Детската градина в Граф Игнатиево отесня за 2 г. заради висока раждаемост

https://www.24chasa.bg/novini/article/7668588 Детската градина в Граф Игнатиево отесня за 2 г. заради висока раждаемост Детската градина в Граф Игнатиево отесня за 2 г. заради висока раждаемост www.24chasa.bg
Кметът на “Марица” Димитър Иванов разговаря със самодейка какво още трябва да се направи за читалищата.

Община “Марица” остава самостоятелна, няма да я разцепят, увери кметът Димитър Иванов

Само за 2 години, откакто е построена, детска градина “Здравец” в Граф Игнатиево отесня заради многото млади семейства, които живеят в селото. Наложи се да се вдига още един етаж, за да се осигурят места за хлапетата.

За тях бе монтирана и модерна площадка за игра, отговаряща на европейските изисквания за безопасност. Придобивките бяха открити от кмета на община “Марица” Димитър Иванов. Той обеща и втора забавачка, ако раждаемостта продължи да бъде висока.

“19-те ни

населени места

са живи и

жителите им

се увеличават

Опитваме се да им създадем добри условия за живот. Реновирахме всичките градини и със собствени средства направихме нови 8. Изградихме над 30 площадки за най-малките, 4 фитнеса за младежите и първото средно училище на наша територия”, заяви той.

През последните 8 г. в “Марица” са построени две спортни зали, три кметства, 2 здравни служби, 6 пенсионерски клуба, както и 2 пречиствателни станции за отходни води.

Подменени са 60 км водопроводи, а новата асфалтова настилка е повече от 30 км. Толкова километри са вече канализирани. В ход е подмяна на уличните лампи с енергоспестяващи.

“Изпълнихме приоритетите, които си бяхме поставили - да осигурим по-добро настояще и бъдеще за децата. В следващите 4 г. акцентът ще са канализацията, инфраструктурата и поставяне на още камери за видеонаблюдение, за да се гарантира сигурността на населението”, посочи кметът.

Рязането на лентата на новия етаж на детска градина “Здравец” съвпадна с 8-ия есенен празник на “Марица”, който се проведе в Граф Игнатиево. Димитър Иванов информира местните, че в момента в селото се изпълнява проект за 5,5 млн. лева. Предвижда се смяна на ВиК тръби и строителство на пречиствателна станция за подобряване на качеството на питейната вода. Изцяло нов асфалт ще се постави на най-дългата улица.  

Иванов увери, че “Марица” ще продължи да съществува като самостоятелна и независима въпреки мераците на съседни общини да я присъединят. През 2018-а беше отбелязана 30-годишнината от създаването ѝ.

“Гарантирам, че ще пазим границите ѝ и

няма да се

поддаваме на

чуждо влияние,

нито ще застанем

на колене пред

желанията на

разни политици

за приобщаването

ни към съседни

общини”, казва Иванов.

Според управници на села от “Марица” апетитите към нея са от години. Причината е, че 19-те населени места са развити, разполагат със свободни терени, удобни транспортни връзки и са близо до Пловдив. По тази причина и интересът на инвеститорите е голям.

За 20 г. са построени повече от 200 предприятия, безработица напрактика няма. Наемат се хора и от съседни общини. На територията на “Марица” работят световни компании и непрекъснато прииждат още.

От началото на 2019-а досега са издадени над 300 разрешителни за строеж на нови производствени мощности и разширяване на съществуващи.

“Стремим се да придвижим проектите им максимално бързо и хвърляме усилия върху подобряване на инфраструктурата”, твърдят чиновници.

В най-скоро време ще бъдат завършени кръговото кръстовище на с. Труд - разклона за Строево, и т.нар. елипса в района на Радиново.

Двете съоръжения ще облекчат не само трафика в “Марица”, но и ще се разтовари движението в посока Стрелча и Панагюрище през Строево и Съединение. Кръговото на Труд е проектирано от общината, отчуждителните процедури за около 250 000 лв. също са за нейна сметка. Пътната агенция осигурява 1,1 млн. лева. За елипсата кабинетът е отпуснал 3, 8 млн. лева.

“Много хора

вече бягат от

големия град,

защото искат

спокойствие

През тази година 6 нови семейства се заселиха в Трилистник”, обясни кметът Мирчо Петров.  

Той подчерта, че в селото с 800 души жители има канализация, 90% от улиците са асфалтирани, няма проблем и с паркирането. На територията на Трилистник действат 6 фирми, които осигуряват препитание на част от местните хора.

Шивашки цех изработва екипи за състезатели по колоездане, изнася и в чужбина. Работната ръка в Трилистник дори вече не стига и 70 души идват от други населени места.

“Освен че са развити, селата в община “Марица” разполагат с живи културни институции, в които децата, младежите и възрастните имат възможност да развиват талантите си”, коментира секретарят на читалището в Граф Игнатиево Софка Комитова. То е създадено през 1927 г. и досега не е спирало дейността си. В него има

групи за

фолклорни

песни, народни

танци и за

пресъздаване

на обичаи

В музейната му сбирка се пазят части от римски колонади и предмети от стария бит на местните, както и единствената фотоизложба, посветена на Граф Игнатиев, чието име селото носи от 110 г.

“Самодейците ни са много запалени. Изявяват се в цялата страна и печелят награди. Когато тръгнем по участия, един автобус не ни стига. Ангажираме и коли”, уточнява Комитова.

По думите ѝ представянето на местните обичаи от Граф Игнатиево предизвиквало голям интерес на фестивали. Единствено в селото се прави т.нар. изпращане на кума. Булката му се кланя 3 пъти, докато получи благословията и дара му. След това сватбарите го изпращат до дома му.

Самодейците от Граф Игнатиево се включиха в концерта по случай есенния празник на “Марица”. На сцената излязоха и любителски състави от читалищата в Строево и Труд. Деца и възрастни пяха и играха близо 2 часа. Гвоздеят бе 3-годишната Юлия Шопова от Труд, която изпълни песента “Маро льо, Маврудо” и обра овациите на публиката.

Кметът Димитър Иванов зарадва с награди победителите във фотоконкурса “Лято мое, незабравимо и вълшебно”. В него са участвали деца от всички учебни заведения в “Марица”. Професионален апарат получиха възпитаниците на ОУ “Христо Смирненски” в Строево, завоювали първото място.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Двама българи в екипа на историческия полет на SpaceX, извел двама US астронавти в космоса

Двама българи в екипа на историческия полет на SpaceX, извел двама US астронавти в космоса

В екипа, работил за историческия полет на частната ракета на SpaceX, извела астронавти в космоса, има двама българи - Кико Дончев и Орлин Велев.  Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата Crew Dragon, която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция

В новия "Космос": Хомо сапиенс vs. неандерталците - 9 разлики за победата на по-слабите

В новия "Космос": Хомо сапиенс vs. неандерталците - 9 разлики за победата на по-слабите

Кодът за оцеляването се оказва генът на любопитството Преди 46 хил. прадедите ни владеят огъня до съвършенство, а любопитството ги отвежда в Австралия, днес този път в неизвестното води към Космоса Свръхмодерни методи и технологии за датиране на ДНК от преди 46 хил. години, извличане на генетичен материал от зъб и дори от глина

Доц. Ивайла Пандурска

От 2005 до 2016 г. няма промяна в размерите на децата

Доц. ИВАЙЛА ПАНДУРСКА* От 1993 до 2005 г. в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН са проведени няколко антропологични проучвания на новородени, деца и подрастващи. Наскоро приключиха две нови антропологични проучвания, започнали през 2014 г. Едното проучване, осъществено от екип в състав доц

Пожарникари щурмуваха апартамент във Враца, откриха мъртва жена

Пожарникари щурмуваха апартамент във Враца, откриха мъртва жена

Пожарникари със стълба влязоха през терасата в апартамент на шестия етаж в жилищен блок във врачанския кв. Младост и откриха вътре мъртва жена днес следобед. Причината за щурмуването на жилището е, че обитателката му не била виждана от няколко дни от дъщеря си. Жената се притеснила след като не могла да влезе в апартамента на майка си

Проф. Асен Балтов

Здравната каса забави заплатите в "Пирогов"

Работещите в "Пирогов" ще получат изработените за април пари със закъснение. НЗОК забави изплащането и служителите вместо до 30-о число, ще получат заплатите си вероятно на 1 юни, обясни директорът на спешната болница проф. Асен Балтов. "Заплатите за месец април са 3,6 милиона лева, на 26.05 болницата получи от СРЗОК 2,8 милиона лв

Списъкът, открит в дома на Атанас Бобоков

Кой кой е в списъка на Бобокови

Прокуратурата публикува ръкописна бележка иззета от обиските в къщите и офисите на братя Бобокови. Тя е любопитна, макар че, едва ли ще има някаква особена ценност като веществено доказателство, защото прави класация по богатство на българите преди двайсетина години. Какво пише и какво се крие зад имената. Г

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Пламен Бобоков - на свобода срещу 1 млн. лв., за брат му Атанас ще се иска постоянен арест?

Пламен Бобоков - на свобода срещу 1 млн. лв., за брат му Атанас ще се иска постоянен арест?

В списъка на братя Бобокови присъстват и имена Иван и Елена. Разследващи се чудят дали това не са семейство Костови По неофициална информация Пламен Бобоков ще бъде пуснат на свобода срещу 1 млн. лева гаранция, а за брат му Атанас ще бъде поискан постоянен арест. Разследващите се натъкнаха на много интересни имена, записани на гърба на снимка

Мерките на дрехите създадени преди 200 години

Мерките на дрехите създадени преди 200 години

Постепенно майсторите забелязват, че разликите в размерите на човешкото тяло са относително малки Преди създаването на размерите в началото на 1800 г. дрехите се напасват по човека или от шивача, или от производителите на едро. Постепенно майсторите забелязват, че разликите в размерите на човешкото тяло са относително малки

Част от имената на известните личности на цветната снимка, намерена в дома на Атанас Бобоков СНИМКА: Прокуратурата

Вижте списъка с имена и суми, намерен в дома на Атанас Бобоков (Снимка)

Прокуратурата пусна снимка на списъка от известни личности със суми в милиони срещу тях, намерен в дома на Атанас Бобоков, за който по рано съобщиха на брифинга на Специализираната прокуратура. "Предвид високия обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори, съгласно чл. 198 от НПК

Що е то размер на суетата

Що е то размер на суетата

Уж малък номер, а отговаря за по-големи физически мерки Етикетът, на който са изписани различни мерки на една и съща дреха, отдавна не е рядкост и в българските магазини. Производителите на дрехи, чиито стоки се търгуват в много страни, са наясно, че по света има различни стандарти за оразмеряване на облеклото

СНИМКА: Фейсбук/ Бойко Борисов

Борисов провери ремонта на виадукта при 20 км на АМ "Тракия" (Снимка)

Проверих как върви ремонтът на виадукта на 20-и км на АМ „Тракия“. Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че строителите работят и в събота, полагайки много усилия. "Оставащите дейности са полагане на хидроизолация и асфалт. Ремонтът трябва да приключи до края на юни

Вицепремиерът Томислав Дончев КАДЪР: Нова тв

Дончев: Обвинен зам.-министър не може да изпълнява пълноценно задълженията си

Заместник-министър, който има проблеми със закона, не може да изпълнява пълноценно задълженията си. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод задържането на Красимир Живков, предаде Нова тв. Кадровите промени обаче са в правомощията единствено на премиера, каза още той. „Кадровата политика на ниво заместник-министър си е волята на премиера

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber