Детската градина в Граф Игнатиево отесня за 2 г. заради висока раждаемост

https://www.24chasa.bg/novini/article/7668588 Детската градина в Граф Игнатиево отесня за 2 г. заради висока раждаемост Детската градина в Граф Игнатиево отесня за 2 г. заради висока раждаемост www.24chasa.bg
Кметът на “Марица” Димитър Иванов разговаря със самодейка какво още трябва да се направи за читалищата.

Община “Марица” остава самостоятелна, няма да я разцепят, увери кметът Димитър Иванов

Само за 2 години, откакто е построена, детска градина “Здравец” в Граф Игнатиево отесня заради многото млади семейства, които живеят в селото. Наложи се да се вдига още един етаж, за да се осигурят места за хлапетата.

За тях бе монтирана и модерна площадка за игра, отговаряща на европейските изисквания за безопасност. Придобивките бяха открити от кмета на община “Марица” Димитър Иванов. Той обеща и втора забавачка, ако раждаемостта продължи да бъде висока.

“19-те ни

населени места

са живи и

жителите им

се увеличават

Опитваме се да им създадем добри условия за живот. Реновирахме всичките градини и със собствени средства направихме нови 8. Изградихме над 30 площадки за най-малките, 4 фитнеса за младежите и първото средно училище на наша територия”, заяви той.

През последните 8 г. в “Марица” са построени две спортни зали, три кметства, 2 здравни служби, 6 пенсионерски клуба, както и 2 пречиствателни станции за отходни води.

Подменени са 60 км водопроводи, а новата асфалтова настилка е повече от 30 км. Толкова километри са вече канализирани. В ход е подмяна на уличните лампи с енергоспестяващи.

“Изпълнихме приоритетите, които си бяхме поставили - да осигурим по-добро настояще и бъдеще за децата. В следващите 4 г. акцентът ще са канализацията, инфраструктурата и поставяне на още камери за видеонаблюдение, за да се гарантира сигурността на населението”, посочи кметът.

Рязането на лентата на новия етаж на детска градина “Здравец” съвпадна с 8-ия есенен празник на “Марица”, който се проведе в Граф Игнатиево. Димитър Иванов информира местните, че в момента в селото се изпълнява проект за 5,5 млн. лева. Предвижда се смяна на ВиК тръби и строителство на пречиствателна станция за подобряване на качеството на питейната вода. Изцяло нов асфалт ще се постави на най-дългата улица.  

Иванов увери, че “Марица” ще продължи да съществува като самостоятелна и независима въпреки мераците на съседни общини да я присъединят. През 2018-а беше отбелязана 30-годишнината от създаването ѝ.

“Гарантирам, че ще пазим границите ѝ и

няма да се

поддаваме на

чуждо влияние,

нито ще застанем

на колене пред

желанията на

разни политици

за приобщаването

ни към съседни

общини”, казва Иванов.

Според управници на села от “Марица” апетитите към нея са от години. Причината е, че 19-те населени места са развити, разполагат със свободни терени, удобни транспортни връзки и са близо до Пловдив. По тази причина и интересът на инвеститорите е голям.

За 20 г. са построени повече от 200 предприятия, безработица напрактика няма. Наемат се хора и от съседни общини. На територията на “Марица” работят световни компании и непрекъснато прииждат още.

От началото на 2019-а досега са издадени над 300 разрешителни за строеж на нови производствени мощности и разширяване на съществуващи.

“Стремим се да придвижим проектите им максимално бързо и хвърляме усилия върху подобряване на инфраструктурата”, твърдят чиновници.

В най-скоро време ще бъдат завършени кръговото кръстовище на с. Труд - разклона за Строево, и т.нар. елипса в района на Радиново.

Двете съоръжения ще облекчат не само трафика в “Марица”, но и ще се разтовари движението в посока Стрелча и Панагюрище през Строево и Съединение. Кръговото на Труд е проектирано от общината, отчуждителните процедури за около 250 000 лв. също са за нейна сметка. Пътната агенция осигурява 1,1 млн. лева. За елипсата кабинетът е отпуснал 3, 8 млн. лева.

“Много хора

вече бягат от

големия град,

защото искат

спокойствие

През тази година 6 нови семейства се заселиха в Трилистник”, обясни кметът Мирчо Петров.  

Той подчерта, че в селото с 800 души жители има канализация, 90% от улиците са асфалтирани, няма проблем и с паркирането. На територията на Трилистник действат 6 фирми, които осигуряват препитание на част от местните хора.

Шивашки цех изработва екипи за състезатели по колоездане, изнася и в чужбина. Работната ръка в Трилистник дори вече не стига и 70 души идват от други населени места.

“Освен че са развити, селата в община “Марица” разполагат с живи културни институции, в които децата, младежите и възрастните имат възможност да развиват талантите си”, коментира секретарят на читалището в Граф Игнатиево Софка Комитова. То е създадено през 1927 г. и досега не е спирало дейността си. В него има

групи за

фолклорни

песни, народни

танци и за

пресъздаване

на обичаи

В музейната му сбирка се пазят части от римски колонади и предмети от стария бит на местните, както и единствената фотоизложба, посветена на Граф Игнатиев, чието име селото носи от 110 г.

“Самодейците ни са много запалени. Изявяват се в цялата страна и печелят награди. Когато тръгнем по участия, един автобус не ни стига. Ангажираме и коли”, уточнява Комитова.

По думите ѝ представянето на местните обичаи от Граф Игнатиево предизвиквало голям интерес на фестивали. Единствено в селото се прави т.нар. изпращане на кума. Булката му се кланя 3 пъти, докато получи благословията и дара му. След това сватбарите го изпращат до дома му.

Самодейците от Граф Игнатиево се включиха в концерта по случай есенния празник на “Марица”. На сцената излязоха и любителски състави от читалищата в Строево и Труд. Деца и възрастни пяха и играха близо 2 часа. Гвоздеят бе 3-годишната Юлия Шопова от Труд, която изпълни песента “Маро льо, Маврудо” и обра овациите на публиката.

Кметът Димитър Иванов зарадва с награди победителите във фотоконкурса “Лято мое, незабравимо и вълшебно”. В него са участвали деца от всички учебни заведения в “Марица”. Професионален апарат получиха възпитаниците на ОУ “Христо Смирненски” в Строево, завоювали първото място.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Увеличават с 10% заплатите на служителите в здравните инспекции от догодина

Предвижда се заплатите на служителите в Регионалните здравни инспекции в страната да бъдат увеличени с 10 процента от идната година. Това съобщи в Русе министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му е трайна политиката, която министерството провежда по отношение на Регионалните здравни инспекции,

ЧЕЗ Електро подпомогна изграждането на детска площадка в Благоевград

Инициативата е част от кампанията „Моята електронна фактура помага“ Днес в Благоевград бе открита нова детска площадка, изградена от Община Благоевград с финансовата подкрепа на „ЧЕЗ Електро България“ АД. Дружеството инвестира спестените от печат на хартиени фактури средства в значими социални и еко проекти

Ирен Кривошиева: Молете се за Стефан

Синът им Владимир спешно се връща от САЩ, каза актрисата "Вместо да пишете за здравословното му състояние, по-добре се молете за него. Общата молитва спасява!" Това каза с много тъга, но и с надежда актрисата Ирен Кривошиева - майка на Владимир - сина на Стефан Данаилов. Младежът учи медицина в САЩ.

ДЕКЛАРАЦИЯ от общинското ръководство на ВМРО – Панагюрище и регионалния координатор, член на националното ръководство и депутат в 44-то НС Александър Сиди

ДЕКЛАРАЦИЯ от общинското ръководство на ВМРО – Панагюрище и регионалния координатор, член на националното ръководство и депутат в 44-то НС Александър Сиди Ние, общинското ръководство на ВМРО в Панагюрище, заедно с народния представител Александър Сиди, декларираме подкрепата си за кандидатурата на г-н Никола Белишки за кмет на град Панагюрище

Симеон Сакскобургготски: София и Атина допринасят за хармонията на Балканите

Добрите отношения между България и Гърция допринасят за хармонията в региона. Това заяви бившият министър-председател /2001-2005 г./ и цар на България /1943-1946 г./ Симеон Сакскобургготски в интервю за гръцкия сайт „Инкорект“. „В интерес и на двете страни е да имат добри отношения. Както споменах, докато бях в Атина наскоро, забелязах

Доведеният син на Стефан Данаилов: В кома е, за да не се мъчи, беше в съзнание

Трудно дишаше и се наложи на апаратно дишане да го сложат. По лекарски избор го сложиха и в медикаментозна кома, иначе той си беше в съзнание. Явно, за да не се мъчи, не знам. Това сподели доведеният син на Стефан Данаилов - Росен Цанков, за състоянието на актьора. Той говори с журналисти пред Военномедицинска академия

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

СРС-та хванаха съдии да уреждат мачове от българското първенство

СРС-та са хванали футболни съдии да уреждат мачове от българското първенство. Реферите са били под наблюдението на прокуратурата по сигнал, че има данни за черно тото в Първа лига, пише в. "Монитор". Първи за схемата съобщили двама шефове на футболни клубове у нас по време на среща при министър-председателя Бойко Борисов през юли тази година

Млада жена нападнала и удряла деца в училищен автобус

Около 14 часа вчера 23-годишна жена нанесла удари с ръце по тялото на четири деца на 9, 11, 12 и 15 години в училищен автобус, съобщават от МВР-Кърджали.  Според събраната до момента информация агресивното поведение на жената било предшествано от разправия между брат ѝ и дете от потърпевшата група

Румен Радев: Масовият спорт от ранна възраст е нужен за развитието на нацията

От развитието на масовия спорт и патриотичното възпитание зависи дали България ще бъде конкурентоспособна нация в бъдеще. Това включва както демографията, здравословния начин на живот, образованието, така и високите технологии и науката в нашата страна. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на конференция „Спортът, децата и бъдещето“

Мая на билборд, а обяви, че не се е качвала там

“Разчитайте на мен”, с този слоугън Мая Манолова се обръща към шофьорите, които всеки ден се движат в отсечката бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. “Драган Цанков”. Това е само един от рекламните билбордове на кандидата за кмет на София, които са на ключови места в столицата. Снимката с билборда е опровержение с усмивка

Калоян Паргов: Парите на хората от данъци и такси трябва да им се връщат под формата на грижа

Няма да има "червена метла" за служителите в администрацията на Столична община, нека спрат да ги плашат, заяви лидерът на БСП - София и водач на листата на социалистите за общински съветници Парите на хората от данъци и такси трябва да им бъдат връщани под формата на грижа от страна на Столична община

Близките на Стефан Данаилов се надяват днес да бъде екстубиран

Стефан Данаилов диша самостоятелно, макар да е интубиран, научи "24 часа" от негови близки. Дишането му се подпомага от апарат, без да е напълно изкуствено, за което е необходимо да се направи дупка в трахеята му, т. нар. трахеостома. Близките му очакват днес да бъде екстубиран, т. е. да се извади тръбата от гърлото му

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber