Мръсния и грозен ТЕЦ Брикел – мнението, което в. Капитал се опитва да наложи сред обществото. Но каква е истината?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7657745 Мръсния и грозен ТЕЦ Брикел – мнението, което в. Капитал се опитва да наложи сред обществото. Но каква е истината? Мръсния и грозен ТЕЦ Брикел – мнението, което в. Капитал се опитва да наложи сред обществото. Но каква е истината? www.24chasa.bg

Енергийният микс на България е съставен от 40 % ядрена енергия, 40 % енергия произведена от въглища, и останалите 20 % са енергия от възобновяеми източници и природен газ.

Някъде в този енергиен микс на нашата държава влиза и производството на Брикел.

Замисляйки се кога е създадена тази централа осъзнаваме, че е преди десетилетия, както и повечето централи в България, включително и самият АЕЦ Козлодуй. Времена, в които никои не е мислил нито за ниско въглеродна икономика, нито за това, че ще има емисии въглероден диоксид, за чиито имитиране трябва да плащаме, нито за това какво излиза във въздуха от тези централи и как се отразява на хората. Всичко е било в посока държавата да бъде енергийно независима и да използва каквото има като наличен природен ресурс в страната.

В сегашни времена нещата са много по-различни. Акцентира се върху важните теми за глобалното затопляне, изменението на климата, както и здравето на населението. Това е в глобален мащаб.

Как седят нещата при нас? Ние имаме едни 40 % от енергията в страната, които са много зле влияещи на всичко описано в предишния абзац. Как ще се оправим? Отговорът е, както се казва, всеки сам за себе си.

И така стигаме до това, което сме ние, Брикел.

Ние сме такива, въглищна централа, която произвежда топло и електро енергия, подава енергия на едни барабани в т.нар. Брикетна фабрика и правим там брикети, които са предназначени за населението. И да, ние сме включени в Европейската схема за търговия с емисии и трябва да си купуваме такива, защото замърсяваме.

Това, което ни се иска да кажем в тази страна, а никой не го прави, е, че въглищните централи си отиват. Много ни е трудно да го приемем , но знаем, че това е пътят, който е начертан и най-вероятно е правилен.

Но за този целия процес има преходен период, както и възможност за т.нар. Справедлив преход към ниско въглеродна икономика. Този преход в България удря на страшна греда, ние не го виждаме, а и той не съществува.

Тъй като няма такъв, ние решихме, че трябва да търсим за нас този преход.

Знаем как изглежда Брикел, не е толкова мръсен и толкова черен колкото се опитват да го изкарат, но все пак работи на въглища. При работата с тях производството не е много чисто. Това могат да ви го потвърдят, от която и да е от другите централи.

Та, да се върнем на справедливия преход, след като няма общ такъв за България, Брикел реши да търси неговия самостоятелен път.

Така се стигна до биомасата и РДФ горивото.

За биомасата. Там не мислим, че трябва да убеждаваме някой колко екологично гориво е този тип. Започнахме процедура. В България една процедура по промяна на комплексно разрешително в най-добрия случай трае минимум една година, в най-лошия никога не приключва. Но да не обясняваме за административната тежест, защото смятаме, че всички ще сме на едно и също мнение. Процедурата е свързана с добавяне към основното гориво въглища на биомаса и РДФ гориво, като последното е в рамките на 4% от общото гориво.

По това време започна да се вдига цената на емисиите и ние разбрахме, че имаме два варианта да използваме по-чисто гориво - в разрез с разрешителното си, или да затворим сега, на момента. Ние избрахме варианта да продължим и да бъдем грозния Брикел, който работи.

Да изгаряме биомаса, да, МОСВ знаят, да, РИОСВ - Стара Загора знаят и знаят, че това е варианта, в който да замърсяваме по-малко и плащаме по-малко емисии. Всички от тези институции знаят, че това е по-добре за здравето на хората. Само тези, които правят политика в тази държава, не знаят.

За РДФ.Успяхме с поредица от много писма и план за постоянен мониторинг, както и измервания от Изпълнителната агенция по околна среда, да убедим МОСВ, че трябва да ни даде възможност при много строги и стриктни правила да започнем пробно изгаряне на въглища с РДФ гориво. Повтаряме, РДФ гориво, т.е. това са отпадъци минали през специална обработка, за да се превърнат в гориво за централата. Ние не внасяме отпадъци от други държави.

За сведение на всички “експерти” в тази държава, за това гориво ние плащаме, а не те на нас. Последните измервания, които са правени с подаване на РДФ към централа, са с много по-добри показатели, от тези когато изгаряме само въглища. Тези данни ние можем да ги предоставим, както и институциите, на всеки, които иска и се интересува от тях.

Ние, Брикел, не правим нищо, което да е тайно или незаконно. Ние се опитваме да работим и да оцелеем, защото в момента се намираме в битка за това да съществуваме.

Останалите три централи на територията на Маришки басейн се намират в същата хипотеза, но когато има възможност държавата да поеме резултата с минус в числото на края на месеца, тревожността изглежда по различен начин.

Ние не искаме да се оправдаем пред никой. Ние искаме да кажем на всички, че колкото и странно да звучи, се опитваме да внедрим и ползваме по-екологични горива, водещи да по-малко замърсяване и емитиране на емисии. И да, ние сме мръсния и грозния Брикел и се опитваме да променим това.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

МВФ повиши прогнозата си за икономически растеж на Северна Македония

Международният валутен фонд /МВФ/ повиши прогнозата си за икономически растеж на Северна Македония през 2019 г. от 3 /прогнозата от април/ на 3,2 процента, предаде агенция МИА. За 2020 г. МВФ прогнозира 3,4 процента, а до 2024 г. - 3,5 процента. В последния си доклад МВФ предвижда, че от западнобалканските страни най-голям растеж тази година ще

Шефът на Бундесбанк: Има опасност от мащабна търговска война САЩ-ЕС

Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви в сряда, че нарастващото търговско напрежение по света има потенциал да забави значително икономическия растеж, като в същото време изрази продължаващата си загриженост по отношение на стимулиращите мерки, предприемани от Европейската централна банка. "Мащабна търговска война между Съединените щати и

Ева Майдел: Стартъпите създават 50% от новите професии в икономиката

„Работният пазар в последните 10 години се преобразява ежедневно и най-голям принос за това имат стартиращите предприятия. Те създават 50% от новите професии в икономиката. През този мандат ще продължа да работя за по-добра среда за развитие на бизнес идеите на европейските предприемачи, за улесняването на платформите за колективно финансиране да

Двустранният стокообмен с Бавария надвишава един милиард евро за година

На годишна база двустранният стокообмен с Бавария вече надвишава един милиард евро, като за 2018 г. достигна рекордни стойности от 1.3 млрд.евро. Над 930 баварски фирми развиват производствена и търговска дейност в България. Това е заявил заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на церемония по връчване на Наградата на

Ангелкова: Няма гаранционен фонд за щетите на бизнеса

Откакто „Томас Кук” - Великобритания обяви фалит, ние сме в непрекъснати срещи с представители на сектора - както хотелиери, така и туроператори. Подготвяме Лято 2020 с оглед пренасочване на капацитета на „Томас Кук” към другите големи туроператори. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред Би Ти Ви

В България и Италия разследват източване на 40 млн. евро от вецове

Съдружник подава сигнал до прокуратурите в двете държави за злоупотреби Сигнал до прокуратурата в България и в Италия за източване на средства от българските фирми “ПВБ пауър България” АД и “ВЕЦ Своге” АД е подал бизнесменът Желю Ганчев, обяви самият той на пресконференция в сряда. По думите му става въпрос за сума от над 40 млн. евро.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Два глобални фонда с оферти за “Виваком” (Обзор)

Два глобални инвестиционни фонда - “БиСи партнърс” и “Провиденс екуити”, са на финалната права за покупката на “Виваком”, научи “24 часа” от източници, запознати със сделката. Те са подали оферти, но за тях още не се съобщават подробности. И двата кандидата са с опит в телекомуникациите и са сред най-големите фондове за дялови инвестиции.

НАП: До дни тръгват 22 търга за морски апартаменти и офиси на длъжници, началната цена е 400 лева за квадрат

За стая в Слънчев бряг ще се наддава от 10 хил. лв., а за просторен апартамент на Елените - 42 500 лева Причината за ниските цени е, че за повечето от тях това е втора тръжна процедура Крайният срок за приемане на оферти приключва в четвъртък 22 активни търга за публична продан на морски имоти е обявила НАП-Бургас,

България може да вдигне офертата си за "Фолскваген". Отново се намесва и Румъния (Обзор)

За 3 години е възможно да бъдат подготвени 4000 специалисти за концерна Друга опция - страната ни да си сътрудничи с дъщерните му компании за електрически коли С идеи как да се удвои офертата на България за новия завод на “Фолксваген” у нас е готов “Автомобилен клъстер България”. Това заяви неговият почетен председател и президент на България

“Събуей” не затваря у нас, но взема франчайза от собственика на “ТАД Груп”

В момента веригата има 38 работещи заведения в България “Събуей България” няма отнемане на лиценза, съобщиха в официално становище до медиите от компанията във връзка със слухове, че веригата се изтегля от страната. Като причина за това публикации посочват факта, че представителят ѝ у нас е обвиняемият за хакерската атака срещу НАП Иван Тодоров.

А1 със силно тримесечие, има ръст на печалбата и приходите

A1 в България отчита силно трето тримесечие за тази година и продължава позитивната тенденция от края на 2016 г. за ръст във всички основни бизнес показатели, съобщиха от телекома. През третото тримесечие главен изпълнителен директор стана Александър Димитров. Общите приходи се увеличават с 11,8% и достигат 122 млн.

24 часа на ден камери ще следят какво гори в тецовете

Системи за видеонаблюдение на горивото по целия му път ще бъдат инсталирани във всички топлоелектрически централи у нас. Това обяви в студиото на „Лице в лице” по bTV екоминистърът Нено Димов във връзка със скандалите около предизвиканото от тецове замърсяване на въздуха на няколко места в странатa. Той обясни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber