Европейска студентска карта предложи Мария Габриел

https://www.24chasa.bg/novini/article/7685281 Европейска студентска карта предложи Мария Габриел Европейска студентска карта предложи Мария Габриел www.24chasa.bg
Мария Габриел по време на изслушването в Европарламента. СНИМКА: РОЙТЕРС

Новият документ цели

да превърне ученето в

чужбина в стандарт,

ще помага за достъп до

европейските програми

и източници на знание

До края на 2021 г. ще има европейска студентска карта, без да претендираме да заменяме националните. Това обяви Мария Габриел по време на изслушването си пред Европейския парламент. Тя ще е европейски комисар и в следващите 5 г., след като отговори убедително на всичките 25 поставени въпроса в понеделник вечерта. Мария Габриел защити на блестящ френски визията, която има по всички теми от широкия спектър отговорности в бъдещия ресор “Иновации и младеж”, като в него влизат още образование, наука, култура и спорт.

До 2021 г. ще заработи

“едно гише”,

на което всеки

студент ще

разполага с

информация -

преди, по време и след обучението си. Инициативата за европейска студентска карта ще даде възможност на студентите лесно и безопасно да се идентифицират и регистрират по електронен път във висшите учебни заведения в Европа, когато се местят да учат в друга държава, като това ще им спести регистрацията на място и съпровождащите я бюрократични процедури.

Лесните за изпълнение и сигурни онлайн административни процедури и директното предоставяне на информация на студентите са важни за стимулиране на студентската мобилност в Европа и за насърчаване на участието на студентите в образователни и културни дейности в съответствие с визията за европейско пространство за образование.

В рамките на инициативата за европейска студентска карта

ще бъде

създадено

онлайн единно

звено за контакт

чрез мобилното приложение “Еразъм+”, за да могат студентите да предприемат всички административни стъпки, свързани с техния период на мобилност, преди, по време и след своя престой. Това приложение ще дава възможност на студентите да намерят цялата необходима им информация, за да бъде максимално полезен техният престой в чужбина.

Целта е:

престоите в чужбина с учебна цел да се превърнат в норма;квалификациите за средно и висше образование да се признават навсякъде в ЕС;владеенето на два езика в допълнение към майчиния език да се превърне в стандарт.

Изслушването от двете ресорни комисии, с които ще работи Мария Габриел - по промишленост, изследвания и енергетика, и по култура и образование, приключи с аплодисменти от всички политически сили.

Първата половина от 15-минутното си обръщение в началото на изслушването тя започна на български, с благодарност към премиера Бойко Борисов и към жената, която на 1 ноември оглавява изпълнителната власт в Европа.

“Портфолиото, което новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен би искала да ми повери, е новаторско. То се простира от научните изследвания до влиянието на нашите култури, от насърчаването на иновациите до образованието и спорта за всички. И разбира се, до европейските младежи, което е най-голямото ни предимство.

Ресорът

интегрира водещи

програми като

Horizon, Erasmus,

Creative Europe

или Discover EU. Това формира единно цяло и ще е необходимо да се създадат нужните синергии, за да може той да работи. Общият знаменател на тези области е, че той засяга ежедневието на гражданите, че олицетворява Европа на талантите, но и Европа на сърцата”, каза в интрото Габриел.

Аз съм на ваша страна - “Хоризонт Европа” трябва да стигне 120 милиарда евро. Също - да се увеличат средствата по “Еразъм+”, “Творческа Европа” и Европейския институт за научна и развойна дейност. Така, както правих в досегашния си ресор “Цифрова икономика и цифрово общество” - стигнахме до 34% увеличение. Първо, искам да съм сигурна, че обещаните средства ще бъдат гарантирани. Където не стане, ще бъде компенсирано. Повече от 609 милиона има в частта “Творческа Европа”, заяви Габриел. Тя изрази задоволството си, че много от инициативите ѝ от предишния ресор в ЕК ще бъдат продължени.

20% от изследванията с високо качество са в ЕС, макар и населението му да е едва 7 на сто от световната общност. Но за да устоим на конкуренцията на САЩ и Китай, трябва да инвестираме повече, настоя Габриел. 60% от БВП на Европа е благодарение на науката. Съвместен изследователски център и програма за научни изследвания е един от приоритетите, които ще наложи тя. Ще се развиват иновативни предприятия и

ще се създаде

нов Европейски

съвет за

иновации

Учените трябва да бъдат иноватори. Искам осведомителна кампания и срещи на науката с гражданите, каза Габриел. Тя лансира инициатива “Науката се среща с регионите” и “Науката се среща с училищата”.

“Посетила съм десетки училища. Децата имат нужда от достъп до инструменти, за да направят своя избор и да бъдат насърчавани да мислят критично”, каза еврокомисарят.

Мария Габриел ще създаде нов Европейски съвет за иновации и Европейско образователно пространство, както и Европейска стратегия на знанието. Тя пожела да има и повече центрове за върхови постижения.

През 2024 г. ще бъдат създадени европейски университети, каза още Габриел. Сподели, че е започнала кампанията “Безопасен интернет” и за да предпази младите от радикализация.

Друга нейна амбиция за следващите 5 г. е приобщаване на подрастващите към образованието, включително неформално и в по-малки формати. Именно приобщаването е първа цел на “Еразъм”. Сега 20% от децата от социално слаби семейства са в риск да не ходят на училище, каза еврокомисарят.

Тя ще проучи възможността орден “Мария Кюри” да се присъжда на учените, които искат да се върнат в родината си. Целта е да се вдъхне нов живот на регионите, за да не изтичат мозъци и най-добрите научни работници извън родните им места и извън ЕС. В рамките на изслушването Мария Габриел отговори на такъв въпрос, поставен ѝ от Иво Христов от “Социалисти и демократи”. За запазването на учените в Европа и заличаване на разликата в заплащането Мария Габриел предлага заплащането по проектите да започва на по-ранен етап, още в самото начало, а също - да има един тип документи и всичко да е опростено и облекчено.

Учените да са активни - в борбата срещу болестите и по-специално рака, и за опазването на климата, пожела още Габриел, чийто ресор включва и тези области на база иновации. Инициативи отвъд отъпканите пътища обеща тя.

Искаме един екологичен “Еразъм” - да изпратим посланието, че околната среда трябва да се запази, добави Габриел, като 35% от целия бюджет на ЕС ще се заделя за целта.

Програма “Чисто небе” предвижда спад на вредните емисии с 20-30%, каза Габриел. Съобщи още, че в рамките на “Хоризонт 2020” ще се инвестира в технологии за съхранение и използване на въглероден двуокис, за да се намалят количествата му във въздуха.

Изграждаме

форум за

културното

наследство,

чието първо заседание ще е на 15 октомври. Това наследство трябва да бъде цифровизирано - в момента такова е по-малко от 10 на сто.

1/3 от европейските граждани не участват в културни дейности, целта е да ги приобщим с проекти за достъпност на културата чрез творчески програми и лаборатории за иновации. Искам равнопоставеност на всички, да няма привилегировани, гласи друга амбициозна задача на Габриел.

Както вече ѝ възложи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, тя

ще посети

всичките страни

членки още в

първата половина

на мандата си

Новата програма “Хоризонт Европа” и всички останали трябва да имат присъствие във всяка държава, като работният план и партньорствата трябва да са съобразени с нейната специфика и нужди и с условията там, обясни еврокомисарят.

Мария Габриел бе убедителна от самото начало до края на изслушването. Получи похвали и от опозицията. Опашката да я поздравят след изслушването ѝ беше дълга.

“Това е началото на едно ново сътрудничество. Нямам време за губене. Ще подходя по всички теми според ангажимента, който поех пред вас. Дошло е време да помислим за посоката - да се инвестират парите според очакванията и нуждите на гражданите и на бизнеса”, обеща в заключение Мария Габриел. Тя завърши на български, като цитира текста на “Върви, народе възродени”. Изпитващите ѝ дадоха отлична оценка.

Беше много ефикасно изслушване, което събуди голям интерес. Присъстваха много членове. Въпросите бяха много комплексни и изискваха много комплексен отговор, коментира Адина-Йоана Вълян (ЕНП, Румъния), председател на комисията по промишленост, изследвания и енергетика. И добави: “Портфолиотото на Мария Габриел, в което влиза изследователската дейност, е едно от съществените, защото ако искаме да поддържаме устойчиво развитие на Европа с всички предизвикателства, пред които сме изправени, изключително се нуждаем от изследвания и иновации. Това ще е решаващо. Нуждаем се от комисар, който може да дефинира финансирането и да открои ресора в следващата многогодишна финансова рамка. Значението, което му отдава комисията, е много високо.

От името на моята комисия мога да кажа, че изслушването беше много интересно. Имаме широко портфолио. Културното разнообразие е в ДНК на европейската политика и това беше отразено във въпросите и отговорите тази вечер. Беше интересна и задълбочена дискусия, заяви Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия), председател на комисията по култура и образование.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Снимката е илюстративна

Хиляди протестираха срещу COVID ограниченията в Прага

Снимката е илюстративна

Великобритания свиква извънредно заседание на здравните министри на Г-7

Турският президент отдавна налага на Централната банка понижение на лихвените проценти.

Ердоган: Световните финансови барони сринаха турската лира

Снимката е илюстративна

Германия установи трети случай на варианта Омикрон

Чешкият президент Милош Земан назначи новия премиер Петър Фиала, като по време на цереманията седеше в инвалиден стол в специална пластмасова “стаичка”, защото е болен от COVID-19. Чехия е една от европейските страни, в които е засечен омикрон.

Омикрон носи смазваща умора, болки в мускулите и препускащ пулс

Крал Мохамед Шести СНИМКА: Ройтерс

И Мароко забранява влизането в страната заради новия COVID

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber