Чиновник от военното министерство, политици и пастори организирали истерията с децата: Слухът се прехвърли към гетата в Пазарджик и Пещера

https://www.24chasa.bg/novini/article/7700389 Чиновник от военното министерство, политици и пастори организирали истерията с децата: Слухът се прехвърли към гетата в Пазарджик и Пещера Чиновник от военното министерство, политици и пастори организирали истерията с децата: Слухът се прехвърли към гетата в Пазарджик и Пещера www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов и заместникът му Томислав Дончев опитаха на заседанието на правителството в сряда да успокоят ромите. СНИМКА: Йордан Симeонов

Атаката е подготвяна от месеци, има и външна намеса

Паниката в Сливен май запалена от майка, посетена от социални заради развод, никой обаче не е искал да ѝ отнема децата

Служител от пресцентъра на Министерството на отбраната, политици и евангелистки пастори стоят зад организацията на истерията с циганските деца в Сливен, Карнобат, Сунгурларе и Ямбол в понеделник.

Тогава заради слух в гетата, че децата им ще бъдат взети от социални работници от училище и вкарани в интернати, защото не са припознати от бащите, стотици родители панически опразниха училищата. Само в едно от засегнатите сливенски училища бяха отведени панически 550 деца.

Участието на служител от Министерството на отбраната, политици и пастори в организацията бе обявено от вицепремиера Томислав Дончев. Той не пожела да каже имена на замесени, защото все още тече разследване на прокуратурата.

“Разговарях с вицепремиера Красимир Каракачанов. Ще вземе мерки. За съжаление, това не е единственият публичен служител, което е абсолютно недопустимо”, обясни Дончев след заседанието на правителството в сряда. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък се ангажира да провери какво е участието на неговия служител и едва тогава да вземе мерки. От думите му стана ясно, че същият е водил кампания и срещу Истанбулската конвенция.

Става въпрос

за шефа на

пресцентъра на

МО Александър

Урумов,

обясни Каракачанов вечерта пред БНТ. Вицепремиерът го попитал дали е участвал в организацията и Урумов отрекъл. Каракачанов обаче щял да продължи с проверката.

Масовата истерия между ромите в Сливен е добре организирана и е пикът на течаща от няколко месеца умело режисирана и програмирана кампания, заяви още Томислав Дончев. В организацията има както вътрешни, така и външни фактори, допълни той. Според информация на “24 часа” службите проверяват дали зад паникьосването на ромите в Сливен не стои всъщност

хибридна атака

от страна на

Русия

Самият Дончев пък посочи като политически лица, замесени в истерията, малък коалиционен партньор на БСП в няколко общини.

Разпространението на лъжлива информация е вървяло както през социални мрежи, така и чрез пускане на слухове в кварталите. В Югоизточна България са участвали и евангелистки пастори, категоричен бе вицепремиерът Дончев.

Целта на кампанията е да разделя обществото и да всява несигурност, категоричен бе Дончев.

“Никой не може да отнеме дете, защото родителите нямат кола, пушат цигари или не са в брак”, заяви още вицепремиерът.

Слуховете в циганските гета за отнемане на деца се пускат от началото на учебната година, обясни пък министърът на образованието Красимир Вълчев. Досега обаче не се е стигало до такава масова истерия, каквато се е получила в началото на седмицата в югоизточна България.

Масовата истерия сред циганите бе тема и на коментар от страна на премиера Бойко Борисов в началото на заседанието на правителството в сряда.

“Да помоля за съдействие медиите за тези не жълти, не кафяви лъжливи новини, в които се говори за децата на хората, живеещи чужбина, не знам чие съзнание това го роди.

Как може да се

протестира срещу

стратегия, която

я няма?

Как може да се тиражира, че норвежците са дали пари, за да им изнасяме деца? Това нормално човешко съзнание не може да го измисли, не мога да допусна, че човек може да се върже на подобна лъжа”, каза министър-председателят.

“Норвежката програма се занимава с чистотата на въздуха и купуване на екоавтобуси, над 15 години работи. Единственото, за което говорим и няма да се откажем, е домашното насилие срещу деца, има и сексуално, за съжаление. Деца, които на бунището се разхождат зимата голи и боси. Трябва ли да бъде оставено да умре там, или да израсне като инвалид? Кое е лошото? Кой нормален човек е против това? Държавата щяла да им вземе децата, да ги натовари на влак и да ги изнася. Как може въобще да им мине през акъла?”, каза още Борисов.

Той нарече паниката, всята сред циганите, чудовищна лъжа.

От сряда с помощта на учителите и ромските медиатори положението в Сливен се успокоява и около 50-60% от учениците от ромския квартал са били на училище, разказа образователният министър Вълчев.

Пускането на такива слухове разрушава доверието между родителите и учителите, а именно благодарение на него успяхме да върнем толкова много деца обратно в класните стаи, допълни той.

Министърът е наредил и на отведените от родителите им в понеделник деца

да не бъдат

писани

неизвинени

отсъствия

Така семействата няма да загубят правото си на помощи за месеца заради това, че децата им не са били на училище.

И вчера продължиха разговорите на социални работници и учители с родители в квартал “Надежда”, които убеждават хората, че новините за отнети от семействата им деца са фалшиви и че в България няма как държавата да взема децата на хората, за да ги настани в интернати.

Въпреки това все още има родители, които не пускат децата си на училище, подплашени от слуховете за отнети цигански деца. Дори в сливенския квартал "Надежда" се говори, че в събота там ще има протест на местните срещу Националната стратегия за детето, за която властите уверяват, че не съществува.

Във вторник от областната управа на Сливен бе разпространено прессъобщение, според което били събрани данни, че напрежението в понеделник било провокирано от майка, която живее в южния край на циганския кв. “Надежда”. Нейният дом бил посетен от социални работници във връзка с раздялата със съпруга ѝ. Целта на посещението обаче не е била да се отнемат децата ѝ, а да се установи намясто какви са условията за отглеждането им.

“Нямаме отсъстващи деца днес, психозата отмина. Наши преподаватели разговаряха с родители. Повечето споделили, че били наплашени от фейсбук, слухът се предавал и от уста на уста", казаха от ръководството на СУ “Хр.Ботев” в Карнобат.

Слухът се прехвърли към гетата в Пазарджик и Пещера

Психозата, че държавата ще им вземе децата, се прехвърли в сряда към циганските гета в Пазарджик и Пещера.

Родители от ромски произход от двата града не са пуснали децата си на училище и детска градина, след като слухът, че социални работници ще отнемат отрочетата им, достигна региона.

В Пазарджик отсъстват деца от градината в ромския квартал “Изток” и основното училище “Св. св. Кирил и Методий”. Отсъстващите са сравнително малко и не се е създавала психоза, както в Сливен, съобщиха за “24часа” учителки, изрично пожелали анонимност.

Подобни са нещата и в ромските квартали на Пещера.

Няколко семейства в ромския квартал на Пазарджик са получили клип на мобилните си телефони, на който се виждало как социални отнемат децата на майка от ромски произход. Други са чули слухове, които се разпространяват из махалите.

Говорителт на полицията Мирослав Стоянов съобщи, че нямат официални сигнали за проблеми в училищата в ромските квартали, но по указания издирват разпространителите на слухове, които могат да доведат до психоза в ромските общностти на региона.

“Безспорно ромските семейства имат някаква нагласа, че социални работници могат да им отнемат децата, но тук, при нас, те предпочитат децата им да са в класните стаи или в детските градини, защото смятат, че там са в по-защитена среда, отколкото в домовете им. Учители, директори и ромски медиатори работят отдавна, а през последните дни по-усилено с ромските семейства и е обяснено на хората, че тези неверни слухове са вредни за децата им”, каза пък шефката на инспектората във Варна столица Венцеслава Генова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Извадиха удавник от река Марица, потънал преди 10 дни

42-годишен мъж който преди 10-ина дни изчезна във водите на река Марица, е изваден от там. От полицията потвърдиха информацията. Въпросният мъж е бил на реката заедно с 15-годишен и друг по-възрастен от него, когато е влязъл в Марица. Тримата са употребили алкохол и ксанакс, които бяха намерени от служителите на реда.

Ученик от Пловдив в топ 5 на Масачузетския технологичен институт

- Димитър Чакъров впечатлил професори с математически проект - Мечтата му е да намери отговор на една от седемте нерешени задачи на хилядолетието Абитуриентът от математическата гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив Димитър Чакъров е сред петимата ученици от цял свят, отличени за научен проект от Масачузетския технологичен институт (MIT) в

Нов парк и храм-паметник на загиналите в Първата световна война изграждат в район "Оборище"

Обявен е конкурс за мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк, каза Фандъкова „Готови сме с проекта за изграждане на нов парк и храм-паметник за загиналите войни в Първата световна война в район „Оборище“. Това е идея, по която започнахме работа преди година и половина заедно с ген

Румен Радев: Само свободните медии помагат на демокрацията

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията. Това заяви президентът Румен Радев на среща с генералния директор на „Дойче веле“ Петер Лимбург, който е на посещение в България. В срещата на „Дондуков“ 2 участва и посланикът на Германия у нас

Калоян Паргов: Столична община се държи като опонент на строителния бранш. Това трябва да се промени

Участниците в срещата се обединиха около това, че бъдещето на строителството е в цифровизацията на процеса - от заданието до последния етап Строителните проекти в София ще бъдат провал, докато Столична община се държи като опонент на строителния бранш. Това отношение трябва да се промени. Това каза лидерът на БСП – София и водач на листата за

Полиция, жандармерия и ГДБОП влязоха във футболната ни централа в Бояна

Засилено полицейско присъствие има пред Националната футболна база в Бояна, съобщи репортер на NOVA за GONG.BG. Около 50-60 служители на реда са влезли в базата, а към този момент няма информация защо са вътре. Час по-рано шефът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка след призива на премиера Бойко Борисов да се оттегли от поста заради расисткия

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Адвокатът на Полфрийман: Обискират вещите на Джок, за да конфискуват паспорта му

По последна информация МВР не пуска Джок, а му прави обиск на вещите, за да му конфискува паспорта, написа адвокатът на австралиеца Калин Ангелов във Фейсбук преди минути.  По-рано днес австралийски дипломати влязоха в центъра за чужденци в Бусманци, където от 20 септември е Полфрийман. Предполага се, че те са му занесли документите

Изпратиха 39-ия ни военен контингент за Афганистан

„Сертификацията, през която преминахте само преди дни, показа, че сте подготвени за изпълнение на задачите, с които ще бъдете натоварени в Афганистан. Предстои по-трудното – да дадете категорична изява на силния си характер, да демонстрирате високия си боен дух, воинска дисциплина и професионализъм.

АТАКА: БНТ нарушава законите. ЦИК да спре "Референдум"

АТАКА иска от ЦИК да отмени предаването "Референдум", което трябва да се излъчи на 15 октомври по БНТ. Причината е, че националната телевизия нарушава задълженията си по Изборния кодекс (ИК), Закона за радио и телевизия и Споразумението за отразяване, което е сключила с партиите и коалициите. АТАКА посочва, че обществената телевизия нарушава чл

Изявлението на Лозан Панов по делото "Полфрийман" нажежи страстите във ВСС

Шефът на ВКС напусна, когато Боян Магдалинчев повдигна въпроса за обръщението му  Изявлението на председателя на ВКС Лозан Панов, че съдиите трябва да побързат по делото "Полфрийман", а вътрешният министър да изпълни определението на апелативния съд, нажежи страстите в съдийската колегия на ВСС. След края на заседанието представляващият съвета

Нинова в Ямбол: Правене на бизнес без подкупи е възможно

Образованието и икономиката трябва да вървят ръка за ръка и да се планират заедно стратегически Лидерът на БСП Корнелия Нинова, кандидатът за кмет на Ямбол от „БСП за България” Катя Георгиева, заместник – председателят на НС Кристиан Вигенин и народният представител от левицата Петър Кънев се срещнаха с представители на бизнеса в Ямбол.

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне утре, 16 октомври, с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен, който е на официално посещение у нас. Във фокуса на разговора им ще са традиционно добрите и приятелски двустранни отношения, както и възможностите за тяхното активизиране в сферата на икономическото, научното и техническото сътрудничество

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber