Япония залага на водорода

https://www.24chasa.bg/novini/article/7665969 Япония залага на водорода Япония залага на водорода www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Станция за зареждане с водородно гориво в Йокохама обяснява нагледно климатичната стратегия на Япония в малък изложбен център. В малкото фоайе се показва как горивните клетки произвеждат от водород електроенергия за задвижаване на автомобили, без да се отделят отработени газове. От ауспуха на колата излиза единствено вода. В съседната стаичка световният технологичен концерн Panasonic показва видео с новата си идея как климатът да бъде спасен чрез водородa като енергиен носител.

Проектът

Бели облаци плуват по синьо небе. Скоро на екрана се появява основният продукт - невзрачна сива кутия, малко по-висока от човешки ръст. Това е първата в света горивна клетка за битови нужди, която децентрализирано произвежда от чист водород електроенергия и гореща вода.

За мениджъра от Panasonic Норухико Кавамура уредът не е просто прототип.

"Настъпил е преломен момент за използването на водорода", убеден е той.

Освен това компанията си е поставила цели с олимпийски амбиции. При построяването на олимпийското селище за атлетите, които ще участват в летните олимпийски игри в Токио през 2020 година, част от 4000-те жилища би трябвало да бъдат оборудвани със собствени горивни клетки, а целият квартал допълнително да има парк от горивни клетки с мощност 30 киловата.

Планът на Panasonic не е изолиран случай в Япония, а част от инициатива в национален мащаб. Японското правителство се нареди сред лидерите в света, обединявайки през 2017 година вече съществуващи проекти на автомобилните си и технически концерни в национална стратегия за развитие на използването на водорода като гориво.

Целите са амбициозни - страната възнамерява до 2030 година да изгради глобална снабдителна верига и голям пазар за водород. Планира се да има 800 000 коли, задвижвани с водородни клетки, и 5 милиона горивни клетки за битови нужди.

Амбицията не е единствената забележителна черта на японската стратегия, според професора по икономика Йорг Раупах от японския университет "Рицумейкан".

"Впечатлението ми е, че тук, в Япония, на водорода се гледа не толкова като на начин за защита на климата, колкото на класическа политика за иновации, технологии и растеж", казва той.

Стратегията

Япония трябва да развие революционни технологии, за да успее да изпълни поставената от правителството цел до 2050 година да намали емисиите си на парникови газове с 80 %, заяви японският премиер Шиндзо Абе през януари в правителствена декларация.

"Япония ще поеме лидерството в епохалните иновации като развитието на водородните технологии, при което ще създадем положителен цикъл от защита на околната среда и растеж", заяви той.

Трите института, които водят в интернет "Climate Action Tracker" обаче оценяват климатичния план на Абе като Дкрайно недостатъченУ. Към 2030 година Япония ще увеличи дела си на възобновяемата енергия само от 22 до 24 %, като вместо това се залага на атомна енергия и въглища. Според експерти по този начин страната следва път, който би довел до увеличаване на световните температури с 3 до 4 градуса и по този начин Япония е далеч от целите, заложени в Парижкото споразумение за климата. За премиера Абе подобна критика е неоснователна.

Тази седмица над 1000 министри, предприемачи и експерти най-вече от Азия, Австралия и Русия обсъждат три теми, по които Абе иска да застане начело в света Ц световни правила за производството и продажбите на втечнен природен газ, стратегии за изграждане на водородна икономика и технологии за улавяне, запазване и преработка на въглероден диоксид.

За японците тези въпроси са тясно свързани.

УМного технологии за използване на водорода са едва в началото си. Искаме чрез субсидии да допринесем за развиване на пазараУ, посочва Тошиюки Ширай, ръководител на отдела за нови системи в министерството на икономиката.

Според японските власти, ако компаниите имат възможност първо да спечелят пари, то след това те ще инвестират в иновации и по този начин ще разширят пазара и в дългосрочен план по-бързо ще допринесат за разрешаване на проблема, който засега разделя мненията по въпроса за водорода.

Според мнозина експерти водородът е незаменим за усилията на човечеството в дългосрочен план да се откаже от използването на изкопаеми горива не само при транспорта, но и във всички сектори на производството и живота. Японски пилотен проект на остров Хокайдо показва как това може да стане децентрализирано и по екологичен начин. Там чрез излишното електричество, добито от слънчева енергия, водата се разделя на кислород и водород. След това водородът се съхранява и превозва в специални газови бутилки до обществена баня, където служи за гориво, заместващо природния газ за отопление.

Експерти обаче очертават реални недостатъци на тази идея. На първо място, при производството на водород все пак се отделя въглероден диоксид, тъй като той се получава като страничен продукт в химическата или стоманодобивната промишленост или чрез процес, за който е необходимо използване на изкопаеми горива като въглища или газ. Дори ДзеленияУ начин за добива му без отделяне на въглероден диоксид Ц разделянето на водни молекули на кислород и водород чрез ток - според някои критици е уловка, тъй като за него е необходима много енергия.

Защо изобщо да вървим по разточителния заобиколен път на горивните клетки, щом вече можем да се зареждаме акумулаторни батерии с възобновяема енергия, питат противниците на тази технология. Спорът около този отговор прилича на религиозна война, при която фронтовата линия разделя правителствата по света. В Германия например министерството на транспорта отдавна иска да стимулира разработванетона автомобили, задвижвани с водородни клетки. Министерството на околната среда обаче в краткосрочен план залага на нови електромобили, тъй като целта му е още сега да намали емисиите въглероден диоксид от транспорта, а не чак когато някой ден по-екологичните водородни технологии станат пазарно приложими.

Признанието

Японците в момента се надяват чрез голям пазар за ДмръсенУ водород в крайна сметка да успеят да ускорят прехода към ДекологиченУ.

От финансова гледна точка страната е доста напред. Според изследване на консултанстската компания McKinsey през 2016 година само Япония е инвестирала 40 % от 850-те милиона долара, които са били вложени в целия свят във водородни технологии.

От технологична гледна точка на водещо място по изключение не е автомобилната промишленост, а разработването на горивни клетки за еднофамилни жилища. Уредите, които доставчиците на комунални услуги са разработили заедно с технологичните концерни, се наричат ДEne-FarmУ. Panasonic изкара на пазара първия модел още през 2009 година. Оттогава са продадени над 300 000 от тези миниатюрни топлоцентрали, първоначално със, а от 2019 година и без, субсидии. В технологично отношение Япония е толкова далеч напред, че бизнесът вече е напълно независим от държавното субсидиране на покупките, посочва ескпертът на Panasonic Кавамура.

Япония се надява да използва технологичната си преднина за експанзия в чужбина.

Автомобилният сектор е вторият основен задвижващ фактор във визията на Абе за развитие на водордните технологии. През 2014 година Toyota включи в продуктовия си каталог Mirai Ц първият масов модел автомобил, за който бе планирано задвижване с водородни клетки. През 2016 година примерът бе последван от Honda с модела Clarity. Докато за момента Nissan, партньорът на Renault, залага на електрическата мобилност, то Toyota и Honda продължават да се движат в множество различни направления.

Toyota неотдавна обяви, че в началото на идното десетилетие ще увеличи производствения си капацитет за горивни клетки до 30 000 годишно. Освен това се разработва второ поколение на автомобила Mirai. Концернът разработи и автобусите, задвижвани с водород, Sora, които през 2020 година на летните олимпийски игри в Токио трябва да рекламират пред света Япония като Дводородна нацияУ.

Нарастващият финансов интерес също играе роля за ангажимента на сектора към тези технологии. Toyota и Honda наред с множество технологични и енергийни концерни основаха компанията Japan H2 Mobility, за да стимулират изграждането на станции за зареждане с водорд и ценово изгоден добив на самия водород.

Абе вече превърна олимпийските игри в рекламна витрина за японските високи технологии. Тази година като председател на Г-20 той включи водородните технологии и в дневния ред на групата, обединяваща 20-те промишлено най-развити и бързо развиващи се страни в света.

"Япония си постави голяма цел при водородните технологии", заключава професор Раупах, макар да има съмнения дали визията на премиера по същество наистина може да се нарече енергийна стратегия. Никой обаче не трябва да подценява решимостта на Япония да приложи разработените планове.

"Ще го направят", сигурен е експертът.

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

КАДЪР: news.tv-asahi.co.jp/

Японци изобретиха предпазна маска за басейн

За да запазят традицията си на нация, която винаги изненадва с актуални изобретения, група японци намериха начин как да се насладят на лятото без да се притесняват от пандемията с коронавирус, предаде РИА Новости. Изобретението им е специална предпазна маска, с която може да се влиза в басейни, морета или други водни атракциони

СНИМКА: pixabay

Китай планира да разработи нова ракета-носител с двигател на твърдо гориво

Китайски инженери възнамеряват да създадат нова ракета на твърдо гориво, предаде ТАСС, позовавайки се на Китайската корпорация за космическа наука и технологии (CASC), цитирана от Синхуа. Според компанията разработваната ракета-носител "Чанчжън-11А" ще надмине по товароносимост предишния модел "Чанчжън-11"

Снимка: Pixabay

Астрономи откриха "огледално отражение" на Земята и Слънцето

Учени от института "Макс Планк" в Германия са открили екзопланета, която много прилича на Земята и се върти около звезда, подобна на Слънцето, съобщи Си Ен Ен. Новооткритото небесно тяло, на което може да има подходящи условия за живот, се намира на около 3000 светлинни години от центъра на Млечния път. Планетата KOI-456

СНИМКА: pixabay

Лунно затъмнение тази вечер

Частично лунно затъмнение ще започне тази вечер в 20:45 ч. българско време и ще продължи до 00:04 ч. Затъмнението ще може да бъде наблюдавано от Европа и Африка, на изток до Азия и Австралия. Максималното затъмнение ще се случи в 22.26 часа, когато 59% от Луната ще бъде потопена в сянката на Земята. Цялата продължителност на затъмнението е 3 часа

Сингапур разработва преносими устройства, с които ще се проследяват контактите на заразените с новия коронавирус СНИМКА: Pixabay

Сингапур разработва устройство за проследяване на заразени с COVID-19

Сингапур разработва преносими устройства, които властите планират да раздадат на всички жители на града-държава и с които ще се проследяват контактите на заразените с новия коронавирус, съобщи в парламента вътрешният министър Вивиан Балакришнан, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Устройството ще е с малки размери и ще може да се носи на верижка или в

СНИМКА: Pixabay

Роскомос, НАСА и още космически ведомства обсъждат изучаването на Луната

Генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин и ръководителите на космическите ведомства на САЩ, Европа, Канада и Япония ще обсъдят на 9 юни изучаването на Луната с видеоконферентна връзка, предаде ТАСС. По молба на ръководителя на НАСА Джим Брайдънстайн в хода на преговорите ще бъде повдигнат въпросът за приноса на отделните страни в

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Наука и технологии

Илон Мъск СНИМКА: Ройтерс

Мъск изведе още 60 спътника в орбита, с тях осигурява 5G стандарт навсякъде

Американската компания SpaceX изведе в орбита поредната група от 60 малки спътника, съобщиха официално в акаунта си в туитър, където стартът беше предаван на живо, предава БНТ. "Успешното извеждане в орбита на 60 спътника Starlink е потвърдено", написаха от компанията на Илон Мъск. През май 2019 г. в космоса бяха изстреляни първите 60 спътника

СНИМКА: Pixabay

В Южен Китай откриха най-древните паразити на Земята

В находища, датиращи отпреди половин милиард години, в югозападен Китай палеонтолозите откриха следи от най-древните паразити на Земята. Те са обитавали тръбовидни израстъци върху черупките на древни безгръбначни. За това пише "Zhongguo Xinwenwang" с позоваване на изследване, публикувано от научното списание "Nature Communications“

КАДЪР: Youtube

Куче-робот раздава гел за за дезинфекция на в тайландски мол (Видео)

В тайландски мол куче-робот раздава спиртен гел за дезинфекция на ръцете на посетителите и носи нежното име K-9, предава Франс прес. Появата на четириногия механичен помощник идва в момент, в който Тайланд отново отваря постепенно търговската си мрежа след наложените ограничителни мерки. Роботът се държи като малко шантаво кученце и снове

СНИМКА: Pixabay

Коралите в Големия бариерен риф се избелиха

Тревожни новини от Големия бариерен риф, след като Австралия отчете месец февруари като най-горещият, откакто са започнали измерванията преди 120 години. Това доведе до третото масово избелване на коралите в последните 5 години. Учените казват, че паузите между периодите на избелване вече са толкова малки

СНИМКА: pixabay

Телескопът "Хъбъл" откри нови данни за първите звезди от зората на Вселената

Нови резултати от космическия телескоп "Хъбъл" на НАСА и на Европейската космическа агенция (ЕСА) дават основания да се смята, че формирането на първите звезди и галактики в зората на Вселената е настъпило по-рано, отколкото се смяташе досега, съобщи пресслужбата на ЕСА. Европейски астрономи не са открили данни за съществуването на първото

"Пърсивиърънс" Снимка: НАСА

НАСА изстрелва марсохода "Пърсивиърънс" на 17 юли

Новият марсоход "Пърсивиърънс" на НАСА ще бъде изстрелян на 17 юли, предаде ДПА, позовавайки се на прессъобщение на американското космическо управление. Роувърът с тегло 1000 килограма ще бъде изстрелян с ракета-носител "Атлас V" от Кейп Канаверал във Флорида. Марсоходът трябва да кацне на Червената планета през февруари следващата година

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber