Омбудсманът на БНТ - денонощната връзка на телевизията със зрителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7655830 Омбудсманът на БНТ - денонощната връзка на телевизията със зрителите Омбудсманът на БНТ - денонощната връзка на телевизията със зрителите www.24chasa.bg
Сградата на БНТ

41,5% от българите не биха подали сигнал към контролните органи, ако станат лично свидетели или имат информация за корупционно действие, а ще предпочетат медиите. Всеки четвърти българин би потърсил помощ от журналисти, ако изпадне в подобна ситуация.

Това са данни от социологическо проучване на “Алфа рисърч”, направено през юни 2018 г. по поръчка на асоциацията “Прозрачност без граници”. Те обаче продължават да са актуални и днес, казва Иван Такев, омбудсман на БНТ.

Може да му се вярва не само защото думите му са подкрепени от проучванията на общественото мнение. А и защото неговата работа всекидневно потвърждава нуждата на гражданите от достоверни и честни медии, както и доверието им към тях и към БНТ като обществена телевизия.

Какво означава омбудсман? Според тълковния речник това е съветник по гражданските права, независимо лице или институция, които проучват жалби на граждани по отношение на държавната или местната администрация и др. Такава е дейността на националния омбудсман, а и на обществените посредници, които сравнително отскоро присъстват в част от общините и дори в големи корпоративни компании.

Какво означава обаче омбудсман на БНТ? Той

не е подчинен

на националния

омбудсман

(в момента временно е Диана Ковачева, заместила Мая Манолова, която напусна, за да се кандидатира за кмет на София), а е самостоятелна и независима институция. С поста си трябва да гарантира прозрачността и обратната връзка в обществените медии - поне така е записано в Декларацията на Европейския съвет за радио и телевизия. Това обаче изобщо не означава, че зрителите търсят омбудсмана само за да се оплачат или похвалят телевизията. Точно обратното - той е човекът за всичко. Една сутрин например в 6,30 ч Такев получава писмо от разтревожен родител за проблем с бившия фонд за лечение на деца. Към 22-23 ч обикновено му звънят с въпроси за предавания.

Преди време пристига писмо от затвора във Варна, където подателят излежава доживотна присъда за убийство. Води обаче дела срещу България в Европейския съд по правата на човека, за да докаже, че е бил осъден несправедливо и показанията са му били взети насила от разследващите и монтирани в процеса. Случаят е известен като “Д. М. срещу България”. Европейският съд признава в делото за нарушени човешки права и му присъжда парично обезщетение. На това основание затворникът иска изтърпяването на присъдата му да бъде спряно от главния прокурор. И пише до омбудсмана на БНТ!

Друг човек - животновъд от Свети Влас, му се оплаква от системен тормоз и опит да унищожат стадото му и да го изгонят от фермата. Иван Такев - като омбудсман, сезира прокуратурата в Несебър. “Сблъсках се обаче с формалното отношение на органите на реда при такива случаи на тормоз и самоуправство”, обяснява Такев.

Преди три години омбудсманът на БНТ почти прави свое разследване по казуса на човек, роден в България от брака между рускиня и българин, който се бори да си върне българското гражданство. Става въпрос за двама братя близнаци, родени от смесен брак у нас. Единият е признат за български гражданин, но на другия това право му се оспорва. В този случай се стига до

своеобразно

сътрудничество

на БНТ и

“24 часа”,

след като вестникът разказва историята. “Тогава ви потърсих за помощ и коопериране на усилията, защото БНТ не успя само със собствен ресурс да разреши казуса”, обяснява Такев. Резултатът е, че човекът получава гражданството си, което има по право. Толкова е благодарен, че пуска в профила си във фейсбук ръчно направен колаж - върху снимка на омбудсмана изписва думите: “Иван Такев - много добър човек. Той помага на хората, правата на които нарушават администрацията и длъжностни лица. Помага на хората да защитят техните права пред бюрократическим режим.”

А едно от най-милите писма, получени от омбудсмана на обществената телевизия през 2016 г., е от наш сънародник - Тодор Габровски, който живеел в САЩ. Човекът поискал за 100-ия си рожден ден БНТ да излъчи негово стихотворение. Такев седнал и на свой ред му написал дълго писмо, в което го помолил да разкаже за себе си, за семейството си, за живота си зад Океана. Всъщност омбудсманът, който дълги години бе журналист в БНТ, си представил историята, разказана в тв репортаж. Така и не получил обаче отговор.

Няма никаква изненада във всички тези сигнали и писма, които омбудсманът на БНТ получава. Медиите винаги са били “последната надежда на обикновения човек за справедливост”, казва Такев. Преди години в телевизията съществуваше отдел “Писма на зрителите”, така както и до днес в качествените вестници има “Писма на читателите”. Впрочем в БНТ продължава да работи и телефон на зрителя. Най-важната функция на тези отдели (сред тях и на омбудсмана) е обратната връзка с хората, които знаят, че именно медиите могат и ще упражнят вместо тях граждански контрол. А в повечето случаи и ще решат конкретния проблем.

В БНТ институцията омбудсман е създадена преди пет години в началото на втория мандат на Вяра Анкова. Първият омбудсман на БНТ е Бойко Станкушев. Преди три години на неговото място идва Иван Такев.

Иван Такев: Медиите са последната надежда на обикновения човек за справедливост

- Г-н Такев, защо в БНТ има омбудсман?

- Омбудсманът и медиите са последната надежда на обикновения човек за справедливост. Това е резултат от ниската степен на доверие на гражданите в институциите, които имат основни правомощия при разследване и наказване на корупцията, лошите административни практики и нарушаване на основни граждански права. Гражданите продължават да вярват, че даването на публичност чрез медиите ще им помогне да разрешат проблемите си. Въпреки негативните класации за свободата на словото и медиите в България гражданите продължават да припознават медиите (и в частност БНТ) за истински омбудсмани и реални защитници на гражданските им права. Затова и новият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков е решен да разшири и подобри дейността на омбудсмана като част от структурата за обратна връзка със зрителите.

- С какво се занимавате, за какво ви звънят зрителите?

- Сигналите са различни и разнопосочни, като най-често са свързани с лоши административни практики на местно и общинско равнище, проблеми на потребителите с монополни структури, колекторски фирми, нерешени трудово-правни спорове, измами, нарушени човешки и граждански права. Всички сигнали се проверяват и отговарям писмено на жалбоподателите в едноседмичен до едномесечен срок според трудността на проверката. Повечето сигнали стават сюжети на журналистически проверки и репортажи в информационните и публицистични предавания на БНТ. Често сигналите са свързани с качеството на някои предавания и програмни дефицити.

- Как може да се свърже човек с вас?

- На официалната страница на БНТ в интернет има директория “Омбудсман”, на която са обявени електронната ми поща и телефонът, които са достъпни 24 часа в денонощието за подаване на сигнали. Има и активно поле, в което зрителите могат да напишат мнението си.

- Наличието на омбудсман в обществените медии е и европейска практика. Как е организирана тази институция в чужбина?

- В телевизията в Словения има звено омбудсман от 2008 г., създадено да защитава интереса на зрителите и да изпълнява ролята на посредник от тяхно име. Също и да съблюдава за нарушения на нормативната рамка и професионалноетичните кодекси, като от него се очаква да защитава интегритета и независимостта на журналистите и програмните работници срещу несъстоятелни обвинения.

Във Франция ролята на омбудсмана (mediateurs) е институирана през 1998 г. След юни 2002 г., когато е създаден кабинет на омбудсманите, тяхната мисия и предоставените им средства се увеличават. France Televisions има петима омбудсмани, чиито становища се публикуват главно в интернет, ако това е уместно. Освен това предаването LHebdo du mediateur (всяка събота по France 2), както и програмата Votre Tele (излъчвана веднъж месечно в неделя) дават възможност да се общува със зрителите.

- Вие публикувате ли резултатите от вашата дейност в интернет?

- Тя влиза в отчетите на БНТ пред Съвета за електронни медии, като те се публикуват в интернет страниците на телевизията и на СЕМ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Зеленият Белев потресе десни и леви с “шегичка” за евреи и евтини конски вагони (Обзор)

Искат извинение от еколога за поста му във фейсбук “Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно.” Този пост на еколога и кандидат за общински съветник от “Демократична България” в София Тома Белев потресе фейсбук. Той остроумничи под пост на Асен Генов: “Не забравяйте да благодарите на гледащата зле Грета

Вижте ограниченията на пътищата за неделя

Информация за състоянието на републиканските пътища и въведени ограничения за 20.10.2019 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: На места в низините, в източната половина от страната и по поречието на Дунав, в сутрешните часовете ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще бъде тихо с минимални температури предимно между 6° и 11°. Утре ще бъде слънчево

Антисемитски пост на видния еколог Тома Белев потресе фейсбук (Обновена)

След почти денонощие спорове природозащитникът се извини "Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно". Това е написал кандидатът за общински съветник от "Демократична България" в София Тома Белев по време на дискусия във фейсбук. Не знам какъв е контекстът на това изказване. Не искам да знам. Защото няма значение

"Кошарите" в София пламнаха след ремонт, огънят тръгнал от камина

Камина запали покрива на бившия ресторант "Кошарите" в София. Огънят обхванал 150-200 квадратни метра, но вече е загасен. Пламъците тръгнали около 17 часа. Смята се, че камината е причината. Пожарникарите пристигнали за минута и половина. Временно спирали коли заради гъстия дим. Огънят е потушен бързо

Патриарх Неофит стана почетен гражданин на Перник

Българският патриарх Неофит получи със званието „Почетен гражданин на Перник. Днес, в деня на Св. Иван Рилски, когато Перник чества Ден на града, на Негово Светейшество бяха връчени почетните знаци на тържествена сесия. Преди това патриарх Неофит присъства на отслужената литургия в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски“, предаде БНР

"168 часа"- Стойко Стойков: Да подпиша, че се отказвам от майка си и баща си, за да следвам

Свещеникът на потопената в яз. “Жребчево” черква спасявал комунисти, но го съдил Народен съд Какво ли не се говореше и пишеше за свещениците и особено за техните деца. Те са най-разглезените, най-мързеливите, най-тъпите, най-разгащените, най-извратените, най-некултурните. Най, най, най – всичко най-долно, най-низко, най-отвратително.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Създават информационен център за култура и спорт в столичния район "Подуяне"

Заедно с Обединени спортни клубове „Левски“ създаваме информационен център за култура и спорт в район „Подуяне“. Инициативата е на кандидата за кмет на „Подуяне“ Ева Митова и Обединени спортни клубове „Левски“ и днес я обсъдихме с председателя на Обединени спортни клубове „Левски“ Бранимира Цветанова

В София вече ще се издават електронни разрешения за строеж

Готови са проектите за изграждане на връзките на западните и северни територии на София „Разширяваме услугите, които гражданите и бизнесът могат да получат по електронен път. Системата за електронно издаване на разрешение за строеж вече се разработва. Това е още една мярка за повече публичност и контрол“

Кметът на Несебър: Някой се опитва да ме злепостави, подава неверни сигнали до МВР

ГДБОП и спецпрокуратурата 6 часа ровят в дома на Николай Димитров, не намерили нищо Близо 6 часа ГДБОП и спецпрокуратурата ровиха в дома на кмета на Несебър Николай Димитров в събота, а паралелни проверки бяха извършени в жилищата на още двама кандидати за общински съветници и кандидат-кмет за Свети Влас, съобщиха източници на "24 часа".

Йорданка Фандъкова с почетен плакет от БАН

Българската академия на науките удостои Йорданка Фандъкова с почетен плакет по повод 150 години от основаването на БАН. Отличието й бе връчено за сътрудничеството между БАН и Столичната община и принос в развитието на образованието и науката. Почетният плакет бе връчен от проф. чл.кор Васил

Александър Сиди със сигнал и до Външно заради антисемитските коментари на Белев

Нарушени са не само Международни актове, но и българското законодателство. Мълчанието на ръководството на „Демократична България“ го прави съпричастно. Това е написал в Александър Сиди от ВМРО в писмо до Националния координатор за антисемитизъм заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, съобщиха от пресцентъра на партията

Кандидат-кметът на София Сидеров: Не се ли уморихте да ме цензурирате?

„Откакто съм основал партия АТАКА, основните медии у нас имат два подхода: очерняне или пълно мълчание. Няма средно положение”, написа във фейсбук страницата си кандидатът за кмет на София и лидер на партията Волен Сидеров. Той пише още: „Сега съм отново в предизборна кампания. Каква е равносметката

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber