Безплатно да те изстрелят в дигиталните професии на бъдещето - визитката на Училищна Телерик Академия

В този проект ви разказваме 20 истории на българи от Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Запознайте се с Училищна Телерик Академия и нейния ръководител Петър Шарков, които подготвят децата за бъдещето и професиите, които ще изискват дигитални умения. Ако вашите деца имат интерес към компютри и програмиране, може да ги запишете за някои от над 90-те школи в 25 града в страната на сайта www.telerikacademy.com/school. Приемът продължава до 22 септември в София и до 29 септември в останалите градове.

От тази година за големите от 8-и до 12-и клас има нова програма - разработка на уебприложение, а школите вече ще са в 25 града

Алекс Цветанов от Столичната математическа гимназия, един от Отличниците на България в проект на “24 часа” и съучениците му създават платформата headstarter.eu. Тя свързва директно бизнеса и учениците, за да могат децата по-лесно да си намират стаж и да изберат професия.

Алекс е един от многото възпитаници на Училищна Телерик Академия, с които тя се гордее. Дали момчето ще кандидатства в “Оксфорд” или MIT, дали ще се върне да преподавател или ще продължи своя бизнес, никой не знае, но Алекс винаги ще си спомня на какво го е научила Училищна Телерик Академия.

Тя превръща децата в програмисти и дигитално грамотни, сигурни в бъдещето хора, но и създава национални състезатели, преподаватели и предприемачи.

“Нашата основна цел е децата в бъдеще да са по-свободни при избора си на професия и локация, където да работят. Не очакваме всяко дете да стане програмист. Помагаме им да са успешни независимо от сферата, която изберат, и конкурентоспособни на глобалния пазар на труда”, коментира ръководителят на академията Петър Шарков.

Училищна Телерик Академия е безплатна IT инициатива за ученици от 1-и до 12-и клас. Основната ѝ цел е една - да подготви следващото поколение за дигиталното бъдеще и неговите професии. Петър Шарков е убеден, че съвсем скоро 95% от професиите ще изискват дигитални компетенции. Под това се разбира не само писане на код, а и познания по теми като безопасен интернет, авторски права онлайн, кибертормоз, дигитален отпечатък, сигурност на пароли и профили - неща, с които днешното поколение вече живее.

Школите са разделени в три възрастови групи - 1-3, 4-7 и 8-12 клас. За най-малките има работилници в София, а останалите се обучават по три програми в столицата и страната. Две от тях са разработка на игри и дигитални науки, като във втората се засягат програмиране, дигитална грамотност, техники за по-бързо и лесно учене, нови технологии като роботика, 3D принтери, изкуствен интелект, виртуална реалност.

Децата между 4-и и 7-и клас могат да изберат и курс по алгоритмично програмиране, който се съсредоточава върху конкретен език. Той подготвя и ученици с интерес към олимпиади по информатика.

“В момента над 70% от състезателите в националните състезания, които печелят награди, са наши възпитаници”, казва Петър Шарков.

От тази учебна година учениците в 8-12-и клас могат да запишат и курс по разработка на уебприложения.

“Когато запалим интереса на учениците в сферата на дигиталните технологии, те преобръщат мисленето си и от консуматори се превръщат в създатели. Хубаво е да знаят някой език за програмиране на базово ниво. Съществуват и визуални езици, специализирани за деца, с които много бързо могат да създадат собствена игра, мобилно приложение, уебсайт. Базово ниво би позволило на човек да да създава самостоятелно дигитални ресурси, от които има нужда, като лични сайтове, блогове и Youtube видеа, които в момента са модерни”, споделя Шарков.

А интересът на децата е голям. Миналата година броят на школите на Училищна Телерик Академия е 67 в 15 града в страната. В тях са обучени 1600 ученици. Новата учебна година стартира с още по-големи амбиции - за около 2000 деца в над 90 школи в 25 града. Програмите са с продължителност 100 учебни часа от октомври до май или юни.

Обикновено занятията се провеждат в различни градове в училища - партньори на академията. Инициативите обаче са извънкласни и надграждат образованието в клас.

Програмите в академията се създават в София, след което се разпространяват в останалите градове. Преподавателите са местни учители, които преминават обучение и подготовка в академията.

Петър Шарков учи много и бързо и знае как да слее в едно педагогика, психология и изкуство

Петър Шарков се присъединява към Училищна Телерик Академия през 2017 г. и поема всички инициативи за ученици. Но образованието винаги е било основна част от живота му,

Собственото му обучение започва в Софийската математическа гимназия и продължава във Факултета по математика и информатика в СУ със специалност приложна математика. Още в университета с приятели се ориентират към стартирането на собствен бизнес. Основават клуб по предприемачество Start It Smart, който се превръща в една от най-сериозните организации, предлагаща обучения за млади предприемачи. Чрез програмите на организацията се основават над 100 компании, които започват дейността си в България.

“През цялото това време ми се наложи да обработвам изключително голям обем от информация в много различни сфери. За да успея, се наложи да подобря уменията си и да се науча да уча по-бързо и ефективно”, казва Шарков. Така пътят му го отвежда до проф. д-р Георги Лозанов - създателя на сугестопедията. Това е образователна система, призната от ЮНЕСКО, която комбинира педагогика, психология и изкуство. Шарков се обучава лично при проф. Лозанов, както и при Тони Бюзан, основател на мисловните карти - т.нар. Mind Mapping. Tе представляват диаграми, използвани за визуално представяне на информация, които подобряват паметта и креативността.

В част от програмите в академията са заложени елементи от тези методи на обучение. “Като извънкласни дейности не задължаваме децата да пишат домашни. Не ги стряскаме с изпити и контролни, а работим на проектен принцип - децата да си създават сами собствени игри, приложения, дигитални книги, видеа”, разказва Шарков.

Училищна Телерик Академия стартира за първи път през 2010 г., като през програмите ѝ до днес са преминали над 10 000 ученици. Тя е инициатива на фондация “Телерик Академия” и е без-платна за децата. За да продължи да ги подготвя за професиите на бъдещето, тя се нуждае от съмишленици, които да ѝ помагат финансово - общини, училища, областни управители, местни дарители, бизнеси, родители. От 2018 г. Фондация “Америка за България” също я подкрепя и e неин основен партньор.

Автор на статията

Албена Арабаджиева Албена Арабаджиева


Споделете статията

Четете още