„Взгляд“: За българите стана опасно да дружат с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7651044 „Взгляд“: За българите стана опасно да дружат с Русия „Взгляд“: За българите стана опасно да дружат с Русия www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Лидерът на българското движение „Русофили“ е обвинен в шпионаж и опит да влияе на общественото мнение в страната. Премиерът Бойко Борисов заяви, че делото на Малинов няма отношение към българо-руските отношения. Но делото за „руската следа“ в момента на възможно възобновяване на преговорите за „Южен поток“ и строителството на АЕЦ в Беле изглежда много нееднозначно, пише авторитетното руско издание „Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.

В сряда българският премиер Борисов обяви на заседание на своето правителство, че арестът на Малинов, обвинен в шпионаж, не бива да бъде свързван с руско-българските отношения. Въпреки това Борисов свърза едното с другото именно в това заявление – той спомена през запетайки задържането на Малинов, последното антируско заявление на българското външно министерство и машинациите на определени руски олигарси, предава "Фокус".

„Когато се случва нещо, с което не сме съгласни, МВнР реагира“, цитира ТАСС думите на министър-председателя на страната. Напомняме, че на българското външнополитическо ведомство, ръководено от колегите на премиера от „проевропейската“ партия ГЕРБ, не му хареса, че операцията на Червената Армия в България през 1944 година е определена като освобождение.

„Второ. Когато руските олигарси се опитват да реализират в България проекти, свързани с нашия военно-промишлен комплекс и други (проекти), то нашите специални служби заедно с други служби и прокуратурата работят“, обяви Борисов.

И това второ заявление на Борисов вече е малко по-близо до „шпионския скандал“ с Малинов. Както твърдят българските медии, „в шпионския скандал се оказаха замесени също и (ръководителят на Руския институт за стратегически изследвания) Леонид Решетников... русият олигарх Константин Малофеев, избягалият в Сърбия бивш банкер Цветан Василев и собственикът на военен завод в България Емелян Гебрев“.

Николай Малинов, чиято организация „Русофили“ се занимава или с хуманитарни акции (конкретно, грижи се за паметниците на руските войници), или провежда политически кампании (например, беше организиран референдум за необходимостта от развитие на ядрената енергетика в България), бе обвинен в това, че предполагаемо е предавал секретна информация на чуждестранни организации. Тези организации са две: Обществото за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“, ръководено от Малофеев и Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ), чийто директор е Решетников.

В тази връзка, българският прокурор Сотир Цацаров обяви, че на Решетников е забранено да влиза на територията на България за срок от 10 години. Що се отнася до тази забрана, както отбеляза ръководителят на РИСИ, той се надява да доживее до 83 години (когато ще изтече забраната), да посети отново страната и да се срещне с българските си приятели. „Няма нищо сериозно по обвиненията, всичко е измислено“, заяви пред телевизионния канал „Царьград“ Решетников, коментирайки обвиненията на българския прокурор. Но предаването на информация на „Двуглав орел“ и РИСИ не беше единственото престъпление, за което се опитват да уличат лидера на „Русофили“.

Също така Малинов уж е възнамерявал да участва в придобиването на български телекомуникационен оператор, използвайки средства от руска банка и по този начин „чрез придобиването на доходен отрасъл в България“, да влияе на социалния и политическия живот в страната. Целта на Малинов е била да влияе на политическия живот „не явно“, а тайно, заявяват от българската прокуратура. Защо придобиването на телекомуникационен оператор се смята за нещо престъпно, не се обяснява.

Отношение към всички тези „актове на шпионаж“ на Малинов може да имат и банкерът Василев и оръжейният барон Гебрев, чиито имена циркулират в българската преса във връзка с делото срещу лидера на „Русофили“. Но самата поява на тези имена изглежда симптоматична (както и това, че премиерът Борисов изведнъж заговори за интерес на „руски олигарси“ към българския ВПК).

Самото обвинение срещу Малинов за предаване на секретна информация изглежда абсурдно, подчерта в коментара си пред вестник „Взгляд“ българският издател и обществен деец Светлана Шаренкова.

„Достъпът до секретна информация може да бъде разрешен само от специализирана агенция тук в България, при това само след преминаване на всички съответстващи проверки. Малинов не е държавен служител и, разбира се, не е преминавал такива проверки. Сферата на неговата дейност е развитието на културните и духовните връзки с Русия“, поясни тя.

„Обвиненията в шпионаж в полза на друга държава изискват много категорични доказателства“, добави Шаренкова. „Засега прокуратурата не е предявила никакви конкретни факти, като се ограничи само с общи заявления за наличието на някаква секретна информация, която не може да бъде разгласявана“. Едва ли за доказателство за престъпните замисли на лидера на „Русофили“ може да бъде считан намерения при обиска доклад „Необходимостта от геополитическа преориентация на България“, описващ текущата ситуация в страната и мерките, които трябва да бъдат предприети, за да се промени ориентацията към Русия „на основата на православието и славянската култура и традиции“.

За това, че обвиненията срещу Малинов са съшити с бели конци, може да свидетелства и следният факт. Предполагаемият шпионин, който е заплашен от до 15 години лишаване от свобода, е пуснат след ареста. Както вече отбеляза вестник „Взгляд“, българското законодателство, за разлика от руското, позволява да бъде арестуван човек без да му се повдигат обвинения. Така се случи и с Малинов. Общественият деец съобщи, че е пуснат срещу залог от 50 хиляди лева и подписка за неотклонение.

Но няма никакви гаранции, че „шпионското дело“ ще заглъхне. Както вече бе споменато по-горе, появата в този контекст на господин Гебрев, когото самата българска преса нарича „скандален търговец на оръжие“, е крайно симптоматично. Този бизнесмен вече е бил основен обвиняем в антируската кампания. При това кампанията, свързана със случая Скрипал. През пролетта на тази година Емелян Гебрев отникъде заяви пред финансираното от Конгреса на САЩ радио „Свободна Европа“ (и това заявление бе тиражирано, конкретно, през съвместен медиен проект на радио „Свобода“ и „Гласа на Америка“), че още през 2015 година са се опитали да го отровят с „Новичок“.

Тогава с „Българската следа“ активно се занимаваше порталът Bellingcat, който, както се смята, е свързан с Министерството на отбраната на Великобритания. Порталът назова името на някакъв „агент на ГРУ“ Денис Сергеев (известен още като Сергей Федотов), който уж е бил третият участник в отравянето в Солсбъри освен Петров и Буширов. Именно този Сергеев-Федотов, както твърди Bellingcat, се е опитал през 2015 година да отрови оръжейния магнат Гебрев. Дори се е опитал два пъти – все безрезултатно.

Действително, версията за атака с „Новичок“ в България започна бързо да се разпада, когато през февруари същият този български прокурор Сотир Цацаров се срещна със свои британски колеги. Както съобщи тогава РИА ФАН, Цацаров заяви: срещата с британците беше безполезна, тъй като са се опитали да отровят Гебрев не с „Новичок“, а с Хлорпирифос – градинско средство за борба с вредители, което се продава във всеки магазин за селскостопански стоки. Оттогава не са се появявали никакви доказателства за „участието на ГРУ“ в отравянето на Гебрев, а то (ако действително се е случило) е било вследствие на бизнес спорове.

Покушението, по думите на Гебрев, е свързано с това, че през 2015 година е имал намерение да придобие завода за производство на боеприпаси и взривни вещества „Дунарит“ в град Русе. Впрочем, той действително в крайна сметка купува завода, а към момента на опита за убийство се бори за „Дунарит“ с друг бизнесмен, вече споменатият банкер Цветан Василев. Именно тогава започват да преплитат и „руската следа“, а именно – фигурата Константин Малофеев. В българските медии се твърди че той, чрез своите бизнес-партньори (сред които е споменат и Василев) също се е оглеждал в „Дунарит“. Между другото, няма потвърждение за това.

Що се касае до телекомуникационния оператор, за който говори Цацаров, то, очевидно, става въпрос за следното. Преди три години бе съобщено, че Малофеев е проявил интерес към покупката на главната телекомуникационна компания на България Vivacom. Но сделката така и не става факт. Но изглежда, че сега се опитват да вкарат Малинов в някакво ново „дело за руска намеса“ предвид това, че той, според собствените си признания, е запознал Цветан Василев с Малофеев. Подсказка защо този случай се е появил точно сега, можем да видим в изявлението на президента на България Румен Радев относно случая с „Русофили“. Изявлението беше много остро:

„Безсилието на правителството да се справи с тежките проблеми в страната и пълния провал на правителството в стратегическите за нашето европейско развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг и в миналото, и в бъдещето. Така че хората непрекъснато да се противопоставят едни на други и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за днешните провали и проблеми“, заяви президентът. Радев призова силовите структури да представят неопровержими доказателства за вината на Николай Малинов, съобщава Regnum.

Тази разлика в подходите се обяснява с различния „произход“ на президента и премиера. Борисов, както вече бе споменато, представлява ориентираната към Европейския съюз и НАТО партия ГЕРБ. Радев, макар и избран като независим кандидат, имаше подкрепата на Българската социалистическа партия (БСП) – наследник на комунистите. Опонентите се опитваха да уличат Радев в подкрепа за социалистите на парламентарните избори. В момента БСП и ГЕРБ се борят за поста кмет на София, а и като цяло за властта в страната – и парламентът, и изпълнителната власт са поделени между тези две сили. „Шпионският скандал“, който по някакъв начин може да навреди на една от силите, може да бъде от полза на другата. Обвиненият в шпионаж Малинов е бивш депутат от БСП. Той призна, че бившият премиер от БСП Сергей Станишев го е запознал с банкера Василев.

Както отбелязва вестник „Взгляд“, в коментарите си за делото на Малинов българската преса предполага, че ситуацията е свързана най-вече с вътрешнополитическите конфликти. Въпреки че в действителност лидерът на „Русофили“ Малинов, който по-рано бе част от социалистическата партия, има сериозни разногласия с бившите си съпартийци заради отношението им към обединението на Крим с Русия, както и към „украинския въпрос“. Така че, може да се предположи, че премиерът Борисов отчасти е прав: делото на Малинов е свързано не само с отношенията между Русия и България.

Освен вътрешнополитическия момент, в делото на Малинов може да се забележи игра за външен потребител – българското правителство демонстрира, че в една от страните-членки на ЕС и НАТО е „пресечена руската намеса“. Тези факти предизвикват безпокойство, имайки предвид, че в момент пред България и Русия стоят такива важни съвместни стратегически проекти, като продължението на „Турски поток“, строителството на АЕЦ „Белене“ и т.н., отбеляза Светлана Шаренкова.

В Москва вече коментираха наказателното дело срещу активния привърженик на сближаването между България и Русия. „Ние сме крайно обезпокоени от случващото се. Имаме всички основания да считаме, че именно гражданската обществено-политическа позиция е предметът на безпокойство и внимание на българските власти. В този случай става въпрос за чисто антируска акция“, оцени пред „Взгляд“ делото на Малинов председателят на комисията по международните работи на Съвета на Федерацията Константин Косачев.

„Това е директно нарушение на правата на човека, българската конституция и българското законодателство, които предвиждат осигуряването на възможността за изказване на различни гледни точки и плурализъм на мненията“, посочи сенаторът. „Именно с това е свързано нашето безпокойство и позицията ни по този въпрос. Сега изясняваме детайлите на тази история по дипломатически канали – с цялото разбиране, че в този случай става въпрос за взаимоотношения между българските власти със собствените им граждани“.

Засега може да се констатира, че българските правоприлагащи органи са решили да „покрият“ не само Малинов, но и движението, като цяло. Един от секретарите на изпълнителното бюро на „Русофили“ Георги Дуков разкри пред РБК, че в понеделник за разпит за извикани 15 служители на организацията. Призовките са били изненадващи, но самото дело изглежда внимателно планирано, като в него участват голям брой следователи, отбеляза Дуков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Ройтерс

Почти 80% от заразените с новия коронавирус в Турция са се възстановили

Почти 80 процента от пациентите с новия коронавирус са оздравели в Турция, съобщи днес турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, предаде ТАСС. За последните 24 часа са установени 878 нови случая на зараза при направени общо 35 946 теста за денонощието. Починали са от Ковид-19 още 21 души

СНИМКА: pixabay

Вече няма нито един заразен с новия коронавирус във Ватикана

Във Ватикана вече няма нито един заразен с новия коронавирус, предаде ТАСС. През месеците на епидемията имаше 12 случая на зараза в малката държава. Заради коронавируса бяха сведени до минимум срещите с папа Франциск, а масовите мероприятия с негово участие бяха отменени. Миналата неделя папата от доста време насам за първи път се обърна към

СНИМКИ: Ройтерс

Крайнодесни влязоха в кратък сблъсък с журналисти и полицаи в Рим

Крайнодесни активисти влязоха в кратък сблъсък със журналисти и полицаи в Рим на днешния ден за демонстрации из Италия, предаде Асошиейтед прес. Футболни "ултраси" и привърженици на крайнодясното движение "Форца нуова" (Нова сила) се събраха на зелената площ на античния "Циркус максимус" за антиправителствен протест

СНИМКА: pixabay

Нови 35 починали от COVID-19 във Франция за последното денонощие

Починалите от Ковид-19 във Франция за последните 24 часа нараснаха с 35 души до общо 29 142 души, предадоха световните агенции. Общият брой на заразените с коронавируса възлиза на 153 634 души, като за последното денонощие са потвърдени 579 нови случая на зараза. В болници се намират 12 479 души, което е със 143 души повече в сравнение с вчера

Десетки хиляди демонстрираха в Германия срещу расизма и полицейското насилие (Снимки)

Десетки хиляди демонстрираха в Германия срещу расизма и полицейското насилие (Снимки)

Десетки хиляди демонстрираха днес в градове в Германия срещу расизма и полицейското насилие и в знак на солидарност с афроамериканеца Джордж Флойд, починал при ареста си от бял полицай в САЩ, предаде ДПА. По данни на германската полиция на площад "Александерплац" в центъра на столицата Берлин са се били събрали 15 000 души

СНИМКА: Ройтерс

Над 70 починали от коронавируса в Италия през последното денонощие

Седемдесет и двама души са починали от Ковид-19 в Италия през последното денонощие, предаде ТАСС, като се позова на властите. Вчера смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване бяха 85, а завчера - 88, предаде БТА.  Общият брой на починалите от Ковид-19 в Италия вече е 33 846

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

СНИМКА: pixabay

Повече от 1500 нови заразени с COVID-19 и над 200 починали във Великобритания

Повече от 1500 нови заразени с коронавируса са били регистрирани и над 200 човека са починали във Великобритания през последното денонощие, предаде ТАСС, като се позова на властите. Британското министерство на здравеопазването съобщи днес в комюнике за още 204 смъртни случая от Ковид-19. С това общият брой на починалите в страната от причиняваното

СНИМКА: pixabay

Около 200 болни от COVID-19 в Армения чакат да бъдат приети в болница

Около 200 болни от Ковид-19 в Армения чакат да бъдат хоспитализирани. Причината е, че болниците в страната са пълни, заяви днес премиерът Никол Пашинян, цитиран от ТАСС. Пашинян, който говори на онлайн брифинг, отбеляза, че двама човека са починали от причиняваното от новия коронавирус заболяване, тъй като за тях не е имало място в реанимация

СНИМКА: pixabay

74 нови случая на коронавирус в Сърбия през последните 24 часа

Сърбия е регистрирала 74 нови случая на коронавирус през последните 24 часа, съобщи Танюг. Броят на заразените отбелязва спад в сравнение с вчера, когато бяха установени 96 заразени. През изминалото денонощие са тествани 3124

Над 7 милиона заразени с коронавируса
и близо 400 000 починали по света

Над 7 милиона заразени с коронавируса и близо 400 000 починали по света

Над 7 милиона души са се заразили с новия коронавирус по света. Близо 400 хиляди от тях са починали, сочат данни на Ройтерс. Агенцията отбелязва, че числата продължават да нарастват на фона на скока на случаите в Бразилия и Индия. Около 30 процента от заразените, или 2 милиона души, са в Съединените щати - най-тежко засегнатата от пандемията

СНИМКА: pixabay

Испания отваря нощните клубове, но няма да се танцува

Испания реши да отвори нощните клубове в някои региони на страната, но танците в тях ще останат забранени, предава ТАСС. Освен тази забрана, властите ограничиха и капацитета на посетителите, като те ще трябва да са най-много една трета от максималния брой гости на клуба, предава Dariknews.  Указът за отварянето на някои клубове бе публикуван днес

СНИМКА: Ройтерс

Рекорден ръст на заразените с коронавируса за денонощие в Молдова

В Молдова бе регистриран рекорден ръст на новите заразени с коронавируса за едно денонощие, предаде ТАСС, като се позова на министерството на здравеопазването, предаде БТА.  С 264 потвърдени случая за 24 часа общият брой на регистрираните заразени в страната е достигнал 9511. Активните случаи остават 3730

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber