лекувал в Раднево от шизофрения, си купил сладолед и хукнал - Майка му подозира, че е убит и захвърлен  - Прокуратурата твърди обаче, че няма видими следи от насилие -  Чака се съдебномедицинската експертиза 4 октомври, петък. В двора на психиатричната болница “Д-р Георги Кисьов” в Раднево една от

Средната пенсия за първи път минава 200 евро през 2020 година

Минималната пък става 233 лв. от юли Средната пенсия за първи път ще мине границата от 200 евро от 1 юли догодина. От тази дата тя ще бъде повишена с повече от 30 лева, като от сегашните 381 ще стане 413 лв. От 1 юли всички пенсии ще се вдигнат с 6,6%. Това е предвидено в проекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване

Случайно съвпадение - в деня на делото EVN бизнесменът Прокопиев отрича да е заплашван и благодари на Цацаров

l Заплахата е била устна l Възможно е да е свързана с проблемите около фирмата за споделено ползване на електромобили SPARK, в която издателят е съдружник с литовци   Случайно съвпадение, без връзка, е изявлението на бизнесмена Иво Прокопиев часове преди делото ЕVN, по което той е подсъдим. Така източници от МВР коментираха написаното от издателя

Отборът на Здравко Димитров - млади, известни и с опит

Бягат в един коридор с кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив С тях не може да има разнобой между голямата община и районите на града Те притежават опит в управлението, наясно са с проблемите в своите райони и знаят как да ги решат. Повечето от тях имат мандат зад гърба си, в който са реализирали проекти и са разработили нови

ВМА разширява трансплантационните си екипи

Три нови имена бяха закачени днес на символичното "Дърво на живота" във ВМА, създадено в памет на донорите. Това са трима души, дали през 2019 г. втори шанс за живот на пациенти във ВМА. Така болницата отбелязва Европейския ден на донорството, който е на 12 октомври. "По традиция, вече 12 години отдаваме нашата дълбока признателност към всички

Изобилие в регионалната преса през 2020 г.

Отново е модерно да се четат вестници Ако вестника го няма и онлайн, значи не съществува. Тази перифраза на знаменитото изречение, че ако те няма в медиите, не съществуваш, от години е максима и за печатните издания в България, не само по света. И това е така не само защото качествените вестници се превърнаха в своеобразни информационни онлайн

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Взривяват 76 мм снаряд, открит в столичния жк "Левски"

Военнослужещи от Сухопътните войски ще обезвредят невзривен боеприпас, открит в жилищен квартал в София, съобщиха от Министерство на отбраната. Специализираният екип от състава на 78-ми батальон за осигуряване – Горна Баня, с ръководител капитан Петър Трайков, беше задействан в 16.00 ч. днес за обезвреждане на силно корозирал метален предмет

Лозан Панов: България прекрачи границата по случая "Джок Полфрийман"

България прекрачи границата, отвъд която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целесъобразност. Умело манипулирани от обслужващи задкулисни интереси медии, българските граждани изглежда, че с готовност биха се лишили от правата и свободите си в името на отмъщението за „пролятата българска кръв“

Кръв беляза английската инвазия по "Витошка", летят столове и чаши (Снимки)

Сериозни полицейски сили навлязоха сред привържениците на Англия, за да въдворят ред. Столове и пластмасови чаши с бира прелетяха сред феновете, няколко сдърпвания и вербални обиди белязаха последните минути на булевард „Витоша”, в зоната около фонтана. В близост до пресечката с  ул. "Парчевич" феновете на английския национален отбор създадоха

В Бургас Димитър Николов на крачка от четвърти мандат

Дори претендентите за поста му не оспорват постигнатото при 12-те години управление на сегашния кмет - градът стана европейски не само като визия, но и като качество на живот Опозиционните партии се надяват на балотаж, но едва ли ще се стигне дотам Интригата в морския град е кой колко съветници ще вкара В разгара на предизборната кампания

Каракачанов: Няма придвижване на маси към българската граница (Обновена)

Няма придвижване на маси към българската граница, както от турска, така и от гръцка територия. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос на журналисти в Долна Митрополия след церемонията по въвеждане на новия тренажор за "Пилатус" в учебната военновъздушна база, съобщи БТА.

Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Университетите и училищата са ключовите звена в триъгълника на знанието: образование, изследвания и иновации. Водещи програми като Хоризонт 2020, Еразъм +, Творческа Европа, Европейския корпус за солидарност, DiscoverEU формират едно цяло. За да може обаче да работи ефективно този триъгълник на знанието ще е необходимо да бъдат създадени и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber