Български ученици в борба за 62 000 евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7650278 Български ученици в борба за 62 000 евро Български ученици в борба за 62 000 евро www.24chasa.bg

Дават четири първи награди по 7000 евро на бъдещите изследователи и иноватори

Ще се състезават със 150 деца от 37 страни от Европа, Китай, САЩ, Русия и Канада

Трима български ученици- Андрей, Звездин и Николай, ще се борят за награден фонд от 62 хил. евро в конкуренцията на над 150 участници на престижния Европейски конкурс за млади учени (EUCYS) в София. От 13 до 18 септември ще бъдат представени над 100 иновативни проекта на 150 деца от 37 страни, включително Канада, Китай, Русия, САЩ и Южна Корея. 

“Това е 31-ото издание на състезанието, като България ще бъде домакин за първи път. Натрупахме много опит по време на нашето председателство на Съвета на ЕС и благодарение на това убедихме Европейската комисия, че можем да се справим. С това домакинство на най-големия европейски конкурс за млади учени ще промотираме България и ще докажем на нашите партньори, че страната ни може да бъде културен, туристически и образователен център”, обясни заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Идеята на форума е да представи младите таланти, бъдещите изследователи и иноватори. Той е на панаирен принцип и всеки може да се запознае с уменията, идеите, творчеството и креативността им. Всички участници са на възраст между 14 и 20 г.

Ще бъдат присъдени 4 първи награди по 7000 евро. Вторите ще са по 5000 евро, а за третите места - 3500 евро.

Проектите ще се оценяват от 20 топ учени. 

На 16 септември 09:30 до 16:00 часа в Интер Експо Център всеки ще може безплатно да посети конкурса, за да разгледа щандовете

на младите изследователи и техните проекти.

Дори да не успеят да грабнат наградите, проектите имат шанс да бъдат забелязани от Европейското патентно ведомство. 

“Преди години Славея от Севлиево бе разработила идеен проект, с който глухите да слушат музика. За да го докаже, използва балони, с които те могат да усещат трептенията и мелодията чрез допир. Тя беше разработила проекта със симфония на Моцарт и получи наградата на Европейския патентен офис за стаж”, даде пример заместник-министърката.

Звездин създава платформа, с която всеки може да си направи изкуствен интелект

Автоматизирано създаване на изкуствен интелект без човешка намеса е проектът, с който се надява да спечели състезанието Звездин Бесарабов.

“Сега подобни системи се създават изключително трудно от много експерти и не са достъпни за по-малки компании и учени, които все пак искат да се възползват от мощта на такива технологии”, разказва младият учен, който тази година завърши НПМГ. Затова Звездин залага на мрежа от компютри, които без човешка намеса да създадат изкуствен интелект. Идеята идва миналата година след работа с научния му ръководител Тодор Колев.

Този изкуствен интелект може да се използва във всякакви сфери. С него може колата да се управлява сама, да се търгуват акции на борсата. Изкуственият интелект може да се използва и за диагностика на заболявания чрез снимково разпознаване. Тази разработка формира основата на иновативния стартъп ScyNet, който цели да я внедри в практиката като създаде отворена платформа за автоматизирано създаване на изкуствен интелект. Чрез нея учените и по-малките институции и частни организации могат да получат достъп до най-модерния изкуствен интелект. 

“През последните 4 г. се занимавам по-задълбочено с различни научни разработки. Правил съм печатни платки, машини за ръкопис, изкуствен интелект, който прогнозира пазара”, разказва за интересите си Звездин.

За него образованието е много важно. Той подготви предложение за промяна в гимназиалната система и го изпрати на образователния министър Красимир Вълчев.

“Надявам се скоро да бъде прието и училището да бъде малко по-приветливо. Идеята е, че ако ученик има интерес в някаква сфера – например информатика или математика, добър е в нея и постига резултати на състезания, може да подаде молба до директора да бъде освободен от тези часове”, обясни предложението си момчето.

Звездин е приет в University College London, но смята да се върне в България и да помогне за развитието на образованието. “Има твърде много незабелязан потенциал за развитие в страната - от подкрепящи институции до частни инициативи - и трябва да подобрим средата, която позволява на моите връстници да се запознаят и възползват от това”, разказва момчето.

Извън науката Звездин обича да кара планинско колело, кънки на лед и да композира на пиано.

Андрей създава програма, която познава възрастта на човека по черепа

Компютърен алгоритъм, който да датира човешката възраст по черепа, е проектът на Андрей Гиздов, с който се надява да спечели състезанието.

“Краниалните шевове се използват за датиране на човешката възрастта открай време. В продължение на много години субективната оценка на простото око е била решаващият фактор при правенето на предсказания за възрастта, като в повечето случаи, не особено точни”, обяснява идеята си Андрей. 

С помощта на машинно обучение и компютърни алгоритми се постигна по-прецизен модел за датиране на човешката възраст на базата на краниалните шевове в черепа.

Идеята му може да се приложи в археологията, антропологията, криминологията.

Андрей е на индивидуално обучение в НПМГ, като в 10-и клас е избран за пълна стипендия в английско училище и така има двойно образование.

“Винаги съм се занимавал с компютри, а в 6-и клас направих космическа игра за клуб по астрономия”, обяснява момчето. През следващата година печели награда и за проекта си за совалката “Атлантис”. Прави я от подръчни материали - стиропор, лепило, спрейове, салфетки и боя.

Андрей е почитател на спорта и здравословния живот. Тренира фитнес, бадминтон, плуване и ски. “Обичам да се занимавам и с музика и бийтбокс”, допълва Андрей. Финалист е на UK Beatbox Battle, който ще се проведе през ноември.

Алгоритъмът на Николай разпознава клетките в мозъка

Фенотипизиране на мозъчните клетки посредством ненадзиравано машинно обучение. С този сложен на пръв поглед проект Николай Пашов ще се бори за голямата награда в конкурса. Всъщност идеята му е да разпознава с алгоритъм клетките в мозъка.

Идеята се ражда през миналата година, когато той е в Масачузетския технологичен институт. В една от лабораториите му дават база данни със снимки на мозъка, които са направени с различни химикали, така че да се виждат отделните клетки. Неговата задача е да направи алгоритъм за изкуствен интелект, които да разпознава различните клетки на мозъка. Сега доразвива идеята си и автоматизира още повече процеса, така че човешката намеса да е минимална. 

Неговият проект може да се използва в най-различни сфери и дори в компютърните игри. “Може да се следи и как клетките реагират помежду си и така да се събира информация за емоции и различни заболявания”, обяснява Николай, който през тази година завърши 91 НЕГ “Проф. К. Гълъбов”.

“От IX клас се занимавам с програмиране, защото е забавно, а и има неограничени възможности”, разказва той. Един от проектите му е оптичен кардиограф. Прави опит да създаде и устройство за 3D сканиране.

Харесва планинското колоездене, трекинг, футбол, фитнес, китара, компютърни игри.1 месец е бил на трекинг в Скандинавия с палатка, а на автостоп е минал 4000-5000 км.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и шефът на центъра по заразни и паразитни болети проф. Тодор Кандаржиев (в средата) дават данни за ситуацията в страната.

Грипът захапа 1/3 от държавата с 2 щама

В 1/3 от областите в страната вече е обявена грипна епидемия. В част от тях са засегнати отделни общини, а други са изцяло обхванати от грипната вълна. До 2-3 дни се очаква и други региони да се включат. До момента заболеваемостта е 227 на 10 000 души. Пикът се очаква до няколко дни, но до национална епидемия е малко вероятно да се стигне -

Иван Витанов от свидетел по делото за водната криза стана обвиняем

Още 2 ареста заради водата в Перник - на кметица и на бивш шеф на ВиК (Обзор)

Иван Витанов е обвинен за безстопанственост и неизгодни сделки, а Севдалина Ковачева, която бе временно на кметския стол в предизборната кампания - че не въвела навреме режим в града Бившият шеф на ВиК-Перник, Иван Витанов и и.д. кметът на Перник по време на изборите през 2019 г. Севделина Ковачева са новите обвиняеми по делото за водната криза в

Директорът на полицията в Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев, окръжният прокурор Васил Малинов и директорът на РИОСВ Костадин Гешев ( от ляво на дясно) обясняват как ще накажат фирмата, замърсила р. Марица.

Фирма за преработка на отпадъци глобена със 100 000 лв. заради умрялата риба в Марица (Обзор)

Прокуратурата е повдигнала обвинение на управителя на фирма “Екоинвест” Орлин Тасев по чл. 352 от НК за замърсяването на река Марица. Това съобщи окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов на съвместна пресконференция с директорите на ОД на МВР в Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев и на РИОСВ Костадин Гешев

Главният прокурор Иван Гешев прати първото си питане до Конституционния съд.

Гешев неочаквано попита КС може ли да разследва президента за стари провинения (Обзор)

Законно ли е президентът и вицепрезидентът да бъдат проверявани и спрямо тях да се води наказателно дело, в случай че след встъпването им в длъжност държавните органи разкрият или бъдат известени, че са налице признаци за извършено престъпление. Това питане отправи главният прокурор Иван Гешев към Конституционния съд (КС)

Копейкин - неуспелият кандидат кмет на Варна, щурмува министерство от името на Перник (Обзор)

Копейкин - неуспелият кандидат кмет на Варна, щурмува министерство от името на Перник (Обзор)

Лидерът на партия “Възраждане” бе подкрепен от БСП на балотажа срещу Портних На протеста уж за водата на Перник участваха предимно хора от Варна и Стара Загора  Двама полицаи пострадаха в мелето пред регионалното министерство Протест, организиран от ПП “Възраждане” на неуспелия кандидат за кмет на Варна Костадин Костадинов

Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери контролния център на “Софийска вода”. Ръководството на концесионера - изпълнителният директор Васил Тренев (вляво) и заместникът му Станислав Станев, увериха, че ВиК мрежата може да осигури допълнително количества за Перник.

СНИМКА: “СОФИЙСКА ВОДА”

Тестваха системата на София - може да подава 300 л вода в сек. на Перник (Обзор)

Направили го в “Софийска вода”, магистралните тръбопроводи издържали допълнителното количество Фандъкова: Софиянци да са спокойни - всички данни се следят в реално време и няма риск за водоподаването на столицата Тест на “Софийска вода” е показал, че ВиК мрежата на София може да поеме още до 300 литра в секунда, които да стигнат до Перник

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Шефът на полицията Христо Терзийски (от ляво на дясно), Сийка Милева, говорител на главния прокурор, и окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев дадоха подробности за задържането на украинеца.

Арест в Бургас за украинец, залял в Херсон жена с киселина - сменил походка, пуснал коса (Обзор)

Украинец, поръчал заливане с киселина на активистка от Херсон през юли 2018 г., бе задържан в България. Той пуснал дълга коса и брада, сменил и походката си, но въпреки това издирвачите на МВР влезли в следите му. Олексий Москаленко е обвинен в родината си за покушението над Катерина Хандзюк. Тя беше помощник на кмета на Херсон и гражданска

Всички рисунки в отделението са направено от художници-доброволци

От 3 февруари столичната педиатрия отново ще приема спешни пациенти

С дарения от 50 хил. лв., доброволци реновираха интензивното отделение на болницата  От 3 февруари столичната педиатрия отново ще приема спешни пациенти. Ремонтът на интензивното отделение там приключи и дейността е възстановена. То разполага с 12 легла - 6 интензивни и 6 пулмологични. Тази седмица обаче отделението ще работи само като

Проф. Димитър Димитров

Ректорът на УНСС обсъди рейтинговата система с ръководителя на екипа ѝ

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Димитър Димитров обсъди вчера методологията на Рейтинговата система на висшите училища в България с Георги Стойчев - ръководител на консорциума, който изготвя тази система за оценяване на висшите училища. По време на срещата си двамата говориха за възможностите за бъдещо развитие и

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев - снимка Би Ти Ви

“Гебрев” и “Скрипал” - покушения близнаци с участието на “човека с шапката” Федотов (Видео)

Часове след посещението на мистериозен тип в паркинга на “Емко” бизнесменът колабира Кола излиза от гаража на офис сграда, където е седалището на фирмата “Емко”, собственост на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Веднага след нея в гаража се шмугва мъж с шапка тип високо бомбе Носи тъмни ръкавици. Вади от вътрешния джоб на якето си нещо като

Милка Христова

Милка Христова: Подкрепяме доклада за решаване на водната криза в Перник, но ще търсим политическа отговорност

Съществува много сериозно разминаване между това, което тримата министри искат от СОС в писмото си и онова, което двамата вносители предлагат на общинските съветници за гласуване, заяви зам.-председателят на СОС от БСП Групата на БСП в Столичния общински съвет ще подкрепи Доклада за предприемане на действия за осигуряване на допълнително

СНИМКА: Архив

Африканска чума при дивите прасета в ямболското село Голямо Крушево

Нови четири положителни проби за африканска чума при диви прасета са регистрирани в землището на ямболското село Голямо Крушево, съобщи д-р Стоян Колев от Агенцията по безопасност на храните в Ямбол. Прасетата са били отстреляни при лов на 24 януари в района на село Голямо Крушево, община Болярово. Това засега е най-южната точка в областта

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber