Омбудсманът с препоръка за медиацията към министъра на правосъдието и ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7674151 Омбудсманът с препоръка за медиацията към министъра на правосъдието и ВСС Омбудсманът с препоръка за медиацията към министъра на правосъдието и ВСС www.24chasa.bg
Диана Ковачева СНИМКА: Архив
Диана Ковачева СНИМКА: Архив

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правосъдния министър Данаил Кирилов и Висшия съдебен съвет за предприемането на мерки за по-ефективното използване на медиацията като алтернативен способ при решаване на спорове. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.

По-рано през деня доц. Ковачева е участвала в международната кръглата маса "Задължителна медиация в полза на страните - възможности и приложно поле", организирана в НДК от Висшия адвокатски съвет и Центъра за спогодби и медиация при Софийски районен съд и Софийски градски съд.

"Аз съм убедена, че медиацията е полезна, че широкото й прилагане ще бъде от полза не само за гражданите, не само за обществото, но и за съда, защото тя може наистина да допринесе за разтоварване на съдебната система", е казала доц. Ковачева на конференцията.

Като доказателство за своята теза омбудсманът е цитирала данни на Висшия съдебен съвет, според които над 740 000 иска в съдебната система са висящи.

"Това е огромен брой дела. Ако си поставим за цел може поне 20 процента от тях да бъдат решени чрез медиация. Това ще облекчи съдебната система, ще даде възможност на съдиите да отделят повече време за по-сложните казуси, ще въведе икономичен и бърз способ за решаване на спора, което ще облагодетелства всички участници", е отбелязала Диана Ковачева.

Тя е отбелязала, че Министерството на правосъдието трябва да поеме ангажимент за регулирането на дейността на медиаторите - регистър, контрол, обучение, дисциплинарна отговорност. А по отношение на въпроса за финансираното на първата задължителна обща среща омбудсманът е посочила, че е необходима държавна подкрепа.

Омбудсманът се е ангажирала още, ако Министерството на правосъдието сформира работна група за обсъждане на мерките, да участва лично и заедно с експерти от институцията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Еленко Божков. Кадър Нова нюз

Еленко Божков: Мораториумът е неудачна крачка

снимка facebook/Violina Kodeva

Ето коя е булката от церемонията на Радев

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

Доц. Ангел Кунчев. Кадър Нова тв

Ситуацията с COVID-19 щяла да се нормализира след края на февруари

„Пирогов” Снимка Архив

В "Пирогов" спешно се нуждаят от кръв

снимка pixabay

Хванаха четвърт тон метамфетамини в Истанбул

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber