Скандално: Как и кога съдиите се убедиха, че австралийският убиец вече е добър? (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7667015 Скандално: Как и кога съдиите се убедиха, че австралийският убиец вече е добър? (Обзор) Скандално: Как и кога съдиите се убедиха, че австралийският убиец вече е добър? (Обзор) www.24chasa.bg
Джок Полфрийман излезе от затвора след 11 години зад решетките. СНИМКА: Йордан Симeонов

Излязоха мотивите за освобождаване на Полфрийман. Той не бил дисциплиниран, но напоследък станал примерен – отговарял за спалното и значи е започнал процес по поправяне

Съдебният състав, воден от Калин Калпакчиев, пусна на свобода убиеца на 20-годишен студент, защото прие, че има убедителни доказателства, че Джок Полфрийман се е поправил.

Така наречените доказателства са повече от скандални - защитата на осъдения убиец показала характеристика от затвора, че през последната година Полфрийман нямал дисциплинарни нарушения, каквито преди това имал много. От това безспорно било видно, че се е поправил.

Освен това казал пред затворнически психолог, че разбира, че е убил човек.

Това може би са доказателства, че се е поправил за неадекватното си поведение в затвора, но изобщо не е убедително, че се е поправил като убиец.

Джок Полфрийман напусна затвора малко след 15,30 ч в петък след 11 години, 8 месеца и 11 дни зад решетките.

Решението убиецът на 20-годишния студент по право Андрей Монов да бъде предсрочно освободен, въпреки че му остават още 6 години, 6 месеца и 25 дни зад решетките, е на Софийския апелативен съд. Председател на състава е шефът на съюза на съдиите Калин Калпакчиев, а членове - Весислава Иванова, също много активен член на съюза, и Виолета Магдалинчева.

То

предизвика

вълна от

недоволство и

възмущение

както в обществото, така и сред политиците. Остри коментари направиха и депутати от всички парламентарни групи в петък.

“Калин Калпакчиев дължи отговор на близките”, каза депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

“Подигравка, позор, грозно решение на българскя съд” - така лидерката на БСП Корнелия Нинова определи становището на магистратите.

“Джок Полфрийман не е опасен за обществото, поправянето му в затвора е необратимо и по-нататъшният му престой там е неоправдан”, е изводът на Калпакчиев и съдийките. Решението им бе публикувано в петък в системата на съда.

“Благодарен на Десислав Трайков, заместник-началник на затвора”, провикна се Полфрийман, докато служители на дирекция “Миграция” го качваха в автомобил на службата. Затворническата администрация обаче бе против неговото освобождаване.

Служителите на МВР го поеха, защото австралиецът няма валидни документи за самоличност. Той ще ги чака в центъра за настаняване на бежанци в “Бусманци”. Полфрийман ще замине в родината си, след като му бъдат издадени документи. Трябва да му бъде наложена и забрана 5 г. да влиза у нас.

Пред апелативния съд в четвъртък обаче той обявил, че си е намерил работа в България, в Австралия и в още няколко държави.

“В случай че съм тука,

имам осигурена

работа, има една

фирма, където

работи предимно

на английски

и имат нужда

от мен,

защото хора там, които работят, не знаят английски език. Имам предложена работа и в Германия. Ако излизам от затвор, имам няколко възможности”, хвали се той пред съдиите. (Запазваме автентичния му говор на български, който научил писмено и говоримо в затвора - б. р.) Той завършил зад решетките и дистанционно висше образование.

Австралиецът уверил съдите, че ще продължи своята дейност в Българското затворническо сдружение. Защото “изучил българските и европейските закони”.

“Идеята ми е да продължавам в тази насока - реформите в институциите на българската система”, казал той.

В определението си съдът също го хвали: “Включвал се е във всички достъпни и предлагани от администрацията курсове”.

За периода от 2008 до 2009 г. е бил в курс за компютърна грамотност и български език. През 2010-1011 г. и през 2011-2013 г. е участвал в три различни курса.

На 30 септември 2015 г. бил назначен за отговорник на компютърната зала, а през 2017 г. обучавал затворниците по английски език. Бил и градинар, като за тази работа не получавал възнаграждение.

Според съдиите с “поведението си в затвора Полфрийман в нито един момент не разкрил, че може да представлява риск било за останалите лишени от свобода, било за служителите в администрацията.

“Никоя от неговите прояви не разкрива криминогенен елемент, свързан с насилие или с незачитане на чуждите права или с незачитане на правилата в социума”, е едно от заключенията на тримата съдии.

Те твърдят още, че от всички данни в затворническото досие на Полфрийман се виждало, че през целия си престой зад решетките той се посветил на това да осмисли със съдържание изпълнението на наказанието. Като дори регистрирал сдружение, развило и развиващо понастоящем активна дейност в обществена полза.

Работил е 1 г., 8 месеца и 14 дни, които му се приспадат от присъдата.

Затова съдът приел, че всички данни за прояви на Полфрийман сочат изцяло за положителна промяна у него.

“Може да се приеме убедително, че

изпълнението

на целите на

наказанието

е дефинитивно

и необратимо

постигнато”,

казват съдиите. Те добавят, че преди да бъде осъден, той не е имал криминални прояви.

“И по време на изпълнение на наказанието с поведението си в затвора лишеният от свобода в нито един момент не е разкрил, че може да представлява риск било за останалите лишени от свобода, било за служителите в администрацията или за когото и да е друг”, мотивират се съдиите.

Все пак магистратите се съгласяват с прокуратурата и затворническата администрация, че остатъкът от наказанието - 6 години, 6 месеца и 25 дни, не е малък. Въпреки това го пускат на свобода с аргумента: “Но той единствен не може да служи за отказ от постановяване на условно предсрочно освобождаване”.

Съдебният състав, взел скандалното решение, взема предвид и

положителната

характеристика,

която

Българският

хелзинкски

комитет е дал

за Полфрийман. През 2015 г. убиецът на Андрей Монов беше предложен за класацията “Човек на годината” на БХК, но след скандал в обществото номинацията му бе махната.

До този момент Полфрийман няколко пъти е правил опити да напусне софийския затвор.

Един от тях бе през лятото на миналата година, когато също подаде молба за условно предсрочно освобождаване, но после сам се отказа. И тогава становището на затворническата администрация беше, че не се е поправил достатъчно.

През юли Софийският градски съд също постанови, че още не е готов да бъде освободен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Зеленият Белев потресе десни и леви с “шегичка” за евреи и евтини конски вагони (Обзор)

Искат извинение от еколога за поста му във фейсбук “Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно.” Този пост на еколога и кандидат за общински съветник от “Демократична България” в София Тома Белев потресе фейсбук. Той остроумничи под пост на Асен Генов: “Не забравяйте да благодарите на гледащата зле Грета

Вижте ограниченията на пътищата за неделя

Информация за състоянието на републиканските пътища и въведени ограничения за 20.10.2019 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: На места в низините, в източната половина от страната и по поречието на Дунав, в сутрешните часовете ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще бъде тихо с минимални температури предимно между 6° и 11°. Утре ще бъде слънчево

Антисемитски пост на видния еколог Тома Белев потресе фейсбук (Обновена)

След почти денонощие спорове природозащитникът се извини "Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно". Това е написал кандидатът за общински съветник от "Демократична България" в София Тома Белев по време на дискусия във фейсбук. Не знам какъв е контекстът на това изказване. Не искам да знам. Защото няма значение

"Кошарите" в София пламнаха след ремонт, огънят тръгнал от камина

Камина запали покрива на бившия ресторант "Кошарите" в София. Огънят обхванал 150-200 квадратни метра, но вече е загасен. Пламъците тръгнали около 17 часа. Смята се, че камината е причината. Пожарникарите пристигнали за минута и половина. Временно спирали коли заради гъстия дим. Огънят е потушен бързо

Патриарх Неофит стана почетен гражданин на Перник

Българският патриарх Неофит получи със званието „Почетен гражданин на Перник. Днес, в деня на Св. Иван Рилски, когато Перник чества Ден на града, на Негово Светейшество бяха връчени почетните знаци на тържествена сесия. Преди това патриарх Неофит присъства на отслужената литургия в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски“, предаде БНР

"168 часа"- Стойко Стойков: Да подпиша, че се отказвам от майка си и баща си, за да следвам

Свещеникът на потопената в яз. “Жребчево” черква спасявал комунисти, но го съдил Народен съд Какво ли не се говореше и пишеше за свещениците и особено за техните деца. Те са най-разглезените, най-мързеливите, най-тъпите, най-разгащените, най-извратените, най-некултурните. Най, най, най – всичко най-долно, най-низко, най-отвратително.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Създават информационен център за култура и спорт в столичния район "Подуяне"

Заедно с Обединени спортни клубове „Левски“ създаваме информационен център за култура и спорт в район „Подуяне“. Инициативата е на кандидата за кмет на „Подуяне“ Ева Митова и Обединени спортни клубове „Левски“ и днес я обсъдихме с председателя на Обединени спортни клубове „Левски“ Бранимира Цветанова

В София вече ще се издават електронни разрешения за строеж

Готови са проектите за изграждане на връзките на западните и северни територии на София „Разширяваме услугите, които гражданите и бизнесът могат да получат по електронен път. Системата за електронно издаване на разрешение за строеж вече се разработва. Това е още една мярка за повече публичност и контрол“

Кметът на Несебър: Някой се опитва да ме злепостави, подава неверни сигнали до МВР

ГДБОП и спецпрокуратурата 6 часа ровят в дома на Николай Димитров, не намерили нищо Близо 6 часа ГДБОП и спецпрокуратурата ровиха в дома на кмета на Несебър Николай Димитров в събота, а паралелни проверки бяха извършени в жилищата на още двама кандидати за общински съветници и кандидат-кмет за Свети Влас, съобщиха източници на "24 часа".

Йорданка Фандъкова с почетен плакет от БАН

Българската академия на науките удостои Йорданка Фандъкова с почетен плакет по повод 150 години от основаването на БАН. Отличието й бе връчено за сътрудничеството между БАН и Столичната община и принос в развитието на образованието и науката. Почетният плакет бе връчен от проф. чл.кор Васил

Александър Сиди със сигнал и до Външно заради антисемитските коментари на Белев

Нарушени са не само Международни актове, но и българското законодателство. Мълчанието на ръководството на „Демократична България“ го прави съпричастно. Това е написал в Александър Сиди от ВМРО в писмо до Националния координатор за антисемитизъм заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, съобщиха от пресцентъра на партията

Кандидат-кметът на София Сидеров: Не се ли уморихте да ме цензурирате?

„Откакто съм основал партия АТАКА, основните медии у нас имат два подхода: очерняне или пълно мълчание. Няма средно положение”, написа във фейсбук страницата си кандидатът за кмет на София и лидер на партията Волен Сидеров. Той пише още: „Сега съм отново в предизборна кампания. Каква е равносметката

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber