Юлиан Вучков си отиде самотен (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7669988 Юлиан Вучков си отиде самотен (Обзор) Юлиан Вучков си отиде самотен (Обзор) www.24chasa.bg
Изпращаме Юлиан Вучков на 26 септември.

Известният тв водещ и театрален критик почина на 83 г., тъгувайки за голямата си любов - Диана, наричаха го Поразяващата уста

Не са били лесни последните месеци от живота на известния тв журналист, публицист и театрален критик Юлиан Вучков.

Годините му - над 80, му тежат. Краката му изневеряват. Задъхва се по стълбите. Кой да му донесе нещо за хапване - не че е капризен? Кой да го придружи за ангажиментите му в телевизията? Сам е. Много сам.

Но не е от доверчивите. Не допуска лесно хора в дома си. Усеща обаче, че се нуждае от човек до себе си. Да се опре на него. Търси го. Помощ му предлага журналистът Мартин Карбовски - той първи съобщи за кончината му. Чрез своята позната Алина намират младежа Виктор, предложил доброволно услугите си на социален помощник, спечелил доверието на Вучков и бил до последния миг до професора. Ходи в дома му всеки ден. Разхождат се заедно. Помага му в домакинството, с всичко, което е нужно на трудноподвижен човек - чаша чай, храна, транспорт... Младежът сега е в стрес, плаче неутешимо. (Не направихме връзка с него - б.р.) Плаче за този човек, който в края на дните си е бил абсолютно сам! И разчитал на неговата помощ и подкрепа. 

“На 83-годишна възраст почина легендата на българския телевизионен екран проф. Юлиан Вучков”, гласи официалното съобщение. “Професорът е починал на път към Военна болница - по времето, когато трябваше да се излъчи неговото предаване на живо (22.9.). Водещият на “Времена и нрави” по телевизия “Евроком” е еталон за професионализъм през целия си съзнателен живот.

Словесно острие

и коректив на

власт и

общество,

проф. Вучков не се примири с пошлостта и лъжата!”, съобщиха от любимата му тв трибуна “Евроком”, чийто рейтинг той качи до небесата. Наистина тв легенда!

Успяхме да се свържем с брата на Юлиан Вучков - актьора от Народния театър Михаил Петров.

“Дай бог всекиму такъв творчески път. Бог да прости Юлиан”, каза Петров, който заедно с “Евроком” урежда последното сбогуване с Вучков.

“Вучков не беше лесен главен редактор на сп. “Театър”. Но той не се поддаде на натиск, не стана доносник и имаше чувство за справедливост”, сподели негов колега - театрален критик.

Професорът обитаваше хубав апартамент в идеалния център на пресечка на бул. “Витоша”, пълен с книги и картини, но беше самотен. Радваше се на вниманието на своите зрители, които го разпознаваха из градинките около НДК, когато се разхождаше там. Лесно се заговаряше с всеки... Страдаше. От самотата. Радваше се на високия си тв рейтинг, но не криеше, че има нужда с кого да сподели вечерята си. И утрото си.

Той беше човек, който френетично се грижеше за здравето си. Затова вярваше на своите приятели лекари, предимно от Военномедицинската болница. Уви, напът на там си отиде. Преди да стигне до нея...

Ето една негова

изповед:

“Съжалявам, че нямам деца, че съм пътувал у нас и в чужбина малко, че не съм се радвал на достатъчно наши и световни чудеса, защото съм бил претоварен от професионалната ми работа. Човечеството ще се самоубие или все повече ще се превръща в античовечество, ако не се раздели с робуването на материалните сметки, ламтежи, с култа към парите, към коварната американска и световна игра с долара, ако не спре да издига железни стени между бедните и богатите, ако не възвърне цялата си любов към душевните и духовните чудеса.

Буквално летя от радост, когато отивам в издателството и поемам първия екземпляр от моя нова книга. Винаги я възприемам не като последната за този момент, а като първата, като най-скъпата.

Мои способни колеги сред телевизионерите нерядко и чистосърдечно ме питат как става така, че съм уважаван, но и обичан от зрителите, макар

че съм много

критичен, дори

остър,

люто гневен

в изобличаването на злините. (Наричаха го Поразяващата уста, беше известен с крилати фрази като “Гледам и не вярвам на ушите си” - б.а.) Аз редовно повтарям, че масово изразяваното и много ласкаво отношение към мен не ме разглезва, а ме подтиква да се разделям с минусите на моите предавания и да ги обогатявам. Отдавам се на моята тв дейност

хем като опитен

човек, хем като

пламтящ

младеж

И се радвам, че събирам огромна аудитория, че безброй хора ме спират навсякъде и искат автограф или да се снимат и да си поговорим.

Когато бях млад, аз се впрягах много от нападащите ме завистливи простаци. Знаех, че са озлобени заради моите успехи и заради техните провали. Те не ме сломяваха. Но ме потискаха. И ми губеха доста време, докато ги коментирам, докато се чудех дали да им отговарям в печата, или да ги подмина. А сега вече те ме развеселяват и ми помагат да се разтоварвам от тежката ми дейност, докато ги подигравам у дома, но често и пред медиите.

Не само най-трудните, а и

най-драматичните

години в моя

живот са

детските и

юношеските

Бях лишен не само от системната грижа, от топлината, а и от физическото присъствие на родителите ми. Живял съм с майка ми само 4 г. А с баща ми сме се срещали случайно само няколко пъти и за около 10 мин. И все се разминавахме като бездушни чужденци. Оцелях, защото стисках зъби, и доказах, че мога да надрасна роднинската си среда, че човек е създаден от нея, но не е венчан за нея, че той я унаследява телесно, но не и умствено.

През първите 5 десетилетия от моя живот аз съм бил мишена на огромна завист. Нейните носители в лицето на бездарни или посредствени актьори, повече режисьори, автори на пиеси, но най-вече театроведи организираха цели спектакли срещу мен. Те ме изнервяха и ме угнетяваха. Те пораждаха и отделните ми безсънни нощи. Но пък удвояваха моите съпротивителни, борбени сили.

Аз и моята Диана

често си

разказваме

весели истории

и се смеем на глас толкова много, че на моменти ни става лошо. Признавам, разтоварвам се с някои прекалено пикантни, но пък остроумни вицове.

А последното ми удоволствие е неспирното имитиране на гледаните овластени политици, политолози, социолози на тв екрани. Не пожелах да стана актьор,

защото съм

голям

индивидуалист

Нямаше да търпя да бъда само един от многото герои на сцената. Затова предпочетох да бъда театрал като анализатор, а не като изпълнител. Сега съм признат като отличен актьор като телевизионер.”

Юлиан Вучков за творческите си приноси:

Моите творчески приноси започват от театъра - висшето ми образование е свързано с него. Посветих му две книги - “Театрални светове” и “Театърът - реалност и магия”. Цели 20 г. съм ръководил списание “Театър”, посветено на нашия и световния театрален живот. Чел съм и редактирал стотици страници във вид на обзорни статии, студии, интервюта. Те се допълват с творчески портрети и рецензии за безброй спектакли.

Може би най-скъпа ми е моята книга “Психология на магнетофонната младеж”. Сега се чудя как само на 27 години съм намерил смелостта да кажа, че разрушителната бездуховност отличава редица наши студенти като резултат от безплодния комсомолски живот, от лицемерието и тъпотата на негови ръководители. Изтъкнах, че най-разпасани са редица разглезени деца на червени големци, че тяхното грандоманско безделие заразява простосмъртното слугинско обкръжение. Тази ми стъпка е почти подвиг в едно време на забранена критика за социалистическия начин на живот. Защото това ми произведение стана шлагер на деня през 1963 г.

Нещо интимно от първо лице

“Само на 63 години си отиде моята Диана, жената, с която 10 години бяхме заедно, любимата ми жена. Обичахме се! Заедно се смеехме и плачехме. Тя беше хубава, очарователна, интелигентна. Казваше ми Юло... Чакаше ме на балкона да се върна от предаване, да ѝ разкажа, да обсъдим. Споделяхме, разговаряхме, разбирахме се. Знаете, че е дъщеря на известния автор на детски стихове Атанас Душков. Направи усилия да издаде творчеството на баща си. Беше великолепен и всеотдаен човек. Благодаря ѝ, че беше до мен. Много, много ми е тъжно. Ужасно ми липсва. Къде е моята Диана? Не знам какво ще правя. Съсипан съм. Защо пак съм сам, защо тя ме остави”. Двамата се виждат за първи път, когато Юлиан е на 37 години, а тя - едва на 19. Той познавал баща ѝ и на шега го попитал дали няма жена, с която да го запознае, защото е ерген. Таткото казал: Имам дъщеря, но е много проклета.

“Излиза една разкошна дама с коси като на самодива, кимна ми и изчезна”, спомня си той в предаването на Мартин Карбовски. Двамата се виждат отново години по-късно - през 2004 г.

“Виждам една жена апетитна, стройна, елегантно облечена. Казвам си - дано да е сама. Започнах да я ухажвам и чак след като имахме няколко срещи, задълбочени във всяко едно отношение, разбрах, че това е Диана Душкова, момичето, което бях видял преди години”, разказва проф. Вучков. “Това е единствената жена, към която съм се привързвал дълбоко и всестранно.”

Диана си отиде преди него и го остави неутешим...

Споделяше, че много му липсва. Тъгуваше. Доста скоро я последва... Нямаше я тази, която да го посреща на балкона и да вика с усмивка своя Юло. Беше самотен. Дано сега не е. Там горе. С нея. С Диана...

На 26 септември, четвъртък, от 12 ч в църквата “Свети Седмочисленици” ще си вземем сбогом с Юлиан Вучков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Бенатова за вестниците в Австралия: Бунтът срещу ограниченията обединява конкурентите

Миролюба Бенатова коментира решението вестниците в Австралия да излязат със заличени първи страници. Конкурентните издания в страната показаха солидарност, като протестираха срещу намесата в работата им от страна на властите. Изданията излязоха със зачеркнат текст и печат, на който пише "тайна". Ето какво написа Бенатова: "В Австралия държавата

Жената от погубеното край Омуртаг семейство била зад волана на ситроена

Погубеното в неделя при катастрофа на пътя Варна - София край Омуртаг семейство е от Варна, уточниха днес от ОДМВР в Търговище. То пътувало във фаталния ден към родния си град с лек автомобил "Ситроен", собственост на тяхна близка от Смядово в област Шумен. Това обяснява защо колата е с шуменска регистрация.

Борисов: С "Балкански поток" потребителите ще могат да ползват най-евтин газ (Обновена + видео)

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Кнежа,където е започнало строителството на северната част на "Балкански поток"  - от Провадия до сръбската граница. Той ще извърши проверка на напредъка на строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД По-рано днес премиерът пусна в експлоатация първия етап от

Прокуратурата против оправдаването на Марешки и негова близка

Протест срещу присъдата на Варненския окръжен съд, с която бяха признати за невиннни Веселин Марешки и бизнесдамата Красимира Колева, поиска в протест до Апелативния съд Окръжната прокуратура във Варна, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Както вече е известно, в петък, 18 октомври 2019 г., двамата бяха оправдани по обвинението за изнудване

През декември гледат делото за конфискация на имотите на братя Галеви

Окръжният съд в Кюстендил е насрочил нова дата за заседание по делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ води срещу Ангел Христов и Пламен Галев, известни като "Братя Галеви", за отнемане на престъпно придобито имущество, съобщиха от Окръжния съд

Арестуваха майката, изоставила бебето си в болницата в Петрич

Арестувана е майката на бебето, изоставено в поликлиниката в Петрич в петък, съобщиха за Би Ти Ви от полицията в Благоевград. Тя е на 37 години от петричкото село Старчево. В продължение на четири дни органите на реда издирваха родителите, изоставили пеленаче на около месец пред лекарски кабинет. След като то беше намерено пред един от лекарските

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Борисов: Отнасяме се като добри стопани към България, не оставяме дългове за поколенията

"Отнасяме се като добри стопани към България – не задлъжняваме и не оставяме дългове на следващите поколения. Според окончателните данни на НСИ - Национален статистически институт за 2018 година отчитаме бюджетен излишък от 1 921 млн. лв., което е 1.8% от БВП". Това коментира премиерът Бойко Борисов след окончателните данни на НСИ за бюджетния

Експерт: Ползването на телефон в колата е опасно колкото високата скорост

"Хората имаме недостатъка да подценяваме шофьорската професия. Това се е превърнало в нещо рутинно. Когато излизаме от вкъщи никой не си мисли, че ще направи катастрофа или ще има тежка ситуация на пътя". Това коментира в предаването "Здравей, България" автомобилният състезател Димитър Илиев. Той обясни, че телефонът се е превърнал в епидемия

Опасен колбас на пазара, внос от Германия, заразен с листерия

Над 300 кг опасен колбас е установен на пазара у нас и е изтеглен от търговската мрежа – разпространявал се е само от една верига супермаркети. Това обяви пред бТВ д-р Кремена Стоева, началник отдел „Контрол по храните” в българската агенция по храните (БАБХ). БАБХ изтегли от пазара над 250 кг заразена с листерия пушена риба Колбасът е от една

Военни откриха невзривена бомба в коритото на река Марица край Пловдив

Специализиран екип от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив разузна и транспортира за обезвреждане 37 мм силно корозирал артилерийски снаряд, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Боеприпасът е открит на 20 октомври 2019 г. в коритото на река Марица край Пловдив. Снарядът ще бъде унищожен днес, 21 октомври

Експерт: Промяната в изискванията няма да ощети хората с ТЕЛК

„Няма основание за притеснение на хората с ТЕЛК заради това, че от догодина ТЕЛК комисиите ще могат да работят и без специалисти по конкретно заболяване“. Това увери пред БНР д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК. Тя подчерта в предаването „Преди всички“, че и сега не във всички ТЕЛК-комисии има задължително присъствие

Жителите на Камбурово настояват за поставяне на допълнителни пътни знаци (Обновена)

За поставяне на допълнителни пътни знаци настояват жителите на село Камбурово, след като стана страшната катастрофа край Камбурово, съобщи БТА. Семейство от Варна с две деца и мъж от София са загиналите в тежката катастрофа край село Камбурово, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Търговище. Катастрофата стана на главния път София - Варна в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber