Бойко Борисов и Здравко Димитров на пешеходен тур из галериите и антиките в Пловдив (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7670044 Бойко Борисов и Здравко Димитров на пешеходен тур из галериите и антиките в Пловдив (Обзор) Бойко Борисов и Здравко Димитров на пешеходен тур из галериите и антиките в Пловдив (Обзор) www.24chasa.bg
Министър-председателят Бойко Борисов, придружен от областния на Пловдив Здравко Димитров (вдясно до премиера), Нанси Шилър, шефката на фондация “Америка за България” и други официални лица на път за площада

Дружбата ни със САЩ не е само военна, но и културна, каза премиерът, който бе придружен от шефката на “Америка за България”. Фондацията осигури половината средства за реставрацията на Голямата базилика

В рамките на час Бойко Борисов обходи най-емблематичните археологически и културни места в Пловдив, придружен от шефката на “Америка за България” Нанси Шилър и председателя на борда на фондацията Крис Малтън. С тях се шегуваше, прегръщаше и обсъждаха важни проекти за страната.

Редом до министър-председателя беше и областният управител и кандидат на ГЕРБ за кмет на втория по големина град Здравко Димитров.

Малко по-късно премиерът демонстрира топли чувства и към руския зам.-министър на науката и образованието Наталия Бочарова и посланика на Русия у нас Анатолий Макаров. С тях преряза лентата и откри 75-ия технически панаир в Пловдив.

Рейдът на Борисов

започна от

Голямата

базилика

на Филипопол - един от най-значимите антични обекти не само у нас, но и в чужбина.

“Това е голямо богатство, Нанси!”, обърна се премиерът към шефката на “Америка за България”. Общата площ на експонираните антични мозайки надхвърля 2 декара. В момента вървят довършителните работи по базиликата и нейното защитно покритие.

Реставраторката доц. Елена Кантарева първа се ръкува с премиера Борисов. Няколко минути той гледаше как специалисти редят пана с мозайките. Работата е фина, почти часовникарска. Фигурите трябва така да се напаснат, че да няма разминаване между изобразените розети, хераклови възли, геометрични орнаменти и над 120 птици - папагали, токачки, пауни, патици - образец на римското изкуство.

Нанси Шилър му обясни, че в момента се редят мозайките, открити от втори пласт на древния християнски храм. Поставят ги върху пясъчни възглавници, след което подобно на конструктор лего ги напасват. Една от сцените представлява кантарос, от който пие вода паун. Известна е и като “Изворът на живота” с библейски сюжет.  

Министър-председателят бе възхитен, когато му дадоха

VR устройство,

което създава

изкуствена

реалност

“Дончев, погледни само!”, подаде той уреда на вицепремиера Томислав Дончев.

“Какво виждате?”, попита репортер на “24 часа”.

“Не, не разказвай! Дай им да видят лично”, каза Борисов и заместникът му подаде устройството на екипа ни. Пред очите се появява интериор на раннохристиянски храм, който пресъздава обстановката в базиликата от IV в. Построена е с личната протекция на императора според археоложката Елена Кесякова.

Нанси Шилър разказа на Бойко Борисов, че

местни

бизнесмени

осиновяват

срещу 5000 лв.

птици от

мозайките,

а парите отиват в специален фонд за деца.

След като обходи второто ниво с мозайки, които са от по-късния период от V век, той се спусна по спираловидна рампа и отиде на първия етаж. Там тепърва ще се редят цветните фигури на пода, които са по-ранни. Застъпвали са се, защото теренът още в Античността е бил нестабилен и се наложило подът да бъде покрит с нови мозайки. Премиерът погледна и новооткрития древен надпис, който съобщава за оцелелите след драматичното готско нашествие през 251 г., когато Филипопол е сринат. Изписани са 44 имена на религиозното сдружение, почитащо Дионис.

Над 15 млн. лева струват реставрацията на базиликата и монтирането на защитно покритие върху мозайките. Половината средства са от “Америка за България”, а останалата част - от общината и държавата.

“А в Маноле ходи ли на кулата?”, попита Борисов Нанси Шилър. “След една година този античен паметник ще бъде на световно ниво”, увери той.  

От базиликата Борисов, Здравко Димитров и цялата делегация тръгнаха пеша към обновения централен площад на града. В края на юли премиерът го инспектира, но тогава не беше готов. Преминаха през ремонтирания транспортен подлез на ул. “Гладстон” и се изкачиха по стълбите.

“Здравей,

наборе! Как си”,

махна премиерът

към работник от близка сграда. Човекът се зарадва и го поздрави.

“Тук всичко ще е с кафенета и хората ще могат да гледат антиките от северния вход на древната агора”, разказа кметът Иван Тотев. Следващата спирка бяха западните пропилеи (западният вход - б.а.) от древния площад. На тях са издигнати антични колони, запазена е автентичната настилка на улиците от I век, както и останките от някогашните магазини. Мраморните елементи са експонирани в зелена среда.

“Тук идвахме в началото на разкопките”, спомни си Борисов. После няколко минути съзерцаваше находките.

“Нанси, харесва ли ти площадът?”, обърна се отново към шефката на “Америка за България” Борисов. Тя отговори, че за първи път е била в Пловдив през 1996-а. Но за последните 10 г. промяната в града е забележителна.

Отново пеша се отправиха към новата галерия на ул. “Гладстон”. Разстоянието от базиликата през площада до нея е около 700 метра.

“Г-н Борисов, моля ви за една снимка със сина ми. Трифоне, бързо ела”, примоли се Мариана Попова. Премиерът се спря и зачака детето.

“Ела и при кака си Нанси да се снимаш”, допълни Борисов на 8-годишния Трифон. През това време майка му снимаше с телефона. Нареди се върволица от други майки за фото с премиера. Той обаче бързаше, защото освен галерията трябваше да открива и есенния панаир. Майките обаче бяха упорити. Тръгнаха след него до изложбената зала. Премиерът хареса галерията и каза, че е построена с пари от държавата. 4,2 млн. лева е инвестицията в нея. Погледна и към картините от изложбата “Минимализмът в българската живопис”.

“Дали сме милиарди за американски изтребители. Но в същото време дружбата ни със САЩ върви не само по линия на военните бази. За радост, правим и неща, които най-много ми харесват, свързани с археологията, историята и културата”, каза министър-председателят.

И отново припомни, че реставрацията на базиликата в Пловдив се финансира от фондация “Америка за България”, общината и държавата.

“Пловдив е от малкото стари живи градове в света, легнал върху такава богата история - допълни Борисов. - Някой може да ни упрекне, че сме тук заради изборите. Не, това идване беше планирано отдавна. След дни ще дойдат всички посланици в базиликата, а ние тогава ще сме в Южна Корея.”

Борисов изброи местата в страната, където в момента вървят мащабни археологически разкопки.

“България ще

стане като

Италия и Гърция,

които печелят

от античното

си богатство

Ще използваме контактите на “Америка за България” да промотираме страната и да привлечем повече туристи”, отбеляза той.

Премиерът цитира бъдещата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен, която била наскоро в София и останала поразена от римските катакомби в църквата “Света София”.

“Бойко, ние не ви познаваме”, възкликнала тя.

“В Америка, като питаш за България, ще кажат: “Стреляли по папата.” А това не е така. За съжаление, не ни познават в най-добрата светлина”, заключи министър-председателят.

Крис Малтън го увери, че светът ще научи повече за България от положителната страна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Адвокат Ели Христова

Ели Христова: Мъжете станаха по-добри бащи, но някои се готвят за развод с години

Успелите жени по-лесно се решават да разтрогнат брака, казва адвокатката по граждански дела - Адвокат Христова, по данни на социалното министерство бракът на българите издържа средно 15 г. и 9 месеца. Защо най-често се развеждат хората - заради пари, изневери или нещо друго? - По-младите се развеждат най-вече по причини

Шефът на БЛС Иван Маджаров обяви приоритетите на съсловната организация в преговорите за новия рамков договор със здравната каса.

По-дълъг престой в болница, за да няма неизлекувани пациенти, искат лекарите в новия договор с касата

Настояват 35% от приходите на лечебните заведения да отиват за заплати на лекари и сестри Предвидените за 2020 г. 2,2 млн. хоспитализации да се намалят до около 2 млн., а продължителността на голяма част от клиничните пътеки да се удължи, така че да не се налага пациенти да бъдат изписвани недоизлекувани

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков награждава министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с почетен плакет по повод 130-годишнината на Алма  матер.

Обмислят дуално обучение и в университетите (Обзор)

Средната посещаемост на лекциите в някои висши училища била 15-20% “В проекта на стратегията за висшето образование, който готвим, ще помислим и някаква дуална форма във висшето образование. Има смисъл да се съчетават обучение в реална работна среда с такова във висшето училище.” Това обяви министър Красимир Вълчев пред студенти от Софийския

Официално: България вместо Швейцария в група с Белгия, Великобритания и Молдова на ATP cup

Официално: България вместо Швейцария в група с Белгия, Великобритания и Молдова на ATP cup

България очаквано попадна сред участниците в първото издание на отборния турнир по тенис ATP cup в Австралия от 3 до 12 януари. Заради мястото на Григор Димитров в световната ранглиста страната ни бе първа под чертата след обявяването на първия списък. След отказите на Роджър Федерер и Стан Вавринка Швейцария отпада

Симеон Сакскобургготски

Обрат! Замразиха делото за двореца “Врана”, ще чака решение на КС (Обзор)

Делото за двореца “Врана” бе спряно и ще остане “замразено”, докато за царските имоти се произнесе и Конституционният съд (КС). Решението бе взето вчера от Иво Дачев, Асен Воденичаров и Мария Георгиева от Софийския апелативен съд (САС). То обаче не е окончателно и може да се оспори в 7-дневен срок. Делото за двореца е образувано по жалби на Симеон

През 2017 г. Диана Саватева получи предложението на “24 часа” от политическия репортер Кристина Кръстева.

Вижда се краят на лицемерната забрана за огласяване на екзитпол в изборния ден - ГЕРБ подкрепя “24 часа”

ГЕРБ подкрепя предложението на “24 часа” да отпадне забраната за изнасяне на социологически данни в реално време в хода на изборния ден, увериха високопоставени представители на партията. През март след кампанията ни за спиране с лицемерната забрана и глобите за медиите депутатите от ГЕРБ Диана Саватева, Ивелина Василева, Ася Пеева, Димитър Бойчев

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Директор на дирекция в Министерство на културата напуска заради казуса с Ларгото

Директор на дирекция в Министерство на културата напуска заради казуса с Ларгото

Директорът на дирекция "Правнонормативна дейност и обществени поръчки" в Министерство на културата Татяна Цветанова е подала молба за напускане, съобщиха от пресцентъра на институцията. Причината са резултатите по съдебния иск, предявен от Министерството на културата към фирмата изпълнител на строителните дейности по проект "Античен

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев, чиято кандидатура за обвинител №1 ВСС ще гласува днес отново.

Цацаров не коментирал спекулации, че става шеф на антикорупцията

Боян Магдалинчев: Той е подходящ кандидат, защото, преди да стане главен прокурор, е бил наказателен съдия До момента няма нито едно постъпило предложение Няма да коментирам спекулации. Това каза пред “24 часа” главният прокурор Сотир Цацаров. Думите му бяха по повод публикации от сряда, които го посочиха като бъдещ шеф на антикорупционната

Ерджан Себайтин от ДПС и Михаил Христов от БСП подкрепиха инициативата да се забрани дрането на норки, като също влязоха в клетката.  СНИМКА: ДПС ПРЕСЦЕНТЪР

Депутати в клетка - подкрепят кауза срещу дрането на норки

Депутати бяха затворени в клетка в центъра на София вчера и престояха там над 10 минути пред погледа на изумени минувачи. Така Ерджан Себайтин от ДПС и Михаил Христов от БСП подкрепиха каузата да се забрани дрането на норки. “Седмица в клетка” е инициатива на активистите от “КАЖИ”. Вече седмица около 50 доброволци се редуват денонощно в клетката

Калоян Паргов и Георги Първанов играха заедно футбол. СНИМКИ: ФЕЙСБУК НА КАЛОЯН ПАРГОВ

Паргов и Първанов на един терен (Снимки)

Обединение на левицата и на футболния терен постигна лидерът на БСП - София, Калоян Паргов. След като събра в един отбор БСП и АБВ за местните избори в столицата, Паргов днес игра футбол в един отбор с Георги Първанов. Това става ясно от снимки, които лидерът на червените в София си пусна в профила си във фейсбук

СНИМКА: Google Maps

19-годишна предизвикала катастрофата край Хитрино, изпреварвала 4 камиона

19-годишна шофьорка е предизвикала инцидент при неправилно изпреварване на пътя Шумен - Силистра на разклона за село Хитрино. Пострадали са пет жени, една от които е с черепно-мозъчна травма. Два екипа на пожарната са вадили пострадалите от смачканата лека кола, съобщава БНТ. Лека кола със силистренска регистрация е започнала рисково изпреварване

Петя Аврамова. Снимка МРРБ

Аврамова се срещна с кмета на Перник, ще действат съвместно по водната криза

По покана на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в министерството на регионалното развитие и благоустройството се състоя работна среща с областния управител на Перник Ирена Соколова и с кмета на града Станислав Владимиров във връзка с координиране на съвместни действия за решаване на проблема с водоснабдяването,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber