1,2 млн. туристи докарват у нас 4-те големи чужди туроператора

https://www.24chasa.bg/novini/article/7689523 1,2 млн. туристи докарват у нас 4-те големи чужди туроператора 1,2 млн. туристи докарват у нас 4-те големи чужди туроператора www.24chasa.bg
В Германия, където “Томас Кук” има силни позиции чрез закупения преди години “Некерман”, предпочитат да планират и платят почивката си половин година по-рано и то чрез турепоратор. СНИМКА: РОЙТЕРС

Това е 1/4 от гостите, които посещават България през лятото. 450 000 от тях идваха през фалиралия британски оператор “Томас Кук”

Една четвърт от чуждите туристи в България през летния сезон са дошли у нас през четирите най-големи чужди туроператора, работещи с България, показват проучвания на “24 часа” сред бранша.

За цялата 2018 г. броят на чуждите туристи в България е 9,2 милиона. Четирите най-големи туроператора са довели тук по свои програми общо към 1,250 милиона туристи предимно от Германия, Великобритания, скандинавските страни, Белгия, Холандия, Полша, Франция и др. (виж инфографиката).

Простата сметка показва, че

това прави към

13% от всички

чужденци,

почиващи

у нас

Но тъй като и четирите най-големи работят предимно за летния морски туризъм, а през юни, юли и август броят на чуждите туристи е бил малко над 5 милиона души, то тяхната работа на практика засяга към 25% от пазара. Така щетите от евентуалния фалит на който и да е от тези туроператори стават потенциално доста сериозни.

Миналата седмица от Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация изчислиха, че само преките загуби на 58-те хотела по морето, които имат договори с фалиралия туроператор “Томас Кук”, са към 30 млн. евро.

Тези хотели, намиращи се най-вече в Златни пясъци, Слънчев бряг и по-малко в Св. Константин и Елена, Дюни и Обзор, са резервирали определен процент от леглата си за клиентите на туроператора. Договорите им с “Томас Кук” предвиждат плащането на услугите им да бъде направено между 45 и 60 дни след извършването им. Така те няма да видят скоро парите за нощувките в двата най-натоварени месеца – юли и август.

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че ведомството ще съдейства за подаването на колективен иск от хотелите. Дори така обаче те трябва да се наредят на опашката на кредиторите на “Томас Кук”, която ще е доста дълга, и да чакат осребряване на вземанията си.

Това са само преките загуби от фалита, и то непосредствените. В пакетите на тези туристи обаче присъстват и други услуги освен нощувки и храна – транспорт, екскурзоводи, забавления.

Изпълнителният директор на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов изчисли, че

общите загуби ще

достигнат и дори

може да

надхвърлят

100 млн. лв.

Летищата във Варна и Бургас например дължат на “Томас Кук” към 50% от трафика си през летните месеци през последните няколко години и те също ще имат загуби от несъбрани такси за полетите.

Ангелкова заяви също, че скоро заминава на посещение във Великобритания и Германия и ще се опита да договори на местна почва кои други туроператори могат да поемат контингента от туристи, които са идвали в България чрез “Томас Кук”.

Причината е, че договарянето на капацитета от самолетни седалки се прави на държавно ниво, докато търговските договори с хотелите и другите партньори в страната се сключват от самите тях по-късно. Това

преразпределяне

на пазара

ще се извърши

в следващите

няколко месеца,

тъй като от октомври започват поредица от световни туристически изложения, на които стават договарянията.

“Не си мислете, че тези 450 хиляди туристи, които са идвали с “Томас Кук”, ще бъдат изведнъж отрязани като с нож. На пазарите в Германия и Великобритания има доста висок процент желаещи да се върнат отново на почивка в България – той е около 38%”, каза пред “24 часа” Румен Драганов, който смята, че тези потенциални туристи лесно ще намерят кой друг да ги докара в България. Той все пак допуска, че ще има отлив на туристи и е възможно през лятото на 2020 г. те да не достигнат обема от това лято. Министър Ангелкова каза няколко пъти, че случилото се е голям удар за туризма ни.

Според експерти трудно може да се изчисли какво ще загуби България като брой туристи и приходи от тях в случая с “Томас Кук” или ако друг туроператор от същия калибър фалира. Не може например да се прогнозира колко британци, германци или скандинавци на всяка цена искат да дойдат да летуват в България, или я избират просто защото е

най-евтината

алтернатива за

лятна почивка

в топла страна

За “Томас Кук” и за TUI например офертите за България са в най-ниския ценови сегмент. Тези цени са постигнати най-вече заради огромните обеми, които правят, и е твърде възможно по-малки туроператори да не могат да договорят толкова ниски цени.

От друга страна, започват дебати дали да се наложи допълнителна задължителна застраховка на чуждите туроператори, работещи в България, от която да се удовлетворят техните местни партньори тук в случай на фалит. Това обаче може да оскъпи самите почивки у нас, а те и без това привличат хора, които са чувствителни към цените.

Германците най-често ползват агенции

Туроператорите и туристическите агенции са най-предпочитаното средство за организиране на летни почивки на първо място за германците, а на последно - за страните, които са наши съседи. Това показват данни от проучване на туристическото министерство, направено във връзка с планиране на рекламната кампания за лято 2019-а.

В Германия 33% от почиващите в чужбина го правят чрез туроператор, при това избират почивката в зависимост от брошурите на тези фирми и планират и дори плащат поне половин година по-рано.

На второ място в това отношение са скандинавците, които също планират половин година по-рано къде ще почиват, но избиращите туроператор са значително по-малко. Още по-малко предпочитат туроператорските услуги британците. Винаги когато имат възможност, те организират сами пътуването си.

За нашите съседи на Балканите туроператорските фирми са нещо почти непознато, когато решат да дойдат в България. Причината обаче не е само в недоверието към организирането по този начин, а просто защото са близо и предпочитат да пътуват с колите си. 

“Томас Кук” завлече Турция с 350 млн. евро

Над 350 милиона евро са задълженията към туристическия сектор в Турция на фалиралия британски туроператор “Томас Кук”, съобщи Туристическият съвещателен съвет в южната ни съседка, като добави, че Турция няма да може да получи в краткосрочен и дори в средносрочен план тези задължения.

За да бъде облекчено финансовото бреме на хотелиерския бранш, съветът предлага да бъде увеличен размерът на кредитирането за сектора, като бъде определен тригодишен гратисен период за заемите, да бъде планирано дългосрочно връщане на заемите при ниска лихва и да бъде даден приоритет на малките предприятия.

Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви наскоро, че Турция няма безпокойства за това как да бъде запълнен вакуумът от фалита на туроператора. По думите му страната е подготвена за подобни развития и през 2020 г. Турция не само няма да позволи пазарите, обслужвани от “Томас Кук”, да бъдат загубени, но и ще реализира по-голям растеж от предвидения.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

ГЕОРГИ ЩЕРЕВ

Ресторантьори се изпокараха за служебен министър на туризма

Черна гора ще лекува безплатно туристите,
заболели от COVID-19

Черна гора ще лекува безплатно туристите, заболели от COVID-19

Българите на 40-50 г. са по-склонни да учат за нова професия

Българите на 40-50 г. са по-склонни да учат за нова професия

БНБ СНИМКА: Архив

БНБ: За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

Урсула фон дер Лайен СНИМКА: РОЙТЕРС

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

Най-голям през последните три месеца на миналата година се оказва средният размер на жилищата в Габрово.

Най-големи жилища строят габровци – средно по 197 кв. метра

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber