Търсят контакти на Малинов в службите за сигурност в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7650343 Търсят контакти на Малинов в службите за сигурност в България Търсят контакти на Малинов в службите за сигурност в България www.24chasa.bg

l Засега обвиняем за шпионаж е само шефът на “Русофили”, възможно е към него да привлекат и други

l Решетников се сбогува с България във фейсбук

Разследването на шпионския скандал продължава с издирване на контакти на Николай Малинов с представители на българските служби за сигурност, научи “24 часа” от два независими източника. От прокуратурата неофициално нито отричат, нито потвърждават това. Засега обвиняем по делото е само председателят на Националното движение “Русофили”, но не е изключено по-късно да бъдат привлечени към наказателна отговорност и други лица, твърди запознат с хода на разследването.

По време на обиските на 9 септември са намерени документи с информация, която Малинов е давал на две организации в Русия - Руският институт за стратегически изследвания, когато директор там е бил Леонид Решетников, и на “Двуглав орел”, основана и управлявана от Константин Малофеев. (Кои са те - виж долу.) Разследващите обявиха още във вторник, че

Малинов е

споделял

с руснаците класифицирана информация.

Той няма как да има такава, защото последният му работен ден като депутат е на 5 август 2014 г., а повечето от справките му към РИСИ и “Двуглав орел” са след тази дата.

В 41-ото народно събрание Николай Малинов е член на комисиите по енергетика и външна политика, както и председател на групата за приятелство с Русия.

“Квалификацията “шпионин” в личен план е много обидна”, каза Малинов пред БиТиВи в сряда. Категоричен е, че се е занимавал със стратегии, а не с бизнес дела и че

не е

престъпление

да правиш бизнес

проекти и партия

“Мога да кажа по какъв начин съм получавал пари от Русия. Например, когато бях издател на в.“Дума”, за публикации на “Российская газета” съм получавал пари и съм си плащал данъците. Няма нещо, което да не е оформено с договори и да не е минало поне три данъчни проверки”, каза още бившият депутат.

В сряда Леонид Решетников изрази мнение по скандала във фейсбук.

“10 г. забрана за влизана - това е много, вероятно няма да доживея. Не съжалявам за нищо. Десетилетията, свързани с България, бяха щастливи в моя живот. В моя дом често звучеше българска реч, български песни, на масата е имало баница и гювеч.

Цялото ми

голямо

семейство

станаха

българофили:

и дъщерите ми, и зетьовете ми, и внуците - всичките 11 души, не, 10. Малкият Миша още не е българофил. Може и да стане, въпреки че днес започвам да се съмнявам”, пише Решетников, а в коментарите получава подкрепа и от руснаци, и от българи.

Решетников учи в България до 1974 г., след това става разузнавач в КГБ

72-годишният Леонид Решетников е свързан с България още от 1971 г. Тогава той пристига у нас, за да учи аспирантура в Софийския университет. Дисертацията му е на тема “Участието на българските политически емигранти в строителството на социализма в Съветския съюз от 1921 до 1941 г.” Иначе е роден в Източна Германия. 

След като защитава докторантурата си в България, Решетников се връща в СССР и 2 г. работи в Академията на науките. Става разузнавач в КГБ през 1976 г. Продължава да идва у нас, където има много приятели. В КГБ гради кариера до 2009 г., когато се пенсионира като генерал-лейтенант в аналитичното звено на службата. Веднага след това е назначен от президента Владимир Путин за директор на Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ). Според прокуратурата точно тази организация е сключвала договори с дружества под контрола на Николай Малинов в България.

Решетников е освободен от поста на 2 ноември 2016 г. и на негово място идва шефът на външното разузнаване Михаил Фрадков. Няколко месеца по-рано, през юни, Решетников участва във форум на управляващата “Единна Русия”, на който гости са шефът на НД “Русофили" Николай Малинов, който вече е напуснал БСП, и соцлидерката Корнелия Нинова. Две седмици по-късно Малинов от името на РИСИ с директор Решетников възлага социологическо изследване на българската агенциия “Джи Консултинг” на Живко Георгиев. Резултатите от него са нарастваща подкрепа за Русия, а 67% заявяват, че България и Руската федерация трябва да имат приятелски отношения. В изследването е очертан и профилът на бъдещия президент, който съвпада с този на Румен Радев. Малко по-късно той напуска армията и става независим кандидат за държавен глава с подкрепата на БСП.

Преди това обаче Решетников отново е в България и се среща с лидера на БСП Корнелия Нинова. Самият Решетников разказа за това по-късно и оттогава с Нинова не си говорят. Оказа се, че срещата е организирана от президента на “Славия" Венцислав Стефанов, а на нея Нинова е информирала Решетников за кандидата на БСП за президентските избори Румен Радев.

След като напуска РИСИ, Леонид Решетников оглавява движението “Двуглав орел”, финансирано от бизнесмена Константин Малофеев. Малофеев има и телевизия “Царьград”, където генералът от резерва и негов приятел е в Надзорния съвет.

Решетников продължава да идва в България. Дава и няколко интервюта. Определя себе си като пенсионер и винаги е отричал влиянието на руските тайни служби върху политиката у нас.

Милиардерът Малофеев - бизнесмен, политик и благодетел

Руският милиардер Константин Малофеев стана известен в България през 2014 г., когато името му беше замесено с конфликта в Източна Украйна. 40-годишният тогава богаташ получи забрана да влиза в ЕС и активите му в Европа бяха запорирани, защото е уличен, че помага на сепаратистите, които са на страната на Русия в конфликта за Крим. Малко след това се запознава с председателя на Национално движение “Русофили” Николай Малинов. Според прокуратурата двамата заедно с Решетников и Цветан Василев са направили схема, по която активи на КТБ да минат под контрола на Малофеев. Става дума за “Виваком”, “Дунарит”, “Авионамс” и ТВ 7. По публични признания на Малофеев Николай Малинов го е запознал с Цветан Василев. Името на милиардера нашумя отново в България през 2015 г., когато беше направен опит активи на КТБ да се прехвърлят на белгиеца Пиер Луврие. 

Иначе Малофеев е юрист, инвеститор и политик, близък до Владимир Путин и до Руската православна църква. Основател е на инвестиционния фонд Marshall Capital Partners.

Роден е в семейство на интелектуалци на 3 юли 1974 г. Завършва право в държавния университет в Москва през 1996 г. Започва работа в инвестиционната компания “Ренесанс капитал", а 2 г. по-късно става брокер в кантората “Реджънт Юропиън Секюритис”. От 2001 до 2005 г. е на ръководни позиции в други две големи компании за инвестиции и финанси в Русия.

През 2005 г. Малофеев става съучредител на инвестиционния фонд Marshall Capital Partners, който по-късно е преименуван на “МарКап Инвестментс Груп Лимитед”. И до днес е председател на съвета на директорите.

През 2011 г. е назначен в съвета на директорите на “Ростелеком" и на голяма организация за безопасен интернет.

През 2012 г. се кандидатира за депутат в Смоленска област. Политическата му кариера започва със скандал. В прокуратурата е получен сигнал, че купува гласове. В офисите му нахлуват следователи. Той става депутат, а обвиненията за купуване на гласове са свалени през 2016 г. Година по-рано основава и телевизията си “Царьград". През 2017 г. в ръководството влиза и Леонид Решетников, когато вече е освободен от поста на директор на РИСИ.

“Русофили” събира политици от всички партии, Малинов е председател от 10 г.

Европа е по-силна с Русия. Под това мото премина националният събор на русофилите в България точно преди 1 г., когато до яз. “Копринка” край Казанлък се събраха 16 хил. души. Всяка година на 14 септември там се организира съборът, който ще се проведе и тази година въпреки шпионския скандал.

Националното движение “Русофили” е най-голямата неправителствена организация в България с над 37 000 членове и 250 организации в страната. Както учредителите му казват, движението е създадено през 2003 г., една от най-трудните за русофилството години.

 Истинският подем на организацията обаче започва след 2009 г., когато Николай Малинов е избран за председател. С контактите си в Русия и активна работа той успява да възроди русофилството в България. В интервюта за “24 часа” е заявявал, че националното движение е надпартийно, а членовете и симпатизантите са обединени от любовта си към руския народ, традиции и култура.

През 2017 г. членове на ръководството разпространиха в интернет писмо, в което обвиняват Малинов, че взема решенията еднолично. Тогава той свика заседание на Общото събрание, което се проведе в хотел “Москва”, за да иска вот на доверие. И го получи с 213 “за” срещу 71 “против”. Така остана начело на НД “Русофили”.

Малинов има 6-има заместници. Сред тях са кметицата на ГЕРБ в Казанлък Галина Стоянова и депутатът от “Атака” проф. Станислав Станилов. Член на Изпълнителното бюро е народният представител от БСП Александър Симов. Сред членовете на националния съвет личат имената на колегата му в червената парламентарна група Петър Кънев, кмета на Плевен Георг Спартански, избран с подкрепата на Реформаторския блок, както и много други бивши и настоящи политици от различни политически партии. За съборите на русофилите приветствия всяка година изпращат премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и патриарх Неофит. Приятел на организацията и чест гост на културните събития, организирани от НД “Русофили”, е зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

5 дни преди ареста на Николай Малинов от движението разпространиха позиция срещу тази на МВнР, в която се казва, че Червената армия е окупирала България.

“В 140-годишната история на България след Освобождението подобен антируски документ, подготвен и оповестен от държавна институция, не се е появявал. Тонът на написаното е враждебен, крайно подигравателен и неоправдано надменен, издаващ ниската политическа култура на своите автори”, пише в позицията на НД “Русофили”. Иначе организацията е инициатор на десетки детски конкурси за песни, танци и русинки, възстановява и гради паметници, отбелязва дати от историята на отношенията между България и Русия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Продължава гасенето на пожара в Сухото езеро

Хеликоптерът МИ-17, единственият, който е останал за гасене на горски пожари в България, излита сутринта, за да се включи в гасенето на Сухото езеро в Рила, предаде vesti.bg.  Началник-щаба главен инспектор Стефан Тафтаджийски от РСПБЗН-Рила е установил връзка с авиобаза „Крумово”, където му е съобщено това

Последен кастинг в БСП за кметове, Варна най-инфарктна

Последен кастинг за червени кандидати за кметове започва в този час на "Позитано" 20. Националният съвет на партията ще одобри последните си имена, сред които и на повечето големи градове. Очакванията са пленумът да потвърди решението на градската конференция в София за подкрепа на Мая Манолова. Весела Лечева ще бъде издигната за Велико Търново

Четирима са загинали, а 33 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие

Четирима души са загинали, а 33 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 26 тежки пътнотранспортни произшествия. В София са регистрирани 23 леки и три тежки катастрофи, при които са пострадали 7

Министър Вълчев: „Иновации и младеж“ е изключително голям ресор, бяха два отделни

„Иновации и младеж“ е изключително голям ресор. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването „Неделя 150“ по БНР. „Признавам, че в първия момент, когато чух наименованието на ресора попитах кой комисар ще отговаря за образованието и кой ще отговаря за научните изследвания и по-късно разбрах

Вежди Рашидов: Бих подкрепил увеличение на бюджета на БНТ

"Бих подкрепил да се вдигне бюджета на БНТ, има нужда. Дефицит, който е трупан години наред, не може да се оправи за пет минути. Телевизията трябва да бъде оздравена". Това заяви в "Денят започва" с Георги Любенов председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов. Може да има оптимизиране на състава, ако той е раздут

18-годишен младеж с изключителни научни постижения

Няма възраст за красивите умове. Той е само на 18, а името му вече е добре познато в научните и технологични среди. Младият български учен и предприемач - Звездин Бесарабов, тази седмица представя България на Европейския конкурс за млади учени. Той е носител на няколко престижни международни награди в сферата на науката и технологиите

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Кораб от военноморските сили на САЩ е навлязъл във водите на Черно Море

Експедиционен кораб „Юма“ от Военноморските сили на САЩ е навлязъл във водите на Черно море, съобщи порталът Bosphorus Observer, който проследява преминаването на кораби през Босфора, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".  Това е третото подобно преминаване на кораба през Черно Море за тази година

Обновиха 435 училища и детски заведения, и 13 университета в 112 български общини

Над 203 хил. ученици и преподаватели ще се обучават и работят в модерна среда 435 училища, детски градини и комплекси, както и 13 университета в 112 български общини получават нова модерна визия и оборудване. Ремонтите дейности са за 624 млн. лв., които се осигуряват от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Весела Лечева: Няма защо Мая Манолова да не подкрепи платформата на БСП

БСП ще подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. Това обяви пред bTV Весела Лечева, кандидат за кмет във Велико Търново. Тя описа Манолова като борбен човек, който избира трудния път за справяне с решенията. На въпрос дали Манолова ще изпълни условието на БСП за подкрепата, а именно - да застане зад платформата на партията

Жена почина при взрив на бензиностанция в Добрич (Обновена)

Жена почина при взрив на бензиностанция в Добрич. Още една жена е пострадала. Инцидентът е станал около 20 ч. снощи на изхода за Варна. По предварителни данни е избухнала газова бутилка на автомобил по време на зареждане. Взривената кола е почти напълно унищожен. В нея е имало две жени – майки и дъщеря, научи bTV

Ученик дари 5000 лв. от кръщенето си за дрехи и тетрадки на 46 деца

Юли Александров обича математиката, физиката и информатиката, а за благотворителността се заразил от майка си 13-годишно момче се отказа от подаръци и цветя за кръщенето си. Вместо това Юли Александров от София помоли поканените гости да дарят средства, с които да подкрепи семейства в неравностойно положение от Кюстендил,

Фандъкова: Софийската синагога 11 десетилетия е един от символите на града (Снимки)

С тържествена церемония тази вечер беше отбелязана 110-та годишнина на Централната софийска синагога. На нея присъства кметът на столицата Йорданка Фандъкова, президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър, посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон, председателят на Организацията на българските евреи в Израел "Ехуд Олей България" Ино

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber