Скопие блокира инвестиция на "Полиграфснаб" за 1 милион евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7697667 Скопие блокира инвестиция на "Полиграфснаб" за 1 милион евро Скопие блокира инвестиция на "Полиграфснаб" за 1 милион евро www.24chasa.bg
Незаконната сграда в имота на българската компания.

Българската компания “Лито Балкан” е отстранена от търг на образователното министерство на Северна Македония, въпреки че е дала оферта с най-ниска цена за учебници и тетрадки

Може ли да купиш имот, но да не ти позволяват да го ползваш, с което да се блокира инвестицията за 1 млн. евро и да се трупат загуби от няколко хиляди евро само за броени месеци?

Оказва се, че това е напълно възможно, но само в Република Северна Македония. Точно това се случва с българска фирма. При това в период на процедура по стартиране на преговори за приобщаване на Северна Македония към Европейския съюз. Очевидно освен с историята югозападната ни съседка започна да си играе и с бизнеса на българските компании.

През 2012 г. германската ВАЦ се изтегля от страната, а печатарският и издателският бизнес се поема от местни фирми, които фалират.

Компанията, която държи печатницата, е “Графически център” ДООЕЛ - Скопие. Към българската компания “Полиграфснаб” АД са натрупани сериозни дългове от около 180 000 евро за хартия и консумативи, кредитор е и Българската агенция за експортно застраховане, която също

попада в

капана на

несъстоятелността

и не може да си

получи парите си

Чрез регистрираното в Северна Македония дружество “Полиграфснаб” ДООЕЛ българската компания купува обаче част от печатницата през февруари тази година.

Но в купеното хале се намира печатарска машина, която не е изнесена, и поделението на българската компания не може физически да вкара и монтира свои машини и да започне работа. Това е посочено и в становище на вещото лице на съда Кире Костов.

Цанко Комаров - председател на съвета на директорите на “Полиграфснаб”, казва, че фирмата в несъстоятелност “Графичен център” и Стопанска банка – Скопие, неоснователно и целенасочено задържат въпросните машини, оборудване и незаконни постройки в техните имоти.

На 18 юни 2019 г. с иск до Скопския съд “Полиграфснаб” ДООЕЛ настоява да се наложи предварителна възбрана за продажба на въпросните имоти, машини и оборудване, собственост на “Графически център”, в полза на Стопанска банка - Скопие, за да обезпечи покриването на нанесените щети. Съдът обаче целенасочено протака произнасянето си, което дава възможност на Стопанска банка да прехвърли на свое име имотите и машините от “Графически център”.

“Вместо да наложи възбрана и да се стартира делото, с което искаме да ни се покрият

щети в размер

на 31 717 евро

за периода от 27

февруари до

31 юли 2019 г.

за незаконно

узурпиране

на имотите ни,

съдът се допитва до ответните страни. Така им дава възможност и комфорт да си продадат имотите и машините и най-накрая на 16 септември 2019 г. отхвърля искането ни като неоснователно и ни праща да се жалим в апелативния съд на Скопие, което вече сме направили”, обясни Комаров пред “24 часа”. И поясни, че не могат да демонтират машините в купения от тях имот, тъй като синдикът на печатницата, назначен от съда, пък ги заплашва с наказателна отговорност съгласно практиката на местния закон.

Очевидно такава участ очаква чуждестранните инвеститори, дръзнали да насочат свои инвестиции в югозападната ни съседка и няма сила, която да противодейства на този произвол.

В имота на българската компания се оказва, че има и незаконна постройка с монтирана в нея машина, която е на “Графически център”. На 31 януари 2019 г. от община Карпош уведомяват “Полиграфснаб”, че е отхвърлена молбата на печатница “Графически център” да се узакони въпросната постройка. Тук обаче чуждестранният инвеститор се натъква на друго безумие. Само с едно искане на синдика съгласно правилата на Закона за несъстоятелност местният съд издава решение за узаконяване на въпросното хале от 616 кв. м, въпреки че се намира на собствената земя на “Полиграфснаб” ДООЕЛ. Това става ясно от доклад на синдика. Очевидно за съдебната власт в Северна Македония подобен прецедент, който трудно може да се случи в друга държава, не е притеснителен.

“Още

в началото на

годината сме

настоявали да

се разруши

тази постройка

В същото време до момента сме принудени да плащаме и тока на тази постройка, и захранването на машината, монтирана в халето, тъй като са закачени незаконно на нашия електромер. От местния ЕВН отказват да ни съдействат, тъй като било вътрешен за страните проблем, въпреки че те са я включили преди години. Всякакви опити да префактурираме стойността на тока на дружеството в несъстоятелност удрят на камък”, казва Комаров. Очакваме в най-скоро време заинетерсованите местни лица със съдействието на съда да започнат офанзива със силово навлизане в имотите ни и нанасянето на допълнителни щети по стени и конструкции с цел да осигурят продажбата на оборудването си – прегради и заключени врати не ги плашат, добавя той.

Според протокол на вещото лице на съда от цялата история щетите за българската фирма за 4 месеца са в размер на 31 717 евро, които продължават да се трупат и нарастват.

Инвестицията на българската компания е над 1 млн. евро.

В търг за печатане на учебници и тетрадки, обявен от северномакедонското министерство на образованието и науката, участва друга българска фирма - “Лито Балкан” АД. От протокол от отваряне на офертите от 28 август се вижда, че по 4 позиции българската компания дава най-добрите цени, в пъти по-ниски от останалите.

Българите обаче са отстранени, но без да бъдат уведомени за това. В момента компанията готви жалба до местния съд.

“Това е пример

за безконтролно,

неоснователно и

преднамерено

действие за

отстраняването

на български

фирми

в местни търгове и държавни поръчки, а също и как се облагодетелстват местни фирми. Държим българската държава да изпрати съответните ноти до северномакедонското правителство за разследване”, коментира Комаров. Той обаче не е оптимист по отношение на крайния резултат, тъй като става дума за българска фирма. Такива случаи на местен произвол не са епизодична практика, като интересите на определени местни фирми и лица са трайно обвързани с местните съдилища и държавните институции.

Самият Комаров заявява обаче, че много от самите македонци тайно се надяват правдата и законът все пак да възтържествуват и приветстват усилията на ЕС и правителството на Северна Македония за диалог и стремеж към промяна.

“24 часа” изпрати запитване до българското Министерство на икономиката дали това са частни случаи, или принципно отношение към българските фирми в Северна Македония. Предоставихме и документи по случаите с “Полиграфснаб” и “Лито Балкан”. От министерството заявиха, че започват проверка. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Зоран Заев: Минималната заплата в Северна Македония ще нарасне

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви днес, че е постигнато споразумение с работодатели и профсъюзи за увеличение на минималната месечна заплата от 12 507 македонски денари /203 евро/ на 14 500 македонски денари /236 евро/, предаде МИА, цитирана от БТА. Увеличихме месечната заплата с 3 500 македонски денара /57 евро/ през 2017 г

Международният валутен фонд прогнозира увеличение с 0,2% на БВП на Турция през 2019 г.

Международният валутен фонд прогнозира увеличение на БВП на Турция с 0,2 процента през тази година, съобщи ТАСС, като се позовава на доклада на организацията "Перспективи за световната икономика", разпространен днес. През април МВФ прогнозираше спад на БВП на страната с 2,5 процента през 2019 г., предава БТА

Борисов: Не сме били расисти като нация, ние сме спасили евреите (Видео)

Премиерът Бойко Борисов инспектира индустриалната зона на Шумен с прочутия джип. В колата с него са и кандидатът за кмет на Шумен и областен координатор на ПП ГЕРБ Любомир Христов, както и финансовият министър Владислав Горанов.  "С тази магистрала, която стана, вече може и от Варна да идват на работа в нашия град за 40 минути", каза Христов

Магазините в Черна гора със забрана да работят в неделя, иначе глоба до 10 000 евро

Черна гора въведе забрана за работа в неделя на търговските обекти и първата неработна неделя ще бъде на 20 октомври, съобщиха черногорските медии. Дирекцията за инспекция напомни забраната да се спазва, тъй като в противен случай, който отвори магазина си в неделя, ще трябва да плати глоба от 1000 до 10 000 евро, предава БТА.

Томислав Дончев: Трябва да скъсаме с ишлемето в производството

„През следващите години акцентът на инвестициите ще бъде в Северна България, тъй като се допусна диспопорция с Южна” – заяви в Добрич вицепремиерът Томислав Дончев. „Това ниво на производство не ни удовлетворява, затова трябва да скъсаме с ишлемето и правим принадена стойност” – добави още той. Вицепремиерът уточни,

Световната банка повиши прогнозата си за икономически ръст на България

Световната банка ревизира леко нагоре прогнозата си за икономическия растеж в България. Преди няколко месеца международната институция залагаше на ръст от 3% през 2019 г., а сега очакванията са за 3.2%, следвани от забавяне през 2020 г. до 3% и леко ускорение до 3.1% през 2021 г. Това става ясно от есенния доклад "Миграция и изтичане на мозъци" за

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Частният бизнес в Китай е инвестирал близо 14 млрд. юана за намаляване и изкореняване на бедността

Над 88 000 частни предприятия в Китай са допринесли с над 13,9 милиарда юана (1,99 милиарда долара) социални инвестиции за целево намаляване и изкореняване на бедността. Цифрите бяха обявени в понеделник в Пекин на форум за целеви действия за борба с бедността в цялата страна, предава Радио "Китай".

Китайска компания ще строи завод за преработка на природен газ в Русия

Дъщерно дружество на Китайската национална група за химично инженерство (China National Chemical Engineering (Group) Co. Ltd.; CNCEC) подписа споразумение с руска компания за изграждане на завод за преработка на природен газ и производство на химикали в малък град, близо до руската брегова линия на Финландския залив, съобщава Радио "Китай".

Няколко души от Надзорния съвет на "Фолксваген" против заводът да е в Турция

Заседават отново за сделката през ноември Агенция Ройтерс цитира члена на надзорния съвет на "Фолксваген" Щефан Вейл, който е и министър-председател на Долна Саксония (където е базирано седалището на производителя на автомобили) да казва, че той не може да си представи, че компанията ще направи инвестицията в Турция предвид настоящите

От "Фолксваген" потвърдиха: Отлагат строителството на завода в Турция

Германският автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen) обяви днес официално, че е отложил решението си за строителството на нов завод в Турция, предаде Франс прес. Компанията е "обезпокоена" след началото на турската офанзива в Сирия, посочва БТА. "Решението за новия завод бе отложено от борда на директорите"

НАП разпродава на символични цени морски имоти на длъжници (Обновена)

Обявяват на търг апартаменти и офиси в Ахелой, Слънчев бряг, Несебър, Св.Влас и "Елените Недвижими имоти по Южното Черноморие на изключително атрактивни цени, обяви за публична продан Националната агенция за приходите в Бургас. Крайната мярка се прилага към длъжници, които не са предприели никакви действия за погасяване на натрупаните пр"осрочени

Националният борд по туризъм предлага мерки за преодоляване на последствията от фалита на "Томас Кук"

Националният борд по туризъм /НБТ/ предлага на правителството спешни мерки за преодоляване на последствията върху българския туристически сектор заради фалита на туроператорската компания "Томас Кук", Великобритания и Европа. С предложенията се цели да се предотвратят негативни процеси за българската икономика и да се гарантира устойчивото

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber