Ето кои са новите почетни граждани на София за 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7657622 Ето кои са новите почетни граждани на София за 2019 г. Ето кои са новите почетни граждани на София за 2019 г. www.24chasa.bg
Ето кои са новите почетни граждани на София за 2019 г.

184 вече имат знак и лента с цвета на знамето на столицата. Сред тях са Стоянка Мутафова и Лили Иванова, посмъртно - Гунди и Котков

Композиторът Стефан Димитров, музикантът Васко Кръпката, световноизвестният цигулар Веселин Пантелеев - Ешкенази и още 7 известни българи, както и бившият посланик на САЩ Ерик Рубин ще получат във вторник най-високото отличие на Столичната община и ще станат почетни граждани на София.

Това се случва на тържествена сесия на Столичния общински съвет в Деня на София - 17 септември.

Отличени още са актьорът Ириней Константинов и режисьорката Бина Харалампиева, трима спортисти - олимпийската шампионка по академично гребане Здравка Йорданова и алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков. Почетни софиянци ще станат и акад. Георги Минчев и строителният инженер Делчо Гюров.

От 1993 г. досега 184 известни българи носят това отличие. Сред тях са легендарната Стоянка Мутафова, примата Лили Иванова и покойният днес Георги Калоянчев, футболните звезди от САЩ '94 г. начело с треньора Димитър Пенев. Бившата президентска двойка на Франция Никола и Сесилия Саркози също са носители на званието заради помощта им при освобождаването на медицинските ни сестри в Либия.

През 2014 г. посмъртно са удостоени Гунди и Котков.

За всеки почетен софиянец има специален знак и лента, която е с цвета на знамето на София, както и удостоверение, подписано от кмета на града и от председателя на Столичния общински съвет. Те имат право да бъдат включвани в представителни делегации на София и да присъстват на заседания на СОС със съвещателен глас.

В рамките на един мандат общинският съвет може да удостои със званието максимум 33-ма отличили се българи.

Стефан Димитров, композитор:

София има особен вкус, няма го

в Сан Франциско, Мюнхен или Стокхолм

Обичам София. Роден съм в нея преди 70 г. и съм свидетел на всичките ѝ обрати. Но винаги съм я харесвал.

Имал съм възможност да живея в различни градове по света и съм обиколил доста. Но София има чар, който не притежава нито един друг град - нито Сан Франциско, нито Мюнхен, нито Стокхолм. Особен вкус има София с тези сгради, които бяха много занемарени. Сега като че ли просветна всичко в града.

Роден съм на бул. “Сталин” 35 (днешния бул. “Витоша”) на пресечката с ул. “Васил Коларов” (днешна “Солунска”). Това си е моят град.

Много са местата в София, които ми харесват. Толкова е хубав сега Южният парк, улиците, магазините станаха други. Уютен е градът, поне в централната му част.

Много хора дойдоха в София, които не са софиянци. Предполагам, че те харесват своите родни места и се чувстват тук като пришълци. Но усещането им трябва да бъде, че това е техният град, да го обичат и да го пазят, след като живеят и работят в София.

Една от най-популярните песни, които съм писал, е за София:

“И тъмна, и прашна,

и мръсна, и страшна,

защо ли тогава

без тебе не мога,

ти, София моя,

любов и тревога.”

Пее я Богдана Карадочева и е по стихове на Маргарита Петкова.

Васко Кръпката, певец:

Най-якият

град във

Вселената -

тук съм пял

пред половин

милион хора

“София е най-якият град на планетата и Вселената. Обиколил съм много градове и винаги се връщам с най-голямо удоволствие. Тук съм роден, тук са родени децата ми. Тук е най-големият купон, има над 40 клуба с рок и джаз музика, правил съм най-яките концерти и отново тук си карам мотора. В София бутнахме комунизма и съм пял пред половин милион хора. Благодарен съм за признанието.

Ириней

Константинов, актьор:

Честита 140-

годишнина,

София.

Обичам те!

Приемам званието “почетен гражданин на София” като огромно признание, като съдба, като продължение на любовта на баща ми и на дядо ми към този град.

От първия дъх, който съм поел в клиника “Шейново”, до днес съм софиянец! Познавам духа на София от лудите зимни пързалки до красивата софийска есен, каквато няма друга, падал съм във водите на езерото “Ариана”.

Обожавам гората до Семинарията, Витоша... живеем под най-красивата планина! София вече не е град на носталгията, град от 60-те години. Сега e европейски град с огромно човешко присъствие, привлекателен за хора, които намират в София нов живот и ново бъдеще. Но това е и голяма отговорност за тези, които живеем тук - всеки от нас да направи нещо малко: не си хвърляй фаса на улицата, пресичай на правилното място, кажи “добър ден” на съседа си, изчисти следите от кучето си - прави това и ще се почувстваш свързан с този град. Този град ще го обичаш повече, ще го почувстваш свой. Той заслужава това и ще ти се отблагодари. Честита 140-годишнина, София. Обичам те!

Бина Харалампиева,

режисьор:

Фандъкова

се грижи за

изкуството,

значи се грижи

за душата

на града

Доста години правя театър – в Малък градски театър “Зад канала”. Благодаря на Столичната община за това, което прави за култура на града.

Г-жа Фандъкова намира време да ходи на театър. Често е в залата. Прекрасно е, че се грижи за изкуството, а това означава, че се грижи за душата на този град – София.

Като почетен гражданин на София ще дам най-доброто от себе си. Обещавам прекрасни представления и преживявания в МГТ “Зад канала”, който навършва 30 г.!

София е моят любим град. Тук са любимите ми хора, децата ми, тук растат внуците ми. Всичко, което е хубаво в моя живот, е в София.

Здравка Йорданова, спортист:

Тук всичко

ми е мило

София означава много за мен. Тук съм се родила, тук започнах спортния си път. Тук продължавам жизнения си. Всичко в този град ми е познато и мило. Радвам се, че ставам почетен гражданин точно на София, нещо специално за всеки столичанин.

Дойчин Боянов,

алпинист:

Става

по-красива

с всеки ден

София е домът. А това е всичко за българина. Става по-красива с всеки ден. Това се вижда най-добре от Витоша. Нашата планина. Няма такава гледка като от Черни връх към красивия град в низините. Огромна радост е, че ще съм почетен гражданин.

Николай Петков,

алпинист:

Ще покорим

нови върхове

София разцъфна пред очите на всички ни. Стана по-красива. Сигурен съм, че свършеното в последните години ще бъде развито още повече през следващите. Ще покорим нови върхове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Активни огнища в момента няма, тенденциите са положителни и вероятно съобщаването на данните от щаба също ще претърпи промяна, обявиха членовете му.

От 1 юни без карантина за здравите, които влизат в България (Обзор)

Маските на закрито остават задължителни задълго, всички останали мерки падат до средата на следващия месец От 1 юни да отпадне напълно 14-дневната карантина за влизащите в България хора, които не са болни. Това предложение до правителството обсъжда Националният оперативен щаб. До средата на юни се очаква да паднат и почти всички мерки

"168 часа": Истината за смъртта на Ботев

"168 часа": Истината за смъртта на Ботев

Пет причини официалната версия да не издържа Снимки от лобното място, които никой не е правил досега, разплитат тайната Какво и как точно се е случило на съдбоносния 2 юни 1876 г., не знаем и никога няма да сме сигурни. Кой уби Ботев? Обърнете внимание на снимката горе. Това е Камарата, гледана от тила на четата

Радев участва в събитието на високо равнище на ООН на тема „Финансиране на развитието в епохата на COVID-19 и отвъд“, което се осъществи чрез видеоконферентна връзка. Снимка прессекретариат на президента

Радев: Справянето с кризата изисква засилено международно сътрудничество

Най-важните изводи от настоящата криза са, че рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права, социалните мерки трябва да помагат своевременно на нуждаещите се, а финансовите инструменти да се насочат към тези, които ще бъдат движещата сила за бързото възстановяване. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си в събитието

Конституционният съд гледа искания за отмяна на текст от закона за "кметовете с фирми"

Конституционният съд гледа искания за отмяна на текст от закона за "кметовете с фирми"

Днес Конституционният съд допусна за разглеждане по същество исканията на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители от 44-тото Народно събрание за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното управление и местната администрация

Снимка: Архив

Външно: Италия ще признава изтекли български лични документи

Министерството на външните работи и на международното сътрудничество на Италия ни уведоми, че страната ще признава за валидни българските документи за самоличност, чийто срок изтича в периода 13 март 2020 г. -31 октомври 2020 г., за срок от шест месеца от датата на изтичане на документите, съобщават от външно министерство

СНИМКА: Pixabay

9% ДДС за бебешки млека, пюрета и памперси предлагат от ДПС

От ДПС предлагат ДДС за бебешките млека, пюрета и пелени да падне от 20% на 9%. Такива поправки са внесени между първо и второ четене на закона за ДДС, одобрен преди дни в НС, от лидера на партията Мустафа Карадайъ и депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев, предава dariknews.bg. В предложението е посочено

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Проф. Татяна Червенякова КАДЪР: Би Ти Ви

Проф. Червенякова: Лекувахме пациенти с COVID-19, но с отрицателни PCR тестове

Над 130 души с COVID-19 са лекувани в столичната Инфекциозна болница. Това каза в „Лице в лице“ по Би Ти Ви директорът на лечебното заведение проф. Татяна Червенякова и допълни, че от тях 40 са били с положителна PCR реакция. „Това не означава, че те не са с COVID-19. В Инфекциозна болница постъпват средно тежки и тежки форми и такива

Пламен и Атанас Бобокови

Арестувани ли са братя Бобокови?

За бизнесмените има издадени заповеди за полицейско задържане, като се извършват процесуално-следствени действия, след което ще се реши дали да бъдат арестувани За бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови има издадена полицейска заповед за задържане по Закона за МВР,  научи "24 часа". В момента с тях се извършват процесуално-следствени действия по

Търсете от утре новия "Космос" - неандерталец vs. хомо сапиенс

Търсете от утре новия "Космос" - неандерталец vs. хомо сапиенс

Търсете от утре новия брой 5/2020 на сп. "Космос", където ще прочетете за битката между хомо сапиенс и неандерталците. Има цели 9 причини, поради които по-слабият вид побеждава, а мускулестите и яки неандерталци измират. Кой е кодът на оцеляването? Отговорите дават учените от международен изследователски екип начело с доц

Петя Аврамова СНИМКА: МРРБ

Предлагат промяна в обхвата на толсистемата

Над 186 млн. лв. са приходите от пътни такси от началото на годината до 26 май Договореният с превозвачите тримесечен период за анализ на приходите от толтакси няма как да бъде актуален заради кризата. Направен е анализ на обхвата на системата и ще бъде предложена промяна в него, като се включат още пътни отсечки, тъй като в момента има области

Борис Ячев Снимка: Архив

Ячев: КПКОНПИ е внесла в съда искове за конфискация на имущество за 850 млн. лв

В четвъртък парламентът прие годишния доклад за дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Председателят на парламентарната антикорупционна комисия Борис Ячев каза пред Нова телевизия, че някои от успехите на КПКОНПИ са останали леко встрани от общественото внимание

Данаил Кирилов

Кирилов пита Панов предпочитат ли се при командироване хора от съюза на съдиите

Предпочитат ли се при командироване магистрати, който са членове на съюза на съдиите. Този въпрос отправи правосъдният министър Данаил Кирилов по време на изслушването на годишния доклад на председателя на ВКС Лозан Панов днес във Висшия съдебен съвет (ВСС). Докладът беше критикуван от някои от кадровиците

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber