ТЕЦ „Бобов дол” с официална позиция по повод публикации във в.„Капитал”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7657496 ТЕЦ „Бобов дол” с официална позиция по повод публикации във в.„Капитал” ТЕЦ „Бобов дол” с официална позиция по повод публикации във в.„Капитал” www.24chasa.bg
ТЕЦ „Бобов дол” с официална позиция по повод публикации във в.„Капитал”

По повод публикациите във вестник „Капитал”, твърдения на “експерти” и изразени мнения на неправителствени организации, финансиращи се по съмнителен и непрозрачен начин, ТЕЦ “Бобов Дол” изразява следното мнение:

Потресени сме от качеството и чистоплътността на определени медии, на начина, по който те смятат, че се прави журналистика. Когато бъдем потърсени от тях, ние предпочитаме да бъдем открити и да отговаряме на въпросите, които ни се задават. Ненормално и неморално е думите ни да се изопачават и поднасят в друг смисъл и контекст, доукрасени с лъжливи, подвеждащи и неточни факти.

Относно така наречените Експерти и представители със спорна експертиза от неправителствени организации, които се крият зад каузата за благото на обществото, а всъщност изкарват пари от всеки един направен протест, от всяка една внесена жалба и правят т.нар. зелен рекет насочен към оператори и компании, ТЕЦ Бобов дол моли последните да използват парите, които изкарват в правене на проучвания и наемане на кадри, които боравят с точна, проверена и истинна информация. Наглост е да изказваш мнение, което е основано на хипотеза или предположение.

Четохме и се наслушахме на всякакви предположения, глупости и даже откровени лъжи.

Всички наши досегашни и бъдещи планове винаги са били насочвани към стриктното следване на поставените условия в разрешенията си от компетентните институции и екологичното законодателството.

За да бъде издадено разрешение за каквато и да е било промяна в режима на работа на инсталация като ТЕЦ Бобов дол се минава през тежка и дълга административна процедура, включваща институции като общини, РИОСВ, МОСВ и Изпълнителна агенция по околна среда.

Процедурата за оползотворяване на отпадъци съвместно с въглища, като съотношението е 99.95 % въглища и 0.05% отпадъци, е започнала преди три години. Повтаряме ТРИ ГОДИНИ. Всеки, който е искал да се запознае с документите, е можел да направи това.

За да може институциите да завършат една такава процедура, инсталацията, която осъществява дейността, трябва да отговаря на общо установените в рамките на ЕС т.нар. Най-добри налични техники. ТЕЦ Бобов дол е с утвърдени такива.

Наслушахме се на всякакви спорни личности, които обясняват какви са температурите на горене в нашите енергийни котли. Ако всичко това, което се пише и говори, беше така, ние нямаше как да сме с утвърдени документи. В по- горе посочените институции сме предоставили паспортната документация на съоръженията на нашата централа и вярваме, че всеки, който иска, би могъл да ги намери и да се запознае с тях - и да разбере, че температурата на изгаряне е достатъчно висока, че са направени промени в инсталацията, които водят до това процесите в инсталацията да отговарят на всички - както европейски, така и национални изисквания.

В медиите се спекулира много за това какво е оползотворяване на отпадъци. Процесът не е свързан с това просто да се вземе от депо отпадък и да се изгори. Отпадъците, които ТЕЦ Бобов дол ще приема като алтернативно гориво на въглищата, са такива, които са преработени за да станат гориво. Те представляват т.нар. Чист отпадък, който се подава в инсталации като топлофикацията, която се намира в центъра на Виена, както и в такива, които се намират в Швейцария.

Знаете ли, че в Швейцария отпадъците, които се генерират от населението изцяло са оползотворяват с цел производство на енергия и това е една от причините, поради които те имат по-евтина електро и топлоенергия.

За жалост в България RDF горивото се оказа благоприятна опорна точка за много политически кръгове и медии. Никой не се постара, дали от институция или медия, да обясни какво е това кръгова икономика, че депонирането на отпадъци се смята за най-лошото нещо в цяла Европа и се толерира оползотворяването им с цел получаване на енергия, защото точно тази енергия е най-евтината за потребителите. Ние имаме желание да бъдем част от този процес и то така, както е регламентирано в цяла Европа, с проверки и непрестанен мониторинг.

Съществуващата инсталация на ТЕЦ Бобов дол ЕАД отговоря и се класифицира като „Инсталация за съвместно изгаряне”, съобразно изискванията на Наредба за условията и изискванията за изграждане и експлоатацията на инсталации за изгаряне и инсталации за съвместно изгаряне на отпадъци. С цел пълното привеждане в съответствие с изискванията на екологичното законодателство и изпълнение на заложените в комплексното разрешително екологични норми по опазване на компонентите на околната среда на площадката на дружеството са изградени и се експлоатират пречиствателни съоръжения за емисиите в атмосферата и същите се считат за най добри налични техники /НДНТ/ за големи горивни инсталации. Инсталацията на централата е оборудвана със средства за извършване на собствени непрекъснати измервания на емисиите в атмосферния въздух всеки месец се докладват на институциите.

След като се установи, че инсталацията изпълнява всички изисквания, тогава компетентните органи издават ново комплексно разрешително, в което са включени нови алтернативни горива /биомаса и неопасни отпадъци/.

Уточняваме, че отпадъците, които са доставяни на площадката на дружеството са въз основа на сключени договори с български и чужди фирми, притежаващи съответните разрешителни за дейности с отпадъци. Вносът на отпадъци също се извършва при спазването на изискванията на Закона за управление на отпадъците и Регламент 1013/2006 за трансграничен превоз на отпадъци, като контролът е от страна на редица контролни институции - министърът на околната среда и водите, министърът на вътрешните работи, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, директорът на Агенция "Митници".

ТЕЦ Бобов дол искрено се надява, че ще се сложи край на разпространяването на всякакви нелепи твърдения. Не виждаме никакъв смисъл да използвате централата както за политически цели, така и за изкарване на политически дивиденти. Ако нямате възможност да правите по друг начин предизборна кампания или да изкарвате пари от субсидии, защото трябва да отчитате неправителствена дейност в нашата страна, моля сменете си екипа по връзки с обществеността и залагайте на друга стратегия!

Имайте в предвид, че малко работещи предприятия останаха в страната, а в този сектор, мислим, че се броят на пръстите на двете ни ръце.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

“Витоша” се изкачи с едно място в световната класация по високи наеми на магазините.

Бул. “Витоша” 46-и в света по скъпотия

Столичният булевард “Витоша” се изкачи с още една позиция в класацията на най-скъпите търговски улици в света и е вече на 46-о място сред наблюдаваните 448 улици в 68 държави. За новото издание на традиционното проучване Main Streets around the World на консултантската компания Cushman & Wakefield, съобщи вчера Forton

Горанов: В бюджета за 2020-а принципът е харчиш, колкото изкарваш (Обзор)

Горанов: В бюджета за 2020-а принципът е харчиш, колкото изкарваш (Обзор)

“Принципът е да харчиш толкова, колкото изкарваш. Ограничаваме разходите до приходите. Ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата.” Така финансовият министър Владислав Горанов представи бюджета за догодина пред депутатите. Със 126 гласа “за” и 92 “против” парламентът прие на първо четене финансите на държавата

Петър Кънев

Кой е Петър, на когото говори цяла вечер премиерът (Видео)

Кой е този Петър, към когото Бойко Борисов многократно адресира речта си при връчването на наградите "Мистър и Мисис Икономика” Въпросът завладя ума на десетките гости на церемонията, след като чуха премиерът да казва: “Едно време имаше едни предавания по телевизията. Ти помниш ли ги, Петре, защо се смееш

Инфлацията - 2,4%, движи се основно от храните

Инфлацията - 2,4%, движи се основно от храните

Октомври е с 0,8 на сто по-скъп от септември През октомври цените на стоките и услугите в България са поскъпнали с 0,8% спрямо предния месец и годишната инфлация е 2,4%, съобщи статистиката в сряда. Годишното поскъпване се увеличава незначително в сравнение с предния месец и е все още под стойностите, които бяха измерени през втората половина на м

Снимка Архив

Салдото по консолидираната фискална програма към края на септември е положително - 1 264,5 млн. лв.

Министерският съвет одобри информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за деветмесечието на 2019 г., изготвена в изпълнение на чл. 135, ал. 1 на Закона за публичните финанси, на база на месечните отчети за касовото изпълнение на първостепенните разпоредители с бюджет.

Съдът на ЕС подкрепи "БМФ Порт Бургас" в спора му с ЕВН

Съдът на ЕС подкрепи "БМФ Порт Бургас" в спора му с ЕВН

Съдът в Люксембург не само е категоричен, но той е и много изчерпателен по отношение на възможността „БМФ Порт Бургас“ да използва свободно мрежите на един или друг мрежови оператор. Това е мнението на главния юрисконсулт на пристанищния оператор Весела Джунджурова. Тя коментира решението на Съда на ЕС от 17 октомври,

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Екатерина Захариева и Хаге Готфрид Гейнгоб Снимки: МВнР

Канят българския бизнес да инвестира в Намибия (Снимки)

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря във Виндхук с президента на Република Намибия - Хаге Готфрид Гейнгоб. Това е първо посещение на външен министър на България в страната, съобщават от МВнР. “Благодаря за помощта на България в борбата ни за независимост. Ние сме приятелски държави

СНИМКА: bulgarian.cri.cn.

Банката на Китай отваря клон в Атина

Банката на Китай (Bank of China), една от четирите най-големи в страната, е получила одобрение от Банката на Гърция за откриването на филиал в столицата Атина. Клонът е приключил с необходимите процедури като добиване на регулаторно разрешение и бизнес регистрация, се казва в съобщение на сайта на китайската банка

Булевард "Витошка" СНИМКА: Архив

Столичният булевард "Витоша" е 46-и сред най-скъпите улици в Европа

Столичният булевард „Витоша“ се изкачи в класация за най-скъпите улици в Европа според листа на американска компания за недвижими имоти. С месечен наем от 56 евро за квадратен метър софийската търговска улица достигна 46-о място в проучването, придвижвайки се с едно място по-нагоре спрямо миналогодишното класиране

Близо 500 000 души в Европа използват българския дигитален портфейл iCard

Близо 500 000 души в Европа използват българския дигитален портфейл iCard

Близо 500 000 души в цяла Европа използват българското платежно решение iCard. Дигиталният портфейл е пуснат на пазара в началото на 2018 г. и към днешна дата е спечелил доверието на над 300 000 потребители на водещи пазари като Италия, Франция и Англия. Отскоро засилен интерес към iCard има и в Румъния

Снимка: Архив

Инфлацията за октомври е 0.8 на сто

Инфлацията за октомври спрямо септември е 0.8 на сто, съобщи Националният статистически институт. Инфлацията от началото на годината (октомври 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 2.5 на сто, а годишната инфлация за октомври 2019 г. спрямо октомври 2018 г. е 2.4 на сто. Средногодишната инфлация за периода ноември 2018 - октомври 2019 г

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Предстои най-тежката седмица в годината за куриерите в Китай

Куриерите се очаква да преминат през най-натоварения си период в годината тази седмица, след лудото пазаруване за Деня на самотните сърца, приключило в понеделник. Властите предвиждат, че пощенските и куриерски компании вероятно ще обработят 2,8 милиарда колета в периода 11 - 18 ноември, предава bulgarian.cri.cn

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber