Скопие блокира инвестиция на "Полиграфснаб" за 1 милион евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7697667 Скопие блокира инвестиция на "Полиграфснаб" за 1 милион евро Скопие блокира инвестиция на "Полиграфснаб" за 1 милион евро www.24chasa.bg
Незаконната сграда в имота на българската компания.

Българската компания “Лито Балкан” е отстранена от търг на образователното министерство на Северна Македония, въпреки че е дала оферта с най-ниска цена за учебници и тетрадки

Може ли да купиш имот, но да не ти позволяват да го ползваш, с което да се блокира инвестицията за 1 млн. евро и да се трупат загуби от няколко хиляди евро само за броени месеци?

Оказва се, че това е напълно възможно, но само в Република Северна Македония. Точно това се случва с българска фирма. При това в период на процедура по стартиране на преговори за приобщаване на Северна Македония към Европейския съюз. Очевидно освен с историята югозападната ни съседка започна да си играе и с бизнеса на българските компании.

През 2012 г. германската ВАЦ се изтегля от страната, а печатарският и издателският бизнес се поема от местни фирми, които фалират.

Компанията, която държи печатницата, е “Графически център” ДООЕЛ - Скопие. Към българската компания “Полиграфснаб” АД са натрупани сериозни дългове от около 180 000 евро за хартия и консумативи, кредитор е и Българската агенция за експортно застраховане, която също

попада в

капана на

несъстоятелността

и не може да си

получи парите си

Чрез регистрираното в Северна Македония дружество “Полиграфснаб” ДООЕЛ българската компания купува обаче част от печатницата през февруари тази година.

Но в купеното хале се намира печатарска машина, която не е изнесена, и поделението на българската компания не може физически да вкара и монтира свои машини и да започне работа. Това е посочено и в становище на вещото лице на съда Кире Костов.

Цанко Комаров - председател на съвета на директорите на “Полиграфснаб”, казва, че фирмата в несъстоятелност “Графичен център” и Стопанска банка – Скопие, неоснователно и целенасочено задържат въпросните машини, оборудване и незаконни постройки в техните имоти.

На 18 юни 2019 г. с иск до Скопския съд “Полиграфснаб” ДООЕЛ настоява да се наложи предварителна възбрана за продажба на въпросните имоти, машини и оборудване, собственост на “Графически център”, в полза на Стопанска банка - Скопие, за да обезпечи покриването на нанесените щети. Съдът обаче целенасочено протака произнасянето си, което дава възможност на Стопанска банка да прехвърли на свое име имотите и машините от “Графически център”.

“Вместо да наложи възбрана и да се стартира делото, с което искаме да ни се покрият

щети в размер

на 31 717 евро

за периода от 27

февруари до

31 юли 2019 г.

за незаконно

узурпиране

на имотите ни,

съдът се допитва до ответните страни. Така им дава възможност и комфорт да си продадат имотите и машините и най-накрая на 16 септември 2019 г. отхвърля искането ни като неоснователно и ни праща да се жалим в апелативния съд на Скопие, което вече сме направили”, обясни Комаров пред “24 часа”. И поясни, че не могат да демонтират машините в купения от тях имот, тъй като синдикът на печатницата, назначен от съда, пък ги заплашва с наказателна отговорност съгласно практиката на местния закон.

Очевидно такава участ очаква чуждестранните инвеститори, дръзнали да насочат свои инвестиции в югозападната ни съседка и няма сила, която да противодейства на този произвол.

В имота на българската компания се оказва, че има и незаконна постройка с монтирана в нея машина, която е на “Графически център”. На 31 януари 2019 г. от община Карпош уведомяват “Полиграфснаб”, че е отхвърлена молбата на печатница “Графически център” да се узакони въпросната постройка. Тук обаче чуждестранният инвеститор се натъква на друго безумие. Само с едно искане на синдика съгласно правилата на Закона за несъстоятелност местният съд издава решение за узаконяване на въпросното хале от 616 кв. м, въпреки че се намира на собствената земя на “Полиграфснаб” ДООЕЛ. Това става ясно от доклад на синдика. Очевидно за съдебната власт в Северна Македония подобен прецедент, който трудно може да се случи в друга държава, не е притеснителен.

“Още

в началото на

годината сме

настоявали да

се разруши

тази постройка

В същото време до момента сме принудени да плащаме и тока на тази постройка, и захранването на машината, монтирана в халето, тъй като са закачени незаконно на нашия електромер. От местния ЕВН отказват да ни съдействат, тъй като било вътрешен за страните проблем, въпреки че те са я включили преди години. Всякакви опити да префактурираме стойността на тока на дружеството в несъстоятелност удрят на камък”, казва Комаров. Очакваме в най-скоро време заинетерсованите местни лица със съдействието на съда да започнат офанзива със силово навлизане в имотите ни и нанасянето на допълнителни щети по стени и конструкции с цел да осигурят продажбата на оборудването си – прегради и заключени врати не ги плашат, добавя той.

Според протокол на вещото лице на съда от цялата история щетите за българската фирма за 4 месеца са в размер на 31 717 евро, които продължават да се трупат и нарастват.

Инвестицията на българската компания е над 1 млн. евро.

В търг за печатане на учебници и тетрадки, обявен от северномакедонското министерство на образованието и науката, участва друга българска фирма - “Лито Балкан” АД. От протокол от отваряне на офертите от 28 август се вижда, че по 4 позиции българската компания дава най-добрите цени, в пъти по-ниски от останалите.

Българите обаче са отстранени, но без да бъдат уведомени за това. В момента компанията готви жалба до местния съд.

“Това е пример

за безконтролно,

неоснователно и

преднамерено

действие за

отстраняването

на български

фирми

в местни търгове и държавни поръчки, а също и как се облагодетелстват местни фирми. Държим българската държава да изпрати съответните ноти до северномакедонското правителство за разследване”, коментира Комаров. Той обаче не е оптимист по отношение на крайния резултат, тъй като става дума за българска фирма. Такива случаи на местен произвол не са епизодична практика, като интересите на определени местни фирми и лица са трайно обвързани с местните съдилища и държавните институции.

Самият Комаров заявява обаче, че много от самите македонци тайно се надяват правдата и законът все пак да възтържествуват и приветстват усилията на ЕС и правителството на Северна Македония за диалог и стремеж към промяна.

“24 часа” изпрати запитване до българското Министерство на икономиката дали това са частни случаи, или принципно отношение към българските фирми в Северна Македония. Предоставихме и документи по случаите с “Полиграфснаб” и “Лито Балкан”. От министерството заявиха, че започват проверка. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Още по-тежък режим в Перник - вода ще има  само по 6 часа (Обзор)

Още по-тежък режим в Перник - вода ще има само по 6 часа (Обзор)

Водният режим в Перник се затяга още по-здраво, тъй като досегашният не е довел до почти никакво пестене на вода в язовир “Студена”. Това се разбра след вчерашната среща в регионалното министерство между министър Петя Аврамова и заместника ѝ Николай Нанков с кмета Станислав Владимиров и областния управител Емил Костадинов

Васил Велев Кадър: Нова телевизия

Васил Велев за ТЕЦ "Марица изток" 1 и 3 : Само за година ще надплатим 700 млн. лв.

Работодатели и синдикати призовават "спешно да се прекрати опасното изкривяване на енергийния пазар, предизвикано от неправомерна държавна помощ". "Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия по преференциални цени от "Ей и Ес - 3С Марица изток 1" и "Марица изток 3" трябва да бъдат прекратени преди обявяването на търг за капацитети"

Орен Елимелех, Марияна Николова, Гълъбин Гълъбов и Луиджи Ребуфи бяха сред лекторите на форума за киберсигурност.

Експерти: Трябват европравила за киберсигурността

Държавите не могат да се справят без помощ от бизнеса Новите предизвикателства за сигурността на държавите и бизнеса са свързани с киберпространството и опазването му от хакери, организирани престъпни групи и дори терористични групировки. За това е нужно публично-частно партньорство, което да започне веднага

Снимка: Архив

Няма да вдигат цените на е-винетките през 2020 г.

Цените на е-винетките за всички категории пътни превозни средства остават непроменени и през 2020 г. Собствениците или водачите на леки коли ще може да купят уикенд винетка за 10 лв., седмична – за 15 лв., месечна – за 30 лв., тримесечна – за 54 лв. или годишна – за 97 лв. Камионите и автобусите с обща технически допустима максимална маса над 3

Снимки: КРИБ

КРИБ с проект за нов модел за управление на човешките ресурси

Проектът цели да развие социалния капитал чрез подобряване на състоянието на работещите и работна среда Адаптацията на работодатели и заети лица към условията на труд и променящата се икономическа среда, както и подобряването на състоянието на работещите и работната среда – тези цели си поставят от Конфедерацията на работодателите и индустриалците

Бизнес и синдикати: Спрете договорите с американските централи

Бизнес и синдикати: Спрете договорите с американските централи

Така щяло да се спре опасното изкривяване на енергийния пазар, предизвикано от неправомерна държавна помощ С обща декларация, в която отново иска да се спрят дългосрочните договори с американските централи излязоха във вторник КРИБ, БСК, Асоциацията на индустриялния капитал в българия и КНСБ. Ето какво са казва в становището им: Дългосрочните

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

СНИМКА: Pixabay

Търговците ще продават пури и пурети със стар акцизен бандерол до 2021 г.

До 31 декември 2021 г. се удължава срокът за продажба на пури, пурети и тютюн за лула, предназначени за вътрешния пазар, облепени с бандерол по образец, утвърден със Заповед номер ЗМФ-858 от 18 септември 2017 г. Това съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Удължаването на срока на валидност на бандеролите отчита спецификата на

„Цайдзин": Пускането на китайска дигитална валута е неизбежно

„Цайдзин": Пускането на китайска дигитална валута е неизбежно

Китайската народна банка (КНБ) ще проведе в няколко града тестове за въвеждането на дигитална валута, се посочва в материал на финансовото списание „Цайдзин" от този понеделник, предаде Радио "Радио". Първият тест е планиран за седмиците до края на годината в Шънджън и ще обхване някои от най-големите банки и телекоми в страната

Снимка: Архив

Полски млекопреработватели: Българското мляко е с много високо качество

Българското мляко е с много високо качествено ниво, продуктите са екологично чисти. Това каза днес пред журналисти в Сливен Станислав Дух, който е директор на отдел по технологични инвестиции в най-голямата полска млекопреработвателна фирма. Представители на фирмата са в Сливен, като целта на визитата е да установят партньорски бизнес отношения

Високите технологии се превръщат в основна движеща сила на град Ханджоу

Високите технологии се превръщат в основна движеща сила на град Ханджоу

Град Ханджоу, столицата на провинция Джъдзян и наричана често център на дигиталната икономика в Китай, преживява скок в икономическия си растеж и индустриалната трансформация, като се фокусира върху развитието на сектори като електронната търговия, изчисленията в облак, големите данни и дигиталната сигурност, предаде Радио "Китай"

СНИМКА: Pixabay

Турските хотелиери: Данък за престой ще е неприятна изненада за туристите

Въвеждането на данък за престой в турски хотели ще бъде неприятна изненада за туристи, които вече са предплатили почивките си за Турция за 2020 г. Това заяви ръководителят на Федерацията на турските хотелиери Осман Айък, цитиран от ТАСС. Той посочи, че събирането на данъка от туристи, които вече са платили почивките си

Отляво надясно: Иван Граматиков, мениджър "Офис площи", Жоро Ангелов, мениджър "Индустриални площи", Михаела Лашова, изпълнителен директор на "Кушман енд Уейкфийлд Фортон" и Станамира Пашова, мениджър "Офис площи"

Доходността от имоти у нас най-голяма, но има спад на инвестициите

Доходността от вложенията в бизнес имоти у нас – офис сгради, молове, складове и др., е най-голямата в региона, но въпреки това 2019 г. ще завърши със сериозен спад в инвестициите в такива активи. Това е основният извод от анализа на консултантската компания „Фортон Кушман енд Уейкфийлд“, представен във вторник.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber