Ето кои са новите почетни граждани на София за 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7657622 Ето кои са новите почетни граждани на София за 2019 г. Ето кои са новите почетни граждани на София за 2019 г. www.24chasa.bg

184 вече имат знак и лента с цвета на знамето на столицата. Сред тях са Стоянка Мутафова и Лили Иванова, посмъртно - Гунди и Котков

Композиторът Стефан Димитров, музикантът Васко Кръпката, световноизвестният цигулар Веселин Пантелеев - Ешкенази и още 7 известни българи, както и бившият посланик на САЩ Ерик Рубин ще получат във вторник най-високото отличие на Столичната община и ще станат почетни граждани на София.

Това се случва на тържествена сесия на Столичния общински съвет в Деня на София - 17 септември.

Отличени още са актьорът Ириней Константинов и режисьорката Бина Харалампиева, трима спортисти - олимпийската шампионка по академично гребане Здравка Йорданова и алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков. Почетни софиянци ще станат и акад. Георги Минчев и строителният инженер Делчо Гюров.

От 1993 г. досега 184 известни българи носят това отличие. Сред тях са легендарната Стоянка Мутафова, примата Лили Иванова и покойният днес Георги Калоянчев, футболните звезди от САЩ '94 г. начело с треньора Димитър Пенев. Бившата президентска двойка на Франция Никола и Сесилия Саркози също са носители на званието заради помощта им при освобождаването на медицинските ни сестри в Либия.

През 2014 г. посмъртно са удостоени Гунди и Котков.

За всеки почетен софиянец има специален знак и лента, която е с цвета на знамето на София, както и удостоверение, подписано от кмета на града и от председателя на Столичния общински съвет. Те имат право да бъдат включвани в представителни делегации на София и да присъстват на заседания на СОС със съвещателен глас.

В рамките на един мандат общинският съвет може да удостои със званието максимум 33-ма отличили се българи.

Стефан Димитров, композитор:

София има особен вкус, няма го

в Сан Франциско, Мюнхен или Стокхолм

Обичам София. Роден съм в нея преди 70 г. и съм свидетел на всичките ѝ обрати. Но винаги съм я харесвал.

Имал съм възможност да живея в различни градове по света и съм обиколил доста. Но София има чар, който не притежава нито един друг град - нито Сан Франциско, нито Мюнхен, нито Стокхолм. Особен вкус има София с тези сгради, които бяха много занемарени. Сега като че ли просветна всичко в града.

Роден съм на бул. “Сталин” 35 (днешния бул. “Витоша”) на пресечката с ул. “Васил Коларов” (днешна “Солунска”). Това си е моят град.

Много са местата в София, които ми харесват. Толкова е хубав сега Южният парк, улиците, магазините станаха други. Уютен е градът, поне в централната му част.

Много хора дойдоха в София, които не са софиянци. Предполагам, че те харесват своите родни места и се чувстват тук като пришълци. Но усещането им трябва да бъде, че това е техният град, да го обичат и да го пазят, след като живеят и работят в София.

Една от най-популярните песни, които съм писал, е за София:

“И тъмна, и прашна,

и мръсна, и страшна,

защо ли тогава

без тебе не мога,

ти, София моя,

любов и тревога.”

Пее я Богдана Карадочева и е по стихове на Маргарита Петкова.

Васко Кръпката, певец:

Най-якият

град във

Вселената -

тук съм пял

пред половин

милион хора

“София е най-якият град на планетата и Вселената. Обиколил съм много градове и винаги се връщам с най-голямо удоволствие. Тук съм роден, тук са родени децата ми. Тук е най-големият купон, има над 40 клуба с рок и джаз музика, правил съм най-яките концерти и отново тук си карам мотора. В София бутнахме комунизма и съм пял пред половин милион хора. Благодарен съм за признанието.

Ириней

Константинов, актьор:

Честита 140-

годишнина,

София.

Обичам те!

Приемам званието “почетен гражданин на София” като огромно признание, като съдба, като продължение на любовта на баща ми и на дядо ми към този град.

От първия дъх, който съм поел в клиника “Шейново”, до днес съм софиянец! Познавам духа на София от лудите зимни пързалки до красивата софийска есен, каквато няма друга, падал съм във водите на езерото “Ариана”.

Обожавам гората до Семинарията, Витоша... живеем под най-красивата планина! София вече не е град на носталгията, град от 60-те години. Сега e европейски град с огромно човешко присъствие, привлекателен за хора, които намират в София нов живот и ново бъдеще. Но това е и голяма отговорност за тези, които живеем тук - всеки от нас да направи нещо малко: не си хвърляй фаса на улицата, пресичай на правилното място, кажи “добър ден” на съседа си, изчисти следите от кучето си - прави това и ще се почувстваш свързан с този град. Този град ще го обичаш повече, ще го почувстваш свой. Той заслужава това и ще ти се отблагодари. Честита 140-годишнина, София. Обичам те!

Бина Харалампиева,

режисьор:

Фандъкова

се грижи за

изкуството,

значи се грижи

за душата

на града

Доста години правя театър – в Малък градски театър “Зад канала”. Благодаря на Столичната община за това, което прави за култура на града.

Г-жа Фандъкова намира време да ходи на театър. Често е в залата. Прекрасно е, че се грижи за изкуството, а това означава, че се грижи за душата на този град – София.

Като почетен гражданин на София ще дам най-доброто от себе си. Обещавам прекрасни представления и преживявания в МГТ “Зад канала”, който навършва 30 г.!

София е моят любим град. Тук са любимите ми хора, децата ми, тук растат внуците ми. Всичко, което е хубаво в моя живот, е в София.

Здравка Йорданова, спортист:

Тук всичко

ми е мило

София означава много за мен. Тук съм се родила, тук започнах спортния си път. Тук продължавам жизнения си. Всичко в този град ми е познато и мило. Радвам се, че ставам почетен гражданин точно на София, нещо специално за всеки столичанин.

Дойчин Боянов,

алпинист:

Става

по-красива

с всеки ден

София е домът. А това е всичко за българина. Става по-красива с всеки ден. Това се вижда най-добре от Витоша. Нашата планина. Няма такава гледка като от Черни връх към красивия град в низините. Огромна радост е, че ще съм почетен гражданин.

Николай Петков,

алпинист:

Ще покорим

нови върхове

София разцъфна пред очите на всички ни. Стана по-красива. Сигурен съм, че свършеното в последните години ще бъде развито още повече през следващите. Ще покорим нови върхове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Вижте ограниченията на пътищата за неделя

Информация за състоянието на републиканските пътища и въведени ограничения за 20.10.2019 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: На места в низините, в източната половина от страната и по поречието на Дунав, в сутрешните часовете ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще бъде тихо с минимални температури предимно между 6° и 11°. Утре ще бъде слънчево

Антисемитски пост на видния еколог Тома Белев потресе фейсбук (Обновена)

След почти денонощие спорове природозащитникът се извини "Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно". Това е написал кандидатът за общински съветник от "Демократична България" в София Тома Белев по време на дискусия във фейсбук. Не знам какъв е контекстът на това изказване. Не искам да знам. Защото няма значение

"Кошарите" в София пламнаха след ремонт, огънят тръгнал от камина

Камина запали покрива на бившия ресторант "Кошарите" в София. Огънят обхванал 150-200 квадратни метра, но вече е загасен. Пламъците тръгнали около 17 часа. Смята се, че камината е причината. Пожарникарите пристигнали за минута и половина. Временно спирали коли заради гъстия дим. Огънят е потушен бързо

Патриарх Неофит стана почетен гражданин на Перник

Българският патриарх Неофит получи със званието „Почетен гражданин на Перник. Днес, в деня на Св. Иван Рилски, когато Перник чества Ден на града, на Негово Светейшество бяха връчени почетните знаци на тържествена сесия. Преди това патриарх Неофит присъства на отслужената литургия в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски“, предаде БНР

С флашмоб цирк „Балкански“ подкрепи Здравко Димитров за кмет на Пловдив

С атрактивен флашмоб до Цар-Симеоновата градина собственикът на цирк „Балкански“ - Александър Балкански, и екипът му подкрепиха кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив Здравко Димитров. На събитието присъстваха още кандидатът за кмет на „Централен“ Георги Стаменов и претендентите за общински съветници от района Фиданка Кацарева, Александър Радев

Създават информационен център за култура и спорт в столичния район "Подуяне"

Заедно с Обединени спортни клубове „Левски“ създаваме информационен център за култура и спорт в район „Подуяне“. Инициативата е на кандидата за кмет на „Подуяне“ Ева Митова и Обединени спортни клубове „Левски“ и днес я обсъдихме с председателя на Обединени спортни клубове „Левски“ Бранимира Цветанова

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

В София вече ще се издават електронни разрешения за строеж

Готови са проектите за изграждане на връзките на западните и северни територии на София „Разширяваме услугите, които гражданите и бизнесът могат да получат по електронен път. Системата за електронно издаване на разрешение за строеж вече се разработва. Това е още една мярка за повече публичност и контрол“

Кметът на Несебър: Някой се опитва да ме злепостави, подава неверни сигнали до МВР

ГДБОП и спецпрокуратурата 6 часа ровят в дома на Николай Димитров, не намерили нищо Близо 6 часа ГДБОП и спецпрокуратурата ровиха в дома на кмета на Несебър Николай Димитров в събота, а паралелни проверки бяха извършени в жилищата на още двама кандидати за общински съветници и кандидат-кмет за Свети Влас, съобщиха източници на "24 часа".

Йорданка Фандъкова с почетен плакет от БАН

Българската академия на науките удостои Йорданка Фандъкова с почетен плакет по повод 150 години от основаването на БАН. Отличието й бе връчено за сътрудничеството между БАН и Столичната община и принос в развитието на образованието и науката. Почетният плакет бе връчен от проф. чл.кор Васил

Александър Сиди със сигнал и до Външно заради антисемитските коментари на Белев

Нарушени са не само Международни актове, но и българското законодателство. Мълчанието на ръководството на „Демократична България“ го прави съпричастно. Това е написал в Александър Сиди от ВМРО в писмо до Националния координатор за антисемитизъм заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, съобщиха от пресцентъра на партията

Кандидат-кметът на София Сидеров: Не се ли уморихте да ме цензурирате?

„Откакто съм основал партия АТАКА, основните медии у нас имат два подхода: очерняне или пълно мълчание. Няма средно положение”, написа във фейсбук страницата си кандидатът за кмет на София и лидер на партията Волен Сидеров. Той пише още: „Сега съм отново в предизборна кампания. Каква е равносметката

Ангел Джамбазки на среща с РОД: Стратегията за детето е идеологическа заплаха за традиционното семейство и ценностите, както в морално, така и в правно отношение

„След изборите започваме да работим за политическия натиск за отмяната на законодателството, което Ви притеснява!“, пое ангажимент пред родителите Джамбазки. Заместник-председателят на ВМРО и кандидат за кмет на София Ангел Джамбазки, заедно с кандидата за общински съветник Владимир Митов проведоха среща с представители на групата на Родители

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber