Борисов ахна от мозайките на Голямата базилика в Пловдив (Обновена, Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7669213 Борисов ахна от мозайките на Голямата базилика в Пловдив (Обновена, Видео) Борисов ахна от мозайките на Голямата базилика в Пловдив (Обновена, Видео) www.24chasa.bg
Здравко Димитров през целия път разказваше на Борисов какво е направено в Пловдив. СНИМКИ: Радко Паунов

Премиерът  и Здравко Димитров на рейд из Пловдив

Това е голямо богатство, Нанси!

Реставраторката доц. Елена Кантарена показа на Борисов как се редят паната с древните мозайки.
Реставраторката доц. Елена Кантарена показа на Борисов как се редят паната с древните мозайки.

Така премиерът Бойко Борисов възкликна към шефката на „Америка за България“ Нанси Шилър. Премиерът пристигна в Голямата базилика на Филипопол, чиито довършителни работи са почти към финала. Той разгледа над 2 декара антични мозайки – образец на римското изкуство. Министър-председателят буквално онемя, когато му дадоха VR устройство, което създава изкуствена реалност и чрез него се вижда базиликата, както е била през IV век.

Найд 2 дка са мозайките на Голямата базилика в Пловдив.
Найд 2 дка са мозайките на Голямата базилика в Пловдив.

Реставраторката Елена Кантарева в това време редеше пана с мозайки, изобразяващи розети. После Борисов се загледа в цветни картини, изобразяващи над птици - всяка в различна поза. Цветни папагали, токачки, пауни, патици включва композицията. Нанси Шилър му разказа, че местни бизнесмени осиновяват срещу 5000 лева птица от мозайките, а парите отиват в специален фонд за деца. Най-напред Борисов разгледа второто ниво с мозайки, които са от по-късния период от V век. По специално спираловидна рампа той слезе на първия етаж, където тепърва се реди по-ранната настилка от ІV век. Премиерът разгледа как се реставрират колони от най-представителния античен храм на римската провинция Тракия. Погледна и най-новият древен надпис, който съобщава за оцелелите след драматичното готско нашествие през 251 г., когато Филипопол е буквално сринат.

Премиерът Бойко Борисов и шефката на
Премиерът Бойко Борисов и шефката на "Америка за България" Нанси Шилър.

"А в Маноле ходи ли на кулата", попита Борисов Нанси Шилър и я увери, че след една година тя ще бъде археологически обект на световно ниво. Навсякъде премиерът е плътно придружаван от областния управител и кандидат за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров. 

Борисов мина пеша разстоянието от базиликата до обновения централен площад на Пловдив, а след това отиде и на новата галерия на ул.
Борисов мина пеша разстоянието от базиликата до обновения централен площад на Пловдив, а след това отиде и на новата галерия на ул. "Гладстон".

От базиликата пеша те се отправиха към реновирания централен площад на Пловдив. Минаха през ремонтирания транспортен подлез на ул. "Гладстон". По стълбите се изкачиха на съвременния площад. "Здравей, наборе! Как си", махна към работник от близка сграда Борисов. 

8-годишният Трифон се снима с премиера. Майка му Мариана Попова беше на седмото небе.
8-годишният Трифон се снима с премиера. Майка му Мариана Попова беше на седмото небе.

"Тук всичко ще е с кафенета и хората ще могат гледат към останките от северния вход на древната агора", разказваше на премиера кметът Иван Тотев. Следващата спирка бяха западните пропилеи от древния площад. На тях са издигнати антични колони, запазена е автентичната настилка на улиците от І век, както и останките от някогашните магазини.

Неотлъчно до Борисов е областният управител и кандидат за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров.
Неотлъчно до Борисов е областният управител и кандидат за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров.

"Тук идвахме в началото на разкопките", спомни си Борисов и няколко минути съзерцаваше експонираните антични находки. "Нанси, харесва ли ти площадът", обърна се той към шефката на "Америка за България". Тя отговори, че за първи път била в Пловдив през 1996. Но за последните 10 г. промяната била забележителна.

На път за новата галерия на ул. "Гладстон" млада майка си провикна. "Г-н Борисов, моля ви за една снимка със сина ми. Трифоне, бързо ела", каза тя на 8-годишното си дете. Момчето тутакси дотърча и застана до премиера. "Ела и при кака си Нанси да се снимаш", рече Борисов на малкия Трифон. През това време майка му беше на седмото небе.

Последва върволица от майки, които също искаха да се снимат с премиера. Те го съпроводиха до самата галерия и дори влязоха в нея да го чакат.

Турът на Борисов включваше около 700 метра пеша. "Тази галерия на пловдивските художници ли е", попита министър-председателят. И припомни, че е изградена с пари от държавата. 4,2 млн. лева е инвестицията. След като разгледа част от изложбата "Минимализмът в българската живопис", Борисов благодари на Нанси Шилър и на шефа на борда на "Америка за България" Крис Малтън.

"Дали сме милиарди за американски изтребители. Но в същото време дружбата ни със САЩ върви не само по линията на военните бази. За радост с тях правим и неща, които най-много ми харесват, свързани с археологията, историята и културата", каза министър-председателят. И припомни, че реставрацията на базиликата в Пловдив се финансира от "Америка за България", общината и държавата.

"Пловдив е от малкото стари живи градове в света, легнал върху такава богата история - допълни Борисов.  - Някой може да ни упрекне, че сме тук заради изборите. Не, това идване беше планирано. След дни ще дойдат всички посланици в базиликата, а ние тогава ще сме в Корея".

Премиерът изброи, че на много места в България вървят мащабни археологически проучвания. И назова Петрич, Търговище, Провадия, Перперикон.

"България ще стане като Италия и Гърция, които печелят от античното си богатство. Ще използваме контактите на "Америка за България" да промотираме страната и да привличем повече туристи", отбеляза той.

Борисов цитира Урсула фон дер Лайен, която била поразена от римските катакомби в църквата "Света София". "Бойко, ние не ви познаваме", възкликнала тя.

"В Америка като питаш за България, ще кажат: "Стреляли по папата". А това не е така. За съжаление не ни познават в най-добрата светлина", заключи  министър-председателят. Крис Малтън го увери, че светът ще научи повече за България и то положителни неща.

След пешеходния тур из забележителностите в центъра на Пловдив Борисов отиде да открие Есенния технически панаир.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Прокурор Лилия ?Торньова

3-годишно морено с глад и бой у дома, лекари се борят за живота му (Обзор)

Майката завела момченцето в болница заради гърч след падане, там установили, че е малтретирано 3-годишно момченце, морено с бой и глад от родителите си, бе прието по спешност в болница. А заради множеството хематоми по тялото на детето лекарите в пловдивската университетска клиника “Св. Георги” направиха в четвъртък следобед и спешна операция

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов предлага армията да може да ползва не само класираните на първо място кандидати за войници.
СНИМКА: “24 ЧАСА”

Криза за тайни агенти: ДАНС и армията правят банка за кадри

Всеки минал тест за агент вече може бъде назначен, досега бе само първият в конкурса Дори хората, които не са спечелили конкретна позиция, може да получат назначение ДАНС и армията вече ще си поддържат собствени банки с кадри. Това става възможно с промени в наредбите и инструкциите за назначаване на офицери и агенти

Елена Динева в съдебната зала с белезници.

Жената на Божков: Можех да избягам, но помагах на разследването (Обзор)

“Не съм обществена заплаха. Имах възможност да напусна страната, но нямах желание. Съпругът ми беше принуден да не се върне в България. Това каза в своя защита арестуваната жена на Васил Божков Елена Динева пред магистратите в Специализирания наказателен съд. 50-годишната Динева е обвинена за участие в престъпната група с лидер собственика на

Маринела Николова

Антикорупционната комисия глоби със 125 хил. лв. трима кметове за конфликт на интереси (Обзор)

Маринела Николова от Козлодуй сключила договор със земеделец като градоначалник и като частно лице Симеон Симеонов от Тервел гласувал против освобождаването си като шеф на ОбС Румен Павлов от Стражица издавал разрешителни на брат си   Кметовете на Козлодуй, Тервел и Стражица отнесоха глоби за общо 125 хил. лв

Министър Красимир Вълчев, проф. Галин Цоков и Наталия Михалевска, шеф на дирекция “Образование на българите зад граница и училищна мрежа”, представят анализа на програмата “Иновации в действие”.

“Интернет на нещата”, “Оператор на дрон” и “Емоционална интелигентност” сред 20-те нови предмета в иновативни училища

395 вече са такива, още 205 кандидатстват “Интернет на нещата”, “Интерактивно програмиране”, “Оператор на дрон в зона на директна видимост”, “Етикет и ценности” и “Емоционална интелигентност и личностно развитие” са част от 20-ината нови учебни предмети, създанени в иновативните училища. Те имат собствена учебна програма и учебни материали

Главният прокурор  Гешев разговаря с кмета на с. Церово Лефтер Едипов.

Гешев: Почваме с най-големите активи в приватизацията, после - сделка по сделка (Видео, обзор)

Проверките на фирмите ще вървят на порции - по 10 и по 20 Проверката на приватизационните сделки ще започне с най-големите активи. Ще се върви на етапи - по 10, по 20 или по 30 фирми, заяви главният прокурор Иван Гешев в Благоевград вчера. “Ще бъде проследен целият приватизационен процес, всички сделки не като стойност, а като активи

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България


Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев, алпинистът Красимир Стоянов и зам.-министър Деница Николова (от дясно на ляво)

2 хеликоптера линейки, площадки и обучение на спасители с 20 млн. от ЕС

20 млн. лв. е получило министерството на регионалното развитие от еврофондовете, за да закупи поне 2 медицински хеликоптера и да построи площадки за кацане. Това обявиха в парламента зам.-министърката на регионалното развитие Деница Николова и депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. Поръчката за летящите линейки ще се пусне най-рано след два месеца

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров връчи статуетка “Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС” на катедрата за изключително високи постижения.

УНСС отбеляза 100 г. катедра “Счетоводство”

Катедра “Счетоводство и анализ” учи своите възпитаници да вземат смели решения и да се справят с предизвикателствата, пред които е поставена българската икономика. Това каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков, възпитаник на катедрата в УНСС, на тържество по случай 100-годишнината от създаването ѝ

СНИМКА: Pixabay

Майка забравила количката с детето си в трамвай в София

Разсеяна майка е забравила дете в количка в трамвай в София, а мъж от Стара Загора - прасе в чувал на автогарата. За куриозните случаи става ясно от справки за загубени вещи в градския транспорт на големите градове у нас, предава "Монитор". В София необичайната история се разиграла преди два месеца в трамвай №22

Кадър: бТВ

Пуснаха под парична гаранция бившия военен от Дупница, взривил дома си

Мярката за неотклонение парична гаранция в размер на 200 лева наложиха на 76-годишния Никола Паунов от Дупница, съобщи БНТ. Мъжът бе задържан за 72 часа, след като при пожар в помощна постройка на дома му бяха открити незаконно притежавани боеприпаси – над 120 броя електрокапсул-детонатора и повече от 5 кг взривно вещество

Дамян Дамянов. Кадър БНТ

Шефът на тотото Дамянов: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков

"Спортният тотализатор е държавна фирма, която е на пазара от 63 години. Игрите на г-н Божков са от 2015 г. и това бяха едни много трудни години за българския спорт". Това каза изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов в предаването "Още от деня" по БНТ. "Националната лотария започна да работи в над 14 000 обекта

ТЕЦ „Бобов дол“. Снимка Архив

Арестуваха директора на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов (Обновена)

Директорът на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов е арестуван с полицейска мярка за 24 часа, казаха от областната дирекция на МВР в Кюстендил, съобщи БТА. Христов е арестуван на територията на друга областна дирекция на МВР, а последващите действия ще бъдат под ръководството на прокуратурата, казаха още от ОДМВР

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber