16-годишният Владислав, който удави братовчед си в Дунав, като него не можел да плува

https://www.24chasa.bg/novini/article/7660154 16-годишният Владислав, който удави братовчед си в Дунав, като него не можел да плува 16-годишният Владислав, който удави братовчед си в Дунав, като него не можел да плува www.24chasa.bg
16-годишният Владислав Василев в съда СНИМКА: Дима Максимова

- След инцидента тийнейджърът първо се наспал, после търсил изчезналия Антим заедно с баща му

- Осъден е за умишлено убийство, но родителите му смятат, че е набеден

Бащата на удавения Антим - Антим Симеонов, разказва колко много  се страхувал от водата  синът му.
Бащата на удавения Антим - Антим Симеонов, разказва колко много се страхувал от водата синът му. СНИМКА: Дима Максимова

Защо 16-годишно момче от Свищов удави своя първи братовчед в река Дунав, прибра се и заспа спокойно, а после заедно с чичо си обикаля по улиците на града да търси 16-годишния Антим, сякаш нищо не се е случило?

Родителите на Владислав смятат, че синът им не е бил край реката.
Родителите на Владислав смятат, че синът им не е бил край реката. СНИМКА: Дима Максимова

Страх или

психика на

завършен убиец

се крие зад поведението на Владислав и какъв е мотивът да убие своя връстник, с когото били като братя?

Въпросите за ужасяващия случай, който потресе Свищов миналото лято, сега стоят пред апелативния съд в Търново. В понеделник магистратите разгледаха жалба от адвоката на осъдения на 5 години затвор Владислав Василев, в която се настоява той да бъде оневинен напълно. Според адвокат Жоро Нинов първоинстанционната присъда е неправилна и необоснована, а доказателствата са грубо изопачени. От държавното обвинение обаче поискаха тя да бъде потвърдена. Делото се гледа при закрити врата заради факта, че подсъдимият е непълнолетен. Владислав бе доведен с белезници от Поправителния дом за невръстни престъпници във Враца.

На 21 август 2018 г. в крайдунавския град Владислав и приятелите му Мартин и Преслав, всички на еднаква възраст, решили да се къпят в Дунав. С тях тръгнал и братовчедът на Владислав - Антим. Двамата са деца на брат и сестра от обикновено свищовско семейство. Често са заедно. 16-годишният Антим обаче не искал да влезе - не можел да плува и се страхувал от водата.

Вкарали го

насила в

дълбокото, а

Владислав

започнал да му

натиска главата

под водата,

докато братовчед му спрял да мърда. Тялото му изчезнало в голямата река, а Владислав скрил дрехите в храсти на брега и предупредил приятелите си да мълчат.

След случилото се останалите деца се прибрали и не казали нищо, а родителите обявили сина си за изчезнал. Тялото бе намерено дни по-късно от рибар в района на с. Вардим.

При разпитите в досъдебното производство Владислав направил признания и сам показал на разследващите къде е скрил дрехите на удавеното момче. Той е зад решетките вече година, след като окръжният съд го остави за постоянно в ареста. Преслав и Мартин са основни свидетели.

“Не ми се говори, толкова ми е тежко. Антим не е направил на никого нищо. Беше кротко и добро дете, учено, помагаше на всеки. На 21 август към обяд го видях за последно. Аз му казах да не ходи никъде, защото ще се съберем за Байрама, да се видим всички на масата. Той ми каза: “Добре, баща ми, няма да ходя”. Аз отидох до магазина да пазарувам и когато се върнах, него го нямаше. Повече не го видях. Чакахме го да се прибере, той не си дойде и започнахме да го търсим. Целия град обиколихме, не можахме да го намерим. Той до реката не ходеше, даже като съм го викал за риба, не искаше да идва. Владислав го научи да обикаля града”, спомня си просълзен бащата на Антим Симеонов.

Разказва, че племенникът му също участвал в търсенето на сина му. “Полицай беше с нас, обикаляхме, ходихме на мястото, обаче

Влади през

цялото време

се смееше, беше

толкова спокоен,

ще кажеш, че не

е бил той”,

каза почерненият баща. Убеден е, че Владислав е виновникът за случилото се с момчето му. “Ей сега ще го оправя”, заканил се Влади пред Преслав и Мартин според бащата.

Родителите на жертвата и соченият за убиец вече не се поглеждат. Не си разменят нито дума в кулоарите на съда. Антим и жена му имат признат на първа инстанция иск от по 100 000 лв. кръвнина срещу братовия син.

“Те се уважаваха като братя. Владислав също не може да плува, той, ако беше там, също щеше да е мъртъв. Щеше да направи всичко възможно да го спаси. За мен синът ми е невинен, но всичко зависи от съда”, каза майка му Капка Георгиева.

“В деня на случката Влади се прибра, спа си спокойно, даже в 12 ч отиде да носи на Антим ядене, защото майка му и баща му го гонеха от тях. Ако вие сте направили нещо такова, ще чакате ли някого да му дадете хляб да яде?”, намесва се и баща му Георги Василев.

Родителите допускат, че синът им е натопен. Твърдят, че момчето им е

било бито в

районното и така

го накарали да

подпише

самопризнанията

Такива данни в кориците на делото обаче няма. Адвокатът им Жоро Нинов е аргументирал в 30 точки искането си за отмяна на присъдата на окръжния съд в Търново.

“Владислав не е бил на това място и не е участник в това престъпление. Доказват го клетките на мобилните телефони. Свидетелските показания коренно се различават, противоречиви и нелогични са. И единият, и другият не умеят да плуват. Как ще бъде удавен Антим, като Владислав няма опора, не е стъпил на дъното, как ще го осъществи това удавяне? За мен това момче не е виновно и дори и да се приеме вина, това не е умишлено деяние. Това е една детска игра”, каза пред “24 часа” Нинов.

“Искам справедливост, защото имам още 3 деца, а той вече се е научил да убива. Знам ли дали няма да им посегне, ако излезе”, поиска потвърждаване на присъдата бащата на удавения Антим.

До месец апелативният съд във Велико Търново ще излезе с решение по делото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Николов бе качен в джип, без медиите да го видят.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Трафикант на мигранти предал Борислав, който запали вилата на адв. Савова

Тефтер с график на движението на юристката намерен в дома му Трафикант на мигранти е ходил с Борислав Николов при подпалването на вилата на адв. Ирена Савова и е дал показания срещу него, научи “24 часа” от важен човек в прокуратурата. Мъжът обаче не е участвал в палежа. Той и Николов се познавали покрай превеждането на бежанци до границата със

Разрешават на 200 000 жени да сменят частния фонд с НОИ за по-висока пенсия (Обзор)

Разрешават на 200 000 жени да сменят частния фонд с НОИ за по-висока пенсия (Обзор)

Те изпуснаха шанса за редовно прехвърляне заради мълчание от страна на бившия министър и фондовете 200 000 жени ще получат втори шанс да прехвърлят към Националния осигурителен институт партидите си за втора пенсия, които са в частните фондове. Тази мярка, за да не се стига до положението две пенсии да са по-малко от една

Бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев отново бе на срещата между ръководството и феновете.

В петък сините фенове при Бойко Борисов, собственикът на "Левски" при тях днес (Обзор)

Към този момент са погасени задължения за 7,348 млн. лева Представители на феновете на “Левски” ще се срещнат с министър-председателя Бойко Борисов в петък. Привържениците изявиха желание за разговор след неформалната им среща със собственика на “сините” Васил Божков в неделя. Днес имаше нова среща, този път отворена за медиите

Снимка: Пиксабей

Кабинетът ще приеме Наредба за безопасна експлоатация на язовирните стени

Правителството ще приеме на утрешното си редовно заседание Наредба за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях, и за контрол на техническото им състояние.Това съобщиха от пресслужбата на кабинета. Министерският съвет ще приеме Доклад за отразяване на Националната

"168 часа": Медицинските сестри - 21 години след арестите в Бенгази

"168 часа": Медицинските сестри - 21 години след арестите в Бенгази

9 февруари 1999 г. Бенгази. Десетки медици, сред които 23-ма българи, са арестувани от либийските власти. Няколко дни по-късно повечето са освободени, но в ареста остават медицинските сестри Валя Червеняшка, Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло и Снежана Димитрова, както и палестинският студент по медицина Ашраф ал Хаджудж

Директорът  на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев, говорителката на главния прокурор Сийка Милева и районната прокурорка на София Невена Зартова дадоха подробности за блудството.

Момчета на 14 и 15 г. блудствали с дете на 8

Две непълнолетни момчета за арестувани за блудство с 8-годишно дете, съобщиха от прокуратурата в сряда. Насилниците и жертвата са от ромския кв. “Христо Ботев” в София. Обвинените за гнусното престъпление са на 14 и 15 г. Те причакали детето след училище и го замъкнали в къща наблизо. Там момченцето е малтретирано сексуално

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимка: Архив

МО не възнамерява да строи на територията на резиденция „Лозенец“

Министерството на отбраната не предвижда никакво строителство на територията на парка на резиденция „Лозенец“. Това уточнение направиха от пресцентъра на ведомството във връзка с публикации в медиите, според които главният архитект на София е издал разрешение за проектиране на висок 15 метра балнеоложки комплекс на територията на парка на

Георги Начев Снимка: АДФИ

АДФИ: Комисията по хазарта е разрешила на Националната лотария да плаща по-малка такса от тотото

Защо е станало така, не е тема, която ние ще изследваме“, коментира шефът на Държавната финансова инспекция Георги Начев "Проверка на агенцията установява, че за една и съща хазартна игра държавното тото и организатор на лотарийни игри заплащат формирани по различен начин държавни такси, изчислени на различна основа

Деница Сачева

Разрешават на 200 хил. жени да си прехвърлят извънредно в НОИ парите за втора пенсия

Извънреден гратисен период за прехвърляне на парите за втора пенсия от частните фондове към НОИ ще получат жените от т.нар. първа кохорта. Такъв вариант за промяна в Кодекса за социално осигуряване обсъжда комисия на социалното министерство, КФН, частните фондове и синдикатите. По този начин ще се даде възможност на тези първи пенсионери с "втора

Иван Гешев: Безбройните контролни
органи да си вършат работата

Иван Гешев: Безбройните контролни органи да си вършат работата

Екипност, добра комуникация, да няма напрежение, да си имаме взаимно доверие. Това са изискванията към моя екип. Също така да споделят определени цели и задачи, които съм очертал пред прокуратурата. Наясно са с тях и са ги приели. Това каза главният прокурор Иван Гешев след заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда

Пак заработиха 39 индустриални ферми и 66 кланици, няма чума

Пак заработиха 39 индустриални ферми и 66 кланици, няма чума

До момента 39 индустриални ферми и 66 кланици са освободени за движение на живи свине и месо. Във всички обекти е извършен официален контрол и надзор , доказващ отсъствие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). Заради влошената епизоотична обстановка бе забранено движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици в цялата страна

15 години затвор за главния машинист в Хитрино, 10 за помощника му

15 години затвор за главния машинист в Хитрино, 10 за помощника му

Шуменският окръжен съд произнесе присъдата по делото срещу двамата машинисти, обвинени за трагедията в Хитрино през 2016 година. Главният машинист на влака Димитър Михнев получи 15 години затвор, а неговият помощник машинист – 10 г. Това съобщиха от прокуратурата.  Предадените на съд с обвинителен акт от 73 страници локомотивни машинисти Димитър

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber