Омбудсманът на БНТ - денонощната връзка на телевизията със зрителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7655830 Омбудсманът на БНТ - денонощната връзка на телевизията със зрителите Омбудсманът на БНТ - денонощната връзка на телевизията със зрителите www.24chasa.bg
Сградата на БНТ

41,5% от българите не биха подали сигнал към контролните органи, ако станат лично свидетели или имат информация за корупционно действие, а ще предпочетат медиите. Всеки четвърти българин би потърсил помощ от журналисти, ако изпадне в подобна ситуация.

Това са данни от социологическо проучване на “Алфа рисърч”, направено през юни 2018 г. по поръчка на асоциацията “Прозрачност без граници”. Те обаче продължават да са актуални и днес, казва Иван Такев, омбудсман на БНТ.

Може да му се вярва не само защото думите му са подкрепени от проучванията на общественото мнение. А и защото неговата работа всекидневно потвърждава нуждата на гражданите от достоверни и честни медии, както и доверието им към тях и към БНТ като обществена телевизия.

Какво означава омбудсман? Според тълковния речник това е съветник по гражданските права, независимо лице или институция, които проучват жалби на граждани по отношение на държавната или местната администрация и др. Такава е дейността на националния омбудсман, а и на обществените посредници, които сравнително отскоро присъстват в част от общините и дори в големи корпоративни компании.

Какво означава обаче омбудсман на БНТ? Той

не е подчинен

на националния

омбудсман

(в момента временно е Диана Ковачева, заместила Мая Манолова, която напусна, за да се кандидатира за кмет на София), а е самостоятелна и независима институция. С поста си трябва да гарантира прозрачността и обратната връзка в обществените медии - поне така е записано в Декларацията на Европейския съвет за радио и телевизия. Това обаче изобщо не означава, че зрителите търсят омбудсмана само за да се оплачат или похвалят телевизията. Точно обратното - той е човекът за всичко. Една сутрин например в 6,30 ч Такев получава писмо от разтревожен родител за проблем с бившия фонд за лечение на деца. Към 22-23 ч обикновено му звънят с въпроси за предавания.

Преди време пристига писмо от затвора във Варна, където подателят излежава доживотна присъда за убийство. Води обаче дела срещу България в Европейския съд по правата на човека, за да докаже, че е бил осъден несправедливо и показанията са му били взети насила от разследващите и монтирани в процеса. Случаят е известен като “Д. М. срещу България”. Европейският съд признава в делото за нарушени човешки права и му присъжда парично обезщетение. На това основание затворникът иска изтърпяването на присъдата му да бъде спряно от главния прокурор. И пише до омбудсмана на БНТ!

Друг човек - животновъд от Свети Влас, му се оплаква от системен тормоз и опит да унищожат стадото му и да го изгонят от фермата. Иван Такев - като омбудсман, сезира прокуратурата в Несебър. “Сблъсках се обаче с формалното отношение на органите на реда при такива случаи на тормоз и самоуправство”, обяснява Такев.

Преди три години омбудсманът на БНТ почти прави свое разследване по казуса на човек, роден в България от брака между рускиня и българин, който се бори да си върне българското гражданство. Става въпрос за двама братя близнаци, родени от смесен брак у нас. Единият е признат за български гражданин, но на другия това право му се оспорва. В този случай се стига до

своеобразно

сътрудничество

на БНТ и

“24 часа”,

след като вестникът разказва историята. “Тогава ви потърсих за помощ и коопериране на усилията, защото БНТ не успя само със собствен ресурс да разреши казуса”, обяснява Такев. Резултатът е, че човекът получава гражданството си, което има по право. Толкова е благодарен, че пуска в профила си във фейсбук ръчно направен колаж - върху снимка на омбудсмана изписва думите: “Иван Такев - много добър човек. Той помага на хората, правата на които нарушават администрацията и длъжностни лица. Помага на хората да защитят техните права пред бюрократическим режим.”

А едно от най-милите писма, получени от омбудсмана на обществената телевизия през 2016 г., е от наш сънародник - Тодор Габровски, който живеел в САЩ. Човекът поискал за 100-ия си рожден ден БНТ да излъчи негово стихотворение. Такев седнал и на свой ред му написал дълго писмо, в което го помолил да разкаже за себе си, за семейството си, за живота си зад Океана. Всъщност омбудсманът, който дълги години бе журналист в БНТ, си представил историята, разказана в тв репортаж. Така и не получил обаче отговор.

Няма никаква изненада във всички тези сигнали и писма, които омбудсманът на БНТ получава. Медиите винаги са били “последната надежда на обикновения човек за справедливост”, казва Такев. Преди години в телевизията съществуваше отдел “Писма на зрителите”, така както и до днес в качествените вестници има “Писма на читателите”. Впрочем в БНТ продължава да работи и телефон на зрителя. Най-важната функция на тези отдели (сред тях и на омбудсмана) е обратната връзка с хората, които знаят, че именно медиите могат и ще упражнят вместо тях граждански контрол. А в повечето случаи и ще решат конкретния проблем.

В БНТ институцията омбудсман е създадена преди пет години в началото на втория мандат на Вяра Анкова. Първият омбудсман на БНТ е Бойко Станкушев. Преди три години на неговото място идва Иван Такев.

Иван Такев: Медиите са последната надежда на обикновения човек за справедливост

- Г-н Такев, защо в БНТ има омбудсман?

- Омбудсманът и медиите са последната надежда на обикновения човек за справедливост. Това е резултат от ниската степен на доверие на гражданите в институциите, които имат основни правомощия при разследване и наказване на корупцията, лошите административни практики и нарушаване на основни граждански права. Гражданите продължават да вярват, че даването на публичност чрез медиите ще им помогне да разрешат проблемите си. Въпреки негативните класации за свободата на словото и медиите в България гражданите продължават да припознават медиите (и в частност БНТ) за истински омбудсмани и реални защитници на гражданските им права. Затова и новият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков е решен да разшири и подобри дейността на омбудсмана като част от структурата за обратна връзка със зрителите.

- С какво се занимавате, за какво ви звънят зрителите?

- Сигналите са различни и разнопосочни, като най-често са свързани с лоши административни практики на местно и общинско равнище, проблеми на потребителите с монополни структури, колекторски фирми, нерешени трудово-правни спорове, измами, нарушени човешки и граждански права. Всички сигнали се проверяват и отговарям писмено на жалбоподателите в едноседмичен до едномесечен срок според трудността на проверката. Повечето сигнали стават сюжети на журналистически проверки и репортажи в информационните и публицистични предавания на БНТ. Често сигналите са свързани с качеството на някои предавания и програмни дефицити.

- Как може да се свърже човек с вас?

- На официалната страница на БНТ в интернет има директория “Омбудсман”, на която са обявени електронната ми поща и телефонът, които са достъпни 24 часа в денонощието за подаване на сигнали. Има и активно поле, в което зрителите могат да напишат мнението си.

- Наличието на омбудсман в обществените медии е и европейска практика. Как е организирана тази институция в чужбина?

- В телевизията в Словения има звено омбудсман от 2008 г., създадено да защитава интереса на зрителите и да изпълнява ролята на посредник от тяхно име. Също и да съблюдава за нарушения на нормативната рамка и професионалноетичните кодекси, като от него се очаква да защитава интегритета и независимостта на журналистите и програмните работници срещу несъстоятелни обвинения.

Във Франция ролята на омбудсмана (mediateurs) е институирана през 1998 г. След юни 2002 г., когато е създаден кабинет на омбудсманите, тяхната мисия и предоставените им средства се увеличават. France Televisions има петима омбудсмани, чиито становища се публикуват главно в интернет, ако това е уместно. Освен това предаването LHebdo du mediateur (всяка събота по France 2), както и програмата Votre Tele (излъчвана веднъж месечно в неделя) дават възможност да се общува със зрителите.

- Вие публикувате ли резултатите от вашата дейност в интернет?

- Тя влиза в отчетите на БНТ пред Съвета за електронни медии, като те се публикуват в интернет страниците на телевизията и на СЕМ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СТЕФАН ТАМБУЕВ

Тамбуев син внесе в парламента петиция с подписи на 150 издатели за по-нисък ДДС за печата

Смятаме, че това ще е естествено допълнение към закона за данъка добавена стойност, тъй като периодичният печат е също толкова продукт на духа, както и книгите, се казва в нея Издателят Стефан Тамбуев внесе в четвъртък в Народното събрание писмо с петиция за по-нисък ДДС на вестници и списания вчера

Това е част от уникалната вила на Красимир Живков в Правец, която е в махала Живковска.

Възходът на Живков - от ляв кмет на Правец през управител на София-област до зам.-министър на ГЕРБ

От кмет на Правец през губернатор на София през 2014 г. Красимир Живков се издига до поста заместник-министър на околната среда и водите. През 2003 г. Живков става кмет на Правец от квотата на БСП, а 3 г. по-късно е преизбран от името на Инициативен комитет. Той обаче не е единственият виден представител на града в семейството си - баба му е първа

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Нова драма в БСП: може ли да насрочат на подпис дати за избор и конгрес

Пленумът да не се събира на живо, казал здравният министър. “Позитано” иска вотът за лидер да е на 26.IХ. Нов скандал се разгоря в БСП. Този път поводът е предложението на ръководството да няма заседание на Националния съвет, а решенията да се вземат на подпис. До всички членове на пленума е разпратен проект

“Приста ойл” в момента е водещо предприятие за производство на масла в България.

Бобокови тръгват с магазин на село, за да станат първи в масла и акумулатори

През 2016 г. двамата братя решиха да правят бизнес сами - взеха 50 млн. евро кредит и с парите си върнаха контрола над “Приста ойл груп” Два са основните бизнеса на братята Пламен и Атанас Бобокови - производство на акумулатори в “Монбат” и масла под марката “Приста”. Според различни класации - най-вече медийни и неофициални

Сотир Цацаров представи пред НС годишния доклад на КПКОНПИ.

Дела за 144 млн. лв. са спрени - 2 години чакат ВКС да реши (Обзор)

Цацаров напомни на Лозан Панов, че срокът за произнасяне е до 6 месеца 128 дела за отнемане на имущество на стойност 144  175  472 лв. са спрени, защото вече 2 години чакат тълкувателно решение на ВКС. То трябва да каже дали срокът за проверка е задължителен, или препоръчителен. За проблема алармира председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров

"168 часа": Истината за смъртта на Ботев

"168 часа": Истината за смъртта на Ботев

Пет причини официалната версия да не издържа Снимки от лобното място, които никой не е правил досега, разплитат тайната Какво и как точно се е случило на съдбоносния 2 юни 1876 г., не знаем и никога няма да сме сигурни. Кой уби Ботев? Обърнете внимание на снимката горе. Това е Камарата, гледана от тила на четата

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Радев участва в събитието на високо равнище на ООН на тема „Финансиране на развитието в епохата на COVID-19 и отвъд“, което се осъществи чрез видеоконферентна връзка. Снимка прессекретариат на президента

Радев: Справянето с кризата изисква засилено международно сътрудничество

Най-важните изводи от настоящата криза са, че рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права, социалните мерки трябва да помагат своевременно на нуждаещите се, а финансовите инструменти да се насочат към тези, които ще бъдат движещата сила за бързото възстановяване. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си в събитието

Конституционният съд гледа искания за отмяна на текст от закона за "кметовете с фирми"

Конституционният съд гледа искания за отмяна на текст от закона за "кметовете с фирми"

Днес Конституционният съд допусна за разглеждане по същество исканията на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители от 44-тото Народно събрание за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното управление и местната администрация

Снимка: Архив

Външно: Италия ще признава изтекли български лични документи

Министерството на външните работи и на международното сътрудничество на Италия ни уведоми, че страната ще признава за валидни българските документи за самоличност, чийто срок изтича в периода 13 март 2020 г. -31 октомври 2020 г., за срок от шест месеца от датата на изтичане на документите, съобщават от външно министерство

Щастливата доставка

Щастливата доставка

Нарру Доставка става на 10 години и кани всички свои фенове да празнуват заедно Помните ли 2010-та ? Годината на първия смартфон, първия таблет, раждането на социалната мрежа Инстаграм, платформата Нетфликс и… Нарру Доставка. Днес трудно можем да си представим как сме живели без да пренесем живота си в телефона и да го споделяме през Инстаграм

СНИМКА: Pixabay

9% ДДС за бебешки млека, пюрета и памперси предлагат от ДПС

От ДПС предлагат ДДС за бебешките млека, пюрета и пелени да падне от 20% на 9%. Такива поправки са внесени между първо и второ четене на закона за ДДС, одобрен преди дни в НС, от лидера на партията Мустафа Карадайъ и депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев, предава dariknews.bg. В предложението е посочено

Проф. Татяна Червенякова КАДЪР: Би Ти Ви

Проф. Червенякова: Лекувахме пациенти с COVID-19, но с отрицателни PCR тестове

Над 130 души с COVID-19 са лекувани в столичната Инфекциозна болница. Това каза в „Лице в лице“ по Би Ти Ви директорът на лечебното заведение проф. Татяна Червенякова и допълни, че от тях 40 са били с положителна PCR реакция. „Това не означава, че те не са с COVID-19. В Инфекциозна болница постъпват средно тежки и тежки форми и такива

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber