Кметът инж. Добромир Добрев: 86 млн. лева инвестирахме в облика на Горна Оряховица - най-много от 25 г. насам

https://www.24chasa.bg/novini/article/7668577 Кметът инж. Добромир Добрев: 86 млн. лева инвестирахме в облика на Горна Оряховица - най-много от 25 г. насам Кметът инж. Добромир Добрев: 86 млн. лева инвестирахме в облика на Горна Оряховица - най-много от 25 г. насам www.24chasa.bg
Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев

Добрата работа община - правителство оказва ефект в полза на гражданите

Близо 86 млн. лева са направените инвестиции в Горна Оряховица за 4 г. Успяхме реално за променим облика на града, а такива големи финансови вложения не са постъпвали в общината за предходните 25 г., заяви кметът инж. Добромир Добрев в края на втория си мандат.

Реализираните

проекти,

финансирани със

средства от ЕС,

са за 21 млн. лв.

Малко над 5 млн. са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Получените трансфери от общината по програми за временна заетост са малко над 700 хил. лева, а програма “Красива България” и Националният доверителен екофонд са финансирали проекти за близо 900 хил. лева.

Средствата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са в размер на 16,6 млн. лева. Направените капиталови разходи от общината за изграждане и ремонт на различни обекти са близо 42 млн., посочи Добрев.  

“В началото на втория ми мандат

бяхме изправени

пред огромно

предизвикателство

- една програма, която беше наситена с много обекти, дейности и проблеми за решаване. С опит и екипност показахме, че можем да се справим”, каза кметът.

За периода на управление от 2011 до 2019 г. бюджетът на община Горна Оряховица е нараснал с близо 17 млн. лева от 19 986 100 лв. през 2011 г. на 36 986 713 лв. към настоящия момент.

“Всяка година получаваме близо 5 млн. лева трансфери. Добрата работа община - правителство оказва ефект в полза на гражданите”, анализира Добрев. Той открои сред най-значимите проекти модернизирането на градската среда, подобрената инфраструктура, стабилизирането на общинската болница и превръщането ѝ в конкурентно здравно заведение.

Инвестиционната програма на община Горна Оряховица, която е на стойност 20 млн. лева и се изпълнява по Оперативна програма “Региони в растеж”, е реализирана близо 80%. Отделно са изпълнени проекти по програмите “Развитие на човешките ресурси”, “Добро управление”, “Околна среда”, “Еразъм” и много други, с които общият размер на средствата от реализираните проекти за периода 2011-2019 г. е 36 379 000 лв., показват данни.  

“Най-видимият и одобряван от жителите на града проект е

реконструкцията

на пл. “Георги

Измирлиев”

Заедно с обновяването на парк “Детски кът” приложихме цялостна концепция за промяна на централната градска част, която се отчита като значима. Наши съграждани, които се връщат в Горна Оряховица след години, оценяват положително новата визия. Естествено, винаги има забележки, но колегите ежедневно правят проверки и се стремят да отстраняват всеки проблем”, каза Добромир Добрев. Кметът отчете сериозен напредък и по отношение на подобряване на подземната инфраструктура. Изграден е 3-километров водопровод в кв. “Гарата”.

“Това беше жизненоважно за жителите на този район.Осигурихме захранването на 200 домакинства с вода от яз. “Йовковци”. В квартала около парка “Градска градина” се реализира частична подмяна на водопреносната мрежа. В ход е подмяната на колектори в централната градска част, което ще разшири жилищната зона откъм местностите Бабенец и Чуруковец. В тези райони има голям строителен интерес”, каза кметът.

Сред големите постижения на мандата той посочи реконструкцията на ул. “Иван Момчилов”, която е една от основните пътни артерии в Източната промишлена зона на града. Със средства от ПУДООС се

изградиха 1137 м

канализация

по улицата. Участъкът, осигуряващ достъп до базите на десетки фирми, е напълно преасфалтиран, изградени са тротоари, ново улично осветление.

“В следващите 10-15 г. тази улица няма да има нужда от ремонт, по нея вече върви и градски транспорт”, припомни инж. Добрев. Над 2 пъти се е увеличил обемът на рехабилитираните и изкърпени улици. Обобщените резултати показват, че за мандата са изкърпени и цялостно асфалтирани близо 144 хил. кв. м пътна мрежа за малко над 4,6 млн. лева.  

“Парите, вложени в тази дейност, са в пъти повече от вложените в предишни мандати”, изчисли кметът. Той припомни, че отсечката между Горна Оряховица и Велико Търново през Арбанаси бе цялостно ремонтирана и че в момента тече основен ремонт на пътя Поликраище-Елена от селото до табелата на Горна Оряховица.

90% е изпълнена

програмата за

модернизация в

образователната

инфраструктура

в Горна Оряховица.

“За останалите само 1 училище и 2 детски градини сме кандидатствали с проекти, очакваме одобрение и те да бъдат санирани и преобзаведени”, анонсира Добрев.

Програмата за енергийна ефективност на жилищни сгради от много хора бе приета скептично. Но днес дори песимистите агитират за включване в нея, показват наблюденията на кмета. Досега са санирани 14 панелни блока в града по Националната програма за енергийна ефективност. Още 3 кооперации предстои да променят своя облик. Те ще бъдат санирани по ОП “Региони в растеж 2014-2020”. Така ще се подобри жизнената среда на 62 домакинства.

Кметът отчете отлични резултати и в политиката на местната власт да превърне общинската болница в модерно и конкурентно лечебно заведение.

“Не само не закрихме болницата и не я приватизирахме, както се говореше, а инвестирахме близо 800 хил. лева общински средства за обновяване на отделения и закупуване на медицинска апаратура. Толкова пари в лечебното заведения не са влагани в последните 30 г. Горди сме, че болницата е на печалба за шестмесечието и че нашите медицински сестри са с най-високите заплати спрямо колегите им от останалите общински болници”, каза Добромир Добрев. Той изброи

постигнатото за

насърчаване на

раждаемостта,

младежките и социалните политики, културата, спорта. Общината има редица готови проекти за благоустройство, подобряване на чистотата на въздуха, инфраструктура, които чакат реализация през следващия управленски мандат. Най-важното според кмета е в Горна Оряховица да бъдат привлечени високотехнологични инвеститори, които да развиват бизнес и да дават високи заплати, за да може младите хора да се завърнат в родния си град.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Прокурор Лилия ?Торньова

3-годишно морено с глад и бой у дома, лекари се борят за живота му (Обзор)

Майката завела момченцето в болница заради гърч след падане, там установили, че е малтретирано 3-годишно момченце, морено с бой и глад от родителите си, бе прието по спешност в болница. А заради множеството хематоми по тялото на детето лекарите в пловдивската университетска клиника “Св. Георги” направиха в четвъртък следобед и спешна операция

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов предлага армията да може да ползва не само класираните на първо място кандидати за войници.
СНИМКА: “24 ЧАСА”

Криза за тайни агенти: ДАНС и армията правят банка за кадри

Всеки минал тест за агент вече може бъде назначен, досега бе само първият в конкурса Дори хората, които не са спечелили конкретна позиция, може да получат назначение ДАНС и армията вече ще си поддържат собствени банки с кадри. Това става възможно с промени в наредбите и инструкциите за назначаване на офицери и агенти

Елена Динева в съдебната зала с белезници.

Жената на Божков: Можех да избягам, но помагах на разследването (Обзор)

“Не съм обществена заплаха. Имах възможност да напусна страната, но нямах желание. Съпругът ми беше принуден да не се върне в България. Това каза в своя защита арестуваната жена на Васил Божков Елена Динева пред магистратите в Специализирания наказателен съд. 50-годишната Динева е обвинена за участие в престъпната група с лидер собственика на

Маринела Николова

Антикорупционната комисия глоби със 125 хил. лв. трима кметове за конфликт на интереси (Обзор)

Маринела Николова от Козлодуй сключила договор със земеделец като градоначалник и като частно лице Симеон Симеонов от Тервел гласувал против освобождаването си като шеф на ОбС Румен Павлов от Стражица издавал разрешителни на брат си   Кметовете на Козлодуй, Тервел и Стражица отнесоха глоби за общо 125 хил. лв

Министър Красимир Вълчев, проф. Галин Цоков и Наталия Михалевска, шеф на дирекция “Образование на българите зад граница и училищна мрежа”, представят анализа на програмата “Иновации в действие”.

“Интернет на нещата”, “Оператор на дрон” и “Емоционална интелигентност” сред 20-те нови предмета в иновативни училища

395 вече са такива, още 205 кандидатстват “Интернет на нещата”, “Интерактивно програмиране”, “Оператор на дрон в зона на директна видимост”, “Етикет и ценности” и “Емоционална интелигентност и личностно развитие” са част от 20-ината нови учебни предмети, създанени в иновативните училища. Те имат собствена учебна програма и учебни материали

Главният прокурор  Гешев разговаря с кмета на с. Церово Лефтер Едипов.

Гешев: Почваме с най-големите активи в приватизацията, после - сделка по сделка (Видео, обзор)

Проверките на фирмите ще вървят на порции - по 10 и по 20 Проверката на приватизационните сделки ще започне с най-големите активи. Ще се върви на етапи - по 10, по 20 или по 30 фирми, заяви главният прокурор Иван Гешев в Благоевград вчера. “Ще бъде проследен целият приватизационен процес, всички сделки не като стойност, а като активи

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България


Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев, алпинистът Красимир Стоянов и зам.-министър Деница Николова (от дясно на ляво)

2 хеликоптера линейки, площадки и обучение на спасители с 20 млн. от ЕС

20 млн. лв. е получило министерството на регионалното развитие от еврофондовете, за да закупи поне 2 медицински хеликоптера и да построи площадки за кацане. Това обявиха в парламента зам.-министърката на регионалното развитие Деница Николова и депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. Поръчката за летящите линейки ще се пусне най-рано след два месеца

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров връчи статуетка “Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС” на катедрата за изключително високи постижения.

УНСС отбеляза 100 г. катедра “Счетоводство”

Катедра “Счетоводство и анализ” учи своите възпитаници да вземат смели решения и да се справят с предизвикателствата, пред които е поставена българската икономика. Това каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков, възпитаник на катедрата в УНСС, на тържество по случай 100-годишнината от създаването ѝ

СНИМКА: Pixabay

Майка забравила количката с детето си в трамвай в София

Разсеяна майка е забравила дете в количка в трамвай в София, а мъж от Стара Загора - прасе в чувал на автогарата. За куриозните случаи става ясно от справки за загубени вещи в градския транспорт на големите градове у нас, предава "Монитор". В София необичайната история се разиграла преди два месеца в трамвай №22

Кадър: бТВ

Пуснаха под парична гаранция бившия военен от Дупница, взривил дома си

Мярката за неотклонение парична гаранция в размер на 200 лева наложиха на 76-годишния Никола Паунов от Дупница, съобщи БНТ. Мъжът бе задържан за 72 часа, след като при пожар в помощна постройка на дома му бяха открити незаконно притежавани боеприпаси – над 120 броя електрокапсул-детонатора и повече от 5 кг взривно вещество

Дамян Дамянов. Кадър БНТ

Шефът на тотото Дамянов: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков

"Спортният тотализатор е държавна фирма, която е на пазара от 63 години. Игрите на г-н Божков са от 2015 г. и това бяха едни много трудни години за българския спорт". Това каза изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов в предаването "Още от деня" по БНТ. "Националната лотария започна да работи в над 14 000 обекта

ТЕЦ „Бобов дол“. Снимка Архив

Арестуваха директора на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов (Обновена)

Директорът на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов е арестуван с полицейска мярка за 24 часа, казаха от областната дирекция на МВР в Кюстендил, съобщи БТА. Христов е арестуван на територията на друга областна дирекция на МВР, а последващите действия ще бъдат под ръководството на прокуратурата, казаха още от ОДМВР

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber