Цацаров и депутати зад промяната - доживотни присъди за убийците! (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7662338 Цацаров и депутати зад промяната - доживотни присъди за убийците! (Обзор) Цацаров и депутати зад промяната - доживотни присъди за убийците! (Обзор) www.24chasa.bg
Почернени близки на жертви на жестоки престъпления присъстваха на заседанието на правната комисия след протеста си пред парламента. Главният прокурор Сотир Цацаров също дойде, за да изложи мнението на прокуратурата. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Чувството за справеливост е ценността, която да изберем, призова главният прокурор

Шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова бе сред първите, на които “24 часа” връчи прокламацията си на 4 септември.
Шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова бе сред първите, на които “24 часа” връчи прокламацията си на 4 септември.

Становището на прокуратурата е, че предложеното ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежка телесна повреда и умишлено убийство категорично трябва да се приеме.

Зам.-шефовете на правната комисия Хамид Хамид и Крум Зарков обменят идеи по време на дебата.
Зам.-шефовете на правната комисия Хамид Хамид и Крум Зарков обменят идеи по време на дебата.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на дебатите вчера на парламентарната правна комисия по първото четене на промените.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се включи в подписката, която близки на убитите внесоха в парламента с апел за промени в НПК.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова се включи в подписката, която близки на убитите внесоха в парламента с апел за промени в НПК.

Кампания за това поде “24 часа” още миналата година след жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова, а посегателството над малката Кристин от село Сотиря през август това лято показа, че въпросът не търпи отлагане.

Още от рано сутринта вчера бабата на Кристин, братовчедката на убитата във Велико Търново студентка Вероника и още почернени близки на жертви на жестоки престъпления очакваха депутатите пред Народното събрание. Те внесоха подписка от близо 16 хил. души за премахване на института на съкратеното съдебно следствие, при което при пълни самопризнания престъпниците получават намалена с 1/3 присъда и така се спасяват от доживотен затвор.

“Да се хванем всички партии за ръце, да не се делим на бели, червени, жълти, зелени и сини, и да изградим този закон веднъж завинаги.

Да няма

следващи убийци

на свобода”,

призова бабата

на Кристин

пред журналисти.

4 са проектите, внесени от партиите. “Обединени патриоти”, БСП и “Воля” искат да отпадне възможността за бърз съд при направени самопризнания, ако е извършено тежко убийство или е причинена тежка телесна повреда. От ГЕРБ предлагат съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега. Освен това наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.

Първите три проекта са по Наказателно-процесуалния кодекс, а този на ГЕРБ е за промени в Наказателния кодекс.

Трябва да избираме между провеждането на съкратеното съдебно следствие или това, което носи чувството на справедливост. Трябва да предпочетем по-високата ценност - чувството на справедливостта. Следва да се предпочете подхода, предложен в НПК, каза Цацаров. Подчерта, че е радикален подходът да не се прилага съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства и тежки телесни повреди, но прокуратурата го подкрепя. Измененията в НК ще поставят още един въпрос - за използването на по-благоприятния наказателен закон. Той ще се окаже действащият и ще се прилага и за висящите съдебни дела. При подхода, който се предлага в НПК, няма да стане дума за това, поясни още Цацаров.

За законопроекта, предложен от ГЕРБ, се обяви правосъдният министър Данаил Кирилов.

“Не бива със законодателно решение да се отнема възможността подсъдимия да прави признания и да улесни съдебния процес.

Никой не може

да забрани на

подсъдимото

лице да си

признае

Сега съдът възприема признанието като смекчаващо вината обстоятелство. Няма правна пречка съдебното следствие да бъде съкратено, а накрая съдът да каже, че това не е достатъчно да се намали присъдата на дееца”, поясни Кирилов. Изрази съчувствие към близките на жертвите и подчерта, че когато обществото протестира, винаги има право. Но апелира

да не ескалират

напрежението

“Когато обществото протестира, винаги има право!” - категорично не съм съгласен. Трябва първо да кажете какво визирате под общество - отворено или цялото. Ако е първото - не, не изразява мнението на цялото общество и не винаги е право”, отвърна му Йордан Цонев от ДПС.

Обявявам се за всички предложения, защото промяна трябва да има. Не е ли по-добре обаче да направим каталог за това къде не трябва да се прилага съкратеното съдебно следствие, предложи колегата му Хамид Хамид.

И четирите проекта трябва да се приемат, категоричен бе юристът от “Атака” Явор Нотев.

“Главният прокурор най-ясно систематизира въпросите, които седят пред нас. Безспорно трябва да се ограничи възможността на съкратеното съдебно следствие за най-тежките наказания”, продължи той. Подчерта, че в практиката си като юрист е срещал и случаи, в които заради съкратеното съдебно следствие и това, че подсъдимия си е признал, не са доказани факти и обстоятелства, които щели да бъдат благоприятни за обвиняемия.

Представители на Върховния касационен съд обясниха, че нямат възражения за отпадане на съкратеното следствие. Според тях обаче, ако отпадне възможността процедурата да се намалява при самопризнания, това

ще доведе

до забавяне на

делата, 

ще оскъпи процеса многократно и дори ще доведе до усложняване на доказването на престъплението. Ако се приемел пък вторият вариант - съдиите да избират присъдата, щяло да се стигне до разнобой в практиката на съдилищата, защото така няма ясни критерии кога съдът трябва да намали и кога да даде най-тежкото наказание.

Депутатите се обединиха, че на първо четене трябва да се приемат всички четири законопроекта, за да може дебатът да продължи. “За” законопроектите на БСП, “Воля” и “Обединени патриоти” гласуваха всички 17 членове на комисията, а за този на ГЕРБ - 14 “за” и 3-ма “въздържали се”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Адвокат Ели Христова

Ели Христова: Мъжете станаха по-добри бащи, но някои се готвят за развод с години

Успелите жени по-лесно се решават да разтрогнат брака, казва адвокатката по граждански дела - Адвокат Христова, по данни на социалното министерство бракът на българите издържа средно 15 г. и 9 месеца. Защо най-често се развеждат хората - заради пари, изневери или нещо друго? - По-младите се развеждат най-вече по причини

Шефът на БЛС Иван Маджаров обяви приоритетите на съсловната организация в преговорите за новия рамков договор със здравната каса.

По-дълъг престой в болница, за да няма неизлекувани пациенти, искат лекарите в новия договор с касата

Настояват 35% от приходите на лечебните заведения да отиват за заплати на лекари и сестри Предвидените за 2020 г. 2,2 млн. хоспитализации да се намалят до около 2 млн., а продължителността на голяма част от клиничните пътеки да се удължи, така че да не се налага пациенти да бъдат изписвани недоизлекувани

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков награждава министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с почетен плакет по повод 130-годишнината на Алма  матер.

Обмислят дуално обучение и в университетите (Обзор)

Средната посещаемост на лекциите в някои висши училища била 15-20% “В проекта на стратегията за висшето образование, който готвим, ще помислим и някаква дуална форма във висшето образование. Има смисъл да се съчетават обучение в реална работна среда с такова във висшето училище.” Това обяви министър Красимир Вълчев пред студенти от Софийския

Официално: България вместо Швейцария в група с Белгия, Великобритания и Молдова на ATP cup

Официално: България вместо Швейцария в група с Белгия, Великобритания и Молдова на ATP cup

България очаквано попадна сред участниците в първото издание на отборния турнир по тенис ATP cup в Австралия от 3 до 12 януари. Заради мястото на Григор Димитров в световната ранглиста страната ни бе първа под чертата след обявяването на първия списък. След отказите на Роджър Федерер и Стан Вавринка Швейцария отпада

Симеон Сакскобургготски

Обрат! Замразиха делото за двореца “Врана”, ще чака решение на КС (Обзор)

Делото за двореца “Врана” бе спряно и ще остане “замразено”, докато за царските имоти се произнесе и Конституционният съд (КС). Решението бе взето вчера от Иво Дачев, Асен Воденичаров и Мария Георгиева от Софийския апелативен съд (САС). То обаче не е окончателно и може да се оспори в 7-дневен срок. Делото за двореца е образувано по жалби на Симеон

През 2017 г. Диана Саватева получи предложението на “24 часа” от политическия репортер Кристина Кръстева.

Вижда се краят на лицемерната забрана за огласяване на екзитпол в изборния ден - ГЕРБ подкрепя “24 часа”

ГЕРБ подкрепя предложението на “24 часа” да отпадне забраната за изнасяне на социологически данни в реално време в хода на изборния ден, увериха високопоставени представители на партията. През март след кампанията ни за спиране с лицемерната забрана и глобите за медиите депутатите от ГЕРБ Диана Саватева, Ивелина Василева, Ася Пеева, Димитър Бойчев

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Директор на дирекция в Министерство на културата напуска заради казуса с Ларгото

Директор на дирекция в Министерство на културата напуска заради казуса с Ларгото

Директорът на дирекция "Правнонормативна дейност и обществени поръчки" в Министерство на културата Татяна Цветанова е подала молба за напускане, съобщиха от пресцентъра на институцията. Причината са резултатите по съдебния иск, предявен от Министерството на културата към фирмата изпълнител на строителните дейности по проект "Античен

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев, чиято кандидатура за обвинител №1 ВСС ще гласува днес отново.

Цацаров не коментирал спекулации, че става шеф на антикорупцията

Боян Магдалинчев: Той е подходящ кандидат, защото, преди да стане главен прокурор, е бил наказателен съдия До момента няма нито едно постъпило предложение Няма да коментирам спекулации. Това каза пред “24 часа” главният прокурор Сотир Цацаров. Думите му бяха по повод публикации от сряда, които го посочиха като бъдещ шеф на антикорупционната

Ерджан Себайтин от ДПС и Михаил Христов от БСП подкрепиха инициативата да се забрани дрането на норки, като също влязоха в клетката.  СНИМКА: ДПС ПРЕСЦЕНТЪР

Депутати в клетка - подкрепят кауза срещу дрането на норки

Депутати бяха затворени в клетка в центъра на София вчера и престояха там над 10 минути пред погледа на изумени минувачи. Така Ерджан Себайтин от ДПС и Михаил Христов от БСП подкрепиха каузата да се забрани дрането на норки. “Седмица в клетка” е инициатива на активистите от “КАЖИ”. Вече седмица около 50 доброволци се редуват денонощно в клетката

Калоян Паргов и Георги Първанов играха заедно футбол. СНИМКИ: ФЕЙСБУК НА КАЛОЯН ПАРГОВ

Паргов и Първанов на един терен (Снимки)

Обединение на левицата и на футболния терен постигна лидерът на БСП - София, Калоян Паргов. След като събра в един отбор БСП и АБВ за местните избори в столицата, Паргов днес игра футбол в един отбор с Георги Първанов. Това става ясно от снимки, които лидерът на червените в София си пусна в профила си във фейсбук

СНИМКА: Google Maps

19-годишна предизвикала катастрофата край Хитрино, изпреварвала 4 камиона

19-годишна шофьорка е предизвикала инцидент при неправилно изпреварване на пътя Шумен - Силистра на разклона за село Хитрино. Пострадали са пет жени, една от които е с черепно-мозъчна травма. Два екипа на пожарната са вадили пострадалите от смачканата лека кола, съобщава БНТ. Лека кола със силистренска регистрация е започнала рисково изпреварване

Петя Аврамова. Снимка МРРБ

Аврамова се срещна с кмета на Перник, ще действат съвместно по водната криза

По покана на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в министерството на регионалното развитие и благоустройството се състоя работна среща с областния управител на Перник Ирена Соколова и с кмета на града Станислав Владимиров във връзка с координиране на съвместни действия за решаване на проблема с водоснабдяването,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber