Готови са новите метростанции "България" и "Красно село"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7657796 Готови са новите метростанции "България" и "Красно село" Готови са новите метростанции "България" и "Красно село" www.24chasa.bg
Метростанция "България" от новата линия на метрото вече е готова. СНИМКА: Десислава Кулелиева

До края на 2019 г. ще са завършени още 8 километра

Станциите “България” и “Красно село” от третата метролиния в София вече са готови. Там текат изпитания на системите за управление и безопасност на движението.

В другите 6 станции от първия етап на линия 3 - “Медицински университет”, “НДК”, “Патриарх Евтимий”, “Орлов мост”, “Театрална” и “Хаджи Димитър”, вече са изпълнени над 96% и започват изпитания. Остават довършителни работи по архитектурното оформление, завършването на някои входове, настройки и изпитания на оборудването. Но през октомври и при тях ще приключи строителството и ще продължат само работи по входовете и изпитанията на системите, съобщи изпълнителният директор на “Метрополитен” ЕАД проф. Стоян Братоев.

Пускането на централния участък ще е на два етапа. Първи ще заработят петте станции от “Красно село” до “Патриарх Евтимий”, а след тях и трите - от Орлов мост до бул. “Вл. Вазов”.

Готово е новото депо “Земляне”. В него са 20-те влака “Инспиро”, които ще обслужват третия лъч. На “Сименс” са поръчани още 10, които ще се доставят през следващите 3 г. за разширението на линията с 3 станции от бул. “Вл. Вазов” до “Ботевградско шосе” и 6 през кварталите “Гео Милев” и “Слатина” до “Цариградско шосе”.

Вторият етап на проекта - участъкът в “Овча купел", е изпълнен 75%. Изграждането на 4 км трасе от квартала до околовръстния път при “Горна баня” стартира през лятото на 2017 г. Там се строи и

малка жп гара за

пътуващите с влака

София - Перник

Строителството на 4-те станции от втория етап - “Мизия”, “Овча купел” 1 и 2 и “Горна баня”, ще приключи през първата половина на 2020 г.

Третата метролиния е с ново поколение автоматика и системи за безопасност. Има и опция в бъдеще

влаковете да се

преоборудват за

автоматично движение

без машинист

Ново ст са и автоматичните предпазни огради по станциите. Високите 1,6 м стъклени прегради са синхронизирани с вратите на влаковете и са най-добрата мярка за безопасност и предотвратяване на инциденти от неволно или умишлено падане на пътници на релсите. 

С пускането на двата етапа на новата линия метрото в София ще е 52 км, с 47 станции и над 40% дял в системата на градския транспорт. Общата стойност на 12-те станции, депото, 20 нови влака и инфраструктурата е 495 млн. евро, като 390 млн. евро са европейско финансиране. Строителството се оценява много високо от Европейската комисия и управляващия орган на ОП “Транспорт”. “Метрополитен” ЕАД получи престижното отличие за най-добро транспортно обслужване на гражданите от “Европейските бизнес награди”.

Новите 12 км метро ще намалят с до 25% трафика в зоните, където то ще минава. Ще се спестят 11 000 т вредни емисии годишно и се очаква с метрото всеки ден да пътуват още по 130 000 души. Спестеното време за пътуване ще бъде 35 000 часа дневно, а дневно 14 000 коли по-малко ще замърсяват въздуха в столицата. Очаква се общият брой пътници по трите метролинии да стигне 600 000 души дневно и над 200 млн. годишно, трафикът да се редуцира с поне 80 000 коли, а вредните газове да са с 90 000 т годишно по-малко.

Малки автобуси возят до метрото в 5 квартала

Малки автобуси ще свързват пет столични квартала с метрото.

Столичната община вече е разработила схемите за три довозващи автобусни линии, съобщи зам.-кметът по транспорта на София Дончо Барбалов.

Първата ще бъде пусната на територията на най-големия столичен квартал - “Люлин”. Тя ще обхваща всички части на комплекса и ще осигури връзка както с метростанциите от първата метролиния, така и с линии на наземния градски транспорт. 

Втората нова автобусна линия ще обслужва изцяло район “Овча купел”. Маршрутът е направен така, че да покрива всички основни жилищни райони в комплекса. Автобусите по нея ще спират на три метростанции от третата метролиния, която предстои да бъде пусната. Става дума за метростанциите при ул. “Бойчо Бойчев” и околовръстния път, при улиците “Централна” и “Братя Прошек” и при бул. “Монтевидео” и ул. 762.

Работи се и по третата довозваща линия, която трябва да осигурява връзка с метрото на живеещите в кварталите “Витоша ВЕЦ - Симеоново”, “Малинова долина” и “Хладилника”.

“Тези подпомагащи линии ще работят с целогодишни постоянни разписания и работно време, съобразено с основните линии на масовия градски транспорт. Автобусите, с които ще се изпълнява довозващият транспорт, ще бъдат осигурени с финансиране по Оперативна програма “Околна среда”, по която Столичната община кандидатства. Ще купим изцяло електрически автобуси с нулеви емисии. Те ще са нископодови, климатизирани и с различна големина”, обясни Барбалов.

Засега се обмисля билетът за довеждащия транспорт да е част от този за метрото. Идеята е хората, които пътуват с подземните влакчета, да не плащат допълнително. Тези, които ще го ползват за вътрешноквартален транспорт и няма да ползват метрото, ще трябва да си купят билет.

Цял нов квартал се роди край метрото на булевард “Монтевидео”

Третата линия е пример за масовизиране на жилищното строителство

ХРИСТО НИКОЛОВ

Най-големият пазар на жилищни, търговски и бизнес площи у нас е в столицата. Сградите, които са близо до станция на метрото, се радват на най-голямо търсене, имат голям потенциал за растеж на цените и са сигурно вложение. брокери на недвижими имоти. Но при строителството на третата линия, която свърза “Овча купел” с “Хаджи Димитър” през центъра на столицата, за първи път брокерите наблюдаваха и

истински бум на

строителството

на нови жилищни и търговски проекти близо до трасето.

Още през 2015 г., “Главболгарстрой” получи разрешително за строеж на 19-етажна жилищна сграда с търговски помещения и детска площадка по протежението на булевард “Монтевидео” върху свободен пустеещ терен на бившата АОНСУ. Днес това е емблематичната сграда G-Tower, но докато бъде напълно завършена, околните пространства също се изпълниха със строителна техника, като в повечето случаи става въпрос също за смесени проекти.

Така разширеният бул. “Монтевидео” се оказа добър пример за партньорство между община и предприемачи, който позволи тук да се направи нов жилищен квартал.

Друг подобен терен, в който кипи усилено строителство, и е в близост до бъдещата метростанция 14, точно на пресечката на булевард “Цар Борис Трети” и улица “Житница”. В района се изграждат четири големи сгради със смесено предназначение - за жилищни и търговски нужди.

Трудно е да се каже дали и с колко напредването на третата метролиния повишава цените на имотите в тези райони, защото най-често те няма с какво да се сравнят. Новото строителство по принцип е по-скъпо от съществуващото. Но в имотните сайтове

забележимо се

увеличават обявите,

на които още в първото

изречение се посочва

“в близост до метро”,

което е показателно, че такива жилища се търсят много повече. Следователно при равни други условия би трябвало да са и по-скъпи.

Другият край на трета метролиния - откъм квартал “Хаджи Димитър”, също се превърна в строителна площадка, въпреки че дотам метрото ще стигне на следващ етап. В района преобладават офис строежите, но в свободните пространства между блоковете и между отделните квартали все по-често изникват и жилищни кооперации.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Трима с “Нобел” за икономика заради борба с бедността

Трима икономисти - Абиджит Банержи, Естер Дюфло и Майкъл Креймър, си разделят тазгодишната Нобелова награда за икономика за експерименталния им подход за намаляване на глобалната бедност. Това съобщиха от Кралската шведска академия. Наградата в тази категория се връчва от Кралската шведска банка и е в размер на 9 млн. шведски крони

Кремъл: Путин обсъди цените на петрола със саудитските лидери

Руският президент Владимир Путин обсъди цените на петрола със саудитския крал Салман и престолонаследника принц Мохамед бин Салман, предаде Ройтерс, цитирайки говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. "Състоя се важна размяна на мнения по регионални проблеми, по ситуацията на енергийните пазар, или по цените на петрола, да го кажем просто"

Животът поевтинял през септември заради спад на цени в транспорт и туризъм

Разходите за образование се вдигнали с 1,9 на сто Рязкото поевтиняване на туристическите услуги и свързаните с тях транспортни разходи през септември докара дефлация от 0,3% на месечна база и за първи път от една година насам това намали годишната инфлация под 2,5 процента. За периода септември 2019 г. спрямо септември 2018 г

“Енерго-Про” проверява мрежи с инфрачервена камера

Министерството на енергетиката провери готовността на “Електроразпределение Север” за работа през зимния сезон, съобщиха от “Енерго-Про”. Експертният екип на министерството е инспектирал обекти от електроразпределителната мрежа в Североизточна България, складовата база, аварийните запаси на дружеството, състоянието на специализираната техника

София в топ 20 по поскъпване на имоти

София е в световния топ 20 на градовете по поскъпване на имотите за второто тримесечие на годината, класирайки се на 19-о място сред всичките 150 града, включени в класацията. Сред европейските градове е на девето място, показват данните на консултантската компания Knight Frank. В българската столица цените на жилищата са нараснали с 9

Стоян Мавродиев: Сделката за ЕВН е пример за брутална манипулация

Сделката за ЕВН е пример за брутална пазарна манипулация. Това каза главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев, който бе разпитан по делото за продажбата на 33% държавен дял в електроразпределителното дружество. Подсъдими са издателят Иво Прокопиев, бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков и трима

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

86 хил. лв. за археологическо проучване на обект по трасето на пътя Калотина - СОП

Агенция „Пътна инфраструктура“ откри тръжна процедура за избор на изпълнител за извършване на спасително археологическо проучване на новооткрит археологически обект при 18-ти км по трасето на път І-8 Калотина - СОП. Срокът за подаване на офертите е до 21 ноември, а стойността на обществената поръчка е 86 000 лв. без ДДС

Плевнелиев: Сезираме Еврокомисията за Турция и "Фолксваген"

С „Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Европейската комисия за неспазването на правилата на общия пазар от Турция. Това заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. и председател на Автомобилния клъстер в България Росен Плевнелиев пред news.bg по повод решението на немския инвеститор "Фолксваген" да избере да развие бизнеса си в

Караниколов: Развитието на индустриалните зони ще повиши още инвеститорския интерес към България

"Съвсем скоро ще бъдем готови със Закона за индустриалните зони. Всеки инвеститор, който желае да дойде и да прави бизнес в България, ще може да се възползва от него". Това е заявил министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Конференцията на почетните консули на България, съобщиха от министерството

Димитър Николов на германо-български форум: Бургас става все по-привлекателно място за бизнес

"Заявявам своята категорична подкрепа към инициативата за отваряне на офис на Германо-българската индустриално-търговска камара в Бургас. Смятам, че такава структура има потенциала да координира бъдещи проекти от взаимна полза и за двете страни", съобщи Димитър Николов по време на мащабен германо-български икономически форум

Вицепремиерът Дончев откри във Видин пречиствателна станция за отпадни води

Заместник министър-председателят Томислав Дончев участва в церемония по откриването във Видин на пречиствателна станция за отпадни води, съобщи БТА. В словото си при откриването той посочи, че инвестицията може да не е от най-видимата, но е една от най-важните, защото е инвестиция в околната среда, въздуха, здравето и живота на всички граждани.

Страните от ЕС възнамеряват да въведат оръжейно ембарго против Турция

Правителството на Испания поддържа прекратяването на продажбата на оръжие за Турция заради нейната военна операция в Сирия, заяви в понеделник изпълняващият длъжността министър на външните работи на Испания Жозеп Борел при пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург, съобщи ТАСС. Според неговите думи намерението на всички е да бъде

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber