Кметът инж. Добромир Добрев: 86 млн. лева инвестирахме в облика на Горна Оряховица - най-много от 25 г. насам

https://www.24chasa.bg/novini/article/7668577 Кметът инж. Добромир Добрев: 86 млн. лева инвестирахме в облика на Горна Оряховица - най-много от 25 г. насам Кметът инж. Добромир Добрев: 86 млн. лева инвестирахме в облика на Горна Оряховица - най-много от 25 г. насам www.24chasa.bg
Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев

Добрата работа община - правителство оказва ефект в полза на гражданите

Близо 86 млн. лева са направените инвестиции в Горна Оряховица за 4 г. Успяхме реално за променим облика на града, а такива големи финансови вложения не са постъпвали в общината за предходните 25 г., заяви кметът инж. Добромир Добрев в края на втория си мандат.

Реализираните

проекти,

финансирани със

средства от ЕС,

са за 21 млн. лв.

Малко над 5 млн. са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Получените трансфери от общината по програми за временна заетост са малко над 700 хил. лева, а програма “Красива България” и Националният доверителен екофонд са финансирали проекти за близо 900 хил. лева.

Средствата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са в размер на 16,6 млн. лева. Направените капиталови разходи от общината за изграждане и ремонт на различни обекти са близо 42 млн., посочи Добрев.  

“В началото на втория ми мандат

бяхме изправени

пред огромно

предизвикателство

- една програма, която беше наситена с много обекти, дейности и проблеми за решаване. С опит и екипност показахме, че можем да се справим”, каза кметът.

За периода на управление от 2011 до 2019 г. бюджетът на община Горна Оряховица е нараснал с близо 17 млн. лева от 19 986 100 лв. през 2011 г. на 36 986 713 лв. към настоящия момент.

“Всяка година получаваме близо 5 млн. лева трансфери. Добрата работа община - правителство оказва ефект в полза на гражданите”, анализира Добрев. Той открои сред най-значимите проекти модернизирането на градската среда, подобрената инфраструктура, стабилизирането на общинската болница и превръщането ѝ в конкурентно здравно заведение.

Инвестиционната програма на община Горна Оряховица, която е на стойност 20 млн. лева и се изпълнява по Оперативна програма “Региони в растеж”, е реализирана близо 80%. Отделно са изпълнени проекти по програмите “Развитие на човешките ресурси”, “Добро управление”, “Околна среда”, “Еразъм” и много други, с които общият размер на средствата от реализираните проекти за периода 2011-2019 г. е 36 379 000 лв., показват данни.  

“Най-видимият и одобряван от жителите на града проект е

реконструкцията

на пл. “Георги

Измирлиев”

Заедно с обновяването на парк “Детски кът” приложихме цялостна концепция за промяна на централната градска част, която се отчита като значима. Наши съграждани, които се връщат в Горна Оряховица след години, оценяват положително новата визия. Естествено, винаги има забележки, но колегите ежедневно правят проверки и се стремят да отстраняват всеки проблем”, каза Добромир Добрев. Кметът отчете сериозен напредък и по отношение на подобряване на подземната инфраструктура. Изграден е 3-километров водопровод в кв. “Гарата”.

“Това беше жизненоважно за жителите на този район.Осигурихме захранването на 200 домакинства с вода от яз. “Йовковци”. В квартала около парка “Градска градина” се реализира частична подмяна на водопреносната мрежа. В ход е подмяната на колектори в централната градска част, което ще разшири жилищната зона откъм местностите Бабенец и Чуруковец. В тези райони има голям строителен интерес”, каза кметът.

Сред големите постижения на мандата той посочи реконструкцията на ул. “Иван Момчилов”, която е една от основните пътни артерии в Източната промишлена зона на града. Със средства от ПУДООС се

изградиха 1137 м

канализация

по улицата. Участъкът, осигуряващ достъп до базите на десетки фирми, е напълно преасфалтиран, изградени са тротоари, ново улично осветление.

“В следващите 10-15 г. тази улица няма да има нужда от ремонт, по нея вече върви и градски транспорт”, припомни инж. Добрев. Над 2 пъти се е увеличил обемът на рехабилитираните и изкърпени улици. Обобщените резултати показват, че за мандата са изкърпени и цялостно асфалтирани близо 144 хил. кв. м пътна мрежа за малко над 4,6 млн. лева.  

“Парите, вложени в тази дейност, са в пъти повече от вложените в предишни мандати”, изчисли кметът. Той припомни, че отсечката между Горна Оряховица и Велико Търново през Арбанаси бе цялостно ремонтирана и че в момента тече основен ремонт на пътя Поликраище-Елена от селото до табелата на Горна Оряховица.

90% е изпълнена

програмата за

модернизация в

образователната

инфраструктура

в Горна Оряховица.

“За останалите само 1 училище и 2 детски градини сме кандидатствали с проекти, очакваме одобрение и те да бъдат санирани и преобзаведени”, анонсира Добрев.

Програмата за енергийна ефективност на жилищни сгради от много хора бе приета скептично. Но днес дори песимистите агитират за включване в нея, показват наблюденията на кмета. Досега са санирани 14 панелни блока в града по Националната програма за енергийна ефективност. Още 3 кооперации предстои да променят своя облик. Те ще бъдат санирани по ОП “Региони в растеж 2014-2020”. Така ще се подобри жизнената среда на 62 домакинства.

Кметът отчете отлични резултати и в политиката на местната власт да превърне общинската болница в модерно и конкурентно лечебно заведение.

“Не само не закрихме болницата и не я приватизирахме, както се говореше, а инвестирахме близо 800 хил. лева общински средства за обновяване на отделения и закупуване на медицинска апаратура. Толкова пари в лечебното заведения не са влагани в последните 30 г. Горди сме, че болницата е на печалба за шестмесечието и че нашите медицински сестри са с най-високите заплати спрямо колегите им от останалите общински болници”, каза Добромир Добрев. Той изброи

постигнатото за

насърчаване на

раждаемостта,

младежките и социалните политики, културата, спорта. Общината има редица готови проекти за благоустройство, подобряване на чистотата на въздуха, инфраструктура, които чакат реализация през следващия управленски мандат. Най-важното според кмета е в Горна Оряховица да бъдат привлечени високотехнологични инвеститори, които да развиват бизнес и да дават високи заплати, за да може младите хора да се завърнат в родния си град.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Средната пенсия за първи път минава 200 евро през 2020 година

Минималната пък става 233 лв. от юли Средната пенсия за първи път ще мине границата от 200 евро от 1 юли догодина. От тази дата тя ще бъде повишена с повече от 30 лева, като от сегашните 381 ще стане 413 лв. От 1 юли всички пенсии ще се вдигнат с 6,6%. Това е предвидено в проекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване

Случайно съвпадение - в деня на делото EVN бизнесменът Прокопиев отрича да е заплашван и благодари на Цацаров

l Заплахата е била устна l Възможно е да е свързана с проблемите около фирмата за споделено ползване на електромобили SPARK, в която издателят е съдружник с литовци   Случайно съвпадение, без връзка, е изявлението на бизнесмена Иво Прокопиев часове преди делото ЕVN, по което той е подсъдим. Така източници от МВР коментираха написаното от издателя

Отборът на Здравко Димитров - млади, известни и с опит

Бягат в един коридор с кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив С тях не може да има разнобой между голямата община и районите на града Те притежават опит в управлението, наясно са с проблемите в своите райони и знаят как да ги решат. Повечето от тях имат мандат зад гърба си, в който са реализирали проекти и са разработили нови

ВМА разширява трансплантационните си екипи

Три нови имена бяха закачени днес на символичното "Дърво на живота" във ВМА, създадено в памет на донорите. Това са трима души, дали през 2019 г. втори шанс за живот на пациенти във ВМА. Така болницата отбелязва Европейския ден на донорството, който е на 12 октомври. "По традиция, вече 12 години отдаваме нашата дълбока признателност към всички

Четирима владици срещу Николай Пловдивски за срещата на синода с руския митрополит (Обзор)

Техни Високопреосвещенства Гавриил, Йоан, Серафим и Даниил зоват за братска любов и доверие, а не за всяване на съблазън и смут “Нямаме никакво основание или притеснение да не се срещнем и с нашия събрат от Руската православна църква Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев). Това е въпрос на църковно съзнание и уважение към свещения сан.

Взривяват 76 мм снаряд, открит в столичния жк "Левски"

Военнослужещи от Сухопътните войски ще обезвредят невзривен боеприпас, открит в жилищен квартал в София, съобщиха от Министерство на отбраната. Специализираният екип от състава на 78-ми батальон за осигуряване – Горна Баня, с ръководител капитан Петър Трайков, беше задействан в 16.00 ч. днес за обезвреждане на силно корозирал метален предмет

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Лозан Панов: България прекрачи границата по случая "Джок Полфрийман"

България прекрачи границата, отвъд която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целесъобразност. Умело манипулирани от обслужващи задкулисни интереси медии, българските граждани изглежда, че с готовност биха се лишили от правата и свободите си в името на отмъщението за „пролятата българска кръв“

Кръв беляза английската инвазия по "Витошка", летят столове и чаши (Снимки)

Сериозни полицейски сили навлязоха сред привържениците на Англия, за да въдворят ред. Столове и пластмасови чаши с бира прелетяха сред феновете, няколко сдърпвания и вербални обиди белязаха последните минути на булевард „Витоша”, в зоната около фонтана. В близост до пресечката с  ул. "Парчевич" феновете на английския национален отбор създадоха

В Бургас Димитър Николов на крачка от четвърти мандат

Дори претендентите за поста му не оспорват постигнатото при 12-те години управление на сегашния кмет - градът стана европейски не само като визия, но и като качество на живот Опозиционните партии се надяват на балотаж, но едва ли ще се стигне дотам Интригата в морския град е кой колко съветници ще вкара В разгара на предизборната кампания

Каракачанов: Няма придвижване на маси към българската граница (Обновена)

Няма придвижване на маси към българската граница, както от турска, така и от гръцка територия. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос на журналисти в Долна Митрополия след церемонията по въвеждане на новия тренажор за "Пилатус" в учебната военновъздушна база, съобщи БТА.

Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Университетите и училищата са ключовите звена в триъгълника на знанието: образование, изследвания и иновации. Водещи програми като Хоризонт 2020, Еразъм +, Творческа Европа, Европейския корпус за солидарност, DiscoverEU формират едно цяло. За да може обаче да работи ефективно този триъгълник на знанието ще е необходимо да бъдат създадени и

Президентът Румен Радев се среща с почетните консули на България утре

На 15 октомври, вторник, от 17.30 часа в Гербовата зала на „Дондуков“2 държавният глава Румен Радев ще отправи приветствие към почетните консули на България зад граница. На събитието ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Това съобщиха от прессекретариата на президента.  В срещата ще участват 71 почетни консули,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber