Скопие блокира инвестиция на "Полиграфснаб" за 1 милион евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7697667 Скопие блокира инвестиция на "Полиграфснаб" за 1 милион евро Скопие блокира инвестиция на "Полиграфснаб" за 1 милион евро www.24chasa.bg
Незаконната сграда в имота на българската компания.

Българската компания “Лито Балкан” е отстранена от търг на образователното министерство на Северна Македония, въпреки че е дала оферта с най-ниска цена за учебници и тетрадки

Може ли да купиш имот, но да не ти позволяват да го ползваш, с което да се блокира инвестицията за 1 млн. евро и да се трупат загуби от няколко хиляди евро само за броени месеци?

Оказва се, че това е напълно възможно, но само в Република Северна Македония. Точно това се случва с българска фирма. При това в период на процедура по стартиране на преговори за приобщаване на Северна Македония към Европейския съюз. Очевидно освен с историята югозападната ни съседка започна да си играе и с бизнеса на българските компании.

През 2012 г. германската ВАЦ се изтегля от страната, а печатарският и издателският бизнес се поема от местни фирми, които фалират.

Компанията, която държи печатницата, е “Графически център” ДООЕЛ - Скопие. Към българската компания “Полиграфснаб” АД са натрупани сериозни дългове от около 180 000 евро за хартия и консумативи, кредитор е и Българската агенция за експортно застраховане, която също

попада в

капана на

несъстоятелността

и не може да си

получи парите си

Чрез регистрираното в Северна Македония дружество “Полиграфснаб” ДООЕЛ българската компания купува обаче част от печатницата през февруари тази година.

Но в купеното хале се намира печатарска машина, която не е изнесена, и поделението на българската компания не може физически да вкара и монтира свои машини и да започне работа. Това е посочено и в становище на вещото лице на съда Кире Костов.

Цанко Комаров - председател на съвета на директорите на “Полиграфснаб”, казва, че фирмата в несъстоятелност “Графичен център” и Стопанска банка – Скопие, неоснователно и целенасочено задържат въпросните машини, оборудване и незаконни постройки в техните имоти.

На 18 юни 2019 г. с иск до Скопския съд “Полиграфснаб” ДООЕЛ настоява да се наложи предварителна възбрана за продажба на въпросните имоти, машини и оборудване, собственост на “Графически център”, в полза на Стопанска банка - Скопие, за да обезпечи покриването на нанесените щети. Съдът обаче целенасочено протака произнасянето си, което дава възможност на Стопанска банка да прехвърли на свое име имотите и машините от “Графически център”.

“Вместо да наложи възбрана и да се стартира делото, с което искаме да ни се покрият

щети в размер

на 31 717 евро

за периода от 27

февруари до

31 юли 2019 г.

за незаконно

узурпиране

на имотите ни,

съдът се допитва до ответните страни. Така им дава възможност и комфорт да си продадат имотите и машините и най-накрая на 16 септември 2019 г. отхвърля искането ни като неоснователно и ни праща да се жалим в апелативния съд на Скопие, което вече сме направили”, обясни Комаров пред “24 часа”. И поясни, че не могат да демонтират машините в купения от тях имот, тъй като синдикът на печатницата, назначен от съда, пък ги заплашва с наказателна отговорност съгласно практиката на местния закон.

Очевидно такава участ очаква чуждестранните инвеститори, дръзнали да насочат свои инвестиции в югозападната ни съседка и няма сила, която да противодейства на този произвол.

В имота на българската компания се оказва, че има и незаконна постройка с монтирана в нея машина, която е на “Графически център”. На 31 януари 2019 г. от община Карпош уведомяват “Полиграфснаб”, че е отхвърлена молбата на печатница “Графически център” да се узакони въпросната постройка. Тук обаче чуждестранният инвеститор се натъква на друго безумие. Само с едно искане на синдика съгласно правилата на Закона за несъстоятелност местният съд издава решение за узаконяване на въпросното хале от 616 кв. м, въпреки че се намира на собствената земя на “Полиграфснаб” ДООЕЛ. Това става ясно от доклад на синдика. Очевидно за съдебната власт в Северна Македония подобен прецедент, който трудно може да се случи в друга държава, не е притеснителен.

“Още

в началото на

годината сме

настоявали да

се разруши

тази постройка

В същото време до момента сме принудени да плащаме и тока на тази постройка, и захранването на машината, монтирана в халето, тъй като са закачени незаконно на нашия електромер. От местния ЕВН отказват да ни съдействат, тъй като било вътрешен за страните проблем, въпреки че те са я включили преди години. Всякакви опити да префактурираме стойността на тока на дружеството в несъстоятелност удрят на камък”, казва Комаров. Очакваме в най-скоро време заинетерсованите местни лица със съдействието на съда да започнат офанзива със силово навлизане в имотите ни и нанасянето на допълнителни щети по стени и конструкции с цел да осигурят продажбата на оборудването си – прегради и заключени врати не ги плашат, добавя той.

Според протокол на вещото лице на съда от цялата история щетите за българската фирма за 4 месеца са в размер на 31 717 евро, които продължават да се трупат и нарастват.

Инвестицията на българската компания е над 1 млн. евро.

В търг за печатане на учебници и тетрадки, обявен от северномакедонското министерство на образованието и науката, участва друга българска фирма - “Лито Балкан” АД. От протокол от отваряне на офертите от 28 август се вижда, че по 4 позиции българската компания дава най-добрите цени, в пъти по-ниски от останалите.

Българите обаче са отстранени, но без да бъдат уведомени за това. В момента компанията готви жалба до местния съд.

“Това е пример

за безконтролно,

неоснователно и

преднамерено

действие за

отстраняването

на български

фирми

в местни търгове и държавни поръчки, а също и как се облагодетелстват местни фирми. Държим българската държава да изпрати съответните ноти до северномакедонското правителство за разследване”, коментира Комаров. Той обаче не е оптимист по отношение на крайния резултат, тъй като става дума за българска фирма. Такива случаи на местен произвол не са епизодична практика, като интересите на определени местни фирми и лица са трайно обвързани с местните съдилища и държавните институции.

Самият Комаров заявява обаче, че много от самите македонци тайно се надяват правдата и законът все пак да възтържествуват и приветстват усилията на ЕС и правителството на Северна Македония за диалог и стремеж към промяна.

“24 часа” изпрати запитване до българското Министерство на икономиката дали това са частни случаи, или принципно отношение към българските фирми в Северна Македония. Предоставихме и документи по случаите с “Полиграфснаб” и “Лито Балкан”. От министерството заявиха, че започват проверка. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Повече “малус”, по-малко “бонус”? А защо не обратното (Видео)

Повече “малус”, по-малко “бонус”? А защо не обратното (Видео)

Преобръщането зависи от всеки, който е на пътя От 2021 г. всеки, който шофира или има кола, става ученик. В “бонус-малус” класове. Ще ни изпитват застрахователите и КАТ. А наградата или наказанието - по-евтина или по-скъпа полица “Гражданска отговорност”. Дългоочакваната наредба за нея най-накрая бе обявена за обществено обсъждане

Хърбърт Диес Снимка: Ройтерс

ЕС иска VW да се отдръпне от Турция

След влизането на турски войски в Сирия VW забавя окончателното решение за нов завод в Турция, предаде германската телевизия N-TV. Обаче в Анкара все още се надяват, че концернът ще реши в полза на Турция. Еврокомисията обаче откри причини, поради които VW трябва да стои настрани от инвестициите за милиарди долари в Турция

Караниколов: България е подобрила позицията си по "свобода на икономиката"с 11 места

Караниколов: България е подобрила позицията си по "свобода на икономиката"с 11 места

Само за тази календарна година България с 11 места е подобрила позицията си по "свобода на икономиката" и с 11 позиции - мястото си по "дигитализация на българската икономика". Този ефект от европейските средства по линия на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" /ОПИК/ отчете по време на парламентарния контрол министърът на

СНИМКА: bulgarian.cri.cn.

Китай ускорява интелигентното събиране на пътни такси

Китай завърши модернизацията на съоръженията за електронно събиране на пътни такси по магистралите и навлезе в решаващ етап от премахването на пунктовете за плащане на тол такси между провинциите. Популяризирането на електронното събиране на такси ще намали разходите за емисии и логистика, съобщава bulgarian.cri.cn

СНИМКА: Pixabay

Технологичният път към "по-зелените" градове минава през включването на гражданите

Високотехнологичните решения за превръщането на градовете в по-екологично чисти места вече съществуват - от местните мрежи на чиста енергия до центрове за електрически транспорт и т.нар. умни сгради. Достатъчно бързото им разпространение и прилагане, за да се намалят климатичните промени, обаче е предизвикателство

iCard Visa Infinite може да управлява свободното ни време.

С банкова карта вече може да управляваме нe само парите, но и свободното си време

Истинско ВИП отношение може да получи всеки само чрез една дебитна карта. Тя може да помогне не само с управление на парите, но и на времето и преживяванията ни. Личен асистент 24 часа в денонощието, застраховка при пътуване и специални оферти получава всеки собственик на карта Visa Infinite. В България тя се предлага само от една банка от

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, Снимки: Десислава Кулелиева

Херо Мустафа: До 3 г. България може да е най- привлекателната дестинация за американските компании в региона

След 3 г. България може да е най-привлекателната дестинация за американските компании в региона, ако постигне върховенство на закона и се пребори с корупцията. Това прогнозира американската посланичка на САЩ у нас Херо Мустафа по време на бизнес закуска с Американската търговска камара в петък сутринта

СНИМКА: Pixabay

Бившата "Майнл" отново е банка

Изненадващ обрат в случая с "Англо аустриан банк" (Anglo Austrian Bank), чието име до неотдавна беше "Майнл банк" (Meinl Bank), на която Европейската централна банка (ЕЦБ) отне лиценза миналата седмица. Вчера Съдът на Европейския съюз отмени временно решението на ЕЦБ до окончателно решаване на случая

От ляво надясно: Франческо Куаранта, вицепрезидент продажби, маркетинг и управление на продуктите на Massey Ferguson, Станчо Станчев, Елисавета Маркова и Иван Масларов, съдружници и управители на Варекс, Тиери Лот, вицепрезидент и изпълнителен директор на Massey Ferguson

Надеждното партньорство и доверието са основата на успехите в земеделието

Успешна дистрибуция на земеделска техника у нас – ВАРЕКС ВАРЕКС ООД е фирма добре позната на пазара на земеделска техника у нас и с дългогодишна история. Основана в далечната 1993 г. фирмата получи нов импулс за развитие през 2008 г, придобивайки правата за марката CHALLENGER на корпорацията AGCO. През следващото десетилетие до края на 2017 г

Екатерина Захариева СНИМКА: Архив

Екатерина Захариева: Срещата на Борисов с Тръмп е важна заради енергийната сигурност

Енергийната сигурност и икономическото сътруднчество ще са най-важните теми от посещението на премиера Бойко Борисов при президента на САЩ Доналд Тръмп в понеделник. Това обясни вицепремиерката Екатерина Захариева пред сутрешния блок на Нова телевизия. Ще бъде потърсена и подкрепата на САЩ за това България да започне преговори за членство в

"Комерсант": Русия може да измести Япония
като доставчик на електронни компоненти за Южна Корея

"Комерсант": Русия може да измести Япония като доставчик на електронни компоненти за Южна Корея

Конфликтът между Япония и Южна Корея ще бъде спечелен от Русия, заявява руският в. "Комерсант". Япония и Южна Корея спират сътрудничеството си в сигурността чрез размяна на разузнавателни данни - съответното споразумение изтича днес. Опитите на САЩ да решат конфликта между двете страни съюзнички удариха на камък - Сеул предупреди

Сайтът на "24 часа" вече е най-големият в България

Сайтът на "24 часа" вече е най-големият в България

Досега десктоп и мобилният сайтове на "24 часа" бяха номер едно сред новинарските, сега изпреварват всички Сайтът на "24 часа" (24chasa.bg) вече е най-големият интернет портал в България, показват данните на метричната система Gemius за октомври. До миналия месец десктоп версията на сайта и мобилната му версия също бяха номер едно

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber