ЕП аплодира Мария Габриел - перфектно е подготвена (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7682974 ЕП аплодира Мария Габриел - перфектно е подготвена (Обзор) ЕП аплодира Мария Габриел - перфектно е подготвена (Обзор) www.24chasa.bg
Мария Габриел по време на изслушването в Европарламента СНИМКА: АВТОРЪТ

    Българският еврокомисар цитира “Върви, народе възродени”, след като в продължение на 3 часа демонстрира брилянтен френски. Утроява “Еразъм+”, увеличава “Хоризонт 2020”

   Аз съм на ваша страна - да има 120 млрд. евро. Ръст във финансирането и на „Еразъм+“, „Творческа Европа“ и Европейския институт за научна и развойна дейност, заяви българският еврокомисар пред евродепутатите

3-часовото изслушване на Мария Габриел приключи току-що под аплодисментите на залата в Европейския парламент. Освен че бе впечатляваща в отговорите си - като съдържание и като брилянтно владеене на френски език (преди да влезе в политиката, тя е преподатавател в университета в Бордо), тя трогна евродепутатите с “Върви, народе възродени”.

Както „24 часа“ писа, изслушването започна в 19:30 ч българско време.

Солидарност, сътрудничество и конкурентноспособност - след като приключи с този девиз на Жак Делор, Мария Габриел завърши на български: “Върви, народе възродени” е написана преди 127 години в скъпия ми град Русе от преподавателя по френски Стоян Михайловски. 9 години по-късно преподавателят по музика в Ловеч Панайот Пипков прави мелодията, след като вижда, че негов ученик е потънал в това едно стихотворение. 15 минути по-късно е сътворена мелодията”, разказа Мария Габриел. И рецитира стихотворението, като не пропусна да подчертае, че с тази песен в България се открива всяка учебна година.

Мария Габриел защити внушително ресора, който ѝ повери новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен „Иновации и младеж“, в който влизат също образованието, науката, културата и спортът.

Ще работя за преодоляване на пречките, които възпрепятстват обучението в друга държава и свободното движение на учещи. Една такава пречка е отсъствието на европейска студентска карта. Ще насърчавам трансграничното обучениe. Ще продължа работата по ключови компетентности, качествено образование в ранна детска възраст, взаимно признаване на дипломи и резултати от изучаването на езици. Заставам зад амбициозна политическа визия за създаването на пространство, където никакви граници не възпрепятстват ученето, следването и провеждането на научни изследвания.

Това декларира на изслушването ѝ в Европарламента българският еврокомисар Мария Габриел, която бе предложена от новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен за нов мандат, този път с ресор “Иновации и младеж”. Тя представи приоритетите си пред две комисии на ЕП - по промишленост, изследвания и енергетика, и по култура и образование. Първата задаваше въпроси за научните изследвания и иновациите, а втората - за образованието, културата, младежта и спорта.

По първата част на портфолиото Габриел ще работи с вицепрезидента Маргарет Вестагер, а по въпросите от втората област - с вицепрезидента Маргаритис Схинас. Почти всички от останалите 25 кандидати за ЕК са изслушвани от по една комисия на ЕП, но огромното портфолио на българката, която ще отговаря за две тежки дирекции в ЕК, я разпредели в две ресорни комисии. Габриел се справи впечатляващо и във встъпителното си слово, и в отговорите на 25-те въпроса, които ѝ зададоха представители на всички политически сили в ЕП по време на 3-часово изслушване.

По отношение на “Еразъм” ще работя усилено, за да изпълня призива на избрания президент г-жа Фон дер Лайен за утрояване на бюджета, което ще доведе до по-нататъшното развитие на приобщаването към програмата, обяви Мария Габриел. Мерките ще включват целеви безвъзмездни средства за хора със специфични нужди, по-гъвкави формати, подходящи за нуждите на хора в неравностойно положение, целеви мерки. Искам структурните фондове и InvestEU да подкрепят държавите членки при осигуряването на равен достъп до висококачествено приобщаващо образование в съответствие с първия принцип на Европейския стълб на социалните права, добави Габриел.

“Тези политики прекрасно се основават на опита, който натрупах през последните 2 г. В позицията на комисар, отговорен за цифровата икономика и обществото, по-специално съм управлявала частта “Информационни и комуникационни технологии” на програма “Хоризонт 2020” (13 милиарда евро), Механизма за свързване на Европа (1 млрд. евро) и програмата “Творческа Европа” (1 млрд. евро)”, напомни Габриел. Благодарение на свършеното от нея тя защити и нова програма в следващата многогодишна финансова рамка - “Дигитална Европа”.

„Освен финансирането, редица политики, които управлявах, са пряко свързани с новото ми портфолио. Такъв е например случаят с новия набор от правила за авторско право и аудиовизуални правила, които договорих от името на ЕК и които са от първостепенно значение за европейската култура. Друг пример е планът за действие в областта на цифровото образование, който представих заедно със сегашния комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, и които ще актуализирам. Друг пример - моят непрекъснат ангажимент с цифровите умения, както личи от създаването на програма за стаж, финансирана със средства на „Хоризонт 2020“, но изпълнена чрез „Еразъм+“, който помогна на хиляди млади европейски специалисти да получат цифров опит в чужбина“, добави Габриел.

По време на изтичащия ѝ мандат в ЕК на Юнкер тя постигна и друг голям успех - платформите да са длъжни да плащат справедливо на творците, чиито произведения качват.

Габриел обеща на европейските депутати, че ще ги включва и при правенето на политики, и в политическия диалог.

Аз съм на ваша страна - „Хоризонт Европа“ трябва да стигне 120 милиарда евро. Също - да се увеличат средствата по „Еразъм+“, „Творческа Европа“ и Европейския институт за научна и развойна дейност. Така, както правих в досегашния си ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“ - стигнахме до 34% увеличение. Първо, искам да съм сигурна, че обещаните средства ще бъдат гарантирани. Където не стане, ще бъде компенсирано. Повече от 609 милиона има в частта „Творческа Европа“.

Това заяви българката, чийто ресор в новата ЕК ще е много голям - обединява две тежки дирекции, и именно затова я изслушват две комисии на ЕП - по промишленост, изследвания и енергетика, и по култура и образование.

„Радвам се, че много от инициативите ми ще получат продължение. Вярвам, че в следващите часове ще набележим много нови идеи и средства за учените, иноваторите, за младите хора, за творците, за да постигнем такова европейско пространство, което да бъде на висотата на очакванията на младите хора.“ Това заяви еврокомисарят Мария Габриел.

„И за в бъдеще хората ще са в центъра на политиките ми. В центъра е човекът. Полза за всички, без да бъдат делени на малки и големи. Ще опитам да надградя. Ще имам инициативи за гражданите и регионите. Тези таланти са Европа на сърцата, Европа, която вдъхновява нашата младеж, артисти, творци, спортисти“, обобщи в обръщението си на български и френски Мария Габриел. В началото тя благодари на премиера Бойко Борисов и на избраната за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен на български. В средата на 15-минутното си обръщение мина на френски и продължи на този език, докато отговаряше на всички въпроси от залата в продължение на 3 часа, на колкото е фиксирано изслушването на кандидатите за еврокомисари.

Климатът, демографските проблеми и всички области на живота са също във връзка с новия ресор, в чиято основа са иновациите. Инициативи отвъд утъпканите пътища обеща Мария Габриел.

Тя ще създаде нов Европейски съвет за иновации и Европейско пространство за образованието и още доста други нови инициативи.

Какви - четете и утре.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Мигранти в Истанбул

Турция свика НАТО, Гърция затваря границата си (Обзор)

Мигранти: Не ни пускат в България Стотици мигранти щурмуваха турските граници с Гърция и България в петък, съобщи Ройтерс. Причината - Анкара заяви, че повече няма да спира сирийски бежанци по пътя им към Европа. Решението последва след ескалация на напрежението в сирийската провинция Идлиб, където 33-ма турски войници бяха убити при въздушен удар

Снимката е илюстративна СНИМКА: Pixabay

Кораб чака разрешение за о-в Свети Мартин, след отказ от Доминиканската република

Круизният кораб "Бремар", който не бе допуснат в доминиканското пристанище Романа заради грипоподобни симптоми сред пасажери на борда, очаква разрешение да акостира на остров Свети Мартин, съобщиха представители на пристанищните власти в холандската част на острова от групата на Малките Антили, известна още като Синт Маартен

Коронавирусът СНИМКА: Ройтерс

1-ви случай на коронавирус в Исландия, Дания потвърди втори случай на заразата

Първи случай на новия коронавирус бе регистриран днес в Исландия, съобщиха местните здравни власти, цитирани от ДПА. Заразеният е мъж на средна възраст, върнал се от ски курорт в Северна Италия. Той е поставен под карантина в Националната университетска болница в Рейкявик. Според службата за гражданска защита мъжът не е тежко болен

Членове на германското правителство следят разпространението на вируса.

Кипър дава за карантина резиденция на президента (Обзор)

Заразата вече плъзна в 59 страни, уби почти 2900 души Президентът на Кипър предложи своя резиденция за карантина на всички, които са били в контакт със заразени хора, но не показват симптоми. След заседание на кабинета бе решено лятната резиденция на Никос Анастасиадис и правителствени почивни домове в планината Тродос да станат база за поставяне

Борис Джонсън СНИМКА: Ройтерс

Борис Джонсън свиква извънредна среща на правителството за коронавируса

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще свика извънредна среща на правителството, в която да бъде дискутирана ситуацията с продължаващото разпространение на новия коронавирус, наречен от Световната здравна организация (СЗО) COVID-19, пише британското издание The Independent. Срещата с държавните служители ще бъде първата

Ангела Меркел и Реджеп Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Меркел в разговор с Ердоган осъди атаките срещу турските сили в Идлиб

Канцлерът Ангела Меркел обсъди ситуацията в Северна Сирия в телефонен разговор с президента на Труция Реджеп Тайип Ердоган, съобщи германският правителствен говорител Щефен Зайберт. Канцлерът осъди безотоворните атаки срещу турските сили и настоя за прекратяване на офанзивата на сирийския режим в Идлиб, предаде БТА

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

Пожар близо до Лионската гара в Париж наложи евакуация на пътниците (Снимки)

Пожар близо до Лионската гара в Париж наложи евакуация на пътниците (Снимки)

Пътниците бяха евакуирани тази вечер от Лионската гара в Париж, след като пожар наблизо унищожи няколко коли. Едноименната станция на метрото беше затворена, предава БТА. Полицията съобщи, че пожарът е овладян, но пламъци все още се виждаха от улицата край Гар дьо Лион, а часовниковата кула на забележителната историческа сграда бе забулена от дим

СНИМКА: Pixabay

Евродепутати настояват пред САЩ да отпаднат визите за България

Делегация от 7 евродепутати от комисията по граждански свободи, която е била на визита във Вашингтон и Бостън от 23-ти до 28-и февруари, е повдигнала за пореден път въпроса за визите, които Съединените щати продължават да налагат на граждани от България, Хърватия, Кипър и Румъния, предаде БНР. Депутатите са подчертали

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Белият дом: Темата за коронавируса се раздухва, за да се навреди на Тръмп

Високопоставен представител на Белия дом обвини американските медии в раздухване на негативни информации за коронавируса, за да навредят на президента Доналд Тръмп, предаде ДПА. "Причината, поради която ставаме свидетели на такова внимание (към темата) през последните дни, е, че те смятат, че това е нещото

Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Ердоган и Тръмп разговаряха за ситуацията Идлиб

Президентите на Турция и САЩ Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп разговаряха днес по телефона за ситуацията в сирийската провинция Идлиб, предаде ТАСС. Кабинетът на Ердоган съобщи, че двамата президенти са обсъдили въпроси на двустранните отношения и регионални теми, включително последните събития в Идлиб

СНИМКА: Ройтерс

СЗО повиши степента на риска от коронавируса от "висока" на "много висока"

Рискът от глобално разпространение на новия коронавирус е станал "много висок", заяви генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, посочвайки инфекциите, изнесени от Италия и Иран в няколко страни. Досега СЗО оценяваше риска като "висок", предаде ДПА. "Продължаващото увеличение на броя на случаите и на броя на

СНИМКА: Ройтерс

Турция: Русия незабавно да спре огъня в Идлиб

Турски официални представители са казали на намиращата се в Анкара руска делегация, че в сирийския район Идлиб трябва незабавно да бъде установено трайно спиране на огъня, съобщи Ройтерс, позовавайки се на турското външно министерство. По време на разговорите в Анкара днес турските представители са казали на руската делегация

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber