1,2 млн. туристи докарват у нас 4-те големи чужди туроператора

https://www.24chasa.bg/novini/article/7689523 1,2 млн. туристи докарват у нас 4-те големи чужди туроператора 1,2 млн. туристи докарват у нас 4-те големи чужди туроператора www.24chasa.bg
В Германия, където “Томас Кук” има силни позиции чрез закупения преди години “Некерман”, предпочитат да планират и платят почивката си половин година по-рано и то чрез турепоратор. СНИМКА: РОЙТЕРС

Това е 1/4 от гостите, които посещават България през лятото. 450 000 от тях идваха през фалиралия британски оператор “Томас Кук”

Една четвърт от чуждите туристи в България през летния сезон са дошли у нас през четирите най-големи чужди туроператора, работещи с България, показват проучвания на “24 часа” сред бранша.

За цялата 2018 г. броят на чуждите туристи в България е 9,2 милиона. Четирите най-големи туроператора са довели тук по свои програми общо към 1,250 милиона туристи предимно от Германия, Великобритания, скандинавските страни, Белгия, Холандия, Полша, Франция и др. (виж инфографиката).

Простата сметка показва, че

това прави към

13% от всички

чужденци,

почиващи

у нас

Но тъй като и четирите най-големи работят предимно за летния морски туризъм, а през юни, юли и август броят на чуждите туристи е бил малко над 5 милиона души, то тяхната работа на практика засяга към 25% от пазара. Така щетите от евентуалния фалит на който и да е от тези туроператори стават потенциално доста сериозни.

Миналата седмица от Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация изчислиха, че само преките загуби на 58-те хотела по морето, които имат договори с фалиралия туроператор “Томас Кук”, са към 30 млн. евро.

Тези хотели, намиращи се най-вече в Златни пясъци, Слънчев бряг и по-малко в Св. Константин и Елена, Дюни и Обзор, са резервирали определен процент от леглата си за клиентите на туроператора. Договорите им с “Томас Кук” предвиждат плащането на услугите им да бъде направено между 45 и 60 дни след извършването им. Така те няма да видят скоро парите за нощувките в двата най-натоварени месеца – юли и август.

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че ведомството ще съдейства за подаването на колективен иск от хотелите. Дори така обаче те трябва да се наредят на опашката на кредиторите на “Томас Кук”, която ще е доста дълга, и да чакат осребряване на вземанията си.

Това са само преките загуби от фалита, и то непосредствените. В пакетите на тези туристи обаче присъстват и други услуги освен нощувки и храна – транспорт, екскурзоводи, забавления.

Изпълнителният директор на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов изчисли, че

общите загуби ще

достигнат и дори

може да

надхвърлят

100 млн. лв.

Летищата във Варна и Бургас например дължат на “Томас Кук” към 50% от трафика си през летните месеци през последните няколко години и те също ще имат загуби от несъбрани такси за полетите.

Ангелкова заяви също, че скоро заминава на посещение във Великобритания и Германия и ще се опита да договори на местна почва кои други туроператори могат да поемат контингента от туристи, които са идвали в България чрез “Томас Кук”.

Причината е, че договарянето на капацитета от самолетни седалки се прави на държавно ниво, докато търговските договори с хотелите и другите партньори в страната се сключват от самите тях по-късно. Това

преразпределяне

на пазара

ще се извърши

в следващите

няколко месеца,

тъй като от октомври започват поредица от световни туристически изложения, на които стават договарянията.

“Не си мислете, че тези 450 хиляди туристи, които са идвали с “Томас Кук”, ще бъдат изведнъж отрязани като с нож. На пазарите в Германия и Великобритания има доста висок процент желаещи да се върнат отново на почивка в България – той е около 38%”, каза пред “24 часа” Румен Драганов, който смята, че тези потенциални туристи лесно ще намерят кой друг да ги докара в България. Той все пак допуска, че ще има отлив на туристи и е възможно през лятото на 2020 г. те да не достигнат обема от това лято. Министър Ангелкова каза няколко пъти, че случилото се е голям удар за туризма ни.

Според експерти трудно може да се изчисли какво ще загуби България като брой туристи и приходи от тях в случая с “Томас Кук” или ако друг туроператор от същия калибър фалира. Не може например да се прогнозира колко британци, германци или скандинавци на всяка цена искат да дойдат да летуват в България, или я избират просто защото е

най-евтината

алтернатива за

лятна почивка

в топла страна

За “Томас Кук” и за TUI например офертите за България са в най-ниския ценови сегмент. Тези цени са постигнати най-вече заради огромните обеми, които правят, и е твърде възможно по-малки туроператори да не могат да договорят толкова ниски цени.

От друга страна, започват дебати дали да се наложи допълнителна задължителна застраховка на чуждите туроператори, работещи в България, от която да се удовлетворят техните местни партньори тук в случай на фалит. Това обаче може да оскъпи самите почивки у нас, а те и без това привличат хора, които са чувствителни към цените.

Германците най-често ползват агенции

Туроператорите и туристическите агенции са най-предпочитаното средство за организиране на летни почивки на първо място за германците, а на последно - за страните, които са наши съседи. Това показват данни от проучване на туристическото министерство, направено във връзка с планиране на рекламната кампания за лято 2019-а.

В Германия 33% от почиващите в чужбина го правят чрез туроператор, при това избират почивката в зависимост от брошурите на тези фирми и планират и дори плащат поне половин година по-рано.

На второ място в това отношение са скандинавците, които също планират половин година по-рано къде ще почиват, но избиращите туроператор са значително по-малко. Още по-малко предпочитат туроператорските услуги британците. Винаги когато имат възможност, те организират сами пътуването си.

За нашите съседи на Балканите туроператорските фирми са нещо почти непознато, когато решат да дойдат в България. Причината обаче не е само в недоверието към организирането по този начин, а просто защото са близо и предпочитат да пътуват с колите си. 

“Томас Кук” завлече Турция с 350 млн. евро

Над 350 милиона евро са задълженията към туристическия сектор в Турция на фалиралия британски туроператор “Томас Кук”, съобщи Туристическият съвещателен съвет в южната ни съседка, като добави, че Турция няма да може да получи в краткосрочен и дори в средносрочен план тези задължения.

За да бъде облекчено финансовото бреме на хотелиерския бранш, съветът предлага да бъде увеличен размерът на кредитирането за сектора, като бъде определен тригодишен гратисен период за заемите, да бъде планирано дългосрочно връщане на заемите при ниска лихва и да бъде даден приоритет на малките предприятия.

Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви наскоро, че Турция няма безпокойства за това как да бъде запълнен вакуумът от фалита на туроператора. По думите му страната е подготвена за подобни развития и през 2020 г. Турция не само няма да позволи пазарите, обслужвани от “Томас Кук”, да бъдат загубени, но и ще реализира по-голям растеж от предвидения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Любомир Тулев Кадър: БНТ

Киберексперт: Много от компаниите видяха позитивите от работата от вкъщи

Желанието за все повече информация, свързана с COVID-19 в интернет крие своите опасности. Но животът онлайн отвори и нови възможности. "Може би една от основните опасности в момента е да не бъдем излъгани", каза пред БНТ Любомир Тулев, експерт по киберсигурност. В момента е важно да се преценява на кои източници бихме могли да се доверим

Опашки от цистерни се вият пред българските спиртоварни, откакто започна кризата с коронавируса

Недостиг и спекула вдигат цените на дезинфектантите до космически нива

Български производители на спирт могат с летящ старт да отговорят на нуждата В условията на епидемия всички разбрахме, че трябва да дезинфекцираме ръцете си и повърхностите, които имат контакт с вируса. С какво обаче? Отговорът е добрият стар спирт. Говорят ли ви за друго, значи става въпрос за пари

Приключи най-лошото тримесечие за Уолстрийт от дълги години насам СНИМКА: Ройтерс

Приключи най-лошото тримесечие за Уолстрийт от дълги години насам

На Нюйоркската фондова борса приключи вчера най-слабото тримесечие за индекса Дау Джоунс от 1987 г. и за Стандард енд Пуърс 500 от 2008 г. заради пандемията от коронавирус, която продължава да плаши инвеститорите, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Промишленият индекс Дау Джоунс отстъпи с 1,84 процента и приключи сесията с 21 917,16 пункта

ЧЕЗ предлага изравняване на цената на нощния ток за домакинствата и за бизнес

ЧЕЗ предлага изравняване на цената на нощния ток за домакинствата и за бизнес

В предложението си за цени на тока от 1 юли ЧЕЗ предлага изравняване на нощната тарифа за битови и стопански потребители. Тарифата за бита да бъде 96,23 лв. за мегаватчас, а за бизнеса – 96,27 лв. Мотивът е, че така ще се преодолее и наблюдаваната тенденция за утвърждаване на цени за нощна енергия под нейната себестойност

Промените в Закона за бюджета имат за цел да гарантират, че  държавата има достатъчно ликвидност и възможност да поддържа основните си функции и да ги финансира, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Нов дълг, заем от МВФ и 5 млрд. лева от резерва ще спасяват икономиката (Обзор)

Горанов не очаква големи колебания в безработицата Не се разглежда сценарий за промяна на данъчната политика Епидемията от коронавирус и ограниченията заради нея свиват икономиката на България през тази година в най-черния сценарий с 3%, в по-оптимистичния - с 0,7%. Заради рецесията финансовото министерство очаква в хазната да влязат с 2,44 млрд

Фонд “Земеделие”: Плащаме навреме, но окончателното прехвърляне на средства се извършва само след приключване на цялата инвестиция

Фонд “Земеделие”: Плащаме навреме, но окончателното прехвърляне на средства се извършва само след приключване на цялата инвестиция

По повод публикацията “Поправят спешно поне три текста на закона за извънредното положение - “24 часа” освети как блокират бизнес за милиони” в броя на вестника от 31 март, Държавен фонд “Земеделие” изпрати отговор. Държавата, в лицето на ДФ “Земеделие” – Разплащателна агенция, изплаща в срок средствата

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

СНИМКА: Pixabay

БАБХ проверява всички хранителни магазини и производства заради COVID-19

Върховната административна прокуратура на Р България се обърна към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с писмо, в което предлага контролният орган да прецени предвид мерките за борба с COVID-19 дали са налице основания за промяна на Единния многогодишен национален контролен план (ЕМНКП)

СНИМКА: Pixabay

Епидемията доведе до спад на доверието на американските потребители през март

Доверието на американските потребители през март е спаднало до близо 3-годишен минимум, защото въздействието на епидемията от коронавируса върху икономиката започна да се усеща, предаде Асошиейтед прес. Индексът на частния икономически институт Конфърънс борд (The Conference Board), който следи настроението на американските потребители

Северната инвестиционна банка набра 1 млрд. евро за борбата срещу коронавируса СНИМКА: Pixabay

Северната инвестиционна банка набра 1 млрд. евро за борбата срещу коронавируса

Северната инвестиционна банка (BNI) набра 1 милиард евро на пазарите при безпрецедентна операция в Европа, пускайки специално емисия облигации, посветени на борбата срещу коронавируса. Това обяви "Бе Ен Пе Париба" (BNP Paribas), която е една от пилотните банки в тази операция, цитирана от Франс прес

Бюджетното салдо за февруари е 1 480,2 млн. лв. СНИМКА: Архив

Бюджетното салдо за февруари е положително в размер на 1 480,2 млн. лв.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма /КФП/ на касова основа за февруари 2020 г. е положително в размер на 1 480,2 млн. лв. съобщава Министерството на финансите. Излишъкът се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 1220,8 млн. лв. и по европейските средства в размер на 259,4 млн. лева

СНИМКА: Pixabay

В Германия 470 000 фирми кандидатстват за съкратено работно време

Около 470 000 компании в Германия са кандидатствали през март по правителствената схема за съкратено работно време заради коронавируса, съобщи днес Федералната служба по труда, цитирана от Ройтерс. Заявления са подадени от много сектори, най-вече от търговията на дребно, хотелиерството и кетъринга, информира службата

Зам.-председателят на КРИБ Николай Вълканов КАДЪР: Нова тв

КРИБ: Промените в Закона за извънредното положение спасяват малкия бизнес

"В една държава, когато имаш данък печалба 10%, можеш да отделиш повече средства за инвестиции. Нашето правителство успя да ни даде тази глътка въздух. Ние от КРИБ сме много активни в преговорите с правителството, подкрепяме го изцяло. Ние в едрия бизнес нямаме нужда от това, но дребният бизнес - хотелите, търговията

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber